Behandeling van hartwormziekte bij katten – Kan het worden genezen?

Erachter komen dat uw kat is gediagnosticeerd met hartworm kan een schok zijn. Hartwormen zijn parasieten die de hartspier infecteren waardoor deze verkeerd functioneert en zelfs stopt met werken. Helaas, ondanks dat behandeling beschikbaar is voor honden met hartwormen, is er momenteel geen medicamenteuze behandeling beschikbaar voor katten. Wormen die dood zijn of sterven in het hart van een kat kunnen ervoor zorgen dat een kat plotseling sterft. Dit betekent echter niet dat ze er niet van kunnen herstellen.

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn hartwormen?

Dirofilaria immitis, of hartwormen, zijn door muggen overgedragen parasieten die in het hart, de bloedvaten en de longen van een kat leven. Ze kunnen honden, katten en fretten infecteren en veel problemen veroorzaken, waaronder hartfalen, schade aan andere organen en longziekten. Ze kunnen ook een plotselinge dood veroorzaken, dus het is veel gemakkelijker om te voorkomen dat deze wormen zich vastgrijpen in plaats van het risico te lopen dat uw kat ze oploopt.

Ondanks dat katten niet zo vatbaar zijn voor hartworminfecties als honden, zullen ze nog steeds tot 2 jaar gedijen in het hart van een kat. Hartwormen bij katten kunnen ook tekenen veroorzaken die u niet onmiddellijk zou associëren met problemen met het hart, waaronder braken en gewichtsverlies.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Wanneer volwassen hartwormen echter sterven in het lichaam van een kat, kan hartworm-geassocieerde ademhalingsziekte of HARD optreden, wat betekent dat ongeveer 3 tot 4 maanden nadat de kat is gebeten door een mug die is geïnfecteerd met hartwormen, hij kan beginnen te hoesten en moeite heeft om te ademen.

3 katten gezichtsverdelerWat zijn de opties voor de behandeling van een kat met hartwormen? (3 Opties)

In tegenstelling tot honden is er momenteel geen medicamenteuze behandeling beschikbaar om hartwormen bij katten te behandelen. Meer drastische behandelingen kunnen worden gegeven, maar ze hebben een zeer slecht slagingspercentage en verminderen het risico op plotselinge dood niet volledig. Er zijn twee hoofdtypen behandeling voor katten met hartwormen:

1. Behandeling van de symptomen van de ziekte

Ondersteunende behandeling van hartwormbesmetting bij een kat kan zuurstoftherapie, vloeistoftherapie en consistente monitoring omvatten. Verschillende behandelingstypen kunnen worden opgenomen, vooral omdat hartworm ontstekingen en vochtophoping in de longen veroorzaakt.

Behandelingen zoals steroïden voor de ontsteking en diuretica om de vochtophoping in de longen te helpen verlichten, kunnen helpen de kat te stabiliseren en hun symptomen te verbeteren. Omdat hartwormen echter in het lichaam van een kat kunnen overleven, kan de behandeling enkele maanden duren en erg duur zijn.

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock
thematische pauze

2. Chirurgische verwijdering van de wormen

Het operatief verwijderen van hartwormen uit het hart van een kat lijkt misschien dramatisch, maar het is een van de weinige opties voor katten met een ernstige infectie. Alleen gespecialiseerde dierenartsen kunnen deze procedure uitvoeren, en ondanks het feit dat ze een volledige hartwormverwijdering hebben, suggereren studies dat bijna 40% van de katten nog steeds tijdens of na de procedure kan sterven.

thematische pauze

3. Spontane genezing

Een spontane genezing is wanneer het immuunsysteem van een kat zich uit eigen beweging van hartwormen ontdoet. Dit kan gebeuren zonder medeweten van de eigenaar, omdat sommige katten hartworm dragen zonder symptomen. Dit komt niet vaak voor en ondanks dat de kat zichzelf geneest met zijn immuunsysteem, is de mogelijkheid van plotselinge dood via ontstekingsreacties in de longen nog steeds mogelijk.

gelukkige kat
Afbeelding Credit: islam zarat, Shutterstock

3 kattenverdelerWaarom zijn er geen medicamenteuze behandelingen voor hartworm bij katten?

Er zijn momenteel geen ontwikkelde behandelingen of medicijnen voor hartwormen bij katten. Er zijn proeven geweest met behulp van hondenhartwormbehandelingen. Deze brengen echter risico’s met zich mee, waaronder toxiciteit, acuut hartfalen en plotselinge dood.

Als de behandeling de wormen doodt, is er ook het risico op een acute longcrisis. Dit betekent dat de longen van de kat plotseling kunnen stoppen met werken of zo ontstoken en vol vocht kunnen raken dat ze niet genoeg zuurstof kunnen krijgen omdat dode of stervende wormen zich in het longweefsel nestelen.

droevig uitziende kat die op een tafel ligt
Afbeelding Credit: avi_acl, Pixabay

Kan ik hartworm bij mijn kat voorkomen?

Er is effectieve medicatie beschikbaar voor katten om te voorkomen dat hartwormen zich vastgrijpen. Dit medicijn is veilig en gemakkelijk thuis toe te dienen, wat betekent dat de maandelijkse behandeling met hartwormpreventiemiddelen goedkoop en effectief is en uw kat beschermt tegen mogelijke hartwormbesmetting.

Alle katten moeten worden behandeld met hartwormpreventiemiddelen, zelfs degenen die binnenshuis wonen; muggen kunnen gemakkelijk in huis komen en er is slechts één hap nodig van een geïnfecteerde mug die mogelijk hartwormen aan uw kat doorgeeft. Hartwormmedicatie is vaak inbegrepen in wellnesspakketten van huisdierenverzekeringen en u kunt met uw dierenarts praten over de beste opties voor uw kat.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hartwormen bij katten kunnen niet worden behandeld met medicatie zoals bij honden.

De behandelingen die beschikbaar zijn voor katten zijn ofwel chirurgische verwijdering van de hartwormen uit het hart van de kat of ondersteunende behandeling, die maanden kan duren. Uiteindelijk is voorkomen veel beter dan genezen, en hartwormmedicatie die maandelijks wordt gegeven, is een gemakkelijke, goedkope en effectieve manier om uw kat te beschermen tegen mogelijke hartwormbesmetting.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock