Kattendepressie na nieuw kitten – 8 tekenen om op te letten


Heb je je ooit afgevraagd of kattendepressie ontmoet na een nieuw kitten? Hebben katten de neiging om depressief te zijn nadat ze hun nieuwe baby’s hebben gebaard? Katteneigenaren hebben dit ervaren, dat weet ik zeker.

We moeten allemaal begrijpen dat ieder de persoonlijkheid van de kat is anders, en het gedrag van katten na de geboorte zal daar op basis daarvan verschillen. Toch is het positieve dat depressie meestal van korte duur is.

Blijf bij ons artikel om de meest voorkomende oorzaken van kattendepressie te zien en hoe je er op de juiste manier mee om kunt gaan.

Oorzaken van kattendepressie na nieuw kitten

Kat knuffelt kitten en drukt zijn gezicht tegen het kitten

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van depressie bij katten na de komst van een nieuw kitten. Gezien het feit dat katten gewoontedieren zijn, ze kunnen problemen hebben als het gaat om elke vorm van verandering in het huishouden. Enkele van de mogelijke oorzaken van kattendepressie zijn:

Verandering in routine: De toevoeging van een nieuw kitten aan het huishouden kan de vaste routine van een inwonende kat verstoren, wat stress en depressie kan veroorzaken.

Verlies van aandacht: Het nieuwe kitten krijgt mogelijk meer aandacht van de eigenaar, waardoor de oudere kat zich verwaarloosd en depressief voelt.

Concurrentie om middelen: De nieuwe kat kan concurreren met de oudere kat om middelen zoals voedsel, water of de aandacht van de eigenaar, wat spanning kan veroorzaken en tot depressie kan leiden.

GERELATEERD: Is het OK dat mijn kitten het voedsel van mijn oudere kat blijft eten?

Jaloezie: Sommige katten kunnen gevoelens van jaloezie ervaren ten opzichte van het nieuwe kitten, wat kan leiden tot depressie.

Veranderingen in sociale dynamiek: De komst van een nieuw kitten kan de sociale dynamiek van het huishouden veranderen, wat stressvol kan zijn voor katten en kan leiden tot depressie.

Het is essentieel om uw oudere kat in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze de aandacht, zorg en genegenheid krijgen die ze nodig hebben.

Als u zich zorgen maakt over het mentale welzijn van uw kat, gebrek aan energie of een andere gezondheidstoestand, moet u overwegen een dierenarts of een professionele kattengedragsdeskundige te raadplegen voor begeleiding.

8 tekenen van een depressieve kat

kat krabt aan de bank met overwoekerde klauwen

Terwijl sommige katten zullen wennen aan een nieuw kitten in hun huishouden, zullen anderen dat niet doen, en het is waarschijnlijk dat ze een depressie zullen ontwikkelen. Dit is zeer waarschijnlijk voor oudere katten die gewend zijn om alle aandacht en genegenheid van hun favoriete mens te hebben.

Kattendepressie na een nieuw kitten zal gemakkelijk merkbaar zijn, omdat het enkele tekenen zijn die dat aangeven, zoals:

1. Overmatig krabben

Katten vinden het leuk om dingen te krabben om de scherpte van hun klauwen te behouden. Een ander aspect van territoriale markering is dit gedrag. Feromonen worden uitgestoten door de voetzolen van katten op het ding wanneer ze het krabben. Dit geeft uw kat comfort en helpt bij het afbakenen van de grenzen van zijn territorium.

Daarom katten die angstig of ongelukkig zijn, hebben de neiging om vaker dingen te krabben. Ze proberen de negatieve energie los te laten die zich in hen heeft opgebouwd en terug te winnen wat rechtmatig van hen is.

Als gevolg hiervan, als uw oudere kat vaker begint te krabben nadat u een nieuw kitten naar huis heeft gebracht, kan dit een indicatie zijn dat ze moeite hebben met aanpassen en zelfs melancholisch kunnen zijn.

