Wat te doen als u per ongeluk op uw kat stapt

Dus je loopt rond in de keuken en probeert de kinderen een snelle snack te geven terwijl je tegen je partner schreeuwt dat je binnen vijf minuten weg moet.

Op hetzelfde moment licht je telefoon op om te laten zien dat je moeder belt en gaat de deurbel – de oppas. Je pakt je telefoon van de zijkant en neemt hem op terwijl je je omdraait om naar de voordeur te rennen.

In je haast ben je per ongeluk op je katachtige vriend gestapt. Plotseling is er een luide miauw gevolgd door een opeenvolging van gesis en boze vocalisaties, en niet alleen van de kat!

Ongelukken gebeuren natuurlijk, vooral als ons leven zo druk is en onze harige familieleden het leuk lijken te vinden om rond onze voeten te hangen in plaats van op ooghoogte.

Maar als je kat letterlijk onder je voeten komt, hoe weet je dan of hij gewond is of veterinaire hulp nodig heeft?

Hoe controleer je of je kat in orde is?

Als je per ongeluk op je kat bent gestapt, is de kans groot dat het goed komt, zij het een beetje geschrokken en uitgeblust. Blessures kunnen echter optreden als je pech hebt, en de ernst hangt af van het lichaamsdeel waarop je bent gestapt en hoeveel gewicht je hebt aangebracht voordat je het besefte.

Daarom is het essentieel om uw kat snel te controleren op tekenen van problemen. Je kunt beginnen met jezelf de volgende vragen te stellen:

Bewegen ze normaal?

Redenen waarom katten mensen bijten

Katten kunnen mensen om verschillende redenen bijten,

Als je kat mank loopt, kan het zijn dat hij wat blauwe plekken, pijn of een gebroken nagel heeft. Als ze echter mank blijven lopen en geen gewicht op dat been zullen leggen, is er waarschijnlijk een breuk. Als ze hun achterpoten slepen, kan dit ook wijzen op enkele gebroken botten, maar ze kunnen ook schade aan hun zenuwen of wervelkolom hebben.

Als ze moeite hebben om te bewegen, kan dit een ernstig letsel betekenen, waaronder gebroken botten, beschadigde zenuwen of een inwendig letsel.

Lees ook: De 4 belangrijkste voordelen van chiropractische zorg voor katten

Ademen ze normaal?

Het is normaal dat je kat een beetje schrikt als je erop stapt. Hun ademhaling kan dus een tijdje sneller worden. Als de ademhaling van uw katachtige vriend echter niet tot rust komt, als deze oppervlakkig of gaspy is met meer inspanning dan normaal, kan dit wijzen op schade aan de longen, een diafragmatische hernia of een interne bloeding. Het kan ook wijzen op pijn, vooral als er gebroken botten of interne schade zijn.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

Vertonen ze normaal gedrag?

Net zoals u uw beddengoed regelmatig wast, moet u er rekening mee houden dat de favoriete dekens / bedden van uw kat regelmatig worden schoongemaakt.

Uw kat wil misschien een schuilplaats vinden na een periode van trauma of angst, wat kan worden verwacht. Maar als uw kat verward en gedesoriënteerd lijkt, minder responsief is of niet terugkeert naar zijn normale routine, kan dit een teken zijn van een ernstiger letsel, vooral als er trauma aan zijn hoofd was.

Kijk uit of ze uit hun voedselbak eten, uit hun waterbak drinken en hun kattenbak normaal gebruiken.

Houden ze hun staart in een normale positie?

kat staart-pull letsel

Als uw kat een staarttrekletsel of een andere staartblessure heeft, merkt u misschien dat zijn staart slap hangt.

De instincten van een kat vertellen hem om te vluchten voor gevaar, dus als je op hem stapt, zullen ze proberen weg te komen als ze kunnen. Helaas, als je op hun staart stapt en ze proberen te rennen, loopt het niet alleen het risico de nagels van je kat te beschadigen. Het kan ook een staarttrekletsel veroorzaken. Dit is wanneer de botten zich aan de basis van de staart scheiden en de zenuwen beschadigd raken.

Als uw kat een staarttrekletsel of een andere staartblessure heeft, merkt u misschien dat zijn staart slap hangt en dat hij deze niet kan bewegen. Staarttrekblessures kunnen het ook moeilijk maken voor uw kat om te plassen en te poepen, dus het is de moeite waard om te controleren of hun kattenbakgewoonten normaal zijn.

Lees ook: Beste kattenbak voor meerdere katten

Zijn hun tandvlees roze?

Het tandvlees van uw kat moet meestal zalmroze zijn. Lichtroze of wit tandvlees kan wijzen op inwendige bloedingen of shock, dus u moet de kattenmand uitstappen en dringend veterinair advies inwinnen.

Zijn ze in staat om te plassen?

Als u op uw kat stapt, kan zijn blaas scheuren, wat betekent dat urine in zijn buik lekt. Aan de andere kant kan traumatische zenuwbeschadiging ook van invloed zijn op het vermogen van uw kat om te plassen. Daarom is het het beste om hun kattenbak capriolen in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat ze in orde zijn.

Lees ook: De 5 beste tapijtreinigers voor Cat Urine

Wanneer de dierenarts bezoeken

Als uw kat niet reageert, bleek tandvlees heeft, in ademnood verkeert of niet kan bewegen, moet u onmiddellijk uw dierenarts bellen voor een spoedafspraak. Evenzo, als ze andere symptomen hebben die kunnen wijzen op een inwendig letsel, zoals braken of niet plassen, moeten ze een dierenarts raadplegen.

Als uw kat na 30 minuten geen gewicht op een of meer van zijn poten kan leggen, of als hij zijn staart niet kan bewegen, moet u ook dringend contact opnemen met uw dierenarts. Aan de andere kant, als uw kat normaal ademt en normaal beweegt, maar angstig lijkt en zich meer verbergt, heeft hij misschien gewoon meer tijd nodig om over het trauma heen te komen.

Lees ook: 8 manieren om je verlegen en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Als je niet zeker weet of je harige vriend een dierenarts nodig heeft, kan het geen kwaad om een van de lokale veterinaire kantoren te bellen voor begeleiding. Ongetwijfeld zal uw dierenarts de telefoontjes niet erg vinden omdat ze willen helpen om uw huisdier veilig te houden.

Hoe u zich kunt verontschuldigen bij uw kat

Zal mijn kat het me vergeven dat ik op haar staart stap?

U kunt uw kat traktaties aanbieden of hem zachtjes aaien nadat u per ongeluk op zijn staart bent gestapt.

Dus als je eenmaal weet dat je viervoeter fysiek in orde is, hoe ga je dan om met het schuldgevoel en herstel je je relatie? Geen enkele huisdierouder wil immers zijn bontbaby schaden. Gelukkig, hoewel je kat misschien een tijdje op zijn hoede lijkt, als je hem wat tijd geeft, zal je band zo goed als nieuw zijn.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Misschien merk je dat je kat angstiger is en op zoek is naar een plek om zich te verbergen, zoals donkere plaatsen of kleine plaatsen weg van menselijke familieleden. Je zou kunnen proberen ze zich veilig te laten voelen door ze een gezellig, veilig hol te maken om zich in te verstoppen.

Probeer ze rustig en rustig te benaderen, maar geef ze de ruimte als ze dat willen. Je kunt traktaties aanbieden of ze zachtjes aaien, rustgevend met ze praten en zelfs speeltijd initiëren met hun favoriete speelgoed. Zolang je hun lichaamstaal leest en hen de weg laat wijzen, zou je het in een mum van tijd moeten kunnen goedmaken.

Lees ook: Hoe zich te verontschuldigen bij een kat

Conclusie

Katten houden ervan om in en uit onze voeten te weven en tegen onze benen te wrijven om onze aandacht te trekken. Maar als we rondrennen en ze verschijnen uit het niets, kan het een recept voor een ramp zijn.

Als je per ongeluk op je katachtige familielid stapt, probeer dan niet in paniek te raken. Gebruik de bovenstaande informatie om te beoordelen op eventuele schade en praat met uw dierenarts over eventuele zorgen. Dan hoef je je alleen maar zorgen te maken over het maken van je purr-fecte vriend!

Lees ook: Hoe een kat een bad te geven

Veelgestelde vragen

Wat als ik per ongeluk op de poot van mijn kat ben gestapt?

Meestal, als je op de poot van je kat stapt, veroorzaakt dit geen ernstige schade. Een van de redenen hiervoor is dat katten een oorverdovend geluid maken om je te waarschuwen voor wat je aan het doen bent (nou ja, nietwaar?). Het valt echter niet te ontkennen dat mensen veel zwaarder zijn dan katten, en helaas gebeuren gebroken botten. Als uw kat zelfs een half uur na het incident geen gewicht op zijn voet legt, moet u hem naar de dierenarts brengen om te worden gecontroleerd.

Kan het stappen op de staart van een kat het breken?

Op de staart van een kat stappen kan het soms breken. Meestal scheiden de botten echter in plaats van te breken. Als uw kat een staartletsel heeft, kunt u een knik in zijn staart opmerken of lijkt de staart slap en slap. Het is essentieel om een staartletsel te laten controleren door een dierenarts, omdat dit problemen kan veroorzaken met het plassen en uitwerpselen.

Wat gebeurt er als ik op de buik van mijn kat stap?

Stappen op de maag van een kat kan schade veroorzaken aan organen zoals de lever, nieren, milt, blaas of darmen. Het kan ook een breuk van het middenrif of de buikspieren en inwendige bloedingen veroorzaken. Als je op de buik van je kat hebt gelopen en ze zich op welke manier dan ook onwel voelen, moet je ze onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Uw kat heeft mogelijk chirurgische verkenning nodig om eventuele interne schade te beoordelen en te herstellen. Natuurlijk kunnen operaties zoals deze duur zijn, en wanneer onverwachte trauma’s optreden, benadrukt dit het belang van een huisdierenverzekering.

Hoe weet je of je kat inwendige bloedingen heeft?

Als uw kat inwendige bloedingen heeft, kan hij zwak, wiebelig of lusteloos lijken en zal zijn tandvlees lichtroze of wit zijn. Als de bloeding ernstig is, reageren ze mogelijk minder snel en lijken ze erg onwel.