Waarom hebben katten een hekel aan autoritten? (7 interessante redenen)

Als je je kat ooit ergens in de auto hebt moeten meenemen, weet je dat katachtigen niet de grootste fan zijn van autoritten. Maar waarom is dat precies? Honden lijken enorm te genieten van het rijden in de auto, dus wat is het verschil voor katten?

Je kat houdt niet van autoritten om verschillende geldige redenen, van de sensaties die ze ervaren tot de associaties die ze maken met het instappen in een auto. Ben je klaar om in detail te leren wat deze redenen zijn en hoe je autoritten voor jullie beiden aangenamer kunt maken? Hier zijn zeven interessante redenen waarom je kat overstuur raakt wanneer hij in een auto wordt gezet!

3 katten gezichtsverdeler

De 7 redenen waarom katten autoritten haten

1. Negatieve associaties

Misschien wel de grootste reden waarom je kat een hekel heeft aan in de auto stappen? Omdat het negatieve associaties heeft met het voertuig. Denk er eens over na – de kans is groot dat de enige reden waarom je kat op autoritten gaat, is dat je hem naar de dierenarts, trimmers of kostgangers brengt, en geen van die plaatsen is erg leuk voor katten. Het is dus geen wonder dat je kat in paniek raakt als hij in de auto wordt gezet. Je zou waarschijnlijk ook ongelukkig zijn als elke keer dat je een autorit maakte, het eindigde met geprikt, geprikt of achtergelaten worden.

En katachtigen vormen korte- en langetermijnherinneringen, net als wij (hoewel onze herinneringen langer duren), dus je kat herinnert zich zeker wat er gebeurde de laatste keer dat hij in een auto zat!

thematische pauze

2. Sensorische problemen

De zintuigen van je kat overtreffen die van jezelf ver. Dus terwijl je de auto instapt en luchtverfrisser ruikt, kan je kat de geuren ruiken van elke persoon of dier die onlangs in de auto is geweest, evenals elke kruimel die is gevallen. Voeg daarbij het uitstekende gehoor van je kat, waardoor hij alles kan horen, van de banden die op de stoep rollen tot de vuilniswagen verderop, en het is niet verwonderlijk dat je huisdier overweldigd wordt door al die zintuiglijke informatie.

De kat zit in de auto op een stoeltje'
Afbeelding Credit: dimmitrius, Shutterstock
thematische pauze

3. Reisziekte

Mensen zijn niet de enigen die reisziekte kunnen ervaren; onze katachtige metgezellen kunnen dat ook! Als uw kat te maken heeft met reisziekte terwijl hij in de auto zit, zal hij waarschijnlijk een of enkele van de volgende symptomen ervaren: kwijlen, braken, urineren of poepen. En als je kat gevoelig is voor reisziekte, zullen autoritten geen plezierige ervaring zijn.

thematische pauze

4. Beweging van de auto

Of je kat wordt misschien niet bewegingsziek, maar heeft gewoon een hekel aan de beweging van de auto. Het gevoel van een auto die beweegt, zal niet al te bekend zijn voor uw kat, dus hij kan de rit verontrustend vinden of het gevoel hebben dat hij gaat slippen en rondglijden in zijn reismand. Voeg daar hobbels in de weg en af en toe een kuil aan toe, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom kitty ophef kan veroorzaken bij het instappen in een voertuig.

kat met stoffen kraag die uit het autoraam kijkt
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

5. Onbekende ruimte

Omdat je kat waarschijnlijk niet vaak in de auto rijdt, is de auto een onbekende plek en katachtigen zijn daar niet dol op. Ergens onbekend zijn kan heel goed resulteren in een gestreste kat. Vandaar al het miauwen en huilen (en af en toe braken van zenuwen). Onbekendheid is gewoon niet leuk voor onze katten!

thematische pauze

6. Angst

Onbekendheid is niet alles wat onze katten gestrest en angstig kan maken. Uw huisdier kan angstig worden omdat het in de grote, wijde wereld is in plaats van veilig in zijn huis. Of omdat het een hekel heeft aan de kattenmand waarin het zit. Of omdat de radio in de auto te hard staat. Of eigenlijk om een aantal redenen. Het punt is dat autoritten kitty angstig kunnen maken, en niemand houdt ervan om angst te ervaren, inclusief katten.

kat in de auto
Afbeelding Credit: Raindom, Pixabay
thematische pauze

7. Verandering in routine

Ten slotte hebben katachtigen absoluut een hekel aan elke verandering in hun routine. Luister, je kat had grote plannen, waaronder een dutje doen voor de helft van de dag, eten en misschien vogels uit het raam kijken. Een autorit maakte geen deel uit van die plannen, dus nu het gebeurt, zal je kat zijn ongenoegen uiten over deze onderbreking van zijn routine!

garen ball divider

Hoe kan ik mijn kat helpen autoritten minder te haten?

