Zijn Poinsettia’s giftig voor katten – alles wat u moet weten


Zijn poinsettia’s giftig voor katten? Poinsettia’s zijn een traditioneel onderdeel van het vakantieseizoen. Het is echter beter om veilig te zijn dan sorry, want deze plant heeft het potentieel om je kat ziek te maken. Lees hier meer.

Eigenaren van gezelschapsdieren uiten vaak hun bezorgdheid over de aankoop van een poinsettia-plant tijdens de feestdagen omdat ze denken dat ze giftig zijn voor katten, maar is dit echt het geval?

Poinsettia’s zijn giftig genoeg om uw kat licht ziek te maken, maar ze zijn niet dodelijk, beweren de ASPCA en Pet Poison Helpline.

Hoewel poinsettia’s tot een klasse van giftige planten behoren, worden zowel mensen als dieren er slechts matig door vergiftigd. Het witte sap van de plant kan de huid of het spijsverteringsstelsel irriteren, maar het zou in extreem grote hoeveelheden moeten worden geconsumeerd om dodelijk te zijn.

Hoewel de smaak onaangenaam is, is het toch raadzaam om veiligheidsmaatregelen te nemen om deze planten uit de buurt van uw kat of helemaal uit huis te houden.

Zijn Poinsettia’s giftig voor katten?

witte kat die een poinsettia-plant besnuffelt

Poinsettia’s, die vaak worden gebruikt tijdens de feestdagen en rode bladeren hebben, staan erom bekend giftig te zijn voor katten.

Het sap van deze planten kan veroorzakene irritatie in de mond en slokdarm van een kat, wat leidt tot symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree en overmatig kwijlen.

Terwijl het zou duren een een groot aantal van poinsettia’s om ernstige schade toe te brengen aan een kat, het wordt nog steeds aanbevolen dat katteneigenaren deze planten uit voorzorg niet gebruiken in hun vakantiedecoraties.

Deze feestelijke favorieten in opvallend rood hebben een slechte reputatie bij katteneigenaren. Het slechte nieuws is dat katten inderdaad vergiftigd zijn door poinsettia’s. Het sap van de bladeren van deze feestelijke planten kan de mond en slokdarm van een kat irriteren.

Katten kunnen misselijk, overgeven, diarree hebben, of kwijlen overmatig als het wordt ingenomen. Het goede nieuws is dat er veel poinsettia’s nodig zijn voordat een kat ernstig ziek wordt.

Symptomen van Poinsettia Consumptie

zwart-witte kat staat naast poinsettia

Katten consumeren zelden genoeg poinsettia-bladeren om medische hulp nodig te hebben, maar het eten ervan kan ervoor zorgen dat ze kwijlen, braken, of diarree hebben. Sommige katten kunnen echter gevoeliger zijn en op een meer dramatische manier reageren.

Als de huid in contact komt met de wit sap, irritatie, zwelling en roodheid kan zich ook ontwikkelen, vooral rond de mond. In zeldzame gevallen kunnen conjunctivitis en zwelling het gevolg zijn van vloeistof die in het oog komt.

Katten moeten poinsettia’s vermijden vanwege de mogelijke bijwerkingen van consumptie of contact.

Hoe het te behandelen?

kat zit op fauteuil en kijkt naar kerstbloem poinsettia

De meerderheid van de katten die een kleine hoeveelheid poinsettia bladeren consumeren, hebben geen medische hulp nodig en alleen ernstige situaties vragen om veterinaire zorg. Je moet thuis voor je kat kunnen zorgen als de symptomen gering zijn en ze snel beter worden.

Als uw kat overgeeft, wacht dan een paar uur voordat u voedsel en water opnieuw introduceert, samen met flauwe vloeistoffen. Hoewel jeukende huid kan worden gewassen met water en zeep, gaat het uiteindelijk vanzelf weg. Om te voorkomen dat uw kat opnieuw op de poinsettia kauwt, verwijdert u deze.

Waar moet je op letten?

De hype rond poinsettia’s heeft voorkomen dat mensen zich bewust zijn van andere risico’s en giftigere vakantieplanten, ook al zijn ze misschien niet erg giftig voor katten.

Vanwege hun wijdverspreide aantrekkingskracht worden poinsettia’s vaak aan het einde van het jaar in massa geproduceerd. Als gevolg hiervan worden ze af en toe gekweekt met behulp van agressieve pesticiden die, als ze door uw kat worden geconsumeerd, kunnen leiden tot ernstige of fatale schade.

Andere vakantieplanten, met name lelies, hulst en maretak, zijn ook riskanter dan poinsettia’s. Zelfs het stuifmeel van lelies is giftig voor katten en zelfs een kleine hoeveelheid die door uw kat wordt geconsumeerd, kan nierfalen veroorzaken.

Het is waarschijnlijk niet de moeite waard om dit jaar een poinsettia in huis te hebben als je een nieuwsgierige of plantenminnende kat hebt en je hem niet buiten bereik kunt zetten. U en uw kat moeten een heerlijke, veilige vakantie hebben als u een oogje in het zeil houdt oft voor poinsettia’s en andere gevaarlijke planten terwijl je versiert.

Welke andere vakantieplanten zijn giftig voor katten?

Mooie rode amaryllis bloemen op tafel in de kamer

Amaryllis

De Amaryllis-plant, die vaak wordt gebruikt tijdens de feestdagen en een vergelijkbaar uiterlijk heeft als de poinsettia-plant, is ook giftig voor katten.

Het is een lid van de leliefamilie en alle delen van de plant, inclusief de bol, bladeren, stengel of bloemen, kunnen een gevaar vormen als ze door katten worden geconsumeerd.

Lycorine, een stof die voorkomt in amaryllisplanten, kan negatieve effecten hebben op katten, waaronder braken, diarree en trillen.

Vakantie bomen

Veel mensen geven nog steeds de voorkeur aan het kopen van een echte boom voor de feestdagen, ook al worden kunstbomen steeds populairder. Als je in deze categorie valt en je hebt een kat, kies dan een spar of sparrenboom in plaats van een dennenboom.

Katten die worden blootgesteld aan de oliën van pijnbomen kunnen leverschade oplopen of zelfs overlijden. Dennennaalden zijn ondertussen puntig en kunnen de inwendige organen van een kat beschadigen als ze worden geconsumeerd, en ze kunnen ook hun poten beschadigen als ze worden betrapt.

Om te voorkomen dat uw kat het water drinkt, bedekt u de boomstandaard. Het is mogelijk dat ziekteverwekkers en schadelijke bacteriën aanwezig zijn in het water in de plantenstandaard.

Welke boom je ook kiest, houd rekening met de mogelijkheid dat de boom omvalt. Katten zullen vaak in een boom klimmen om decoraties beter te kunnen bekijken omdat ze er zo nieuwsgierig naar zijn.

Gebruik een vislijn om de boom aan de muur of het plafond te binden om te voorkomen dat deze omvalt en een ongeluk veroorzaakt. Zo niet, overweeg dan om de boom ergens te plaatsen die kan worden vergrendeld, zodat uw kat er niet bij kan als u niet thuis bent.

Azalea’s

Een andere vakantieplant die katteneigenaren nooit in huis mogen houden is de azalea, ook wel bekend als de rododendron of rozenbaai. Wees echter alert, want ze verschijnen vaak in bloemenboeketten of vakantiearrangementen.

Grayanotoxine, een toxine dat voorkomt in azalea’s, heeft schadelijke effecten op de natriumkanalen van het lichaam van een kat. Talrijke symptomen, zoals overmatig kwijlen, verlies van eetlust, vermoeidheid, braken, diarree en zelfs hartfalen, kunnen worden veroorzaakt door azaleatoxiciteit.

Houd er rekening mee dat katten vergiftigd zijn door de azaleaplant in al zijn delen.

Lelies

Lelies zijn nog een andere seizoensgebonden plant die katteneigenaren uit hun huizen moeten houden. Helaas kunnen katten worden vergiftigd door de hele plant en zelfs het water in de vaas, wat kan leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood.

Deze plant kan leiden tot aritmie of nierfalen in zelfs kleine doses.

Hulst &Maretak

Hulst en maretak behoren niet tot de giftige kamerplanten die in je opkomen als je aan katten denkt. Immers, het huis versieren met hulst en knuffelen onder de maretak zou niet voelen alsof de vakantie compleet was zonder hen.

Echter het is het beste om kunstmatige vakantiedecoraties te kiezen als je huisdieren hebt in plaats van een gokje te wagen met deze kattenonvriendelijke planten. Hulst bevat giftige chemicaliën die katten moeten vermijden, en Holly kan ervoor zorgen dat je overgeeft, diarree hebt, maagpijn hebt en kwijlt als je het eet.

Deze bessenproducerende, de stekelige bladplant mag niet worden gebruikt om uw huis tijdens de feestdagen te versieren, omdat het dodelijk kan zijn voor katten.

Net als hulst, gebruik geen maretak als je katten hebt, phoratoxinen en lectines gevonden in maretak kan effecten hebben op de huid. Ernstige reacties, zoals een daling van de bloeddruk en hartslag, ademhalingsproblemen, epileptische aanvallen en de dood, kunnen in grotere doses optreden.

Toxiciteit voor katten en honden

jack russell hond met een rode bloem poinsettia.

Poinsettia’s zijn een veel voorkomende kerstplant tijdens het seizoen. Ondanks hun ongunstige reputatie kunnen katten en honden poinsettia (Euphorbia pulcherrima) planten met mate verdragen.

Diterpenoïde phorbol esters en saponine-achtige detergenten zijn chemicaliën die te vinden zijn in de melkachtige wit sap van poinsettia’s. Hoewel poinsettia’s vaak worden “gehypet” als giftige planten, is dit een grote overschatting van de omvang van de vergiftiging.

Wanneer geconsumeerd, kunnen er lichte kwijlen, braken, of diarree symptomen. Huidirritatie (inclusief roodheid, zwelling en jeuk) kan optreden als het melkachtige sap in contact met de huid.

In zeldzame gevallen kan blootstelling aan de ogen lichte irritatie veroorzaken. Tenzij ze ernstig en aanhoudend zijn, zijn de symptomen meestal zelfbeperkend en hebben ze geen medische aandacht nodig.

Poinsettia-vergiftiging heeft geen bekende behandelingsoptie. Niettemin, tenzij er ernstige klinische symptomen zijn, is medische behandeling zelden nodig vanwege het lage niveau van toxiciteit dat wordt waargenomen bij inname van poinsettia.

Veel voorkomende milde tekenen om op te letten zijn oogirritatie, braken, diarree, Kwijlen, Huidirritatie, en lippen likken.

Niet-giftige planten voor Kerstmis, Chanoeka, Pasen en Kwanzaa

Afrikaanse violette bloem saintpaulia in bloei op vensterbank huis

Eigenaren van katten en honden moeten poinsettia’s buiten het bereik van hun dieren houden. Als u op zoek bent naar alternatieve opties voor traditionele vakantieplanten die veilig zijn voor huisdieren, kunnen dennen en andere kerstbomen worden gebruikt om uw huis, veranda of tuin te versieren.

Deze bomen vormen geen giftig risico voor huisdieren; het is echter belangrijk op te merken dat als katten en honden een deel van hen consumeren, dit mondirritatie of maagklachten kan veroorzaken.

Dit jaar, maak uw boom huisdierbestendig en installeer een poort om uw huisdieren veilig te houden. Ondanks dat het minder giftig is dan Europese variëteiten, moet Amerikaanse maretak nog steeds buiten het bereik van dieren worden gehouden. De populaire vakantieplant die bekend staat als de amaryllis is giftig voor zowel honden als katten.

Een ander veilig, niet-toxisch alternatief voor poinsettia’s om te gebruiken tijdens het vakantieseizoen, overweeg het gebruik van een Afrikaans viooltje, Kerst cactus, Kerstmis orchidee Kerstmis dolkvaren, of Kerstmis orchidee omdat ze levendig gekleurd, feestelijk en niet giftig zijn voor huisdieren.

Je kunt ook nepgroen krijgen om als decoratie te gebruiken!

Pas op voor elk type lelie bij het versieren voor Chanoeka, omdat ze extreem giftig zijn voor katten en kunnen leiden tot nierfalen of zelfs de dood bij hen. Kies een boeket rozen, blauwe of witte orchideeën of een sappig arrangement als alternatief.

Bij het vieren van Kwanzaa door een verscheidenheid aan groenten en fruit zoals bananen, sinaasappels of zoete aardappelen uit te stallen, is het belangrijk om te controleren of ze veilig zijn voor katten en honden voordat u ze uitzet om de veiligheid van uw huisdieren te garanderen.

Zijn Poinsettia’s giftig voor mensen?

Kerstmis Poinsettia

Poinsettia-bladeren zijn vermoedelijk giftig genoeg om een klein kind te doden, volgens een stedelijke legende die voor het eerst opdook in de vroege jaren 1900. Grote hoeveelheden poinsettia-delen werden ooit aan ratten gevoerd door onderzoekers van de Ohio State University en er werden geen negatieve effecten opgemerkt.

Een kind van 50 pond zou 500 bladeren moeten consumeren om hun experiment te herhalen. (Mensen met latexallergieën moeten echter voorzichtig zijn bij het hanteren van de planten om uitslag te voorkomen, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor het melkachtige sap.)

Echter het is nog steeds het beste om te voorkomen dat dieren of kinderen planten eten, omdat het sap de huid kan irriteren en de maag licht van streek kan maken. Behandel planten niet als poison ivy, maar houd ze buiten het bereik van kinderen.

Gelukkig zullen dieren en kinderen waarschijnlijk moeite hebben om veel poinsettia-bladeren te eten vanwege hun vreselijke smaak. In een verwante ader zijn hulst en maretak ongetwijfeld giftig voor kinderen en dieren, en ze zullen misselijkheid en diarree veroorzaken en zelfs dodelijk zijn in hoge doses.

Inpakken

Zijn poinsettia’s giftig voor katten? Hoewel poinsettia’s niet bijzonder giftig zijn voor katten, bevat hun melkachtige witte sap sap saponine-achtige detergentia en chemicaliën die bekend staan als diterpenoïde phorbolesters.

Deze stoffen kunnen de maag van streek maken en resulteren in braken, kwijlen of, minder vaak, diarree als ze worden geconsumeerd.

Huidirritatie (waaronder roodheid, zwelling en jeuk) kan optreden als het melkachtige sap in contact komt met de huid. Zelden kan blootstelling aan de ogen milde conjunctivitis veroorzaken (roze oog van ontsteking). Tenzij ze ernstig zijn, zijn de symptomen zelfbeperkend en hebben ze geen medische hulp nodig.

Gerelateerde inhoud

Zijn olieverf giftig voor katten?

Wat te doen als uw kat een ballon inslikt?

De meest effectieve huismiddeltjes voor kattenbraken