Katten afvallen: oorzaken &wanneer een dierenarts te bezoeken

We willen allemaal dat onze katten gezond en gelukkig zijn. Dit houdt in dat we ervoor zorgen dat onze katten een gezond gewicht hebben voor hun grootte. Het kan moeilijk zijn om te weten hoeveel u uw kat moet voeren en hoe u kunt voorkomen dat hij te zwaar of te dun wordt. Dit geldt vooral wanneer hun donzige jassen in de weg staan om hun ware grootte te onthullen. Een kat die plotseling gewicht verliest, lijkt misschien zorgwekkend.

Als uw kat gewicht verliest, kan dit om vele redenen zijn. Gewichtsverlies bij katten kan zo eenvoudig zijn als het verkeerde voedsel of darmwormen.  Af en toe kan het echter ook wijzen op meer levensbedreigende oorzaken, zoals kanker of diabetes.

Het is belangrijk om te weten hoe u het gewicht van uw kat kunt controleren en wanneer veterinaire interventie nodig is. Laten we eens kijken wat te doen als uw kat gewicht verliest.

Tekenen dat uw kat gewicht verliest

De vacht van een donzige kat kan de ware grootte van een kat verbergen, waardoor het een uitdaging is om gewichtsverlies alleen door het zicht te herkennen.

Het gewicht van een kat kan visueel moeilijk te beoordelen zijn. Omdat hun vacht meestal hun lichaam verbergt, kan geleidelijk gewichtsverlies bijzonder lastig te herkennen zijn. Je bewust zijn van het gewicht van je huisdier is een goede gewoonte om in te stappen, dus hier zijn enkele eenvoudige methoden om te proberen.

Lees ook: De 7 beste kattenvoer voor katten met overgewicht

Conditie

Weten wat als normaal en gezond wordt beschouwd voor de lichaamsgrootte en -vorm van een kat is een goede eerste stap om het gewicht en de gezondheid van uw eigen kat te beoordelen.

Besteed aandacht aan de lichaamsconditie van uw kat. Je moet de ribben kunnen voelen als je hun zijkanten stevig streelt, maar ook een laag vet voelen. Hun buik moet naar het bekken toe gaan (een beetje doorgezakte huid tussen de achterpoten is normaal) en als je van bovenaf kijkt, moet de taille worden gezien als een kleine inkeping. Naarmate katten ondergewicht krijgen, worden hun ribben en wervelkolom duidelijk, wordt de taille heel duidelijk en heeft hun buik een zeer verscholen uiterlijk.

Lees ook: Cat Gewichtscalculator

Werkelijk gewicht

Het eenmalig per maand wegen van uw kat zou voldoende moeten zijn om het gewicht van uw kat in de gaten te houden, tenzij er reden tot bezorgdheid is. Weeg ze vervolgens wekelijks.

Als u uw kat regelmatig kunt wegen, is dit een zeer nauwkeurige manier om verlies of winst bij te houden. Je hebt vrij nauwkeurige weegschalen nodig, omdat katten vrij klein zijn, wat betekent dat zelfs kleine verschillen meer impact hebben. Een gemakkelijke manier is om jezelf eerst te wegen en vervolgens jezelf te wegen terwijl je je kat vasthoudt.

U kunt dan uw gewicht van het totaal aftrekken, waardoor het gewicht van uw kat overblijft. Het is niet nodig om uw kat elke dag te wegen: om de paar maanden is prima als er geen zorgen zijn. Als u denkt dat uw kat gewicht verliest, probeer dan een paar weken lang wekelijks te wegen, dus kijk of uw vermoedens juist zijn.

Lees ook: Beste kattenvoer voor gewichtstoename

Andere tekenen

Controleer op andere symptomen dat uw kat zich onwel voelt. Ze komen vaak voor naast onverwacht gewichtsverlies.

