Welke geuren schrikken katten af van plassen?

De penetrante geur van kattenplas is het laatste wat iemand wil dat in zijn huis blijft hangen. Gelukkig zijn katten meestal gemakkelijk te trainen om een kattenbak te gebruiken, en de meeste zijn kieskeurig in hun toiletgewoonten. Helaas zijn er soms uitzonderingen en zijn toiletproblemen een van de belangrijkste redenen waarom katten worden afgestaan aan dierenasielen.

Snel overzicht

01

Zodra een kat op een locatie heeft geplast, keren ze over het algemeen terug naar dezelfde plaats om te plassen als de geur blijft hangen.

02

Hoewel bepaalde geuren zoals azijn en pepermunt onaangenaam zijn voor katten en hen ervan kunnen weerhouden om op een bepaalde plek te plassen, is het onwaarschijnlijk dat het probleem wordt opgelost tenzij de onderliggende reden voor het gedrag wordt aangepakt.

03

Nadat uw kat door een dierenarts is gecontroleerd op een medische oorzaak voor het plassen buiten de kattenbak, identificeert u de onderliggende reden voor het gedrag van de kat, zodat deze kan worden aangepakt.

In dit artikel zullen we het gebruik van geuren bespreken die katten onaangenaam vinden om te proberen deze asociale gewoonte te stoppen, maar ook waarom deze aanpak gedoemd is te mislukken.

Katten zijn super sniffers!

Het reukvermogen van katten is zo gevoelig dat ze dingen kunnen ruiken die mensen niet kunnen.

Reukvermogen is erg belangrijk voor onze katachtige metgezellen, ze hebben meer dan 200 miljoen geurreceptoren in hun neus (40 keer meer dan wij mensen). Ze hebben een dubbel geurmechanisme: regelmatige geurreceptoren in hun neus en ook een vomeronasaal orgaan in het dak van hun mond dat feromonen opneemt.

Onze huiskitten delen dit ongelooflijke reukvermogen met hun wilde voorouders en gebruiken het op alle gebieden van hun leven, inclusief het detecteren en communiceren met andere katten, het vinden van prooien en voedsel en het vermijden van gifstoffen.

Kattenurine is meestal zeer geconcentreerd en ruikt sterk. Het bevat feromonen en is daarom een belangrijke manier waarop katten met elkaar communiceren over territoriumgrenzen. Mannelijke kattenplas is vooral stinkend vanwege hoge niveaus van hormonen en feromonen, die berichten naar vrouwelijke katten sturen dat ze een potentiële partner zijn en andere mannelijke katten vertellen om weg te blijven!

Wat neemt kattenplasgeur weg?

De aanhoudende geur van plas, zelfs als het erg zwak is, kan ervoor zorgen dat een kat terugkeert naar het gebied en daar weer plast.

Zodra een kat op een locatie heeft geplast, zullen ze vaak terugkeren naar dezelfde plaats om te plassen als de geur blijft hangen, en het kan hun gewone toilet worden. Vergeet niet dat katten een veel beter reukvermogen hebben dan wij, dus het is echt belangrijk als ze op een ongewenste plaats plassen om het gebied goed schoon te maken om te proberen aanhoudende geuren te voorkomen.

Vermijd ammoniakhoudende producten – deze ruiken naar urine voor katten en zullen hen nog meer geneigd maken om het gebied opnieuw te gebruiken. Gebruik idealiter op enzymen gebaseerde reinigingsmiddelen die zijn ontworpen voor ongevallen met huisdieren die geuren veilig neutraliseren en vlekken reinigen.

Andere opties zijn zuiveringszout (dat de urine absorbeert en de geur verwijdert) en azijn die niet giftig is, een goede reiniger en een onaangename geur heeft voor katten, zodat ze minder snel naar de plek terugkeren en opnieuw plassen. Meer informatie is te vinden in onze artikelen over hoe zich te ontdoen van kattenplasgeuren top kat urineverwijderaars.

