Mijn kat heeft diarree, maar lijkt in orde – wat te doen?


Mijn kat heeft diarree maar lijkt prima! Wat te doen? Diarree bij katten is een veel voorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben, variërend van veranderingen in het dieet tot meer ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

Hoewel diarree een zorgwekkend symptoom kan zijn, is het belangrijk op te merken dat niet alle gevallen vereisen onmiddellijke veterinaire aandacht. In sommige gevallen kan diarree een tijdelijk probleem zijn dat kan worden opgelost met eenvoudige huismiddeltjes of enkele eenvoudige behandelingsopties.

Het is echter essentieel om op de hoogte te zijn van de tekenen die aangeven wanneer een bezoek aan de dierenarts nodig is, zoals ernstige diarree, bloed in de ontlasting, gewichtsverlies, of uw kat lijkt pijn of ongemak te hebben.

Dit artikel geeft een overzicht van de mogelijke oorzaken van diarree bij katten, evenals tips over hoe de aandoening thuis te beheren.

We zullen ook bespreken wanneer het nodig is om professionele veterinaire zorg te zoeken en hoe we kunnen voorkomen dat het probleem zich in de toekomst herhaalt door te werken aan het verbeteren van het immuunsysteem van de kat.

Als uw kat diarree heeft, maar in orde lijkt, is het belangrijk om rekening te houden met de duur en frequentie van diarree, evenals eventuele andere symptomen die aanwezig kunnen zijn. U kunt dit doen door de kattenbakgewoonten van uw kat te observeren, waardoor u het verschil kunt zien en kunt merken of er gezondheidsproblemen zijn.

Mijn kat heeft diarree, maar lijkt in orde – waarom?

de kat heeft diarree op het zand

Een ontlasting die zachter, losser of wateriger is dan het zou moeten zijn, wordt beschouwd als diarree. Naast het vaker plassen dan normaal en het hebben van ongelukken in huis, kunnen katten met diarree bloed, slijm of zelfs parasieten in hun ontlasting doorgeven.

Hoewel de meerderheid van kattendiarree verdwijnt op zichzelf binnen een paar uur of dagen zonder medische hulp, moeten katten die de aandoening langer dan een paar dagen hebben of die ernstigere symptomen vertonen (zoals braken, verlies van eetlust, bloederige of waterige ontlasting of uitputting) door een dierenarts worden onderzocht.

Kleinere katten en kittens met diarree moeten altijd door een dierenarts worden onderzocht, omdat ze meer vatbaar zijn voor uitdroging, wat zal leiden tot verlies van elektrolyten. Loopne, losse of vloeibare uitwerpselen bij uw kat kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen.

Een verandering in voeding, parasieten, stress of een darminfectie is de typische oorzaak. Kitty’s gevoelige spijsverteringskanaal kan worden beïnvloed door veel meer ernstige problemen. Diarree kan ook worden veroorzaakt door toxische blootstelling of het innemen van vreemde dingen nadat ze haar kattenkruidmuis heeft geconsumeerd.

Waterige ontlasting kan ook een teken zijn van lever- of nierziekte, inflammatoire darmziekte (gewoonlijk IBD of gewoon IBD genoemd), evenals tumoren zoals lymfoom of intestinaal adenocarcinoom. Wanneer een kat diarree heeft maar verder gezond lijkt, wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt doordat uw kat iets vreemds eet.

Ze kan ziek worden zonder iets schadelijks in te nemen. Soms moet er gewoon iets veranderen. Het is mogelijk dat je Kitty kennis hebt laten maken met een ander soort voedsel of haar zacht voedsel hebt gegeven terwijl ze meestal brokjes at.

Ze heeft misschien de melk genomen die je haar hebt geserveerd, ondanks dat ze je niet vertelde dat ze lactosegevoelig was. Deze kleine irriterende stoffen zijn meestal beheersbaar.

Het wordt aanbevolen om geleidelijk meer van het nieuwe voedsel en minder van het oude voedsel te introduceren in de loop van een week bij de overgang van het ene merk kattenvoer naar het andere. Deze overgang vermindert de kans op diarree terwijl het spijsverteringsstelsel van het huisdier kan acclimatiseren.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van diarree bij katten?