Als u problemen ondervindt bij het wegen van uw kat, kunt u hem altijd naar een dierenarts brengen voor een controle. Misschien wilt u ook op zoek naar andere tekenen die gepaard kunnen gaan met gewichtsverlies: verandering in eetlust of dorst, braken of diarree, lage energie, slechte vachtconditie, kwijlen of slechte adem.

Lees ook: Hoe matten uit de vacht van een kat te krijgen

Oorzaken van gewichtsverlies bij katten

Er zijn veel redenen waarom uw kat mogelijk gewicht verliest. Sommige zijn ernstiger dan andere. Veel van deze gezondheidsproblemen vereisen veterinaire interventie, dus als u onbedoeld gewichtsverlies bij uw kat opmerkt, is het het beste om professioneel advies in te winnen.

1. Inname via de voeding

Ervoor zorgen dat uw kat het juiste voedsel en de juiste hoeveelheid voedsel krijgt, is de eerste stap om ervoor te zorgen dat uw kat een gezond gewicht heeft.

De eenvoudigste reden waarom uw kat gewicht verliest, is dat hij niet genoeg voedingsstoffen eet om zijn conditie te behouden. Dit kan te wijten zijn aan een ander huisdier in het huishouden dat voedsel steelt of de toegang tot de voerbak beperkt.

Het kan ook te wijten zijn aan een verandering in kattenvoermerken. Verschillende merken vereisen verschillende hoeveelheden om te worden gevoerd. Ook kunnen onregelmatige maaltijden of ingrediënten van slechte kwaliteit bijdragen aan gewichtsverlies. Controleer of uw kat een kwalitatief goed, compleet en uitgebalanceerd kattenvoer krijgt dat geschikt is voor zijn levensfase en of hij duidelijke toegang heeft tot het voer.

Lees ook: Waarom proberen katten hun voedsel te begraven?

2. Stress

sissende kat

Stress bij katten kan hun eetlust en eetgewoonten beïnvloeden.

Katten kunnen last hebben van angst vanwege verschillende redenen: een nieuw huisdier of baby in huis, conflict met een andere kat, harde geluiden of bouwwerkzaamheden, om er maar een paar te noemen. Stress kan zich op meerdere manieren manifesteren bij katten – sommigen kunnen zich verstoppen, anderen kunnen buiten de kattenbak plassen en anderen kunnen destructief of agressief worden.

Het verliezen van interesse in voedsel, of al hun tijd besteden aan verbergen en daarom niet eten, is een vrij veel voorkomende presentatie van angst bij katten, en het gevolg, als dit gedrag aanhoudt, is geleidelijk gewichtsverlies.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

3. Darmparasieten

Wormen en darmparasieten kunnen een oorzaak zijn van gewichtsverlies bij uw kat.

Interne parasieten zoals rondwormen en lintwormen kunnen gewichtsverlies bij katten veroorzaken, vaak naast een toename van de eetlust, een opgeblazen gevoel en soms braken of diarree. Wormen kunnen worden doorgegeven van een moederkat aan haar kittens, worden ingenomen via jacht prooien, van vlooien of uit de omgeving worden gebracht.

Ze kunnen zowel binnen- als buitenkatten treffen. Soms zijn levende wormen of eieren te zien in kattenpoep, maar vaak gebeurt dit alleen bij hoge infectieniveaus. Uw dierenarts kan de uitwerpselen van uw kat onder een microscoop bekijken voor enig bewijs van wormeieren en er is een groot aantal opties voor behandeling.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandeling voor katten – Knock-Out Vlooien met deze veilige behandelingen

4. Gebitsproblemen

Het in de gaten houden van de tandheelkundige gezondheid van uw kat is een belangrijk aspect van de verzorging van huisdieren.