GERELATEERD: Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak?

2. Aanhankelijk of teruggetrokken gedrag

depressieve sphynx kat die naar de zijkant kijkt

Als ze beneden is, volgt mijn kat me rond, zelfs naar het toilet, wat vaak het geval is als je net een nieuw kitten mee naar huis hebt genomen. Je kat strijdt om je genegenheid en focus, die momenteel tussen hen beiden worden gedeeld.

Bovendien, omdat jij de persoon bent van wie ze het meest houden, zullen ze bij je in de buurt willen zijn als ze beneden zijn om troost bij je te zoeken. Sommige katten zullen zich echter terugtrekken in plaats van overdreven gehecht te raken.

Katten met een depressie kunnen sociaal teruggetrokken worden, net zoals depressieve mensen dat kunnen. Ze verliezen volledig hun interesse in sociale interactie en geven het hebben van plezier op. Als gevolg hiervan, als je kat verstopt zich en gedraagt zich vreemd, dit kan een teken zijn dat hij depressief is.

3. Meer slapen dan normaal

Van katten is bekend dat ze graag slapen. In werkelijkheid slapen onze harige vrienden elke dag tussen de 12 en 16 uur. Maar overmatig slapen kan ook een teken zijn van depressie bij katten.

Wanneer u uw nieuwe kitten mee naar huis neemt, als u merkt dat uw kat meer slaapt dan normaal, kunt u er vrij zeker van zijn dat hun komst de trend heeft gestart. Is uw kat onlangs lusteloos en broos geworden?

Overslapen is een teken van depressie, maar lethargie en zwakte wijzen meestal op een ernstiger onderliggende medische aandoening. Breng uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts, zodat hij een goede diagnose kan stellen en hem kan behandelen.

GERELATEERD: Waarom slaapt mijn kat tegen me aan?

4. Veranderingen in de eetlust van de kat

kat die weigert droogvoer te eten

Heeft u na het thuisbrengen van uw nieuwe kitten veranderingen in de eetlust van uw oudere kat opgemerkt? Dit kan er ook op wijzen dat uw kat zich niet goed voelt en blij is met de nieuwe situatie. Katten eten af en toe meer dan normaal om zichzelf te troosten.

Dit is vergelijkbaar met hoe sommige mensen die mentale nood ervaren, troost kunnen eten. In andere gevallen, uw kat kan zijn eetlust volledig verliezen. Wanneer je hun diner elke dag neerzet, zullen ze stoppen met genieten van hun favoriete lekkernijen en onenthousiast worden.

Het is belangrijk om te onthouden dat een kat ernstig ziek kan worden na drie dagen zonder eten of drinken. U moet onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts als uw kat langer dan 24 uur niets eet of drinkt.

5. Ongevallen in de badkamer

Depressieve katten hebben vaak ongelukken in de badkamer. Ondanks dat ze getraind zijn om de kattenbak te gebruiken, kunnen ze elders beginnen te plassen. Dit komt omdat ze hun urine gebruiken, die Feromonen, om hun territorium te markeren en hun geur door uw hele huis te verspreiden.

Ze worden daardoor meer op hun gemak en tevreden. Hoge uitkijkpunten in uw huis of gebieden waar uw nieuwe kitten veel tijd doorbrengt, zijn een paar van de plaatsen waar u uw kat kunt vinden die urineert.

6. Onder- of overgrooming

kat likt zijn poot

Veranderingen in de regelmatige verzorgingsgewoonten van katten kunnen soms een teken zijn van verdriet en angst. Meestal houden katten ervan om zichzelf netjes te houden.

Veel ongelukkige katten stoppen echter helemaal met verzorgen omdat ze hun interesse in het voorheen plezierige gedrag verliezen als gevolg van hun ongeluk. Hun bontjassen zullen hierdoor mat en rommelig lijken.

Aan de andere kant, sommige melancholische katten overgroom en knagen aan hun nagels. Ze gebruiken verzorging als een soort comfort en een middel om met stress om te gaan.

Katten die over de kamer zijn, kunnen hun haar beginnen te verliezen als gevolg van het herhaaldelijk reinigen van de haarzakjes. Als uw kat vaak haarballen passeert, kan dit er ook op wijzen dat hij meer haar verzorgt en consumeert dan normaal.

7. Veranderingen in kattenbakgewoonten

Als uw kat de kattenbak minder vaak gebruikt, kan dit een teken zijn van een gedragsprobleem, zoals stress of angst.

Stressvolle gebeurtenissen zoals verhuizen, het introduceren van een nieuw huisdier of veranderingen in de routine van de kat kunnen ervoor zorgen dat katten angstig of depressief worden en ervoor zorgen dat ze minder snel de kattenbak gebruiken.

8. Veranderingen in vocalisaties

Een van de meest voor de hand liggende tekenen van depressie na het krijgen van een nieuw kitten zijn vocale aanwijzingen. Er zullen veel meer vocale dan gebruikelijke katten zijn die ongelukkig zijn. Bovendien zullen de geluiden veranderen; in plaats van hun typische miauw, hoor je misschien laag gejoel en gerommel.

Sissend naar de nieuw kitten is ook typisch, en katten spinnen vaak om zichzelf te troosten, dus spinnen kan ook een teken van verdriet zijn. Aan de andere kant, wanneer ze depressief zijn, kunnen sommige katten ongewoon rustig gedrag vertonen.

Een ongelukkige kat zal meestal het tegenovergestelde gedrag vertonen van wat ze meestal doen. De neiging is dat praatgrage, luidruchtige katten veel stiller worden, terwijl het tegenovergestelde geldt voor rustige katten.

Wat zijn enkele tekenen dat een kat depressief is?

Verdrietige zieke jonge grijze kat ligt op een witte donzige deken

Tekenen van depressie bij katten naast de hierboven genoemde zijn:

Verlies van eetlust: Een depressieve kat kan zijn interesse in voedsel verliezen en stoppen met eten of eet minder dan normaal.

Afname van het activiteitsniveau: Katten die depressief zijn, kunnen minder actief worden en meer tijd doorbrengen met slapen of verstoppen.

Verandering in verzorgingsgewoonten: Een depressieve kat kan zijn verzorging verwaarlozen of beginnen met overbezorgen, wat kan leiden tot haaruitval en huidproblemen.

Gebrek aan interesse in sociale interactie: Katten die depressief zijn, kunnen minder geïnteresseerd raken in het spelen en omgaan met mensen of andere dieren.

Slaapproblemen: Katten met een depressie kunnen moeite hebben met slapen of kunnen meer slapen dan normaal.

Verbergen: Depressieve katten kunnen de neiging hebben om zich te verstoppen en menselijke of andere dierlijke interacties te vermijden

Lethargie: Katten lijken misschien geen energie te hebben en reageren traag op dingen om hen heen.

Meer vocaliseren dan normaal: Depressieve katten kunnen overmatig miauwen, joggen of miauwen.

Gewichtsverlies

Wijzigingen in lichaamstaal

Waarom is mijn kat depressief, is het vanwege nieuwe kittens?

Bang klein wit en rood katje knuffelt aan kat

Katten zijn agressieve dieren die je huis markeren als “van hen” met feromonen. Ze voelen zich hierdoor veilig en getroost en ze zijn zich ervan bewust dat dit hun thuis is en waar ze thuishoren. Uw kat zal niet houden van de verschillende feromonen die een nieuw kitten uitstraalt.

Als gevolg hiervan ervaren ze een gevoel van invasie en diefstal van hun persoonlijke ruimte. Ze kennen ook de identiteit van het nieuwe kitten niet. Hebben ze hun vertrouwen?

Je kat leert in het begin nog steeds hoe hij dit zelf moet doen. Uw kat kan naar pasgeboren kittens sissen als waarschuwing om zich terug te trekken of om hun reactie te peilen.

Tot slot, omdat ze plotseling niet het enige object van uw aandacht zijn, kan uw kat depressief zijn. In vergelijking met uw oudere kat krijgt uw nieuwe kitten waarschijnlijk veel meer liefde en zorg.

Helaas zal uw oudere kat dit opmerken en de afwezigheid van genegenheid voelen waaraan hij gewend is. Je oudere kat kan hierdoor depressief worden omdat hij het gevoel heeft dat hij meer verliest dan alleen zijn huis – het voelt ook alsof hij je verliest!

Hoe een depressieve kat te helpen?

vrouw huisdieren kat

Uw kat wordt angstig en mogelijk depressief door zijn nieuwe aanwezigheid. Om over het verdriet en de depressie heen te komen, zal je harige vriend veel van je geduld en vriendelijke geruststelling nodig hebben.

Jouw droevige kat kan alleen een snelle behandeling vereisen om te herstellen van een depressie. Misschien wilt u uw huisdier een aantal verrukkelijke traktaties geven als ze niet geïnteresseerd lijken in eten. Leer je kat beter kennen.

Laat de speeltijd frequenter zijn. Speel met gloednieuw interactief speelgoed en spelletjes, of knuffel gewoon met je katachtige vriend.

Om uw kat een gevoel van veiligheid en stabiliteit te geven, houdt u zich aan een regelmatig schema. Eventuele veranderingen moeten tot een minimum worden beperkt terwijl uw kat depressieve symptomen vertoont.

Het goede nieuws is dat de depressie van uw kat snel voorbij moet gaan en dat de toestand van uw huisdier snel weer normaal wordt met een beetje zorg van u en hulp van uw dierenarts.

Hoe kan ik mijn kat helpen om zich aan te passen aan een nieuw kitten?

Schattig klein tabby pasgeboren kitten dat in vrouwenhanden slaapt

Het op de juiste manier introduceren van uw nieuwe kitten is een van de beste manieren om te voorkomen dat uw oudere kat zich down voelt. Dit vereist enige planning, het perfectioneren van hun eerste ontmoeting en het aanmoedigen van uw katten om geleidelijk te communiceren in de daaropvolgende dagen en weken.

Hier zijn mijn beste aanbevelingen voor het introduceren van een kitten en een oudere kat op een manier die geen van beide katten van streek maakt.

1. Bereid de kamers voor

Je moet hun aparte kamers klaarmaken voor wanneer kittens hun moeder verlaten en zich bij je familie voegen als de nieuwste leden. Voor de nieuwste aanwinst, yu moet een nieuwe kopen kattenbak, nieuw voedsel en waterbakken, en nieuw speelgoed.

Twijfel je over de beste plek voor kittens om de nacht door te brengen? Je moet ook zorgen voor hun slaapplaatsen, want je moet ze niet in je bed laten slapen of ze vrij laten rondlopen.

Het is cruciaal om deze nieuwe aankopen van tevoren te doen en een paar weken van tevoren te beginnen met het voorbereiden van uw huis. Je oude kat krijgt de kans om te wennen aan deze new dingen in je huis door dit te doen. Katten zijn extreem gevoelig voor zelfs de kleinste veranderingen in de omgeving.

2. Bereid je oude kat voor

Jonge vrouw en kat op bank in de kamer

U moet ook uw oude kat klaarmaken voor de komst van het nieuwe kitten. Voordat het nieuwste lid van uw gezin arriveert, wilt u ervoor zorgen dat hun stressniveaus tot een minimum worden beperkt. Als gevolg hiervan zijn ze beter uitgerust om met extra stress om te gaan en hebben ze minder kans op depressie.

Gebruik Feromonen het helpen creëren van een zeer rustgevende omgeving is een oplossing. Je kunt feromoonsprays, diffusers of troostende kattenhalsbanden kopen.

Deze zijn fantastisch omdat ze allemaal natuurlijk en veilig zijn voor dieren. Bovendien, omdat ze alleen kattenferomonen bevatten, hebben ze geen invloed op u of andere huisdieren in uw huis.

Voordat u een kitten adopteert, moet u de dierenarts bezoeken met uw inwonende kat. Om ervoor te zorgen dat ze op de hoogte zijn van hun vaccinaties en om een algemene onderzoek. Kittens zijn vatbaarder voor ziekte omdat ze zwakker zijn.

Het laatste wat u wilt, is dat uw kitten ziek wordt en uw ouder wordende kat infecteert, en zijn geestelijke gezondheid kan hierdoor verslechteren.

3. De introductie moet perfect zijn

Wanneer je huis en kat klaar zijn, is het tijd voor de daadwerkelijke introductie. Maar je moet er niet halsoverkop in duiken. Jouw oude kat en nieuw kitten moet in eerste instantie volledig uit elkaar worden gehouden.

Laat uw kitten zijn eigen ruimte hebben in één kamer met alles wat hij nodig heeft, terwijl uw oudere kat vrij is om door de rest van uw huis te zwerven. Uw oudere kat zal nog steeds in staat zijn om een nieuw dier in zijn omgeving te detecteren.

Nog beter, bewaar uw oude kat in dezelfde kamer als de kattenmand die u gebruikte om uw kitten mee naar huis te nemen. Om ze te helpen wennen aan de geur van uw nieuwe kitten, laat u ze dit in hun eigen tempo verkennen en opsnuiven.

Vervolgens kunt u uw oudere kat en kitten geleidelijk aan elkaar laten wennen. Voer uw katten aan verschillende zijden van dezelfde deur of probeer hun beddengoed te veranderen.

U kunt de katten onder toezicht in dezelfde kamer laten zijn zodra ze er allebei op hun gemak mee lijken, waardoor uw tijd die u met elkaar doorbrengt geleidelijk wordt verlengd. Zorg er echter voor dat uw oudere kat een uitweg heeft voor het geval ze zich overprikkeld voelen.

4. Laat ze samen tijd doorbrengen

Je kunt je katten vrij door je huis laten zwerven zodra ze stoppen met sissen naar elkaar en zich daar meer op hun gemak voelen. Laat de twee katten nooit met elkaar omgaan, en ze moeten op natuurlijke wijze een nieuwe hiërarchie aanleggen als ze elkaar in hun eigen tempo leren kennen.

Als gevolg hiervan kunt u quality time samen doorbrengen aanmoedigen om het proces te versnellen. Om de twee samen te laten spelen, probeer dan het favoriete speelgoed van je oudere kat te gebruiken. U kunt uw katten tegelijkertijd voeren en ze allemaal tegelijkertijd behandelen. Maar vergeet niet om het niet te pushen!

Inpakken

Vrouw in witte kleding samen met de kat op het terras

Kattendepressie na een nieuw kitten komt vrij vaak voor, dus je hoeft je niet zoveel zorgen te maken. Katten gaan niet goed om met verandering en hebben soms het gevoel dat hun huis en favoriete mensen van hen worden afgenomen.

Gedragsveranderingen zijn hoe dit tot uiting komt. Bijvoorbeeld katten die depressief zijn, kunnen hun verzorgingsroutines veranderen, vocalisaties, slaappatronen en eetlust.

Het advies in hun artikel kan helpen om je kat weer gelukkiger te laten voelen als je vermoedt dat hij depressief is. Als u het niet zeker weet, raadpleeg dan uw dierenarts. Het is mogelijk voor een oude kat en een jong kitten om goed met elkaar overweg te kunnen; soms kost het gewoon wat tijd en geduld.

Gerelateerde inhoud

Kunnen katten dagen na elkaar bevallen?

Plassen en poepen katten tegelijkertijd?

Grey Tabby Cat – Alles wat u moet weten