• Voedselallergieën

•Leveraandoening

•Pancreatitis

•Parasieten

•Virussen

• Inflammatoire darmziekte

• Antibiotica en andere medicijnen die het darmmicrobioom verstoren

•Toxines

•Hyperthyreoïdie

•Kanker

Wat zijn de symptomen van een kat met diarree?

de kat braakt op de stoep

Symptomen van diarree bij katten kunnen zijn:

• Losse, waterige ontlasting

• Verhoogde frequentie van stoelgang

• Buikklachten of krampen

• Verlies van eetlust

•Dehydratie

•Braken

GERELATEERD: Kattenbraken lijkt op poep: oorzaken en oplossingen

•Gewichtsverlies

• Bloed of slijm in de ontlasting

Als een kat ernstige of langdurige diarree ervaart, is het essentieel om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Het darmkanaal kan veel verschillende gezondheidsproblemen hebben:

Bacteriële infecties zoals salmonella, E. Coli, enzovoort

•Virussen

• Colitis, inflammatoire darmziekte, pancreasziekte, hyperthyreoïdie of kanker

• Voedselallergieën

• Voedselintolerantie

•Giardia

• Panleukopenië

• Inname van giftige planten of giftige chemicaliën

Wat moet ik doen als mijn kat diarree heeft?

de kat drinkt vers water

Als uw kat diarree heeft, zijn er een paar dingen die u kunt doen om te helpen:

1. Controleer de conditie van uw kat en houd bij hoe vaak ze stoelgang hebben, evenals de consistentie en kleur van de ontlasting.

2. Zorg ervoor dat je kat toegang naar vers, schoon water om uitdroging te voorkomen. U kunt ook overwegen om kleine hoeveelheden water gemengd met elektrolytoplossingen aan te bieden om verloren vloeistoffen aan te vullen.

3. Houd voedsel achter gedurende 12-24 uur; dit kan helpen om de darm te laten rusten en diarree te verminderen. Bied kleine hoeveelheden water aan als de kat dorst heeft.

4. Geleidelijk voedsel herintroduceren te beginnen met kleine hoeveelheden van een goed verteerbaar dieet, zoals gekookte kip of rijst gemengd met een kleine hoeveelheid gekookte pompoen.

5. Raadpleeg uw dierenarts als diarree langer dan een dag aanhoudt, als uw kat tekenen van uitdroging, gewichtsverlies, bloed of slijm in de ontlasting vertoont, of als uw kat lusteloos is of tekenen van nood vertoont.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat diarree kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder veranderingen in het dieet, stress, bacteriële of virale infecties, parasieten en onderliggende medische aandoeningen. Uw dierenarts kan helpen bij het bepalen van de onderliggende oorzaak van diarree en een passende behandeling bieden.

Wat gaat de dierenarts doen?

Dierenartsen hebben verschillende hulpmiddelen tot hun beschikking om de oorzaak van de diarree van een kat te bepalen. Enkele van de diagnostische hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt, zijn onder meer:

1. Lichamelijk onderzoek: De dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren om te controleren op tekenen van ziekte of afwijkingen.

2. Laboratoriumtests: De dierenarts kan een ontlastingsmonster verzamelen om te testen op de aanwezigheid van parasieten, bacteriën of virussen. Bloedonderzoek kan ook worden uitgevoerd om te controleren op onderliggende medische aandoeningen of om de algehele gezondheid van de kat te evalueren.

3. Radiologie: Röntgenfoto’s of echografieën kunnen worden gebruikt om de inwendige organen te visualiseren en te controleren op structurele afwijkingen of vreemde lichamen in het maagdarmkanaal.

4. Endoscopie: Deze procedure maakt gebruik van een dunne, flexibele buis met een camera aan het uiteinde om de binnenkant van het maagdarmkanaal te onderzoeken. Het kan helpen om abnormale gezwellen, zweren of andere problemen te detecteren die diarree kunnen veroorzaken.

