Moet je een kat verdoven voor op reis?

Als je met je kat moet reizen, is dat niet altijd makkelijk. Of het nu gaat om een korte reis naar de dierenkliniek of cattery, of een langere reis voor een vakantie, u wilt niet dat uw kat zich verdrietig voelt. Natuurlijk zou je in een ideale wereld reizen met je kat vermijden als het hem (en jou) slecht beïnvloedt, maar bepaalde reizen zijn onvermijdelijk.

Snel overzicht

01

Veel katten houden niet van zorgreizen vanwege de willekeurige beweging, harde geluiden en reisziekte.

02

U kunt het reizen met de auto minder stressvol maken voor uw kat door feromonen of kalmerende sprays te gebruiken, een geschikte reismand te kiezen en harde geluiden in de auto te verminderen.

03

Praat met uw dierenarts over lichte kalmerende middelen, kalmerende medicijnen en anti-misselijkheidsmedicijnen voor katten die erg gestrest raken in de auto.

Laten we eens kijken waarom katten moeite hebben met reizen en welke opties je hebt als je het ze gemakkelijker wilt maken.

Waarom zouden katten moeite hebben met reizen?

Als mensen kunnen we reizen saai of ongemakkelijk vinden, of als we last hebben van reisziekte, kan het ons misselijk maken. Deze problemen kunnen ook van invloed zijn op katten, maar ze hebben ook andere aversies om te reizen.

1. Angst

De meeste katten reizen niet vaak met de auto, dus ze kunnen het angstaanjagend vinden.

Katten houden niet van iets ongewoons. Het zijn gewoontedieren en genieten van het vertrouwde. Dus. Als ze zich in een omgeving als een auto bevinden, met onbekende bezienswaardigheden, geluiden en geuren, kan dit hen erg angstig maken. Als uw kat gestrest raakt in de auto, kunt u merken dat hij luid vocaliseert, probeert los te komen van de kattenmand of zelfs met open mond ademt.

Na verloop van tijd kunnen stressvolle gebeurtenissen leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder cystitis en andere urinewegproblemen, evenals overgrooming, dus als uw kat is blootgesteld aan stress, is het belangrijk om in de gaten te houden of er tekenen zijn dat er iets mis is.

Lees ook: De beste kattendragers voor 2022

2. Misselijkheid

Sommige katten lijden aan reisziekte, wat reizen voor hen erg onaangenaam kan maken.

Net als mensen kunnen katten reisziekte ervaren. Dit kan te wijten zijn aan de beweging van het voertuig, maar kan ook worden verergerd door warme temperaturen en nood. Zelfs als uw kat niet braakt tijdens autoritten, kan hij zich nog steeds misselijk voelen. Houd veelbetekenende tekenen zoals kwijlen en braken in de gaten.

Lees ook: Beste grote kattendragers voor reizen beoordeeld

3. Lawaai

Het geluid van de auto en andere weggeluiden kunnen het gevoelige gehoor van een kat storen.

Katten zijn erg gevoelig voor lawaai en hebben een uitstekend gehoor. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat hun oren trillen als reactie op zeer kleine geluiden in huis. Veel hardere geluiden zoals de automotor, claxons of muziek van de stereo kunnen uw kat ongelooflijk bang maken.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

4. Beweging

Veel katten vinden de beweging die gepaard gaat met autoreizen ongemakkelijk of stressvol.

Katten houden ervan om controle te hebben over hun bewegingen, en ik weet zeker dat we ons kunnen verhouden. Katten voelen zich veiliger als ze de controle hebben en kunnen kiezen waar ze naartoe gaan en wat ze doen. Wanneer ze in een kattenmand in een auto worden geplaatst, begrijpen ze niet wat er aan de hand is en de bewegingen terwijl de auto uitwijkt, start en stopt, kunnen willekeurig en eng lijken.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

5. Beperking

Hoewel reizen in een reismand het veiligst is, vinden sommige katten het niet leuk om opgesloten te worden.

Veel katten houden van kleine ruimtes, maar op hun voorwaarden. Dus misschien vind je je kat chillend achter de bank, in een kleine kartonnen doos of in een lade onderaan de kledingkast, maar dat betekent niet dat ze zullen genieten van een reis in de kattenmand. Wanneer het element van keuze wordt verwijderd, kan het plaatsen in een kattenmand en opgesloten zijn uw kat een machteloos en angstig gevoel geven.

Lees ook: Waarom slapen katten met hun hoofd omhoog?

Hoe kunt u uw kat helpen beter om te gaan met reizen?

Met de beste wil van de wereld is het niet altijd mogelijk om je kat gelukkig te houden door reizen helemaal te vermijden. Sommige reizen zijn belangrijk, bijvoorbeeld als u verhuist, uw kat meeneemt voor hun jaarlijkse veterinaire controle of hem afzet bij een pension. Dus, wat is de oplossing voor noodzakelijke reizen? Het goede nieuws is dat je je kat kunt helpen zich beter te voelen over reizen met een paar bewezen tips.

1. Gebruik Familiar Scents

Wanneer u op reis bent, kan het meenemen van wat geuren van thuis uw kat helpen zich rustiger te voelen.

Een deel van het zorgen dat uw kat zich op zijn gemak voelt, is het creëren van een meer familiaire omgeving om hen te helpen zich veiliger en zelfverzekerder te voelen. Een t-shirt of ander kledingstuk dat naar je ruikt, of een gezellige deken van hun bed, zal hun zintuigen helpen vullen met gedachten aan thuis.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

2. Kies de juiste drager of andere beperking

Katten kunnen allemaal verschillende voorkeuren hebben, dus als je kat zijn reismand niet leuk lijkt te vinden, probeer dan iets anders.

Er zijn veel verschillende soorten kattendragers, dus het is de moeite waard om er een te vinden die het beste bij uw kat past. Sommigen geven misschien de voorkeur aan veel ruimte, terwijl anderen zich misschien liever opgesloten voelen in een kleinere ruimte.

Sommigen willen misschien naar buiten kunnen kijken, dus een doorzichtige plastic optie past misschien bij de rekening, maar anderen geven misschien de voorkeur aan een donkere ruimte, bedekt met een deken of handdoek. Als u met een vliegtuig reist in plaats van met een auto, zorg er dan voor dat u de afmetingen en het type luchtvaartmaatschappij controleert dat door de luchtvaartmaatschappij wordt geaccepteerd.

Voor korte ritten kunt u ervoor kiezen om uw kat in de auto te beveiligen via een veilige riem of harnas, in plaats van een reismand te gebruiken.

Lees ook: Hoe een kat in een reismand te krijgen: 6 stappen voor succes

3. Gebruik kalmerende sprays

Kattenferomonen en andere kalmerende producten kunnen katten helpen zich rustiger te voelen in stressvolle situaties.

Kattenferomonen of kalmerende sprays die valeriaan of andere kalmerende stoffen bevatten, kunnen helpen om uw kat zich meer ontspannen te laten voelen. Feliway of Pet Remedy zijn hier slechts twee voorbeelden van. Probeer een deken of handdoek te spuiten voordat je hem in de reismand van je kat legt. Om een nog beter kalmerend effect te krijgen, spuit u het gebied van de auto waar hun drager zich zal bevinden.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

4. Verminder ruis

Zet de radio uit in de auto of stem hem af op rustgevende muziek die op een laag volume is ingesteld.

Het blazen van muziek van je autoradio zal je kat waarschijnlijk niet helpen om zich kalm te voelen. U kunt echter proberen klassieke of vertrouwde muziek op een laag volume af te spelen om het geluid van de automotor en ander verkeerslawaai te overstemmen. Probeer te voorkomen dat je te veel met je kat omgaat en met hem praat, hoe verleidelijk het ook is om hem te troosten. Door ze te veel aandacht te geven kun je versterken dat er iets is om bang voor te zijn.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

5. Desensibiliseer ze

Katten kunnen negatieve associaties met de auto vormen als u alleen naar de dierenarts gaat voor onaangename procedures.

Als reizen onvermijdelijk is, maar het is eenmaal in een blauwe maan, is het misschien de moeite waard om te proberen je kat ongevoelig te maken. Als ze alleen in de auto naar de dierenarts gaan, hebben ze er een negatieve associatie mee. Probeer ze regelmatig mee te nemen op zeer korte reizen en beloon ze daarna met traktaties en lof om een positievere ervaring te creëren die hen niet zo veel beïnvloedt.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

6. Overweeg sedatie

Als uw kat echt van streek raakt wanneer hij in de auto reist, praat dan met uw dierenarts over medicatie-opties zoals kattensedativa. Verschillende diergeneesmiddelen gebied beschikbaar, van kalmerende tabletten tot lichte en sterke sedativa, waaronder gabapentine, difenhydramine (Benadryl), benzodiazepines, chloorfeniramine, en trazodon.

Sterkere sedativa of een hogere dosering sedatie die uw dierenarts in de kliniek zou kunnen gebruiken, zijn niet geschikt voor reizen omdat een verdoofd huisdier nauwlettend moet worden gecontroleerd en bij een voldoende gekwalificeerde persoon moet zijn voor het geval een interventie vereist is.

Het diergeneesmiddel dat uw dierenarts kiest, hangt af van het feit of uw kat een tablet zal nemen of de voorkeur geeft aan een vloeibare vorm van medicatie, en zal rekening houden met de leeftijd en gezondheid van uw kat.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Risico’s verbonden aan het verdoven van katten voor reizen

Zelfs lichte kalmerende middelen brengen enkele risico’s met zich mee voor uw kat, zelfs als u de juiste dosis geeft. Ten eerste, als ze een onderliggend gezondheidsprobleem hebben, zoals een hartaandoening of lever- of nierziekte, kan elke medicatie ervoor zorgen dat ze onwel worden of zelfs sterven.

Daarom is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat wordt gecontroleerd door een dierenarts en een kalmerend medicijn wordt voorgeschreven, in plaats van medicatie te geven zonder veterinair advies.

Sedativa kunnen ook leiden tot bijwerkingen zoals braken, diarree, agressie, droge mond en lethargie en er is ook een risico op anafylaxie als uw kat allergieën heeft. Deze risico’s zijn enkele van de redenen waarom sedativa niet vrij verkrijgbaar zijn en alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Een andere zorg is dat als uw kat wordt verdoofd tijdens een angstige gebeurtenis, bepaalde medicijnen hem in staat kunnen stellen om nog steeds bewust en bang te zijn, maar niet in staat om verplaatsen of reageren. Dit kan een nog negatievere ervaring veroorzaken en kan het in de toekomst nog moeilijker maken om met uw kat te reizen.

Laatste gedachten

Het is vervelend als je kat tijdens het reizen van streek raakt. Het is echter belangrijk om ze geen medicijnen te geven zonder eerst met een dierenarts te praten. Het is niet veilig om uw kat te veel te verdoven voor een autorit, want als er iets misgaat, moet een dierenarts of veterinaire technicus extra medicijnen toedienen.

Lichte kalmerende middelen, kalmerende medicijnen en medicijnen tegen misselijkheid kunnen nuttig zijn voor katten die erg gestrest raken in de auto, dus praat met uw dierenarts over uw opties.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

Veelgestelde vragen

Hoe kalmeer je een kat tijdens een lange autorit?

Het is verleidelijk om te proberen je kat te troosten door met hem te praten op een lange reis. Tenzij je echter normaal met ze kunt praten, op een rustige manier, is het het beste om te voorkomen dat je te veel praat. Als je doet alsof je ze probeert gerust te stellen, stuur je een bericht naar hen dat er iets is om bang voor te zijn.

Hoe drugs je katten op een roadtrip?

Geef uw kat nooit een medicijn voor reizen dat niet door een dierenarts voor dat doel is voorgeschreven. Als u denkt dat uw kat tijdens het reizen baat zou hebben bij medicatie, vraag dan uw dierenarts naar de beschikbare opties.

Waarom schrikken katten in auto’s?

Reizen in de auto betekent willekeurige bewegingen, harde geluiden en over het algemeen het gevoel dat je niet onder controle bent. Het is dus niet verwonderlijk dat uw kat misschien niet geniet van een ritje in de auto. Door bekende dingen toe te voegen en een veilige en geruststellende omgeving te creëren, merk je misschien dat ze zich een beetje beter voelen.