15 fascinerende feiten over vrouwelijke katten

Een donzige poes die op een vensterbank ligt.

Mannelijke en vrouwelijke katten delen veel kenmerken, maar vrouwelijke katten hebben een aantal unieke temperamentkenmerken en fysieke verschillen.

Als je een kattenliefhebber bent met zowel mannelijke als vrouwelijke katten, heb je ze misschien vergeleken en enkele verschillen opgemerkt in de persoonlijkheid, het gedrag, het fysieke uiterlijk en meer van je vrouwelijke kat. Lees verder voor 15 fascinerende feiten over vrouwelijke katten.

1. Vrouwelijke katten leven langer dan mannelijke katten

Een studie wees uit dat de gemiddelde levensduur van vrouwelijke katten 15 jaar was, wat twee jaar langer was dan mannelijke katten (die gemiddeld 13 jaar leven). Deze langere levensverwachting kan te wijten zijn aan het feit dat vrouwelijke katten minder geneigd zijn om reislust te hebben op zoek naar potentiële partners.

Buiten zwerven brengt katten in gevaarlijkere situaties waar ze kunnen worden aangereden door auto’s of aangevallen door honden of dieren in het wild. Katten die veel tijd buiten doorbrengen, worden ook meer blootgesteld aan dodelijke ziekten zoals kattenleukemie, katachtige infectieuze peritonitis en hondsdolheid. Vrouwelijke huiskatten die werden gesteriliseerd, hadden een nog langere levensduur en leefden gemiddeld 0,6 jaar langer in vergelijking met niet-betaalde vrouwelijke katten.

2. Vrouwelijke katten hebben meer kans om rechtspootig te zijn

Net zoals mensen rechtshandig of linkshandig zijn, kunnen katten pootvoorkeur vertonen en rechts- of linksbenig zijn. Hoewel bijna alle mensen (99%) een sterke voorkeur hebben voor rechtshandig of linkshandig, hebben minder katten een voorkeur voor dominante poten. Ongeveer 75% van de katten gebruikt de ene poot meer dan de andere, volgens een studie.

Iets meer dan de helft van de vrouwelijke katten (52%) geeft de voorkeur aan het gebruik van hun rechterpoot. Evenzo geeft 52,3% van de mannelijke katten de voorkeur aan het gebruik van hun linkerpoot.

3. Vrouwelijke oranje tabbykatten zijn zeldzaam

Als je een oranje of gemberkat ziet, is het onwaarschijnlijk dat het een vrouwtje is. Dit komt omdat de genen die verantwoordelijk zijn voor de vachtkleur geslachtsgebonden zijn. Het gen dat verantwoordelijk is voor oranje katten wordt gedragen door het X-chromosoom. Vrouwtjes hebben altijd twee X-chromosomen (XX); mannetjes hebben altijd één X en één Y (XY). Om oranje te zijn, moet een vrouwelijke kat de genen voor oranje in beide X-chromosomen hebben.

Het zwarte gen komt vaker voor bij katten dan het oranje gen, dus het is zeldzaam dat vrouwtjes de twee oranje genen erven die ze nodig hebben om oranje te zijn. Ongeveer 80% van alle oranje tabbykatten zijn mannelijk omdat ze maar één oranje X-gen nodig hebben om oranje te zijn.

4. Bijna alle calico-katten en schildpadkatten zijn vrouwtjes

Een schildpadkat die vredig op een bank rust en zijn unieke en kleurrijke vacht laat zien.

Calico en schildpad kleurpatronen zijn bijna exclusief voor vrouwelijke katten. Dezelfde oranje / zwarte kleurgenetica komt om de hoek kijken. Om calico of schildpad te zijn, moet een kat twee X-chromosomen (XX) hebben, elk met de verschillende allelen die nodig zijn om het calico- of schildpadkleurpatroon te creëren. Omdat twee XX-chromosomen een kat altijd vrouwelijk maken, worden deze kleurpatronen strikt gezien bij vrouwtjes.

Een kater kan alleen een calico of torti zijn als hij wordt geboren met een extra X-chromosoom, wat een zeldzame aandoening veroorzaakt die het syndroom van Klinefelter wordt genoemd. Deze kat zou drie chromosomen hebben: XXY.

5. Niet-betaalde vrouwelijke katten worden koninginnen genoemd

Net zoals niet-gecastreerde mannelijke katten bekend staan als katers, hebben vrouwelijke katten een paar verschillende bijnamen op basis van hun fokstatus. Intacte vrouwtjes van broedleeftijd worden koninginnen genoemd. Bij katten wordt het proces van bevallen koninginnen genoemd. In sommige delen van de wereld wordt een gesteriliseerde poes een “molly” genoemd.

6. Vrouwelijke katten kunnen zwanger worden na 4 maanden

Vrouwelijke kittens kunnen soms geslachtsrijp worden en zwanger worden van jongen – op de leeftijd van 16 weken. Het komt echter vaker voor dat de puberteit eindigt en de eerste oestrus (warmtecyclus) optreedt rond de leeftijd van 6 maanden. Om ongewenste zwangerschap te voorkomen, wordt vroege sterilisatie aanbevolen op de leeftijd van 4 tot 6 maanden.

7. Vrouwelijke katten kunnen op elk moment van het jaar zwanger worden

Hoewel de lente en de zomer de belangrijkste broedseizoenen zijn, kunnen vrouwelijke katten op bijna elk moment van het jaar zwanger worden. De meest voorkomende maanden voor katten om zwanger te worden zijn februari tot en met oktober. Katten kunnen ook zwanger worden in de wintermaanden in sommige delen van de wereld waar er meer uren zonlicht zijn tijdens deze maanden.

8. Vrouwelijke katten worden twee tot drie keer per jaar loops

Een schattige gouden Bengaalse moederpoes knuffelt met haar kleine kitten en toont hun kostbare band.

Katten zijn seizoensgebonden polyestrous, wat betekent dat ze meerdere keren binnen een broedseizoen loops kunnen worden (oestrus genoemd). Vrouwelijke katten die loops worden maar niet zwanger worden, worden meestal binnen een paar maanden weer loops.

9. Vrouw CATS zijn geïnduceerde ovluatoren

Vrouwelijke katten ovuleren niet tenzij ze worden gedekt door een mannetje. Dit wordt geïnduceerde ovulatie genoemd. Fokken zorgt ervoor dat vrouwelijke katten ovuleren, waardoor de kans op zwangerschap erg groot is. Ze moeten meestal meerdere keren paren tijdens hun oestrus voordat ze ovuleren. Meerdere fokkerijen over meerdere dagen resulteren over het algemeen in zwangerschap.

10. Vrouwelijke katten kunnen kittens van meer dan één vader hebben

Het is gebruikelijk dat vrouwelijke katten meerdere keren paren als ze loops zijn, en niet altijd met slechts één mannelijke kat. Als een vrouwelijke kat met een kort tijdsbestek door meer dan één mannetje wordt gedekt, kan ze zwanger worden van een nest kittens van meerdere vaders (superfecundatie genoemd).

11. Vrouwelijke katten hebben soms fantoomzwangerschappen

Een aandoening die valse zwangerschap of pseudozwangerschap wordt genoemd, treedt op wanneer het lichaam van een kat reageert alsof ze zwanger is terwijl ze dat niet is. Valse zwangerschap kan soms optreden als een vrouwelijke kat wordt geïnduceerd om te ovuleren door paring, maar niet zwanger wordt. Katten die pseudozwangerschap ervaren, kunnen gedragsveranderingen en fysieke veranderingen vertonen, zoals een gezwollen buik of melkproductie uit de borstklieren.

Schijnzwangerschap verdwijnt meestal vanzelf binnen één tot drie weken. Sterilisatie wordt aanbevolen voor katten die herhaalde episodes van pseudozwangerschap ervaren.

12. De zwangerschap van een vrouwelijke kat duurt ongeveer twee maanden

In tegenstelling tot mensen, die ongeveer negen maanden zwanger zijn, is de zwangerschap van katten veel korter en duurt het tussen de 60 en 65 dagen. Fysieke tekenen van zwangerschap kunnen meestal worden opgemerkt tegen de tijd dat een kat drie weken zwanger is. Tekenen dat uw vrouwelijke kat zwanger kan zijn, zijn onder meer verhoogde eetlust, plotselinge gewichtstoename (vooral in de buik), gezwollen en roze tepels en gedragsveranderingen.

13. Vrouwelijke katten kunnen urine-spray

Een kat die urinespuitgedrag vertoont, een veel voorkomend territoriaal markeergedrag van katten

Hoewel urinemarkering vaak wordt geassocieerd met mannelijke katten, spuiten vrouwelijke katten ook urine. Dit normale katachtige gedrag kan problematisch zijn voor huiskatten wanneer ze binnenshuis urine spuiten. Urine spuiten houdt in dat een staande kat urine afzet op verticale oppervlakken zoals muren, banken, bomen, enz.

Urinesproeien is gerelateerd aan territoriummarkering en paringsgedrag, maar sommige katten zullen urine spuiten als ze gestrest of onwel zijn. Als uw poes urine spuit en uw dierenarts kan er geen medische reden voor vinden, is de eerste stap om uw kat te laten steriliseren. Andere oplossingen zijn het verwijderen van stressoren in huis en het gebruik van kalmerende feromonen.

14. Niet-betaalde vrouwelijke katten lopen risico op pyometra

Pyometra is een infectie van het slijmvlies van de baarmoeder die wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Hoewel pyometra soms wordt gezien bij jongere niet-betaalde katten, treft het meestal oudere, niet-betaalde katten. Pyometra is een levensbedreigende infectie die snel kan vorderen.

Tekenen van pyometra zijn koorts, lethargie, niet eten, een vergrote buik en een pusachtige afscheiding uit de vagina. Als u een van deze symptomen opmerkt bij uw niet-betaalde poes, breng haar dan onmiddellijk naar een dierenarts.

15. Het is duurder om vrouwelijke katten te steriliseren

Het castreren van katers is relatief snel en eenvoudig omdat de dierenarts niet in de lichaamsholte hoeft te komen om de testikels te verwijderen. Omgekeerd is de sterilisatieoperatie voor vrouwelijke katten een meer invasieve buikoperatie. Het vereist meer anesthesie, chirurgische hulpmiddelen en tijd, dus het kost meestal meer dan een castratieve operatie voor een mannelijke kat.

Het steriliseren van uw vrouwelijke kat kan gedragsproblemen zoals urine sproeien verminderen, elimineert de kans op baarmoederkanker en verlaagt het risico op andere hormonaal gekoppelde ziekten.