5. Biopsie: In sommige gevallen kan een weefselmonster worden genomen voor verdere analyse om een meer specifieke diagnose te krijgen.

Het is belangrijk op te merken dat de diagnose en behandeling van diarree meer dan één type diagnostisch hulpmiddel kan vereisen. De dierenarts zal alle verzamelde informatie gebruiken om een diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen dat is afgestemd op de individuele behoeften van uw kat.

Wat is de beste manier om de diarree van mijn kat te behandelen?

kat die een operatie ondergaat bij de dierenarts

Behandeling voor veel voorkomende gevallen van diarree bij katten zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Enkele veel voorkomende behandelingen voor uw kat om gezonde kattenpoep te hebben, zijn:

Medicijnen: Antibiotica kunnen worden voorgeschreven om bacteriële infecties te behandelen en antiparasitaire geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om parasieten te elimineren. Ontstekingsremmende en / of krampstillend medicijn kan ook worden gebruikt om ontstekingen en pijn in het maagdarmkanaal onder controle te houden.

Dieet: Een dieet dat gemakkelijk te verteren is, kan worden aanbevolen terwijl de diarree van de kat aanhoudt en de kat herstelt. Een goed verteerbaar dieet zoals een vetarme, licht verteerbare eiwitbron, zoals gekookte kip of vis, met een klein aantal koolhydraten zoals rijst of gekookte aardappel, is ideaal voor herstel.

Vloeistoffen: In geval van uitdroging kan het nodig zijn dat uw kat vocht onder de s krijgtkin of via een ader om te rehydrateren.

Probiotica: Probiotica zijn nuttige bacteriën die kunnen helpen om de balans van goede bacteriën in de darm te herstellen, die kunnen worden verstoord door diarree. Probiotica kunnen worden aanbevolen om diarree te helpen voorkomen of behandelen.

Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om vreemde lichamen, tumoren of andere structurele problemen te verwijderen die diarree kunnen veroorzaken.

Voeding speelt ook een belangrijke rol bij het beheer van diarree. Het voeden van een dieet dat goed verteerbaar en gemakkelijk te absorberen is, kan helpen om de ernst en duur van diarree te verminderen.

Het is ook belangrijk om te voeden een dieet dat geschikt is voor de leeftijd, grootte en eventuele onderliggende medische aandoeningen van de kat. Uw dierenarts kan een speciaal dieet aanbevelen, zoals een vetarm dieet, een receptdieet of een huisgemaakt dieet, om de symptomen van diarree te helpen verlichten.

Parasieten kunnen diarree veroorzaken

parasieten zijn een van de meest voorkomende oorzaken van diarree bij katten. Enkele van de parasieten die diarree bij katten kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

Darmwormen: Veel voorkomende darmwormen die katten kunnen infecteren zijn rondwormen, lintwormen en haakwormen. Deze parasieten leven in de darmen van de kat en consumeren de voedingsstoffen van de kat, wat kan leiden tot diarree, gewichtsverlies en een slechte algehele gezondheid.

Protozoa: Een voorbeeld van protozoa die diarree bij katten kan veroorzaken, is Giardia. Deze parasiet infecteert de dunne darm en kan diarree, braken en slechte eetlust veroorzaken.

Coccidia: Dit is een soort eencellige parasiet die de darmwand kan infecteren en diarree, buikpijn en gewichtsverlies kan veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle katten die besmet zijn met parasieten diarree zullen ontwikkelen, en sommige katten kunnen asymptomatische dragers zijn en de parasiet naar andere katten kunnen verspreiden.

Om parasitaire infecties te voorkomen, is het belangrijk om de omgeving van uw kat schoon te houden en een goede hygiëne te betrachten. Een vaste ontwormen schema aanbevolen door de dierenarts kan ook helpen bij het voorkomen van parasitaire infecties.

Bovendien worden regelmatige fecale onderzoeken aanbevolen voor alle katten om elke parasiet te detecteren die mogelijk is gemist door een eenvoudige ontwormingsbehandeling. Als een parasiet wordt geïdentificeerd, zal uw dierenarts de juiste behandeling aanbevelen om er vanaf te komen.

Hoe mijn kattendiarree vrij te houden

mooie witte kat op vaccinatie bij de dierenarts

Hier zijn een paar tips om uw kat diarreevrij te houden:

1. Voer een hoogwaardig, uitgebalanceerd dieet dat is geschikt voor de leeftijd, grootte en eventuele onderliggende medische aandoeningen van uw kat. Vermijd plotselinge veranderingen in het dieet en raadpleeg uw dierenarts als u het dieet van uw kat wilt veranderen. Combineer hoogwaardig natvoer en droogvoer.

2. Houd de omgeving van uw kat schoon en vrij van mogelijke verontreinigingen, zoals bedorven voedsel, vuil strooisel, uitwerpselen of besmet water.

3. Zorg voor vers, schoon water voor uw kat om te allen tijde te drinken.

4. Zorg voor een goede hygiëne en was uw handen grondig voor en na het hanteren van uw kat of zijn voedsel.

5. Blijf op de hoogte van regelmatige veterinaire controles en preventieve zorg, zoals vaccinaties en ontwormen, om infectie met parasieten of andere ziekten te helpen voorkomen.

6. Als u meer dan één kat heeft, houd ze gescheiden terwijl ze eten om concurrentie en het delen van voedsel te voorkomen.

7. Observeer het gedrag van je kat en zoek naar tekenen van diarree of andere gezondheidsproblemen en neem contact op met uw dierenarts als u symptomen opmerkt.

8. Vaccineer uw kat op tijd.

9. Geef je kat geen zuivel.

10. Houd je kat binnen.

Door deze richtlijnen te volgen en nauw samen te werken met uw dierenarts, kunt u helpen uw kat gezond en diarreevrij te houden.

Zelfs met de beste zorg kunnen katten echter nog steeds diarree ontwikkelen als gevolg van verschillende oorzaken, zoals indiscretie in het dieet, veranderingen in de omgeving, stress of onderliggende medische aandoeningen; in dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om het probleem aan te pakken.

Ken de poep van je kat

Het is cruciaal om de norm vast te stellen voor wat moet worden beschouwd als het “typische” kattenbakgedrag van uw kat om te bepalen of haar diarree al dan niet een indicatie is van iets ernstigers. Normaal kattenafval is donkerbruin, niet overdreven stevig of squishy, en vochtig genoeg om zich aan het nest te hechten.

Hoewel niet aangenaam, zou de stank er niet voor moeten zorgen dat je de kamer wilt verlaten. Hoewel elke kat uniek is, plassen katten over het algemeen minstens één keer per keer 24 tot 36 uur en af en toe twee keer per dag.

Omdat u de kattenbak minstens één keer per dag schept om te observeren wat erin zit, bent u zich bewust van wat typisch en vreemd is voor uw kat.

Diarree treedt op wanneer ontlasting sneller dan normaal door de darmen van uw kat gaat. Dit met vloeistof gevulde object kan de vorm aannemen van een stapel met de consistentie van soft-serve ijs, een zwembad of iets daartussenin.

Om u te helpen de veranderingen in consistenties te visualiseren, hebben we een nuttig kattenpoep kleurenkaart die de verschillende vormen van kattenuitwerpselen verbeeldt. Hoewel de details onaangenaam zijn, is uw kat afhankelijk van u om op te merken of u bloed of slijm in zijn ontlasting ziet.

Als uw kat lang haar heeft, kunt u dit eerst opmerken Vervuiling of vlekken op de vacht net rond de anus. Wanneer u echter kattenuitwerpselen ontdekt, is het van cruciaal belang om de bron van dit probleem te identificeren.

Wanneer moet ik me zorgen maken over de diarree van mijn kat?

dierenartsen onderzoeken een zieke kat

Als diarree aanhoudt voor meer dan twee dagen met uw kat, moet u de dierenarts bellen of bezoeken. Wanneer kattendiarree gepaard gaat met extra symptomen van ziekte, zoals koorts, braken, lethargie of traagheid, of een gebrek aan eetlust, het wordt beschouwd als een noodgeval.

Diarree moet ook aanwezig zijn, dus raadpleeg uw dierenarts een keer. Uw dierenarts zal u diepgaand vragen stellen over de eetgewoonten van uw kat toen u voor het eerst diarree opmerkte en andere relevante informatie wanneer u op bezoek komt voor een afspraak.

Wees niet bang om een foto te maken van de losse ontlasting in de kattenbak (of waar uw kat ook poept), zelfs als uw dierenarts u kan vragen om een ontlastingsmonster voor het testen en kan aangeven of uw kat van tevoren moet vasten.

Stress kan bepaalde aandoeningen verergeren, dus zorg ervoor dat u uw dierenarts op de hoogte stelt van eventuele veranderingen in het huis die uw katachtige metgezel mogelijk hebben gealarmeerd. Het geven van een speciale verpakte maaltijd of veterinair-specifieke probiotica kunnen verdere suggesties zijn.

Een specifieke dosis van een extra vezelsupplement (zoals als Metamucil of pompoen uit blik) kan worden voorgesteld door de dierenarts van uw kat; sommige kattendiarree wordt echter verlicht door minder vezels, niet meer, dus raadpleeg uw dierenarts voor advies over wat u moet proberen en in welke doses.

Kattendiarree reageert af en toe snel op de behandeling, probiotica, of veranderingen in het dieet. Tenzij uw dierenarts anders adviseert, probeer dan geleidelijk minder van het oude voedsel in het nieuwe voedsel te mengen bij het introduceren van een nieuw dieet om het spijsverteringskanaal van uw kat geleidelijker te laten acclimatiseren.

Vermijd bovendien het gebruik van menselijke diarreemedicijnen zonder toestemming van uw dierenarts, omdat sommige van hen gevaarlijke chemicaliën voor katten bevatten.

Informeer uw dierenarts onmiddellijk als uw kat geen water drinkt, diarree na een paar dagen niet beter wordt of als er andere symptomen van ziekte optreden. Uitdroging door diarree kan zich in de loop van de tijd ontwikkelen bij een kat die niet genoeg water drinkt.

Weet dat sommigen chronische diarree in het andere gezonde katten kan een uitdaging zijn om te diagnosticeren of te genezen als het aanhoudt. Zelfs aanhoudende diarree kan echter worden verminderd of zelfs geëlimineerd met de juiste dieetcontrole in de loop van de tijd.

Met stevigere ontlasting zal je kat gelukkiger en gezonder zijn en hoef je die loopbare poep die af en toe uit de kattenbak ontsnapt niet op te ruimen.

Tot slot

Als uw kat diarree heeft, maar in orde lijkt, is het aan u om wat onderzoek te doen rond de poep van uw kat om erachter te komen wat de oorzaak van de diarree van uw kat kan zijn.

Als je net van voedsel bent veranderd, ga dan terug naar haar oude merk voordat je het nieuwe merk geleidelijk introduceert. Pas op dat een geval van diarree ernstiger kan worden naarmate uw kat jonger en kleiner is. Jonge dieren kunnen ernstig verzwakt raken en mogelijk sterven door uitdroging.

Dat ben je niet nog uit het bos als je kat diarree krijgt maar verder goed lijkt. Als diarree langer dan een dag of twee aanhoudt bij een volwassen kat, moet u medische hulp inroepen.

Houd ook een oogje in het zeil voor het optreden van extra symptomen zoals lethargie, braken of koorts. Als en wanneer u uw katachtige vriend naar de dierenarts moet brengen, zou het zeer nuttige informatie zijn om te weten dat u op de hoogte bent van eventuele veranderingen in haar routine. Goed gedaan!

Gerelateerde inhoud

Hoe vaak neem je een kat mee naar de dierenarts – hoeveel is genoeg?

Kattenurine kleurenkaart: alles wat u moet weten en meer

De meest effectieve huismiddeltjes voor kattenbraken