Kan stress een hartgeruis bij mijn kat veroorzaken? Dit is wat u moet weten

Normale, gezonde katten kunnen tijdelijk hartgeruis krijgen als gevolg van stress1. De adrenaline en cortisol die in stressvolle situaties in hun bloedbaan vrijkomen, veroorzaken tijdelijke veranderingen in hun cardiovasculaire systeem. Dit is echter niet per se een probleem. De hartslag gaat weer terug naar normaal zodra de katachtige kalmeert.

Dit fenomeen kan het diagnosticeren van hartgeruis bij katachtigen echter moeilijk maken. Vaak zijn katten gestrest wanneer ze in het kantoor van de dierenarts zijn. Daarom kan het luisteren naar het hart van de kat de diagnose afwerpen. Gelukkig zijn er vaak andere symptomen die een dierenarts kunnen wijzen op de vraag of dit een echt hartgeruis of een tijdelijke is.

Verder zijn er ook onschuldige hartgeruisen te horen, die altijd aanwezig zijn maar geen negatieve effecten hebben. Deze hartgeruisen vereisen geen behandeling, hoewel de dierenarts ze misschien in de gaten wil houden.

3 kattenverdeler

Wat zijn de oorzaken hartgeruis?

Echte hartgeruis die behandeling vereist, wordt meestal niet veroorzaakt door stress. In plaats daarvan zijn veel hartgeruis defecten, wat betekent dat ze aanwezig zijn wanneer de kat wordt geboren en optreden terwijl de foetus zich ontwikkelt. Als alternatief kunnen ziekten later in het leven ook veranderingen in de hartgrootte en -vorm veroorzaken. Dit geruis kan worden veroorzaakt door hartaandoeningen of iets heel anders.

De onderliggende oorzaak van een pathologisch hartgeruis kan worden behandeld, zelfs als het geruis niet noodzakelijkerwijs slecht is. Veel van deze ziekten zijn progressief, wat betekent dat ze na verloop van tijd erger worden. Daarom kan het vroegtijdig behandelen van deze schadelijke hartgeruisen van vitaal belang zijn voor de gezondheid van uw kat.

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock

Hoe klinkt een hartruis bij katten?

Hartgeruis kan klinken als allerlei verschillende dingen. Het belangrijkste idee is dat hartgeruis niet ‘normaal’ klinkt. Alles wat buiten de norm valt, kan worden bestempeld als een hartgeruis.

Het is onmogelijk om de ernst van de onderliggende ziekte te bepalen puur door te luisteren naar een hartgeruis. De luidheid of het geluid van een geruis is niet noodzakelijkerwijs gecorreleerd met de effecten ervan. Daarom is meer testen nodig om de ernst van de ziekte en de noodzaak van de behandeling te bepalen.

Toch worden hartgeruisen gelabeld op basis van hun geluid, zelfs als deze informatie ons niet veel vertelt. Grade I-geruis is bijvoorbeeld nauwelijks merkbaar en kan slechts af en toe worden gehoord. Andere keren kunnen deze geluiden alleen vanaf een bepaalde locatie worden gedetecteerd. Aan de andere kant zijn grade VI-geluiden extreem luid en altijd merkbaar. Misschien kun je deze hartgeruis zelfs voelen.

devon rex kat onderzocht door dierenarts
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Hartgeruis zal anders klinken, afhankelijk van wanneer ze zich voordoen. Elk hart doorloopt een korte cyclus terwijl het pompt. Het geruis kan overal in deze cyclus verschijnen, afhankelijk van het probleem. Bovendien zal waar het geruis zich in het hart bevindt ook bepalen wanneer het geruis te horen is, vooral in lagere klassen.

Het kan zijn dat je het hartgeruis alleen kunt horen als Rechts over die plek van het hart, bijvoorbeeld.

3 katten gezichtsverdelerAndere oorzaken van hartgeruis

Naast stress zijn er ook verschillende andere oorzaken van hartgeruis. Deze oorzaken kunnen een ernstig hartgeruis veroorzaken dat behandeling vereist – of een die als onschuldig wordt bestempeld. Het hangt ervan af wat het geruis veroorzaakt.