Welke geuren schrikken katten af van plassen?

Er zijn bepaalde geuren waar bijna alle katten een hekel aan hebben, waaronder citrus, mosterd, azijn en peper.

Zodra het gebied is schoongemaakt, stellen sommige mensen voor om geuren te gebruiken om katten ervan te weerhouden daar opnieuw te plassen. Er zijn verschillende geuren waar katten consequent een hekel aan lijken te hebben – er wordt gedacht dat dit een beschermend mechanisme kan zijn, omdat sommige stoffen giftig zijn voor onze katachtige metgezellen. Enkele voorbeelden van geuren waar katten een hekel aan hebben zijn:

 • Citrus
 • Bananen
 • Mosterd
 • Azijn
 • Pijnboom
 • Ceder
 • Pepermunt
 • Koffie
 • Lavendel

Als je een geur wilt gebruiken om te proberen een kat ervan te weerhouden te plassen, is het belangrijk om een stof te kiezen die niet giftig is voor katten en deel uitmaakt van een huisdierveilige formulering. Het is belangrijk op te merken dat veel essentiële oliën schadelijk kunnen zijn voor katten als ze worden ingenomen, ingeademd of in direct contact komen met hun huid of vacht, wat mogelijk orgaanschade, leverfalen, epileptische aanvallen en zelfs de dood kan veroorzaken. Evenzo is koffie, inclusief koffiemalen, giftig voor katten als het wordt ingenomen.

Lees ook: Zijn luchtbevochtigers goed voor katten?

Waarom het gebruik van geuren die katten haten niet zal stoppen met katten die plassen

Proberen om katten ervan te weerhouden buiten de doos te plassen door alleen maar geuren te gebruiken die ze aanstootgevend vinden, zal waarschijnlijk niet terugkerenlos het probleem op.

Helaas, als de onderliggende reden voor het gedrag van de kat niet wordt aangepakt, zullen ze waarschijnlijk gewoon het gebied vermijden waar de geur is aangebracht en in plaats daarvan ergens anders plassen, net zo ongeschikt!

Katten zijn meestal kieskeurig over hun toiletgewoonten, dus het vinden van urinevlekken en geuren op ongebruikelijke plaatsen is een teken dat er iets mis is in de kattenwereld. Het is belangrijk op te merken dat uw katachtige familielid dit niet uit wrok doet, dus vermijd hen te straffen – dat zal het probleem waarschijnlijk verergeren.

Gezien hun sterke reukvermogen, wanneer katten onaangename geuren tegenkomen, kan dit hen grote angst veroorzaken, wat kan leiden tot verder probleemgedrag en het probleem zelfs erger kan maken.

Dus in plaats van alleen citroen- en sinaasappelschillen door het huis te strooien, moeten we dieper kijken om tot de kern van het probleem te komen.

Lees ook: Waarom plassen katten op badkamerkleden?

Wat is kattenhuisvuil?

Sproeien is urine is anders dan gewoon plassen, dus het kan verschillende stappen nodig hebben om het gedrag te stoppen.

Katachtige huisvuil is de aanbevolen term door een panel van kattenexperts van de American Association of Feline Practitioners (AAFP) en de International Society of Feline Medicine (ISFM) om de “afzetting van urine of uitwerpselen op objecten of op verticale of horizontale oppervlakken op locaties die onaanvaardbaar zijn voor de eigenaar” te beschrijven.

Je kunt ook mensen horen die hiernaar verwijzen als ongepast urineren – waarbij katten stoppen met het gebruik van de kattenbak en elders in huis plassen. De kat hurkt om urine af te zetten op horizontale oppervlakken zoals dekbedden, tapijten, baden, wastafels, bankkussens en wasgoed.