Katten hebben een sterk overlevingsinstinct en zullen vaak blijven eten ondanks problemen met hun tanden of tandvlees. Tandpijn zal echter van nature een daling van het eetgedrag veroorzaken en kan er ook toe leiden dat voedsel uit de mond valt als de kat probeert te eten, of niet goed wordt gekauwd. Tandziekte komt vaak voor bij katten en veel oudere katten zullen last hebben van een zekere mate van moeilijkheidsgraad.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

5. Hyperthyreoïdie

Meestal gezien bij oudere katten, verhoogt een overactieve schildklier de stofwisseling van een kat, wat leidt tot gewichtsverlies. De toename van schildklierhormoon veroorzaakt ook een verhoogde eetlust en dorst, een toename van urineren, slechte vachtconditie en een variabele mate van hyperactiviteit. Katten kunnen worden gediagnosticeerd met een bloedtest.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

6. Suikerziekte

De meest voorkomende symptomen van diabetes bij katten zijn verhoogde dorst en urineren, maar gewichtsverlies is ook een frequent teken. Hun eetlust is vaak slecht en ze kunnen acuut onwel worden met braken en plotselinge lethargie als ze in een diabetische crisis terechtkomen. Deze aandoening wordt ontdekt door te zoeken naar glucose in bloedonderzoek en urineonderzoek.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

7. Nierziekte

Soms is een urineonderzoek voor uw kat nodig om onderliggende gezondheidsproblemen te ontdekken.

Een andere veel voorkomende klacht bij oudere katten is een slechte nierfunctie. Dit leidt vaak tot een daling van de eetlust en geleidelijk gewichtsverlies. Vaak worden verhoogde dorst en urineren naast elkaar gezien en is braken ook mogelijk. Bloed- en urinetests zijn essentieel om te begrijpen hoe goed de nieren van uw kat werken.

Lees ook: Polycysteuze nierziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

8. Virale ziekte

Sommige virale ziekten, zoals FeLV (feline leukemievirus) en FIV (feline immunodeficiëntievirus) veroorzaken een groot aantal symptomen, waarvan gewichtsverlies er één kan zijn.

Lees ook: Feline Leukemie Vaccin: Kosten, Schema &Bijwerkingen

9. Darmziekte

Hoewel katten goed zijn in het verbergen van pijn om minder kwetsbaar te lijken voor roofdieren, kunnen sommige aandoeningen die gewichtsverlies veroorzaken pijnlijk zijn voor uw kat.

Elke medische aandoening waarbij het maagdarmkanaal betrokken is, kan mogelijk gewichtsverlies veroorzaken, naast andere darmsymptomen. Symptomen kunnen zijn braken, diarree en buikpijn. Darmkanker, hartaandoeningen, inflammatoire darmaandoeningen, voedselallergieën en pancreatitis kunnen allemaal leiden tot chronisch gewichtsverlies.

Diagnose van sommige van deze aandoeningen kan uitdagender zijn en kan bloedonderzoek, echografie, röntgenfoto’s of biopsieën omvatten.

Lees ook: Hoeveel kost een kattenfoto?

10. Andere ziekte

Soms gebeurt gewichtsverlies bij katten met bepaalde chronische aandoeningen.

De meeste ziekten bij katten hebben het potentieel om gewichtsverlies te veroorzaken, waaronder leverziekte, kanker en infecties. Katten die chronische pijn hebben, kunnen ook verminderde eetlust hebben, wat leidt tot een daling van het gewicht en de conditie.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet? Verlies van eetlust bij katten

Wanneer u zich zorgen moet maken

Als uw kat onwel lijkt, is het altijd een goed idee om hulp te zoeken bij een dierenarts.

Als u actief probeert het gewicht van uw kat te verminderen, als gevolg van obesitas, dan is een geleidelijke vermindering het beste. Snel gewichtsverlies kan leverziekte (hepatische lipidose) bij katten veroorzaken, dus bespreek het dieet van uw kat altijd met een dierenarts.

