Poepen katten veel voordat ze gaan bevallen?


Poepen katten veel voordat ze gaan bevallen? Het is niet ongebruikelijk dat katten een toename van de stoelgang hebben voordat ze gaan bevallen.

Dit komt door de hormonale veranderingen en het fysieke ongemak dat optreedt als het lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Echter elke kat is anders en sommigen ervaren dit symptoom misschien helemaal niet. Veel kattenliefhebbers weten niet wat ze moeten doen als hun katachtige vriend zich anders gaat gedragen.

Het is echt natuurlijk als het gaat om kattenbaktraining, omdat het veel rommel en ongewenste nachtelijke uitstapjes buiten voorkomt.

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid of het gedrag van uw zwangere kat, is het altijd het beste om een dierenarts te raadplegen. Zij kunnen u voorzien van specifiek advies en ondersteuning om de gezondheid en het welzijn van u en uw kat te waarborgen.

We hebben er een aantal mogelijke redenen voor voorbereid en hoe we er goed mee om kunnen gaan.

Poepen katten veel voordat ze gaan bevallen?

een gele kat poept in de tuin

Sommige katten kunnen veel poepen voor de bevalling als gevolg van diarree, hoewel het niet nodig is. Katten ervaren vaak diarree en tal van factoren, waaronder zwangerschap, kunnen dit veroorzaken. U moet extra voorzichtig zijn als uw kat zwanger is.

Mocht ze diarree hebben, dan moet je je zorgen maken. Voor de bevalling is het mogelijk dat je kat veel poept. Frequente stoelgang en losse of waterige ontlasting zijn beide bijwerkingen van diarree.

Wanneer uitwerpselen te snel door de darmen bewegen, kan diarree het gevolg zijn en kan hier vaker urineren het gevolg van zijn. Het lichaam van uw kat kan stress ervaren tijdens de zwangerschap, wat diarree kan veroorzaken. Als stress de enige factor is, zou het binnen een dag of twee moeten verdwijnen.

Haar toestand kan worden veroorzaakt door darmparasieten als het niet beter wordt of verdwijnt. Elke dag voeg 1-2 theelepels ingeblikte pompoen (niet de vulling) toe aan haar voedsel om vezels te verhogen en de vorming van harde ontlasting te bevorderen.

Als de situatie niet beter wordt, vraag dan uw dierenarts (afhankelijk van hoe ver ze is) of ze haar willen zien voor een behandeling met diarree. Hoewel sommige medicijnen en ontwormers veilig zijn om te nemen tijdens de zwangerschap, zijn anderen dat niet.

Waarom poept mijn zwangere kat overal?

een mooie grijze kat poept in een bloementuin

Er kunnen een paar oorzaken zijn waarom je zwangere kat overal poept. Het kan te wijten zijn aan de hormonale veranderingen en lichamelijk ongemak die plaatsvinden als het lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Sommige katten kunnen gastro-intestinale overstuur of diarree ervaren tijdens de zwangerschap, wat kan leiden tot frequentere stoelgang en de noodzaak om de kattenbak vaker te gebruiken.

Bovendien kunnen sommige katten meer vatbaar zijn voor ongelukken buiten de kattenbak, vooral als ze pijn of ongemak ervaren.

Als u zich zorgen maakt over het gedrag van uw kat, is het altijd het beste om een dierenarts te raadplegen. Ze kunnen helpen bij het bepalen van de oorzaak van het probleem en u advies geven over hoe u het kunt beheren.

1. Territoriale markering

Territoriale markering is een gedrag dat katten vertonen wanneer ze controle willen krijgen en behouden over een bepaald gebied of territorium.

Katten hebben geurklieren op hun gezicht, poten en staart, en ze gebruiken deze klieren om hun territorium te markeren door te wrijven, krabben of urine of uitwerpselen te spuiten. Dit gedrag wordt het meest gezien bij intacte (niet gesteriliseerde of gecastreerde) mannelijke katten, maar het kan ook voorkomen bij vrouwtjes en gecastreerde mannetjes.

Territoriale markering door poep en Plassen is een normaal en natuurlijk gedrag voor katten. Meestal is het bericht bedoeld om een onvoorziene vergadering te voorkomen. Uw zwangere kat kan gewoon zijn territorium markeren als een andere kat of dier, of zelfs een nieuwe baby, in huis is verwelkomd of als iemand in, uit of verder is verhuisd.

Dit mag alleen duren terwijl de zwangere kat acclimatiseert aan de nieuwe omgeving. Elke verandering in de routine of omgeving van een zwangere kat kan echter leiden tot stress, wat resulteert in vreemd gedrag.

De specifieke locatie voor het markeren van urine en poep is een zichtbaar, drukbezocht gebied (zoals het midden van de woonkamer of een veelgebruikte bank).

Dit soort markering wordt ook vaak toegepast op of in de buurt van de bezittingen van een huisdiereigenaar (zoals het bed of de was).

Het is volkomen normaal, vooral als er een nieuw dier in huis is gekomen. Omdat ze niet in staat zijn om te spreken, communiceren zwangere katten via lichaamstalenge en geur.

2. Medische oorzaken

Er zijn een paar medische aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat zwangere katten een toename van de stoelgang hebben. Deze voorwaarden omvatten

Hormonale veranderingen: Tijdens de zwangerschap veranderen de hormoonspiegels van een kat aanzienlijk, wat het spijsverteringsstelsel beïnvloedt en leidt tot frequentere stoelgang.

Constipatie: Zwangere katten kunnen constipatie ervaren als gevolg van de fysieke veranderingen en druk op het spijsverteringsstelsel veroorzaakt door de groeiende foetus.

Gastro-intestinale overstuur: Sommige zwangere katten kunnen gastro-intestinale overstuur of diarree ervaren als gevolg van de hormonale en fysieke veranderingen van de zwangerschap.

Dehydratie als gevolg van megacolon, nierziekte en hyperthyreoïdie.

Artritis: Zwangere katten kunnen vaak deze aandoening hebben die ervoor zorgt dat ze op de grond poepen in plaats van te plassen en poep in de kattenbak.

Moeite met lopen, springen, of pijn in de wervelkolom terwijl de kat wordt geaaid

3. Reactionaire oorzaken

De meest uitdagende oorzaken van onjuiste eliminatie zijn waarschijnlijk stress en angst, die vaak verband houden met sociale problemen in huishoudens met meerdere katten (vooral wanneer een nieuwe kat wordt geïntroduceerd).

Een zwangere kat die angstig of gestrest is, zal buiten de kattenbak poepen of plassen om zichzelf te bedekken met haar eigen geur. Het hebben van zijn eigen geur lijkt misschien vreemd voor mensen, maar het geeft haar een groter gevoel van veiligheid en vertrouwen om te gaan met wat er gebeurt.

Een veel voorkomend geval dat door dierenartsen wordt opgemerkt, is een kat die op de vloer poept na een dierenartsbezoek, waardoor veel eigenaren zich zorgen maken dat dit opzettelijk wordt gedaan.

Van katten is bekend dat ze snuffelen kattenbakken die niet voldoen aan hun hoge normen voor geur en netheid. Zelfs katten die al jaren getraind zijn om de doos te gebruiken, kunnen deze afwijzen als deze niet brandschoon is ten gunste van een andere locatie (meestal een die uw aandacht zal trekken).

Heeft de locatie van de kattenbak last van uw kat terwijl ze zwanger is? Als het dicht bij een deur is of in een drukke kamer waar de kat niet gemakkelijk bij kan, denk er dan aan om het te verplaatsen. Als uw zwangere kat dementie, moet je dit niet doen omdat het de dingen verwarrender zou kunnen maken. Poepen of plassen buiten de kattenbak kan ook een reactie zijn op angst voor de kattenbak.

Uw zwangere kat kan de doos vermijden en ergens anders heen gaan als u een nieuw nest gebruikt dat hij niet leuk vindt, de doos schoonmaken met nieuw wasmiddel (OF als u de doos niet hebt schoongemaakt), of een mooie robotreinigingsdoos gebruiken die vreemde geluiden maakt.

Ook als de kattenbak zich op een plaats bevindt waar de zwangere kat voelt zich niet veilig om te gaan, zoals in de buurt van een nieuwsgierige puppy of jong kind, kan ze het toilet gebruiken op een andere plaats die handiger voor haar is.

Een pas geadopteerde zwangere kat kan een paar weken of maanden nodig hebben om zich te settelen en zich veilig genoeg te voelen om zijn persoonlijkheid te uiten. Het is mogelijk dat uw adoptief zwangere kat later heeft besloten om de kattenbak te delen nadat hij aanvankelijk aarzelde om dit te doen.

Hoe voorkom ik dat mijn zwangere kat in huis poept?

Er zijn een paar dingen die je kunt proberen om te voorkomen dat je zwangere kat in huis poept:

1. Controleer of er een gezondheidsprobleem achter zit

een dierenarts onderzoekt een zwangere kat

Als u zich zorgen maakt dat het gedrag van uw zwangere kat verandert, inclusief ongepast poepen en plassen, te wijten kan zijn aan een onderliggend gezondheidsprobleem, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen. Uw dierenarts kan uw kat onderzoeken en de nodige tests uitvoeren om de oorzaak van het gedrag te helpen bepalen en de juiste behandeling aan te bevelen.

Enkele potentiële gezondheidsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat een kat buiten de kattenbak verdwijnt, zijn onder meer urineweginfecties, nierziekte, en darmproblemen. Deze problemen kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor uw kat en kunnen ervoor zorgen dat ze de kattenbak associeert met ongemak.

Als uw dierenarts vaststelt dat er een onderliggend gezondheidsprobleem is dat het gedrag van uw kat veroorzaakt, is het belangrijk om hun behandelingsaanbevelingen op te volgen. Dit kan medicijnen of dieetveranderingen omvatten om de aandoening te helpen beheersen en voor het algehele welzijn van uw zwangere kat. Regelmatige controles zijn een must!

2. Maak de kattenbak schoon

Het houden van de kattenbak cmager is een belangrijk onderdeel van het aanmoedigen van uw kat om het te gebruiken. Katten kunnen kieskeurig zijn over hun kattenbakken en zullen minder snel een vuile of slecht onderhouden doos gebruiken.

• Verwijder al het oude strooisel en gooi het weg.

• Was de kattenbak grondig met heet zeepsop en een ontsmettende reiniger. Zorg ervoor dat u het goed afspoelt om eventuele zeepresten te verwijderen.

• Voordat u nieuw strooisel toevoegt, laat u de kattenbak volledig drogen.

• Wanneer u het nieuwe nest toevoegt, vult u de doos tot het aanbevolen niveau (meestal ongeveer 2-3 inch).

• Schep de kattenbak dagelijks om vast afval en klonten urine te verwijderen, wat zal helpen de doos schoon te houden en geuren te verminderen.

• Volledig leegmaken en wassen van de kattenbak om de 1-2 weken, of vaker indien nodig

3. Zet je kat in dezelfde ruimte als de kattenbak

een zwangere kat ligt naast een kattenbak

Als u andere technieken hebt geprobeerd om te voorkomen dat uw zwangere kat buiten de kattenbak verdwijnt en nog steeds problemen ondervindt, moet u mogelijk meer drastische maatregelen nemen. Een optie is om de kat op te sluiten in een kamer met een kattenbak wanneer u geen toezicht op haar kunt houden. Dit kan ervoor zorgen dat ze geen andere keuze heeft dan de kattenbak te gebruiken en kan ongelukken helpen voorkomen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kamer die u kiest comfortabel is en alles heeft wat uw kat nodig heeft, inclusief voedsel, water, een bed en speelgoed. U moet er ook voor zorgen dat de kattenbak toegankelijk is voor uw kat en ten koste van alles schoon is.

Het is ook belangrijk om uw kat geleidelijk kennis te laten maken met deze nieuwe routine en om de hoeveelheid tijd dat ze wordt opgesloten geleidelijk te verhogen. Dit kan helpen stress te verminderen en de overgang voor haar gemakkelijker te maken.

Houd er rekening mee dat opsluiting geen oplossing voor de lange termijn is en alleen als laatste redmiddel moet worden gebruikt.

4. Nog een kattenbak

Het toevoegen van een extra kattenbak kan een nuttige strategie zijn om uw zwangere kat aan te moedigen de kattenbak consequent te gebruiken. Katten zijn territoriale dieren en zullen eerder een kattenbak gebruiken als ze het gevoel hebben dat ze hun eigen ruimte hebben.

Het is belangrijk om de extra kattenbak op een andere locatie dan de bestaande, omdat katten minder snel een kattenbak dat ligt te dicht bij een ander.

Het is ook een goed idee om een ander type nest in de nieuwe doos te gebruiken, omdat dit uw kat kan aanmoedigen om het te gebruiken. Houd er rekening mee dat u beide kattenbakken nog steeds regelmatig moet schoonmaken en onderhouden om ze fris en aantrekkelijk voor uw kat te houden.

GERELATEERD: 8 Beste hypoallergene kattenbakvullingen

5. Zet barrières op

Het opwerpen van fysieke barrières of obstakels kan een nuttige strategie zijn om te voorkomen dat uw zwangere kat in bepaalde delen van uw huis verdwijnt.

Dit kan inhouden dat de toegang tot bepaalde kamers wordt geblokkeerd of dat meubels of andere voorwerpen worden geplaatst voor gebieden waar uw kat eerder is geëlimineerd.

Kattenzwangerschap en kattenarbeid

een zwangere kat ligt op de grond naast een kom met voedsel

Aan het einde van haar zwangerschap wordt verwacht dat ze haar eetlust zal verliezen, wat een veel voorkomend teken is dat de kat binnenkort zal beginnen met het afleveren van haar kittens. Ook al heeft ze niet de wil om te eten, zorg ervoor dat je voedsel en water op het display zet als ze besluit dat ze een snack wil.

Wanneer de bevalling nabij is, zul je merken dat ze geagiteerd en verdrietig is, miauwend en vaak huilend en voor lange tijd. Je mag veel verwachten van gedragsveranderingen gedurende deze tijd. Ze begint haar vulva te likken, ook al levert ze nog geen kittens af.

De moeder kat zal sterke weeën hebben, wat betekent dat ze probeert de kittens af te leveren en ze door de geboortekanaal, maar dat kan lange, lange uren duren. Als je een echte huisdiereigenaar wilt zijn, zorg er dan voor dat je een aantal nestkasten voor je moederkat hebt om in te bevallen, en ze kan het voor zichzelf repareren.

Je kunt ook verwachten dat haar lichaamstemperatuur lager is en dat ze kan overgeven. Als uw kat worstelt met braken, bekijk dan de meest effectieve huismiddeltjes voor kattenbraken.

Je moederkat kan meer gaan plassen en poepen, dus hoewel ze kattenbak getraind is, kan ze het buiten de doos doen.

Kattenarbeid in fasen

• Voorarbeid: Dit is de periode voordat de actieve arbeid begint. Tijdens de bevalling kan de kat tekenen vertonen van rusteloosheid, nestgedrag en verlies van eetlust. Er kan ook wat vaginale afscheiding zijn.

• De eerste fase van de bevalling: Dit is de actieve bevallingsfase, waarin de baarmoederhals van de kat verwijdt en weeën beginnen. De kat kan tijdens deze fase hijgen, tempo maken of miauwen. Je zou het eerste kitten moeten verwachten in het eerste uur van actieve bevalling.