Of je het nu leuk vindt of niet, je kat zal af en toe in de auto moeten rijden. Dat betekent dat je een manier moet vinden om het te helpen een hekel te hebben aan autoritten, op zijn minst een beetje minder, voor zowel je geestelijke gezondheid. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop je dit kunt doen precies dat.

Koop een goede vervoerder

Omdat uw kat waarschijnlijk tijdens autoritten in zijn reismand zal zitten, is het cruciaal om een reismand te vinden waar uw kat zich prettig bij voelt. Harde dragers zijn wat veiliger maar minder comfortabel. Zachte dragers zijn geweldig voor kortere reizen, zoals naar de dierenarts, en zijn veel comfortabeler dan harde dragers.

Zodra je een reismand hebt die je huisdier leuk vindt, moet je je kat er comfortabel mee maken. Een goede manier om te beginnen is door de drager de hele tijd in je huis te laten staan. Denk er eens over na – als de enige keer dat je kat ooit de drager ziet, is wanneer hij op het punt staat in de auto te stappen en naar de dierenarts te gaan, zal hij zeker negatieve gevoelens hebben over de drager. Maar als u de reismand in uw huis laat liggen en een gezellige deken, traktaties of speelgoed erin plaatst, kan uw kat het als een veilige ruimte gaan zien.

Angstverminderende producten

Als uw kat zo’n hekel heeft aan autorijden dat elke reis naar de dierenarts een worsteling is, kunt u overwegen om angstverminderende producten te gebruiken. Er zijn er verschillende die je kunt proberen, van feromoonsprays tot vesten die druk uitoefenen op CBD- en hennepproducten. Je kunt zelfs proberen je kat 15 minuten voor het begin van de reis te vermoeien met kattenkruid; het is geen garantie, maar als uw huisdier een gekke kattentijd heeft, is het misschien moe genoeg om ontspannen te zijn tijdens een autorit.

Devon Rex kat reist op de schoot van de eigenaar in een auto
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock

De weergave wijzigen

Sommige katachtigen kunnen zich comfortabeler voelen tijdens autoritten als ze uit het raam kunnen kijken en kunnen zien wat er om hen heen gebeurt. U kunt de kattenmand zo positioneren dat de kat naar buiten kan kijken of in plaats daarvan een stoelverhoger uitproberen. (Zorg ervoor dat u in beide scenario’s veiligheidsgordels gebruikt!)

Andere katten hebben misschien het tegenovergestelde van een uitzicht nodig en zien liever helemaal niets. Als dat je huisdier is, kun je een handdoek of deken over zijn drager gooien om het donker en gezellig te maken.

Laat de kat langzaam wennen aan de auto

Terwijl u eraan werkt om uw kat aan zijn reismand te laten wennen, wilt u de kat misschien ook helpen wennen aan de auto. Je kunt beginnen door je kat naar de auto te brengen als je nergens heen gaat, gewoon om hem rond te laten snuffelen en verkennen. Wanneer uw huisdier vervolgens gewend is aan zijn reismand, kunt u de kat en de reismand in de auto plaatsen en de deur sluiten. Wacht even, haal de kat er dan uit en beloon hem met een traktatie.

Nadat uw kat eraan gewend is geraakt om in zijn reismand te zitten in een auto die nergens heen gaat, kunt u proberen hetzelfde te doen, maar dan met het starten van het voertuig. Zodra kitty daar oké mee is, kun je beginnen met het maken van korte ritten. Uiteindelijk zou uw huisdier een beetje meer ontspannen moeten zijn tijdens autoritten!

kattenpootverdeler

Conclusie

Je kat heeft een paar goede redenen om een hekel te hebben aan autoritten. Een autorit eindigt vaak met een uitstapje naar de dierenarts om geprikt en geprikt te worden, de trimmers waar enge tondeuses zijn of een internaat waar het achterblijft. Je zou waarschijnlijk ook niet van de auto genieten als dat is wat er elke keer gebeurde als je instapte!

Maar er zijn manieren waarop u uw kat kunt helpen om te leren ontspannen tijdens autoritten. Langzaam de kat laten wennen aan zijn drager en de auto is waarschijnlijk de beste manier (hoewel dat tijd zal kosten). U kunt ook angstverminderende supplementen proberen of uw kat gewoon uit het raam laten kijken terwijl u rijdt.

Met genoeg tijd zouden autoritten met je kat een gelukkiger avontuur voor jullie beiden moeten zijn!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock