De complete gids voor kattenvoeding

Hoe weet je zeker dat je je kat het juiste dieet geeft? Het kan lastig zijn om te beslissen wat het beste is, omdat de meeste merken specifieke taal gebruiken om consumenten aan te moedigen om te kopen wat ze aanbieden.

Een snelle reis door het gangpad voor kattenvoer in uw plaatselijke dierenwinkel onthult terminologie zoals “compleet en uitgebalanceerd”, “voldoet aan de voedingsbehoeften van katten” en meer.

Hoewel de meeste commerciële diëten de juiste macronutriënten bevatten voor een gemiddelde kat, zijn ze niet allemaal gelijk gemaakt. Kittens hebben bijvoorbeeld meer voedingsstoffen nodig dan volwassen katten en oudere katten hebben de neiging om te gedijen op seniorendiëten.

Sommige katten hebben gezondheidsproblemen die speciale diëten vereisen en anderen hebben allergieën. In deze gids behandelen we kattenvoervoeding, kittenvoeding en nog veel meer, allemaal om het voor u gemakkelijker te maken om het juiste voedsel voor uw kat te kiezen. Met een goed dieet zal uw kat genieten van een langer, gelukkiger en gezonder leven!

Om deze gids voor het beste kattenvoer te ontwikkelen, hebben we de markt afgezocht – waar u meer dan 2.000 verschillende merken en formules vindt – en we hebben met dierenartsen gesproken over de voedingsbehoeften van katten en veelvoorkomende voedingsgerelateerde problemen waarmee onze katachtige metgezellen worden geconfronteerd.

De basisprincipes van kattenvoeding

Katten zijn schattig en knuffelig, maar het zijn ook obligate carnivoren. Dit betekent dat hun lichaam vlees nodig heeft.

Volgens de op wetenschap gebaseerde gids van de National Research Council voor eigenaren van gezelschapsdieren, is dierlijk eiwit veel gemakkelijker te verteren voor katten dan plantaardig eiwit, en het is meer geschikt voor het spijsverteringsstelsel van katten. Verder merkt de gids op dat koolhydraten een overvloedige bron van energie (calorieën) zijn.

Omdat een koolhydraatrijk dieet complicaties kan veroorzaken, waaronder obesitas en diabetes, is het belangrijk om aandacht te besteden aan macronutriëntenpercentages bij het beslissen welk merk je je katachtige vriend moet voeden.

In een Zweedse studie van katten die een academisch medisch centrum bezochten, had een volledige 45 procent van de katten overgewicht en er was een direct verband met diëten bestaande uit droogvoer.

Er is een voortdurend debat tussen verschillende entiteiten in de huisdiervoedingsindustrie en veterinaire onderzoekers over de vraag of katten überhaupt granen of zetmeelrijke groenten moeten eten.

De algemene consensus onder kattenvoedingsdeskundigen is deze: kleine hoeveelheden zijn OK omdat katten die prooidieren doden en eten ook de maaginhoud van die herbivoren consumeren, maar dat granen zoals maïs zeker niet bovenaan de ingrediëntenlijst moeten staan.

Tegelijkertijd is het vermeldenswaard dat de Subcommissie kattenvoeding van de National Research Council stelt dat er geen bekende koolhydraatbehoefte voor katten is. Holistische dierenartsen zoals Dr. Angie Krause raden vaak aan om granen tot een minimum te beperken of helemaal te elimineren. Dit leidt ons tot de conclusie dat granen en zetmeelrijke groenten complementair moeten zijn en tot een minimum moeten worden beperkt als ze al worden gevoerd.

In de natuur eten katten vogels, kleine dieren en af en toe een insect. Volgens de World Small Animal Veterinary Association bestaat het dieet van de wilde kat voor ongeveer 55 procent uit eiwitten, 45 procent uit vetten en slechts 1 tot 2 procent koolhydraten.

Dit is ook perfect voor onze gedomesticeerde katten, omdat hun lichaam is ontworpen om eiwitten en vetten te metaboliseren voor energie. Commercieel kattenvoer daarentegen is overal in de karren, soms met tot 50 procent koolhydraten. Net als wij mensen slaan katten extra koolhydraten op als vet.

Katten hebben ook op andere gebieden een aantal unieke voedingsbehoeften. Ze kunnen geen vitamine A synthetiseren uit bètacaroteen, dus hun voedsel moet voorgevormde vitamine A bevatten. In het wild en in rauwe kattendiëten komt dit van lever.

Ze hebben ook hoge niveaus van taurine en arginine nodig, twee essentiële aminozuren, dus de focus moet liggen op hoogwaardige ingrediënten, waaronder vlees en dierlijk vet – niet granen en plantaardige olie. Op basis van richtlijnen van het Comité voor voedingsbehoeften van honden en katten van de National Academy of Science, zijn hier nog een paar dingen om op te letten bij het kiezen van het gezondste kattenvoer:

Helaas vertrouwen sommige fabrikanten op goedkope vulstoffen en kunstmatige smaakstoffen, plus kunstmatige conserveermiddelen zoals TBHQ, BHT en BHA, en andere additieven die de gezondheid van uw kat in de loop van de tijd kunnen schaden.

Sommige retailers – met name PETCO – zien dit als een probleem en hebben onlangs aangekondigd dat ze zullen stoppen met het dragen van dierenvoeding en traktaties die kunstmatige ingrediënten bevatten.

Bij het kiezen van het beste voedsel voor uw kat, bevelen de Feline Nutrition Foundation en andere onbevooroordeelde, niet-industriële bronnen aan dat het het beste is om opties te kiezen die het natuurlijke dieet van een kat nabootsen.

Moet je kat rauw eten?

ÞEre is een risico op bacteriële besmetting bij het maken van rauw kattenvoer thuis en ons uitgebreide onderzoek naar professionele meningen toont aan dat veel dierenartsen op het hek staan over de nadelen versus voordelen van rauwe diëten voor katten.

Tegelijkertijd is het duidelijk dat rauw voedsel het dichtst bij de natuur staat, en met zorgvuldige aandacht voor ingrediënten kan rauw voedsel ideaal zijn. Het is nu gemakkelijker dan ooit om uw kat een rauw dieet te geven, omdat sommige bedrijven gespecialiseerd zijn in het produceren van uitgebalanceerde rauwe diëten voor katten en handige gevriesdroogde opties.

Dit alternatief zorgt voor goede voeding op basis van de biologische behoeften van katten, plus het is handiger dan het maken van zelfgemaakt kattenvoer. We zullen binnenkort dieper ingaan op de beste opties.

kat rauw dieet

Kattenvoerschema

Velen van ons voeren onze katten gratis, gewoon hun kommen bijvullen met hun favoriete brokjes, zodat ze naar believen kunnen snacken, dag in dag uit. Hoe handig gratis voeren voor ons ook is, het doet onze katten geen plezier.

In het wild hebben katten de neiging om hun hoofdmaaltijden te eten bij zonsopgang en zonsondergang, tijden die samenvallen met piekjachturen.

Ze eten vaak kleine maaltijden in de loop van de dag, tussen dutjes door. Als je het eetschema van een wilde kat zou kunnen bekijken, zou je merken dat de meeste katten liever elke vijf tot zes uur iets eten. Dat is ideaal, maar het past misschien niet goed bij je eigen schema.

Idealiter zou uw kattenvoedingsschema gedurende de dag kleine maaltijden moeten bevatten. Denk aan porties ter grootte van een muis of kleiner.

Als u uw kat slechts één keer in de ochtend en nogmaals in de avond kunt voeren, wilt u misschien investeren in een automatische feeder met een timer. Er zijn veel modellen beschikbaar en hiermee kunt u maaltijden op schema verstrekken.

Er zijn voor de hand liggende uitdagingen die gepaard gaan met het vasthouden aan een specifiek voedingsschema, vooral wanneer je meerdere katten hebt en je probeert porties te beheersen of verschillende diëten te voeden. Hier zijn een paar dingen om te overwegen:

Huur een oppas in

Huur een oppas in om binnen te komen en uw katten een of twee keer midden op de dag te voeren.

Als katten geneigd zijn om te concurreren om voedsel, voer ze dan in aparte kamers of in dragers met de deuren gesloten, ver genoeg uit elkaar geplaatst zodat geen van beide katten zich bedreigd voelt door de ander.

geen van beide katten voelt zich bedreigd door de ander

kattenvoeders

Probeer slimme feeders die alleen opengaan voor bepaalde katten. Deze worden gecombineerd met de microchip van uw kat of een RFID-tag die u op de halsband van uw kat kunt plaatsen.

Een van de belangrijkste ingrediënten in kattenvoer ontbreekt vaak: Water. Katten die een dieet eten dat voornamelijk uit droog voedsel bestaat, zijn chronisch uitgedroogd en vatbaar voor urinewegproblemen, nierziekten en andere complicaties.

Om deze reden is het het beste om op zijn minst wat natvoer te voeren en ervoor te zorgen dat uw kat altijd toegang heeft tot vers water. Investeer in een fontein met bewegend water of ververs het water van je kat minstens twee keer per dag om hem aan te moedigen meer te drinken.

Kattendieet afhankelijk van ras en leeftijd

Hebben verschillende kattenrassen verschillende soorten voedsel nodig? Het korte antwoord op deze vraag is nee. Alle katten – van langharige rassen zoals Perzen en Maine Coons tot kortharige katten zoals Siamezen en Abessijnen hebben hetzelfde gezonde dieet nodig.