1. Structurele defecten

Als het hart niet correct wordt gevormd, kan een structureel defect optreden. Natuurlijk kunnen deze defecten ook later in het leven optreden als gevolg van letsel of sommige ziekten.

Het bloed in het hart is ontworpen om in een zeer specifieke richting te stromen, zonder turbulentie. Als er veranderingen optreden in de hartgrootte, vorm of kleppen, kan de bloedstroom turbulent worden en een geruis veroorzaken.  Soms is een geruis te horen, maar er wordt geen onderliggende oorzaak voor het geruis gevonden. In deze gevallen is het hartgeruis vaak onschuldig en vereist het geen behandeling.

Cardiomyopathie is een ziekte die de structuur van het hart verandert. Simpel gezegd, de hartwanden van de kat veranderen in dikte. Dit vermindert de efficiëntie van het hart, omdat er minder bloed in het hart past, of het kan minder effectief zijn in het pompen van bloed. Dit leidt tot allerlei problemen en kan behoorlijk ernstig worden. Andere hartaandoeningen beïnvloeden ook de structuur van het hart.

Dierenarts arts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock
thematische pauze

Andere problemen kunnen leiden tot hartgeruis. Bijvoorbeeld enkele van de meest voorkomende extra’shartoorzaken van hartgeruis zijn bloedarmoede, hypoproteïnemie, koorts en hoge bloeddruk. Natuurlijk zijn deze problemen op zichzelf gevaarlijk en vereisen ze veterinaire interventie.

Dat gezegd hebbende, sommige extracardiale problemen zijn niet noodzakelijkerwijs gevaarlijk. Zwangerschap kan bijvoorbeeld tijdelijk een hartgeruis veroorzaken bij katten. Dit is echter niet per se slecht en het hartgeruis verdwijnt vaak wanneer de kat bevalt.

Uw dierenarts kan bepalen of dit soort hartgeruis (of wat dan ook veroorzaakt) gevaarlijk zijn.

garen ball dividerWanneer zijn hartgeruis bij katten gevaarlijk?

Uw dierenarts kan op verschillende manieren zien of een hartgeruis gevaarlijk is. Meestal begint de dierenarts met een lichamelijk onderzoek, maar het controleren van de bloeddruk, het krijgen van röntgenfoto’s van de borst, het controleren van bloedonderzoek of het doen van een cardiale echografie kan ook helpen bepalen hoe zorgwekkend een geruis is.

Er wordt ook rekening gehouden met de stressniveaus van uw kat. Een zeer gestreste kat moet later mogelijk opnieuw worden geëvalueerd, of de dierenarts kan een kalmerend middel aanbevelen om de kat te kalmeren. Als het geruis wordt veroorzaakt door stress, zal dit over het algemeen helpen om dat te bepalen.

Als uw kat erg jong is, kan uw dierenarts aanbevelen om ze later opnieuw te evalueren. Kittens kunnen groeien uit hartgeruis, dus dierenartsen raden vaak een afwachtende houding aan. Evenzo kan de dierenarts bij verder gezonde volwassen katten, wanneer een nieuw hartgeruis wordt gedetecteerd, vervolgbezoeken aanbevelen om te bepalen of het zal vorderen.

droevige eenzame kat die op bed ligt
Image Credit: medveda, Shutterstock

3 kattenverdelerConclusie

Stress kan tijdelijk (en meestal onschadelijk) hartgeruis veroorzaken. Wanneer de kat niet langer gestrest is, verdwijnen deze hartgeruisen meestal.

Gemompel mag echter nooit worden genegeerd. Daarom, als uw kat gestrest is en de dierenarts een hartgeruis hoort, kunnen ze aanbevelen om de kat later opnieuw te controleren. Als uw kat altijd gestrest is bij de dierenarts, kan een kalmerend middel nodig zijn om te bepalen of het hartgeruis “echt” is of gewoon door stress wordt veroorzaakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Juice Flair, Shutterstock

Inhoudsopgave