•De tweede fase van de bevalling: Dit is het stadium van de bevalling, waarin de kittens worden geboren. De kat kan duwen en spannen als ze elk kitten baart. Laat haar op een natuurlijke manier door de bevalling gaan en val haar niet lastig. Als de kittens kort na de geboorte stierven, moet de dierenarts de doodsoorzaak identificeren.

• De derde fase van de bevalling: Dit is de fase na de bevalling, waarin de kat de placenta voor elk kitten aflevert. Het aantal placenta’s moet altijd hetzelfde zijn als het aantal kittens dat is afgeleverd. Elke placenta levert de voedingsstoffen en zuurstof die het kitten nodig heeft terwijl het zich in de baarmoeder ontwikkelt, dus het is belangrijk voor de moeder om alle placenta’s af te leveren na de geboorte van de kittens.

Als een placenta wordt niet geleverd, het kan complicaties voor de moeder veroorzaken en kan medische interventie vereisen, en het is eigenlijk levensbedreigend voor de moeder kat. Retentie van de placenta, ook bekend als vastgehouden placenta, kan optreden wanneer de placenta niet uit de baarmoeder wordt verdreven na de geboorte van de kittens als gevolg van dystocie (het kitten is fysiek geblokkeerd in het bekken), het kitten is dood of er is geen kracht meer in de baarmoeder.

Dit kan complicaties voor de moeder veroorzaken, waaronder infectie, bloeding en schade aan de baarmoeder. Als de placenta wordt vastgehouden, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. De behandeling kan bestaan uit het toedienen van medicijnen om de baarmoeder te helpen samentrekken en de placenta te verdrijven, of een operatie kan nodig zijn om de achtergebleven placenta te verwijderen.

De meeste katten leveren gezonde kittens af; er zijn echter altijd uitzonderingen.

GERELATEERD: Herinneren kittens zich hun moeder?

Zal het gedrag van mijn kat veranderen tijdens de dracht?

een mooie kat geniet ervan om geaaid te worden door een vrouw

Het gedrag van je kat zal veranderen tijdens de dracht, en dat is volkomen normaal. Deze veranderingen kunnen variëren van kat tot kat en kunnen het volgende omvatten:

Verhoogde eetlust: Zwangere katten kunnen een verhoogde eetlust hebben en kunnen meer eten dan normaal.

Nestgedrag: Sommige katten kunnen nestgedrag vertonen, zoals het vinden van een afgelegen plek om te bevallen of het verzamelen van dekens of andere materialen om een comfortabel nest te creëren.

Verhoogde genegenheid: Sommige katten kunnen aanhankelijker worden en meer aandacht zoeken tijdens de zwangerschap.

Veranderingen in activiteitsniveau: Sommige katten kunnen actiever of rustelozer worden tijdens de zwangerschap, terwijl anderen lustelozer kunnen zijn; wat er ook gebeurt, uw zwangere kat moet binnen zijn.

Veranderingen in vocalisatie: Sommige katten kunnen tijdens de zwangerschap mondiger worden, meer miauwen of joggen dan normaal.

GERELATEERD: Waarom brengen katten u hun kittens?

Laatste gedachten

Poepen katten veel voordat ze gaan bevallen? Het is niet ongebruikelijk dat zwangere katten meer poepen en plassen als ze een nest kittens verwachten. Het is de taak van de ouders van het huisdier om het gedrag van hun kat te observeren, vooral wanneer de bevalling nabij is.

Dit kan te wijten zijn aan de hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap en terwijl het lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Het kan ook betekenen dat uw kat angstig en gestrest is.  Het is echter geen consistent of betrouwbaar teken van dreigende arbeid, en andere tekenen, zoals nestgedrag en rusteloosheid, zijn over het algemeen betrouwbaardere indicatoren van dreigende arbeid.

Als u zich zorgen maakt over de stoelgang van uw kat of een ander aspect van haar gezondheid, is het altijd een goed idee om een dierenarts te raadplegen.

Gerelateerde inhoud

Is mijn kat zwanger of gewoon dik

Hoe disciplineren moederkatten kittens?

Waarom ligt mijn kat ineens op mij?