Als u een onverwacht gewichtsverlies hebt opgemerkt, wordt het aanbevolen om veterinaire aandacht te zoeken, ongeacht de hoeveelheid of snelheid van verlies. Er zijn zoveel verschillende oorzaken voor gewichtsverlies bij katten, en de meeste zullen medische interventie nodig hebben. Een essentiële eerste stap in het ontcijferen van de oorzaak en het opstellen van een behandelplan is het boeken van een eerste afspraak met een dierenarts.

Lees ook: Obesitas grafiek bij katten: ontdek of uw kat zwaarlijvig is

Behandeling van gewichtsverlies bij katten

Het beheer van gewichtsstoornissen bij katten hangt sterk af van de oorzaak. Darmwormen zijn gemakkelijk te behandelen met spot-on, vloeibare of tablet medicatie. Voedingsoorzaken kunnen opnieuw in evenwicht worden gebracht met een compleet voedingsplan en gedragsveranderingen kunnen worden aangebracht voor stressgerelateerde zorgen.

De eerste stap is een afspraak met de dierenarts. De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een grondige geschiedenis afleggen en kan dan bloedonderzoek en urineonderzoek aanbevelen. Afhankelijk van de symptomen en de eerste resultaten, kan het zijn dat uw kat verdere tests nodig heeft, zoals scans of biopsieën.

Medische oorzaken zullen verschillende behandelingen en prognoses hebben. Hyperthyreoïdie kan worden behandeld met medicatie of dieet, of genezen door een operatie of behandeling met radioactief jodium. Diabetici kunnen worden behandeld met insuline en dieetbeheer, en tandgerelateerde pijn kan worden verlicht met tandheelkundige behandeling.

Sommige aandoeningen zijn moeilijker te behandelen dan andere, zoals sommige kankers, nieraandoeningen en virale ziekten. Er zijn echter vaak managementstrategieën om de symptomen te verlichten en de eetlust en het gewicht te ondersteunen.

Lees ook: De 8 beste kattenvitaminen en -supplementen

Conclusie

Het op peil houden van het gewicht van uw kat en ervoor zorgen dat ze een gezonde maat hebben, is van vitaal belang om uw kat comfortabel en gelukkig te houden.

Elk onverwacht of onverklaarbaar gewichtsverlies bij een kat is aanzienlijk en moet worden aangepakt. Het is een goed idee om er een gewoonte van te maken om het gewicht of de conditie van uw kat regelmatig te controleren, zodat eventuele problemen vroegtijdig kunnen worden geïdentificeerd.

Er zijn veel oorzaken van gewichtsverlies, van dieet tot stress tot medische oorzaken, waaronder tandheelkundige aandoeningen. Veterinaire interventie is bijna altijd nodig, dus boek een afspraak als u gewichtsverlies bij uw kat heeft opgemerkt.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Veelgestelde vragen

Waarom verliest mijn kat gewicht maar eet hij nog steeds?

Er zijn verschillende medische oorzaken van gewichtsverlies bij katten, zoals hyperthyreoïdie, diabetes, tandziekten en gastro-intestinale stoornissen. Pijn, stress en voedingsproblemen kunnen ook leiden tot gewichtsverlies, zelfs als de kat nog steeds eet.

Waarom is mijn kat ineens zo mager?

Snel gewichtsverlies bij katten is meestal te wijten aan een medische oorzaak, zoals hyperthyreoïdie, diabetes of nierziekte. Het wordt aanbevolen om uw kat naar de dierenarts te brengen om te worden gecontroleerd of er gewichtsverlies is.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het feit dat mijn kat gewicht verliest?

Elk onverwacht gewichtsverlies bij een kat is een zorg. Er zijn verschillende medische oorzaken van gewichtsverlies bij katten en veterinair advies moet worden ingewonnen als u een daling van het gewicht of de toestand hebt opgemerkt.

Hoeveel gewichtsverlies bij een kat is zorgwekkend?

Katten zijn kleine dieren, dus zelfs een kleine hoeveelheid verloren of gewonnen gewicht is meestal aanzienlijk. Vraag advies aan een dierenarts als u merkt dat uw kat is afgevallen.