Aan de andere kant markeren katten die sproeien hun territorium. De kat staat meestal met zijn staart omhoog en trillend, terwijl hij zijn achterpoten betreedt terwijl hij een kleine hoeveelheid urine naar achteren spuit op verticale oppervlakken zoals muren, gordijnen, boodschappentassen en schoenen.

Dit is een volkomen normaal gedrag voor katten, omdat het een belangrijke manier is om hun geursignalen voor andere katten achter te laten. Hoe meer katten in het huishouden, hoe groter de kans dat ze urine spuiten. Het komt het meest voor bij niet-gecastreerde katten als onderdeel van hun seksuele gedrag, maar 10% van de gecastreerde mannetjes en 5% van de gecastreerde vrouwtjes spuit nog steeds urine. Stoppen met spuiten is anders dan stoppen met katten plassen, dus het is belangrijk om erachter te komen wat uw kat doet.

Lees ook: Waarom kwispelen katten met hun staart?

Oorzaken van kattenhuisvuil

vrouw schoonmaken kat kattenbak

Voordat u aanneemt dat het plassen gedragsmatig is, brengt u uw kat naar de dierenarts om medische oorzaken te zoeken.

Om enige kans te hebben om het probleem op lange termijn op te lossen, moet u de reden voor dit onaangename gedrag blootleggen. Maak een afspraak met de dierenarts van uw kat om hen een grondige gezondheidscheck te geven om te zoeken naar medische problemen die ongepast urineren kunnen veroorzaken, zoals blaasstenen, nieraandoeningen, urineweginfecties, katachtige idiopathische cystitis (FIC) en diabetes.

Ze zullen ook op zoek gaan naar aandoeningen zoals artritis bij oudere katten, waardoor het voor hen moeilijk kan zijn om in de kattenbak te komen. Uw dierenarts kan bloed- en urinetests aanbevelen, of andere onderzoeken zoals röntgenfoto’s en echografieën.

Zodra medische oorzaken, FIC en markeringsgedrag zijn uitgesloten, is het waarschijnlijk dat omgevings- en sociale factoren de oorzaak zijn van het plassen van uw kat. Problemen met kattenbakken zijn erg belangrijk om te identificeren, dus overweeg het volgende:

 • Gebruik grote, schone dozen op privélocaties (maar toch gemakkelijk toegankelijk)
 • Heb één kattenbak meer dan het totale aantal katten in het huishouden (twee katten moeten bijvoorbeeld drie kattenbakken hebben)
 • Katten hebben de neiging om de voorkeur te geven aan fijn, zandachtig, ongeparfumeerd, klonterend strooisel
 • Schep de doos er dagelijks uit en maak de doos eenmaal per week helemaal leeg en schoon
 • Vermijd iets onaangenaams te doen terwijl de kat in zijn doos zit (bijvoorbeeld medicijnen toedienen)
 • Plaats de kattenbak uit de buurt van het voedsel en water van de kat
 • Let erop dat dominante katten de toegang tot de kattenbakken niet blokkeren voor meer nerveuze katten

Lees ook: Hoe weten katten dat ze een kattenbak moeten gebruiken?

Het niet gebruiken van hun kattenbak is een noodkreet van je kat.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat katten overal plassen?

Huisvuil is onaangenaam voor eigenaren, maar ook een serieuze schreeuw om hulp van je kat. Hoewel het gebruik van onaangename geuren als afschrikmiddel op korte termijn kan helpen, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken in plaats van alleen het probleem te verbergen, anders zul je snel merken dat het terugkeert. De following suggesties kunnen helpen:

 • Castreer je katten—90% van de mannelijke katten en 95% van de vrouwtjes vertonen een afname van urinesproeien na castratie
 • Praat met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat er geen medische oorzaken zijn die behandeling vereisen en om hun hulp, advies en ondersteuning te krijgen
 • Gebruik feromonen zoals Feliway, waarvan is aangetoond dat ze urine spuiten met maximaal 90% verminderen
 • Reinig vervuilde gebieden grondig en beperk de toegang van de kat tot hen indien mogelijk (bijvoorbeeld met behulp van aluminiumfolie of plastic platen)
 • Verplaats voedsel- en waterbakken naar het vervuilde gebied, omdat katten minder snel naast deze zullen toiletteren
 • Plaats speelgoed en/of kattenkruid in het getroffen gebied om positieve associaties te helpen creëren
 • Optimaliseer kattenbakbeheer
 • Help uw kat zich veiliger te voelen in zijn territorium (gebruik bijvoorbeeld een kattenluik met microchip om te voorkomen dat andere katten het huis binnenkomen en bedek ramen zodat binnenkatten andere katten buiten niet kunnen zien
 • Gordijnen tijdelijk uit de weg spelden als ze een doelwit zijn om te plassen
 • Zorg er in huishoudens met meerdere katten voor dat er één extra set middelen is (kattenbak, voedsel, water, bed, schuilplaats) dan het totale aantal katten om stress en angst te verminderen
 • Overweeg verwijzing naar een gedragsdeskundige voor huisdieren

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

In het kort

Hoewel bepaalde geuren zoals azijn en pepermunt onaangenaam zijn voor katten en hen ervan kunnen weerhouden om op een bepaalde plek te plassen, zal de kat waarschijnlijk gewoon een andere locatie in huis gebruiken, tenzij de onderliggende reden voor het gedrag wordt aangepakt.

Het is van vitaal belang om zo snel mogelijk met uw dierenarts te praten om ervoor te zorgen dat uw kat niet lijdt aan een medische aandoening, evenals het beoordelen en optimaliseren van het kattenbakbeheer in huis.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

Veelgestelde vragen

Welke geur haten katten?

De meeste katten lijken een hekel te hebben aan verschillende geuren, waaronder citrusvruchten, pepermunt, koffie, lavendel en azijn. Katten hebben een zeer sterk reukvermogen in vergelijking met mensen, dus het kan zijn dat ze deze geuren overweldigend vinden, maar er wordt ook gedacht dat het beschermend voor hen kan zijn, omdat sommige van deze (zoals koffie en essentiële oliën) ook giftig kunnen zijn.

Is azijn een goed kattenafweermiddel?

Azijn is handig om katten af te schrikken, omdat ze niet van de geur houden en het onschadelijk voor hen is. Het heeft ook goede reinigende eigenschappen, dus het kan worden gebruikt om gebieden schoon te maken waarvan we willen dat onze katten wegblijven.

Hoe voorkom ik dat mijn kat overal plast?

Als uw kat niet is gecastreerd, plan dit dan zo snel mogelijk met uw dierenarts, omdat de meeste katten zullen stoppen met urinesproeien nadat ze zijn gecastreerd. Helaas is het antwoord in veel gevallen niet zo eenvoudig, maar met hulp van uw dierenarts zou u in staat moeten zijn om tot de kern van het probleem te komen en het hopelijk op te lossen.

Tests kunnen aantonen dat uw kat lijdt aan een medische aandoening die behandeling vereist, of er kan een gedragsoorzaak zijn zoals stress of angst, in welk geval feromonen kunnen helpen. Kattenbakproblemen zijn een veel voorkomende oorzaak van huisvuil, dus het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de kattenbakken van katten van een geschikte grootte zijn, goed gepositioneerd, schoon en geen sterk geurend strooisel bevatten.

Het belangrijkste is dat je kat niet overal plast uit wrok of ondeugendheid, en straf hem er nooit voor, want het zal niet helpen, en stress en angst kunnen het probleem verergeren.

Bronnen weergeven

Carney HC, Sadek TP, Curtis T, et al. AAFP- en ISFM-richtlijnen voor het diagnosticeren en oplossen van huisvuilgedrag bij katten. J Feline Med Surg 2014; 16(7):579-598

catvets.com/gudelines/practice-guidelines/house-soiling