Waarom klikt de kaak van mijn kat? Moet ik me zorgen maken?

Je hebt mensen horen beweren dat honden de beste vriend van een man zijn, maar hoe zit het met katten? Ja, ze zijn kleiner dan de meeste honden, maar dat verandert niets aan het feit dat ze net zo loyaal, liefdevol en belangrijk kunnen zijn voor hun eigenaren als honden. Vanwege de speciale relatie tussen eigenaren en hun katten, is het natuurlijk om je zorgen te maken als iets niet normaal lijkt. Het horen van een vreemd klikkend geluid uit de kaak van je kat is een van die momenten.

Er zijn verschillende redenen waarom u mogelijk klikken uit de kaak van uw kat hoort. Hoewel sommige van deze problemen relatief vaak voorkomen, moet bij klikken gepaard gaan met pijn of weigering om te eten, aandacht worden besteed. Laten we meer leren over kaakklikken, vaak tandenknarsen genoemd, om dit probleem beter te begrijpen en wat het geluid mogelijk kan betekenen voor de gezondheid van uw kat.

Kaakklikken of tandenknarsen wordt over het algemeen veroorzaakt door een van de volgende redenen:

3 kattenverdeler

Mondelinge problemen

Wanneer u te maken heeft met een geluid dat uit de mond en het kaakgebied van uw kat komt, is de onmiddellijke eerste gedachte orale problemen. Helaas kunnen verschillende mondziekten de kaak van een kat doen klikken, waarbij sommige pijnlijker en gevaarlijker zijn dan andere. Laten we er hieronder een paar bekijken.

katten mond wordt gecontroleerd
Afbeelding Credit: PRESSLAB, Shutterstock

1. Feline Tand Resorptie

Katachtige tandresorptie kan een vrij pijnlijke oorzaak zijn van kaakklikken. Dit gebeurt wanneer dentine, het weefsel dat zich onder het glazuur van een tand bevindt, begint te eroderen en uiteindelijk wordt vernietigd. Er zijn twee soorten kattentandresorptie, die beide uw kat pijn kunnen doen. Deze aandoening wordt meestal bepaald door röntgenfoto’s van de tanden van uw kat en resulteert vaak in tandextractie.

Tekenen van dit probleem kunnen als volgt zijn:

 • Kaak klikken
 • Voedsel vermijden
 • Kwijlen
 • Verminderde activiteit als gevolg van pijn
thematische pauze

2. Uitlijning van tanden

Als de tanden van uw kat niet op één lijn zitten, ook wel malocclusie genoemd, hoort u mogelijk een klik uit zijn kaak komen.

thematische pauze

3. Andere mondelinge problemen

Problemen zoals zweren, infecties of kanker in de mond kunnen ervoor zorgen dat uw kat zijn kaken klikt of zijn tanden knarst. Een bezoek aan uw dierenarts is de snelste manier om te bepalen of een van deze andere orale problemen het probleem kan zijn.

3 kattenverdeler

Het Temporomandibulaire Gewricht

Niet alleen het gebit van uw kat kan het probleem zijn, maar het kan ook de kaak zelf zijn. Het temporomandibulaire gewricht is het scharnierende deel van de kaak van uw kat. Het wordt gevormd door de onderkaak en temporale botten en is beter bekend als het kaakgewricht of de TMJ. Er is een TMJ aan elke kant van het gezicht van uw kat die samenwerkt om uw kat te helpen kauwen en zijn bek correct te bewegen. Als er een probleem is met dit deel van de kaak, kan uw kat mogelijk niet goed eten en kan een hoorbaar klikkend geluid worden gehoord.

Kat met mond wijd open
Afbeelding Credit: Luis Wilker Wilkernet, Pixabay

Tekenen van temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen

Helaas is Temporomandibulaire gewrichtsaandoening behoorlijk pijnlijk voor katten. Het kan ook de gezondheid van uw kat aanzienlijk beïnvloeden als het niet wordt behandeld. Hier zijn tekenen van TMJ waar u op moet letten als u een vreemd klikkend geluid hoort en voelt dat er iets mis kan zijn met de kaak van uw kat.

Als u een van deze tekenen van ongemak opmerkt, moet uw kat onmiddellijk een dierenarts raadplegen:

 • De kat is niet in staat om zijn bek te openen of te sluiten
 • Verschuiving van de kaak van links naar rechts
 • Spieratrofie of andere gezichtsmisvormingen
 • De kat weigert te eten of te drinken
 • Verlies van eetlust en gewichtsverlies
 • Dehydratie
 • Ongebruikelijke poten in het gezicht
 • Kwijlen
 • Meer miauwen dan normaal
kat open mond-pixabay
Afbeelding Credit: SuzyLu, PIxabay

Wat zijn de oorzaken Temporomandibulaire gewrichtsaandoening?

Omdat TMJ-stoornissen zo’n enge aandoening zijn voor katten om mee om te gaan, vraag je je misschien af wat deze problemen kan veroorzaken. Helaas zijn niet alle voorwaarden van TMJ verklaarbaar of volledig begrepen. Het hangt allemaal af van het type TMJ-stoornis waarmee uw kat te maken heeft.

Hier zijn een paar oorzaken waar u zich bewust van moet zijn, zodat u dit probleem beter kunt begrijpen en uw kat kunt helpen behandelen:

 • Ongelukken of trauma’s aan het gezicht of de kaak van uw kat
 • Aangeboren afwijkingen of problemen
 • Infecties
 • Kanker

garen ball dividerWanneer u zich zorgen moet maken over het klikken op de kaak

Zoals met elke aandoening waaraan uw huisdieren lijden, weten wanneer je contact moet opnemen met een dierenarts kan moeilijk zijn met kaakklikken. In de meeste gevallen kan het niets zijn. Het kan een eenmalige gebeurtenis zijn of gewoon iets dat uw kat doet. Aan de andere kant, zoals je hierboven hebt gezien, kan het klikken met de kaak een teken zijn van pijnlijke problemen die je kat nodig heeft om in te grijpen en te helpen zorgen.

verveelde huiskat
Afbeelding credit: IceEye, Pixabay

Als u ziet dat uw kat tekenen van ongemak vertoont, zoals miauwen of poten aan zijn gezicht, kan het probleem ernstiger zijn. Houd ook de eetlust van uw kat zorgvuldig in de gaten. Als het klikken op de kaak hen ervan weerhoudt om water te eten of te drinken, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Niet eten en drinken kan leiden tot ernstige problemen die het algehele welzijn van uw kat kunnen beïnvloeden.3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Zoals u kunt zien, zijn er veel redenen waarom uw kat op zijn kaak kan klikken. Als deze actie u zorgen baart, of als u tekenen van ongemak of pijn ziet, moet u contact opnemen met uw dierenarts. Ze zullen de juiste diagnostiek uitvoeren om de onderliggende oorzaak te vinden en uw kat snel te herstellen. Dit zal uw zorgen verlichten en u in staat stellen om weer te genieten van quality time met uw huisdier.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Ukki Studio, Shutterstock