Ragdoll Cat Vs Maine Coon Cat – Verschillen en overeenkomsten

Ragdolls staan bekend om hun kalme, vriendelijke houding en donzige vacht. Maine Coons staan bekend als de “American Lion” vanwege hun grote formaat en robuuste uiterlijk. Beide katten staan bekend als de Gentle Giant. De twee kattenrassen hebben een aantal vergelijkbare eigenschappen in termen van persoonlijkheid en gedrag, maar er zijn ook enkele verschillen tussen hen. Lees verder om meer te weten te komen over de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee populaire kattenrassen.

Wat is een Ragdoll Cat?

De Ragdoll Cat staat bekend om zijn ontspannen, vriendelijke temperament, grote formaat, niet-parende vacht en opvallende blauwe ogen. De bepalende eigenschap van de Ragdoll Cat is de flop! Ragdoll Cats gaan volledig slap en ontspannen wanneer ze worden opgepakt en vastgehouden. Ragdolls zijn een relatief recent kattenras dat in de jaren 1960 is ontstaan in Californië, VS door fokker Ann Baker.

Zeehond Bicolor Ragdoll

Wat is een Maine Coon Cat?

De Maine Coon is een langharige, grote kat die inheems is in Noord-Amerika. Ze zijn een van de meest populaire katten ter wereld en staan bekend om hun intelligentie, atletisch vermogen en speelse aard.


De Maine Coon-kat is het enige langharige ras afkomstig uit de Verenigde Staten. Maine Coons zijn een natuurlijk ras en er is weinig bekend over hun ware oorsprong. Het ras is waarschijnlijk afkomstig van katten die werden meegenomen door zeilers die naar New England zeilden en deze katten gefokt met de bestaande inheemse katten, waardoor uiteindelijk de Maine Coon ontstond die we vandaag kennen en liefhebben. De eerste Maine Coon die een ‘Best Cat’ award won was een tabby Maine Coon genaamd Leo, in New York in 1895.

Maine Coon Kat

Ragdoll Cat Vs Maine Coon Cat – Grootte

Ragdolls en Maine Coons, beide bekend als de vriendelijke reus, zijn beide een van de grootste rassen van huiskaten die er zijn, maar de Maine Coon neemt de prijs in ontvangst omdat hij het over het algemeen grootste gedomesticeerde kattenras is. De Maine Coon is gemiddeld langer, zwaarder en langer dan de Ragdoll Cat.

Ragdolls wegen meestal tussen de 8 en 20 pond, terwijl een Maine Coon tot 25 pond kan wegen! De Maine Coon kan tot 4 centimeter hoger zijn en maar liefst 19 centimeter langer!

Beide rassen zijn langzaam volwassen en bereiken hun volledige grootte op ongeveer 3 tot 4 jaar.

Ragdoll Cat Maat

Ragdoll Vs Maine Coon – Uiterlijk

Afgezien van hun grootte zijn Ragdolls en Maine Coons fysiek erg verschillend van elkaar.

Een traditionele Ragdoll kattenoogkleur kan alleen blauw zijn, terwijl de Maine Coon koperen, groene, gouden, blauwe of zelfs vreemd gekleurde ogen kan hebben.

De Ragdoll Cat heeft ook een kortere staart dan de Maine Coon en hun oren zijn kleiner in vergelijking met die van de Maine Coon. De Maine Coon heeft zeer opvallende puntige oren met plukjes aan de randen. De enorme bossige staart leent zich voor hun naam omdat mensen dachten dat het leek op die van een wasbeer, vandaar de naam Maine, de plaats in Noord-Amerika waar de gefokte vermoedelijk vandaan komt en Coon – zoals in Racoon.

De Ragdoll Cat is ook slanker van bouw dan de Maine Coon, met een delicater uiterlijk. Ze hebben rondere hoofden met zachtere kenmerken dan de Maine Coon, die meestal een ruigere uitstraling heeft.

Beide katten hebben schattige bont plukjes tussen hun tenen.

Ragdoll katten zijn er in 6 kleuren – zeehond, blauw, chocolade, lila, vlam en crème en 3 patronen – bicolor, colorpoint en mitted, met variaties van lynx en tortie.

Maine Coons, aan de andere kant, zijn er in een verscheidenheid aan patronen en kleuren, waaronder wit, crème, rood, blauw, blauw, zwart, zilver, blauw en patronen van bi-color, parti-color (een mengsel van verschillende kleuren), schildpad, rook, tabby, gearceerd, makreel en calico. Volgens de Cat Fanciers Association (CFA) kunnen er tot 75 kleur- en patroonvariaties zijn voor de Maine Coon!

Maine Coon kittens

Ragdoll Vs Maine Coon – Jas

De Ragdoll Cat is een middelgroot tot langharig kattenras met een zijdezachte en glanzende vacht. De vacht is niet-parend en heeft een vergelijkbare textuur als die van konijnenbont. De Ragdoll-kat staat bekend om zijn donzige manen van vacht rond zijn nek, die meer uitgesproken worden naarmate ze ouder worden. Ondanks zijn donzige vacht heeft het Ragdoll Cat-ras geen ondervacht, in tegenstelling tot veel andere kattenrassen. De afwezigheid van ondervacht resulteert in minder haaruitval door de kat. Er is een overtuiging dat Ragdolls hypoallergeen zijn vanwege hun gebrek aan ondervacht, maar helaas is dit niet waar.

De Maine Coon-kat heeft een lange, zijdeachtige, ruige vacht die dicht en zwaar is, met een zachte ondervacht. Ze hebben drie bontlagen, waaronder twee kortere ondervacht en een derde longer buitenste laag. De vacht van een Maine Coon onderscheidt zich doordat hij langer is op zijn lichaam en benen en korter op de schouders. Het is belangrijk om de vacht van de Maine Coon regelmatig te borstelen om deze schoon en vrij van matten te houden. De vacht van de Maine Coon is waterbestendig, wat betekent dat van veel Maine Coons bekend is dat ze een liefde voor zwemmen hebben!

Maine Coon Kat

Ragdoll Vs Maine Coon – Persoonlijkheid

Beide kattenrassen staan bekend als zachte reuzen vanwege hun grote formaat in combinatie met hun rustige aard. Beide zijn goede huisdieren. De Ragdoll staat bekend als meer een schootkat, terwijl de Maine Coon niet zozeer een liefhebber is van rondjes, maar toch graag naast je zit.

Een van de kenmerken waar de Ragdoll Cat beroemd om is, is dat ze slap worden als ze worden opgehaald, vandaar de naam Ragdoll. Maar ik heb in mijn ervaring als eigenaar van zowel Ragdoll- als Maine Coon-katten opgemerkt dat de Maine Coon net zo slap kan zijn als ze worden opgehaald!

Maine Coon Limp bij het ophalen

Beide rassen staan bekend om hun gezelligheid en doen het goed als ze alleen worden gelaten. Als u en uw gezin overdag lange tijd uit huis zijn, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat ze een speelkameraadje hebben om hen gezelschap te houden. Talrijke studies hebben aangetoond dat katten met metgezellen gelukkiger en actiever zijn.

Ragdoll katten zijn meestal beter geschikt om binnen te leven dan buiten. Veel fokkers specificeren in hun koopovereenkomst dat de kat alleen binnenshuis zal worden grootgebracht – dit is voor de veiligheid van de kat, omdat het zeer betrouwbare dieren zijn. Maine Coon’s zijn natuurlijke jagers, dus hebben een liefde voor tijd buitenshuis doorbrengen met het vangen van vliegen en het achtervolgen van bladeren. Hun hoge aankoopprijs maakt ze echter een doelwit voor kattenslaapjes, dus het is raadzaam dat ze ook een binnenkat zijn.

In tegenstelling tot de meeste katten hebben beide rassen een fascinatie voor water en zullen ze graag tijd doorbrengen met het spelen met een lopende kraan of waterbak. Mijn Ragdoll Choo-Choo vond het vroeger heerlijk om een stuk touw in een waterglas te doen en het er dan weer uit te vissen!

Maine Coon Kat

Vriendelijkheid

Ragdolls en Maine Coons staan beide bekend als een aanhankelijke kat. Beide zijn erg hondachtig, hoewel het de Ragdoll is die de bijnaam ‘puppy-hond’ heeft verdiend vanwege hun hondachtige aard. Van beide rassen is bekend dat ze je begroeten bij de voordeur wanneer je het huis binnenkomt en tijd doorbrengt met het volgen van je door het huis.

Van de Maine Coon wordt gezegd dat hij extraverter en zelfverzekerder van aard is en sneller opwarmt voor vreemden dan de Ragdoll.

Vocaliteit

De Ragdoll, met zijn rustige, zachte miauw, zou minder vocaal zijn dan andere kattenrassen. Maine Coons miauwen niet als zodanig, maar maken een geluid dat “opwindend” wordt genoemd door een spinnen en miauwen te combineren. Ze doen dit wanneer ze opgewonden, blij of proberen je aandacht te trekken.

Zijn Ragdoll Cats Vocaal?

Intelligentie

Beide rassen zijn intelligente katten die gemakkelijk kunnen worden getraind, maar de Maine Coon wordt beschouwd als hoger gerangschikt in intelligentie dan de Ragdoll. Het is mogelijk om beide rassen te trainen om buiten te lopen aan een harnas en riem.

Speelsheid

Beide rassen zijn matig energiek en behouden hun speelsheid als volwassenen. Van beide katten is bekend dat ze zich graag overgeven aan een spelletje apporteren.

Compatibiliteit met kinderen en andere huisdieren

Beide kattenrassen zorgen voor geweldige huisdieren. Het zijn beide sociale dieren en tolerant voor jonge kinderen en andere huisdieren. Noch katten zijn agressief, noch hebben ze een zeer territoriaal karakter.

Kind met Maine coon

Ragdoll Vs Maine Coon – Gezondheidsproblemen

Zowel Ragdolls als Maine Coons zijn een relatief robuust kattenras met weinig veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Ragdoll Gezondheidsproblemen

Maine Coon Gezondheidsproblemen

  • Heupdysplasie
  • Hypertrofische cardiomyopathie
  • Spinale musculaire atrofie
  • Polycystische nierziekte
  • Tandvleesontsteking
  • Stomatitis

Beide katten kunnen gevoelig zijn voor obesitas als hun voedingsinname niet onder controle is.

Als u op zoek bent naar een van beide kattenrassen, is het belangrijk om een gerenommeerde fokker te zoeken die zich inzet voor het fokken van gezonde kittens van ouders die genetisch zijn getest om vrij te zijn van bepaalde erfelijke aandoeningen.

Ragdoll kittens te koop

Ragdoll Vs Maine Coon – Levensduur

Beide katten staan bekend om hun lange levensduur. De gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat is 16 jaar, terwijl de Ragdoll gemiddeld 15 tot 20 jaar is.

Ragdoll Vs Maine Coon – Kosten

Maine Coons zijn meestal duurder dan Ragdolls om te kopen. De gemiddelde prijs voor een Ragdoll ranges from $ 500 – $ 2000 in vergelijking met de Maine Coon die varieert van $ 800 – $ 2500. Ik betaalde $ 700 voor mijn Ragdoll-kat (2018) en $ 1800 voor mijn Maine Coon (2021).

Maine Coon Ragdoll Mix

Als je niet kunt kiezen tussen een Ragdoll of Maine Coon, is het mogelijk om fokkers te vinden die een Maine Coon ragdoll mix verkopen, weet je bij de Ragcoon!

De Maine Coon ragdoll mix heeft misschien de prachtige blauwe ogen van het Ragdoll-ras in combinatie met de enorme bossige staart van de Maine coon. Hun vacht is lang en zijdezacht en afhankelijk van de koppeling komen ze in verschillende kleuren en patronen. En er is geen twijfel over mogelijk, de combinatie van twee van de grootste rassen van huiskaten zal een groot nageslacht produceren!

Lees meer over de Maine Coon Ragdoll mix

Bekijk deze prachtige Maine Coon Ragdoll mix op www.instagram.com/2and_a_half_cat

Maine Coon Ragdoll Mix

Conclusie

De Maine Coon- en Ragdoll-kattenrassen delen veel overeenkomsten. Beiden staan bekend als intelligent, zeer sociaal en hun liefde voor menselijk gezelschap. Met de Ragdoll en Maine Coon zou ik zeggen dat het enige grote verschil hun fysieke uiterlijk is. Als u overweegt een kat te krijgen, is het belangrijk om uw onderzoek te doen en het ras te vinden dat het meest geschikt is voor uw levensstijl.

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Ragdoll vs Sneeuwschoen Kat

Himalaya vs Ragdoll Kat