Hoe lang moet een kat in quarantaine worden geplaatst met ringworm? Wat u moet weten!

Als je je kat aait en een vreemde, cirkelvormige zweer op zijn huid opmerkt, vraag je je waarschijnlijk af wat het zou kunnen zijn. Deze ronde laesie is een veelbetekenend teken van een ringworminfectie, een zoönotische schimmelinfectie die veel voorkomt bij katten die heeft meestal een quarantaineperiode van tussen de 3 en 6 weken.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is Ringworm?

Ondanks zijn naam is ringworm een schimmelinfectie veroorzaakt door dermatofyten. Dermatofyten zijn een schimmel die gespecialiseerd is om de huid, het haar en de nagels van verschillende diersoorten te infecteren, waaronder katten, honden en mensen. Ondanks verschillende soorten dermatofyt die verschillende diersoorten treffen, is één in het bijzonder de meest voorkomende oorzaak van ringworm bij katten. Helaas kan deze soort ook honden en mensen infecteren, waardoor het heel gemakkelijk te verspreiden is.

Ringworm laesie bij kat
Image Credit: Yaya foto’s, Shutterstock

Tekenen van Ringworm

Bij katten kan ringworm lastig te vangen zijn aan het begin van de infectie. Sommige ringvormige laesies kunnen zeer mild zijn en sommige katten kunnen symptoomvrij zijn. Eigenaren kunnen echter uitkijken naar andere tekenen; katten die getroffen zijn door ringworm kunnen plekken van haaruitval en schilferige huid ontwikkelen die in de vacht kunnen afbladderen.

De laesies en haaruitval die optreden bij ringworminfecties vertonen zich vaak op de volgende plaatsen:

  • Op het hoofd
  • Op de borst
  • Langs de voorpoten
  • Langs de wervelkolom

Eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat sommige katten de ringwormschimmel kunnen dragen en besmettelijk kunnen zijn zonder enige tekenen, wat vooral vaak voorkomt bij langharige katten.

Hoe wordt ringworm gediagnosticeerd?

Als een eigenaar tekenen van ringworm opmerkt en zijn kat naar de dierenarts brengt, zijn er een paar methoden die de dierenarts kan gebruiken om ze te diagnosticeren.

De meest waarschijnlijke eerste stap die een dierenarts zal nemen om ringworm te diagnosticeren (afgezien van het nemen van de medische geschiedenis van de kat) is om een speciale lamp langs hun huid te laten gaan die een boslamp wordt genoemd. Deze lamp is handheld, raakt de huid van de kat niet aan en is een pijnloze procedure. Bovendien zal de boslamp de meeste soorten van de ringwormschimmel als gloeiend geelgroen weergeven, wat een duidelijke indicatie van infectie geeft.

Deze methode is echter niet altijd even effectief, omdat sommige soorten dermatofyt niet gloeien onder een houtlamp. Er zijn extra stappen die de dierenarts kan nemen om te helpen met een diagnose, waaronder een onderzoek van de huid en het nemen van een huid- en haarschraap, die vervolgens in een laboratorium wordt gekweekt. Deze tests kunnen tot 3 weken duren om een diagnose te bevestigen.

Ringworm op het oor van de kat
Afbeelding Credit: Ameena Matcha, Shutterstock

Moet mijn kat in quarantaine? Voor Hoe lang?

De dierenarts die uw kat behandelt voor ringworm zal de aanbevolen quarantainetijd voor hen bespreken, omdat factoren zoals leeftijd, immuunfunctie en algemene toestand allemaal van invloed kunnen zijn op de duur van een kat is. Meestal zullen katten ongeveer 3 weken besmettelijk zijn (met de juiste behandeling).

Quarantaine wordt echter meestal langer geadviseerd. Eigenaren moeten alle voorgeschreven behandelingen correct en tot het einde van de behandeling volgen, zonder te stoppen tenzij de dierenarts hen daarom vraagt. Het niet volgen van het juiste behandelplan kan het herstel verstoren en herinfectie kan optreden.

Het minimaliseren van blootstelling aan andere huisdieren of mensen is van vitaal belang bij het voorkomen van de verspreiding van ringworm naar andere leden van het huishouden.

kattenpootverdeler

Hoe wordt ringworm behandeld? 3 effectieve manieren

Behandeling voor ringworm bij katten omvat meestal actuele en orale medicijnen, naast diepe reiniging en decontaminatie van de omgeving van de kat.

1. Topische behandeling

Topische behandeling wordt toegepast op de aangetaste delen van de huid en het haar en wordt geleverd in crèmes en zalven. Dips en shampoos kunnen ook in combinatie hiermee worden gebruikt, maar minder vaak. Bij het toepassen van een topische behandeling moet grondig handen wassen worden waargenomen om de verspreiding van de infectie te voorkomen.

kat reinigen door shampoo op waterbad
Afbeelding Credit: angnokever, Shutterstock
thematische pauze

2. Orale behandeling

Orale medicijnen worden ongeveer 6 weken alleen gegeven, maar actuele en orale medicijnen worden meestal samen gegeven. Orale antischimmelmedicijnen behandelen systemische ringworminfecties en helpen de ringworm te verwijderen.

thematische pauze

3. Reiniging van het milieu

Ringworminfecties kunnen lastig te beheren zijn, omdat het haar van een geïnfecteerd dier zich wijd en zijd kan verspreiden. Het verwijderen van alle sporen van besmet haar van meubels, beddengoed, kleding en vloeren zijn noodzakelijk om de verspreiding van de schimmel en mogelijke herinfectie te stoppen.

Harde oppervlakken kunnen worden gereinigd met een bleekoplossing om schimmelsporen te doden. Kleding kan worden gedesinfecteerd door het op twee wascycli van de heetste temperatuur te plaatsen op de langst mogelijke duur.

Binnenlandse kat met lang haar op een bank
Afbeelding credit: Wan Fahmy Redzuan, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Ringworm is een schimmelinfectie die katten, honden en mensen kan treffen. Het veroorzaakt rode, cirkelvormige laesies, haaruitval en schilfering en jeukende huid, en het is een belangrijke oorzaak van haaruitval bij katten. Behandeling is essentieel, omdat ringworm zich gemakkelijk verspreidt en bijzonder gemakkelijk op kinderen wordt overgedragen.

Naleving van behandelplannen helpt ringworm te genezen zonder dat het terugkomt. Ringwormschimmelsporen kunnen tot 18 maanden in het milieu overleven, dus diepe omgevingsreiniging en een adequate quarantaineperiode van ten minste 3 tot 6 weken worden aanbevolen, maar dit hangt af van de beslissing van de dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Natata, Shutterstock