Of je nu goed gefokte showkatten hebt of geliefde asieldieren van onbepaalde afkomst, hun voedingsbehoeften zijn allemaal hetzelfde! Het is vermeldenswaard dat een speciaal kattenhaarbalcontrolevoer langharige katten ten goede kan komen, maar dagelijks borstelen kan nog meer helpen, omdat vezelrijke kattendiëten zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op blaasontsteking.

Als het gaat om leeftijd, gelden er andere regels. Kittenvoeding is anders dan volwassen kattenvoeding en oudere katten moeten echt senior kattenvoer eten.

Kittenvoeding is speciaal samengesteld om een gezonde groei te ondersteunen, met toegevoegde vitamines en mineralen, plus meer calorieën.

Met de juiste voeding ontwikkelen kittens een gezond immuunsysteem. Hoewel er enkele formules zijn ontworpen om een goede gezondheid op alle leeftijden te ondersteunen, moeten kittens overschakelen op volwassen voedsel wanneer ze een jaar oud zijn.

Kattendieet afhankelijk van ras en leeftijd

Volwassen katten – in het algemeen die tussen de één en zeven jaar – en volwassen katten tussen de leeftijd van acht en tien – moet een dieet eten op basis van vlees en vet, met relatief lage koolhydraten.

De meeste katten ouder dan 11 jaar worden als senioren beschouwd. Hoewel veel katten zullen blijven gedijen op een volwassen kattenvoer van goede kwaliteit, kan een caloriearm senior kattenvoer helpen om snelle gewichtstoename te voorkomen.

Nogmaals, we willen het belang benadrukken van het houden van koolhydraten inname laag om obesitas te voorkomen en het risico op diabetes te verminderen naarmate uw kat ouder wordt en meer tijd besteedt aan ontspanning.

Het Cummings Veterinary Medical Center aan de Tufts University vermeldt dat het niet nodig is om het eiwitgehalte te verlagen bij het voeren van een oudere kat; in feite kan dit bijdragen aan spierverlies.

Volwassen katten

Sommige diëten zijn geschikt voor katten van alle leeftijden. Het is niet verrassend dat dit rauwe diëten en op gevriesdroogd vlees gebaseerde diëten omvat.

Een paar bedrijven gaan een stapje verder door vers gemaakt kattenvoer te leveren en voedingsstoffen aan te passen aan de levensfase en voedingsbehoeften van uw kat. Deze maaltijden kosten meer, maar ze bieden gemak voor u en voedingsstoffen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van uw katachtige vriend.

Kattendieet afhankelijk van gezondheidsproblemen

Als uw kat een nierziekte, diabetes, katachtige lagere urinewegaandoening (FLUTD) of een andere aandoening heeft, kan uw dierenarts een receptdieet aanbevelen. Als je de keuze hebt tussen droogvoer en natvoer, probeer dan ons advies over waterinname te onthouden en geef je kat zoveel mogelijk natvoer.

Wat als uw kat niet gedijt op het dieet dat uw dierenarts heeft aanbevolen? Het is mogelijk dat ze misschien niet genoeg water krijgt, of dat er ergens een andere onbalans is. Kijk of uw dierenarts iets anders kan aanbevelen, of overweeg een consult met een veterinaire voedingsdeskundige.

Bedenk ook of je kat misschien een andere onderliggende aandoening heeft! Uw dierenarts is hier de beste vriend van uw kat; bloedonderzoek en andere diagnostiek kunnen helpen bij het oplossen van dingen wanneer voorgeschreven voedsel niet lijkt te werken.

Omgaan met kattenvoerallergieën

Veel voorkomende allergenen voor kattenvoer zijn onder meer

Symptomen van kattenvoerallergie zijn niezen, kauwen op poten, meedogenloos krabben, zelfs tot het punt van bloeden, snurken, braken, diarree en een doffe, grove vacht. Als u denkt dat uw kat voedselallergieën heeft, breng haar dan meteen naar de dierenarts.

Medicijnen kunnen verlichting bieden en een voedselverwijderingsdieet kan helpen identificeren welke ingrediënten de schuld zijn.

Veel voorkomende allergenen voor kattenvoer zijn:

 • Rundvlees
 • Zuivelfabriek
 • Zeevruchten
 • Kunstmatige kleuren
 • Maïs en maïsproducten
 • Conserveermiddelen, d.w.z. BHA en BHT
 • Soja
 • Tarwe
 • Eieren

Katten voeden met urinewegproblemen

Katten voeden met urinewegproblemen

Volgens onderzoek gepubliceerd door het Journal of the American Veterinary Medical Association, de Koret School of Veterinary Medicine van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en andere entiteiten, is droogvoer een vreselijke keuze voor katten met FLUTD en andere urinewegproblemen, voornamelijk omdat katten zijn ontworpen om het grootste deel van hun water te halen uit het voedsel dat ze eten.

Studies tonen aan dat droog voedsel kan bijdragen aan chronische uitdroging, wat resulteert in een verhoogde urineconcentratie en een veel grotere kans dat stenen en kristallen zich vormen en leiden tot levensbedreigende blokkades.

Als uw kat FLUTD of een ander urinewegprobleem heeft, kan uw dierenarts een specifiek dieet aanbevelen – en het bestaat waarschijnlijk uit natvoer in plaats van droog.

Als uw kat gewend is aan droogvoer en haar neus ophaalt voor al het andere, kunt u hem misschien verleiden om een speciaal uretisch ingeblikt voedsel te proberen door er wat van zijn brokjes op te strooien. De meeste katten hebben wat tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuw dieet, maar door geleidelijk de hoeveelheid oud voedsel te verminderen en de hoeveelheid nieuw voedsel te verhogen, kunt u er meestal voor zorgen dat de overgang naadloos verloopt.

Katten met diabetes voeren

Katten met diabetes voeren

Volgens de World Small Animal Veterinary Association zijn veel diabetische katten gestabiliseerd zodra ze op koolhydraatarme diëten worden geplaatst, en vaak verdwijnt de diabetes volledig. In één onderzoek was 68 procent van de diabetische katten die op een koolhydraatarm dieet werden geplaatst in staat om insuline te staken.

Als uw kat insuline gebruikt voor diabetes, zorg er dan voor dat u met uw dierenarts samenwerkt terwijl u overgaat naar een koolhydraatarm dieet. Afhankelijk van of uw kat andere aandoeningen heeft, zoals pancreatitis of leverziekte, kunt u mogelijk een koolhydraatarm commercieel voer kiezen zoals die in onze gids, of u kunt overwegen om het voedsel van uw kat helemaal opnieuw te maken.

Zelfgemaakt kattenvoer vs. in de winkel gekocht

Zelfgemaakt kattenvoer is minder handig dan in de winkel gekocht, maar het geeft u volledige controle over het dieet van uw kat. Als uw kat bijvoorbeeld een allergie heeft, kunt u zelfs het kleinste spoor van dat allergeen gemakkelijk uit het voedsel van uw huisdier houden door het zelf te maken.

Je weet dat er geen rare, onhygiënische of potentieel onveilige ingrediënten in de mix, en met handige voorgemengde voedingsmengsels, is het heel gemakkelijk om uw kat alles te geven wat ze nodig heeft, inclusief taurine, de juiste hoeveelheid voorgevormde vitamine A en meer.

Zelfgemaakt kattenvoer vs. in de winkel gekocht

Als u zich zorgen maakt over sanitaire voorzieningen, onthoud dan dat u de controle hebt over het schoonhouden van uw oppervlakken, gereedschappen en containers. Bovendien hebben katten een zeer sterk maagzuur dat bacteriën doodt, en als extra beschermingslaag hebben ze de neiging om hun neus op te halen voor alles wat niet perfect vers is. De meesten zullen niet eens overwegen om voedsel te eten dat begint te bederven.

Het maken van zelfgemaakt kattenvoer vraagt om speciaal gereedschap. Omdat doe-het-zelf recepten voor kattenvoer botten met voedzaam merg vereisen, heb je een goede vleesmolen nodig om ervoor te zorgen dat alles goed is opgenomen. Beendermeel is een goede tweede, maar het voedingsprofiel is een beetje anders omdat het niet vers is.

Je hebt scherpe messen nodig om een deel van het vlees in grotere brokken te snijden die voldoen aan de roofzuchtige aard van je kat, en je hebt goede snijplanken nodig, samen met containers die je kunt labelen. Een voedselweegschaal is essentieel, tenzij u een slager kunt krijgen om alles voor u te wegen wanneer u het koopt.

Zelfgemaakt kattenvoer

Sommige mensen vriezen hun verse kattenvoer in ijsblokjesbakken die alleen voor kattenvoer zijn bestemd en na elk gebruik worden ontsmet, waardoor portiecontrole eenvoudig is. Na het invriezen van individuele blokjes kunnen alle blokjes in slagerspapier of waspapier worden gewikkeld en vervolgens samen in diepvrieszakken worden gestopt.

Ondanks de behoefte aan speciale apparatuur en containers om het voedsel van uw kat in de vriezer op te slaan plus de bereidheid om voedsel voor uw kat te ontdooien voor elke maaltijd, zult u merken dat zelfgemaakt kattenvoer een kosteneffectief alternatief is voor in de winkel gekochte merken.

Het is aan jou om een kosten-batenanalyse te maken! Afhankelijk van uw planning en de waarde van uw eigen tijd, kan het lonen om gewoon een merk van hoge kwaliteit te kiezen en er klaar mee te zijn.

Zelfgemaakte kattenvoer Recepten

Je kunt online nogal wat zelfgemaakte recepten voor kattenvoer vinden – zorg er wel voor dat je uitkijkt voor bekende allergenen en recepten vermijdt die eruit zien alsof ze veel koolhydraten bevatten. Hier is er een om u op weg te helpen. We hebben dit zelfgemaakte recept voor rauw kattenvoer aangepast van een recept dat werd gepubliceerd door de non-profit Feline Nutrition Foundation. Het maakt genoeg voedsel om één kat ongeveer twee weken te voeren.

Zelfgemaakte kattenvoer Recepten

Ingrediënten:

 • 4,5 pond rauwe kippendijen met huid; verwijder ongeveer 25% van de botten
 • 14 ounce rauwe kippenharten
 • 7 ons rauwe kippenlever
 • 4 rauwe eierdooiers
 • 1 kopje water
 • 200 IE vitamine E
 • 200mg vitamine B complex
 • 4000mg visolie
 • 2000 mg taurine
 • 1 1/2 theelepel lite zout

Aanwijzingen:

 1. Richt uw werkgebied in met alles wat nodig is voor uw start-to-finish proces.
 2. Weeg ingrediënten af (doe dit nadat je 25% van de botten hebt verwijderd)
 3. Zet een kwart van het vlees opzij. Dit wordt in hapklare stroken of brokken gesneden die helpen bij het reinigen van de tanden van uw kat.
 4. Maal de rest van het vlees, harten, lever en botten. Gooi alle voor de hand liggende grote botbrokken weg.
 5. Klop in een kom van 2 liter (of groter) de eierdooiers, vitamines en water samen. Voeg het vlees beetje bij beetje toe en meng het met een grote metalen lepel om ervoor te zorgen dat de vitamines en eierdooiers grondig zijn opgenomen.
 6. Breng het voer van uw kat over in schone opslagcontainers. Plan om elke kat ongeveer 6 gram voedsel per dag te geven en overweeg om ijsblokjesbakken te gebruiken om individuele porties te maken (denk aan porties ter grootte van een muis). Je kunt de eerste paar wegen en als je je zelfverzekerd voelt, de rest in de gaten houden. Denk na over hoe vaak per dag u van plan bent uw kat te voeden – als het vier keer is, wilt u porties van 1,5 ounce; als het drie keer is, wil je porties van 2 ounce, en als het twee keer is, wil je porties van 3 ounce.
 7. Zet voldoende porties opzij voor vandaag en morgen. Bevries de rest.
 8. Reinig met een bleekoplossing of een andere antibacteriële oplossing die geschikt is voor het opruimen na rauw vlees. Zorg ervoor dat u uw vleesmolen controleert op specifieke storings- en reinigingsinstructies.
 9. Kijk hoe je kat naar beneden hakt! De meeste katten staan te popelen om dit recept te proberen.

Kattenvoedingssupplementen &vitamines: de low-down

Kattenvoedingssupplementen &vitamines de low-down

Velen van ons nemen vitamines en andere supplementen. Moeten we ze ook aan onze katten geven?

Tenzij u uw eigen kattenvoer maakt en essentiële voedingsstoffen toevoegt volgens een recept geformuleerd door een kattenvoedingsexpert, is het waarschijnlijk niet nodig. Bernadine CruzDVM, van de American Veterinary Medical Association Council on Communications zegt dat het het beste is om de aanbevelingen van supplementfabrikanten met een korrel zout te nemen.

In een interview waarschuwde Cruz dat “iedereen, ongeacht hun expertise, een website kan opzetten en beweren dat hun product ervoor kan zorgen dat uw huisdier zich jonger voelt en meer energie heeft.”

Voorstanders van de industrie zeggen dat hun producten katten kunnen helpen langer te leven en gezonder te blijven.

Maar Cruz, het Pet Food Institute en andere kattenvoedingsexperts zijn het daar niet mee eens en zeggen dat kattenvoer van goede kwaliteit alles is wat de meeste katten nodig hebben, tenzij uw dierenarts aanbeveelt om aan te vullen in geval van ziekte.

Dr. Cruz heeft aanvullende aanbevelingen met betrekking tot suppletie:

 • Zwangere en zogende katten ontwikkelen soms voedingstekorten. Uw dierenarts kan u helpen bepalen of een koningin extra voedingsstoffen nodig heeft.
 • Als uw kat een dunne darmziekte heeft en niet in staat is om cobalamine en folaat (twee essentiële B-vitamines) te absorberen, vindt suppletie plaats via injectie, omdat orale supplementen niet kunnen worden opgenomen.
 • Essentiële vetzuren kunnen de gezondheid van het hart verbeteren, helpen de vacht van uw kat glanzend te houden en voordelen bieden voor de ogen, hersenen, lever, gewrichten en het immuunsysteem van uw kat. Veel kattenvoer bevat de juiste hoeveelheid Omega-3 en Omega-6 vetzuren, maar uw dierenarts kan aanbevelen om aan te vullen.

Tegelijkertijd zegt Dr. Cruz dat het erg belangrijk is voor consumenten om zich ervan bewust te zijn dat “natuurlijk niet altijd veilig of effectief betekent.” Te veel calcium of vitamine D kan giftig zijn en te veel vitamine C kan leiden tot te zure urine, kristalvorming en geblokkeerde urinewegen.

Omdat supplementen het potentieel hebben om te schaden in plaats van te helpen, is het van vitaal belang om met uw dierenarts te praten als u denkt aan suppletie. Ze kunnen u helpen bepalen of een supplement nuttig of schadelijk is, of dat het gewoon een dure rage is.

Belangrijkste statistieken en trends in de kattenvoedingsindustrie

Statistieken van de Nielsen Company en andere belangrijke onderzoeksorganisaties, waaronder Watt Global Media, laten zien dat de kattenvoerindustrie goed reageert op de vraag van dierenartsen en eigenaren van gezelschapsdieren naar betere voeding voor huisdieren op basis van de fysiologische vereisten van katten. Hier zijn enkele belangrijke bevindingen.

Belangrijkste statistieken en trends in de kattenvoedingsindustrie

 • Katteneigenaren willen gezonde keuzes maken in plaats van toegeeflijke, en fabrikanten van dierenvoeding reageren in natura door functionele ingrediënten zoals kurkuma, kokosolie, visolie en zelfs CBD toe te voegen aan voedsel en lekkernijen.
 • Volgens PetMD zijn topbedrijven op het gebied van dierenvoeding niet langer alleen op zoek naar het voldoen aan minimale voedingsbehoeften. In plaats daarvan zijn ze op zoek naar manieren om de gezondheid te optimaliseren via hoogwaardige voeding.
 • Eigenaren van gezelschapsdieren maken zich niet alleen zorgen over het zelf consumeren van genetisch gemodificeerde ingrediënten, ze maken zich ook zorgen over het weren van GGO’s uit het dieet van hun huisdieren. In een enquête vertelde 35% van de eigenaren van gezelschapsdieren aan onderzoekers dat ze “niet-GMO” als een van hun top drie zorgen beschouwden bij het beslissen welk huisdiervoer te kopen. Andere terminologie zoals “Biologisch” en “Wetenschappelijk geformuleerd” waren ook belangrijk, maar ze namen een achterbank naar “niet-GMO”.
 • De kwaliteit van ingrediënten is nu de nummer 1 zorg onder professionals in de huisdiervoedingsindustrie. Voldoen aan de eisen van de consument van dierenvoeding staat op de tweede plaats op de lijst en de prijs van ingrediënten, verpakkingen en andere kinderbedjes is de op twee na hoogste prioriteit van de industrie.
 • Steeds meer consumenten kopen hun kattenvoer online. In 2018 zag Amazon alleen al een stijging van 34 procent in de verkoop van dierenvoeding.
 • Marktonderzoek toont aan dat katteneigenaren een combinatie van gezonde ingrediënten, gemak en relatieve betaalbaarheid willen, en velen erkennen dat het voeren van een kwaliteitsdieet waarschijnlijk zal resulteren in kostenbesparingen via lagere dierenartsrekeningen. Huisdiervoedingsbedrijven reageren met innovatieve opties zoals gevriesdroogde rauwe diëten, evenals voedingsmiddelen die kunnen worden gereconstitueerd om alle voordelen van natvoer te bieden zonder de hogere verzend- en verpakkingskosten die gepaard gaan met traditioneel ingeblikt en in zakjes verpakt nat kattenvoer.
 • Graanvrij betekent niet noodzakelijkerwijs koolhydraatarm. Het feit dat het een marketingterm kan zijn, vraagt om een zorgvuldige analyse van voedsel dat u overweegt voor uw kat. Een recente studie van cummings Veterinary Medical Center aan de Tufts University toonde aan dat voedingsmiddelen met alternatieve koolhydraatbronnen zoals peulvruchten, aardappel of zoete aardappel vaak lager waren in koolhydraten dan hun graanbevattende tijdgenoten, maar dat sommige merken vergelijkbare koolhydraatniveaus bevatten.

Productvergelijking: de meest populaire kattenvoeding 2022

Met het oog op optimale voeding, hier zijn de meest populaire kattenvoer voor 2022. We hebben deze aanbevelingen onderverdeeld in drie categorieën: Goed, Beter en Beste.

Goed kattenvoer voor 2022

Als je een krap budget hebt, zul je merken dat deze voedselopties een goede balans van voedingsstoffen bieden. De bedrijven die ze produceren, worden over het algemeen hoog gewaardeerd, maar de voedingsmiddelen zijn niet altijd graanvrij of bevatten weinig koolhydraten. Als u een van deze voedingsmiddelen kiest, wilt u misschien extra tijd besteden aan het spelen met uw kat, zodat ze niet aankomt en haar diabetesrisico verhoogt.

purina een

Purina EEN

Purina ONE is een complete lijn droog en nat kattenvoer. Het bedrijf richt zich op het gebruik van echt vlees en vis en biedt verschillende producten, waaronder voedingsmiddelen voor katten met gevoelige systemen en katten met de neiging om haarballen te ontwikkelen. Er zijn verschillende natte en droge formules waaruit u kunt kiezen.

Fancy Feest

Fancy Feest

Fancy Feast is een Purina-merk dat zich richt op individueel geportioneerde maaltijden gemaakt met echte ingrediënten, waaronder vlees en vis. De Filets zijn erg mooi – tonijn, zalm, kip en oceaanvis, wat zorgt voor een zeer koolhydraatarme traktatie die andere voedingsmiddelen kan aanvullen. Bouillons, voorgerechten en natuurlijk nat kattenvoer zonder graan of vulstoffen zijn uitstekende toevoegingen aan het menu. Wees voorzichtig omdat sommige van deze voedingsmiddelen melk of kaas bevatten, die door sommige katten niet goed worden verdragen.

Beter kattenvoer voor 2022

Deze voedingsmiddelen zijn ontworpen voor kwaliteit en geweldige voeding. Elk bedrijf heeft een uitstekende reputatie en sommige bedrijven bieden speciaal samengestelde diëten voor katten met allergieën en gevoelige magen.

Natuurlijke balans

Natuurlijke balans

Natural Balance kattenvoer heeft nogal wat goede dingen: het is gemaakt in de VS, elke batch wordt getest op veiligheid in een gecertificeerd referentielaboratorium en er is een tevredenheidsgarantie. Hoewel sommige recepten plantaardige eiwitten bevatten, gebruiken velen echt vlees als eerste ingrediënt. Dit merk biedt een reeks diëten met beperkte ingrediënten voor katten met allergieën voor bepaalde ingrediënten, met zowel natte als droge formules om uit te kiezen. Zorg ervoor dat u naar ingrediënten kijkt, omdat sommige formules erwten als eerste ingrediënt hebben in plaats van vlees, en omdat de droge formules de neiging hebben om relatief veel koolhydraten te bevatten.

Smaak van het wild

Smaak van het wild

Taste of the Wild richt zich op het leveren van de juiste balans van eiwitten, vetten en koolhydraten. Hoewel sommige van de eiwitten in dit voedsel plantaardig zijn, zijn er ook veel dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit in elk recept. De productlijn van het bedrijf omvat een verscheidenheid aan nat voedsel en een paar droge smaken.

Hill's Science Dieet

Hill’s Science Dieet

Volgens Hill’s biedt Science Diet kattenvoer op biologie gebaseerde voeding samen met hoogwaardige ingrediënten. Dit bedrijf biedt een 100 procent tevredenheidsgarantie, dus als u of uw kat iets vindt dat u niet leuk vindt aan het voedsel, kunt u het retourneren voor een volledige terugbetaling. Als uw kat een medische aandoening heeft, is het waarschijnlijk dat uw dierenarts een van de speciale diëten van Hill’s kan aanbevelen. Zowel natvoer als droog voedsel zijn beschikbaar.

Nutrish

Rachael Ray Nutrish

Toen Rachael Ray Nutrish-dierenvoeding introduceerde, waren mensen enthousiast. Dit voedsel maakt gebruik van echte ingrediënten, hoewel veel recepten granen en zetmeelrijke groenten bevatten. Tegelijkertijd bevat de productlijn recepten met nulnerf, waaronder natvoer en ultrarijke bouillons die zijn ontworpen om te gebruiken als traktaties of als aanvulling op ander kattenvoer. U kunt Nutrish online en in veel winkels vinden, dus het is een handige optie, ongeacht uw winkelvoorkeur.

Het beste kattenvoer voor 2022

Deze voedingsmiddelen zijn speciaal ontworpen om het eiwit- en vetgehalte hoog te houden en om koolhydraten te minimaliseren.

Smalls

Smalls is een bedrijf dat verse maaltijden van menselijke kwaliteit maakt, ze uitdeelt volgens de behoeften van uw kat en ze naar uw voordeur verzendt. Bijna elk aspect van de Smalls-ervaring is gepersonaliseerd, van speciaal geportioneerd voedsel tot aangepaste bezorgschema’s tot een betrokken klantenserviceteam.

Smalls kattenvoer is een goede keuze voor iedereen die verser, eenvoudiger, meer soortgeschikt voedsel wil dan het droge en ingeblikte tarief dat wordt verkocht in dierenwinkels en in de supermarktschappen.

Primal

Primal

Primal is een volwaardig dieet voor katten, met bevroren rauwe formules en gevriesdroogde opties voor meer gemak. Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen, wat fijn is als je kat beperkingen heeft zoals een kippenallergie.

De variëteit van de natuur

De variëteit van de natuur

Als je niet geïnteresseerd bent in het voeren van een rauw of zelfgemaakt dieet, Nature’s Variety is een goede tweede, met eiwitrijke opties die zowel graanvrij als vrij van koolhydraatrijk zetmeel zijn. Deze melanges worden gemaakt in de VS en zijn er in zowel natte als droge smaken. Je kunt ook gevriesdroogde “raw boost” -mixers en brokjes krijgen met stukjes gevriesdroogd vlees erin gemengd.

Haas vandaag

Haas vandaag

Hare Today is een oplossing voor mensen die hun katten een rauw zelfgemaakt dieet willen geven, maar die zich geen zorgen willen maken over het malen van vlees en het goed krijgen van orgaanverhoudingen. Het bedrijf biedt ook uitgebalanceerde supplementpakketten (inclusief taurine) om toe te voegen aan zelfgemaakt kattenvoer. Het is ook beroemd om zijn bevroren, vacuüm verzegelde hele prooi, die veel katten leuk vinden, maar die erg onaangenaam kan zijn voor preutse eigenaren van gezelschapsdieren. De muizen, ratten, kuikens en cavia’s die worden aangeboden, worden humaan geëuthanaseerd met Co2. Gevriesdroogde opties zijn ook beschikbaar als een handig alternatief voor rauwe en hele prooikeuzes.

Hond &Gatos Ingeblikt Voedsel

Hond &Gatos Ingeblikt Voedsel

Hound &Gatos is een favoriet, niet alleen omdat ze zoveel verschillende smaken bieden om uw kat goed gevoed en geïnteresseerd te houden in zijn voedsel, maar omdat het is gemaakt met 100% dierlijke eiwitten. Dit is een van de beste graanvrije kattenvoer op de markt en het bedrijf doet uitstekend werk om ervoor te zorgen dat alle essentiële voedingsstoffen worden opgenomen.

Steve's Real Eten

Steve’s Real Eten

Steve’s Real Food biedt rauwe bevroren en gevriesdroogde opties en mengt echt vlees met biologisch geschikte ingrediënten zoals krill in zijn lijn van Quest-kattenvoer. Het eerste ingrediënt is altijd vrije uitloop en/of grasgevoerd vlees of gevogelte, en er zijn geen granen te bekennen. Dit voedsel wordt handig gevormd tot hapklare nuggets. Het is gevriesdroogd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het ontdooien van iets.

Raw Paws Pet Food Gevriesdroogd

Raw Paws Pet Food Gevriesdroogde Complete Kip

Gebruik AAC10 Coupon Code om 10% korting te krijgen op uw gehele bestelling!

Als u van het gemak van droogvoer houdt, maar u wilt uw huisdier trakteren op superieure voeding, is Raw Paws misschien ideaal. Dit voedsel is gemaakt van een mix van 45% spiervlees, 45% organen en 10% bot, en het is verpakt in een hersluitbare zak. Een pond van dit gevriesdroogde voedsel is het equivalent van drie pond rauw voedsel.

Raw Paws biedt ook bevroren complete mengsels waarmee u uw kat een uitgebalanceerd rauw dieet kunt geven zonder het zelf te hoeven maken. Deze mengsels zijn heel gemakkelijk uit te delen en ze zijn ook gemakkelijk in de vriezer te bewaren.

Ziwi Peak Kattenvoer

Ziwi Peak Kattenvoer

Ziwi Peak nat kattenvoer wordt gemaakt met vlees, organen en botten. Het is graanvrij, zeer laag in koolhydraten en vrij van alles wat kunstmatig is. Het bedrijf biedt ook een uniek luchtgedroogd kattenvoer voor het gemak. Het is 96 procent vlees, organen en bot, 7 procent pens en 3% groene mossel, die natuurlijke glucosamine en chondroïtine leveren.

Er zijn nogal wat verschillende smaken om uit te kiezen, evenals blikjes en tassen van verschillende grootte. Net als andere voedingsmiddelen die hun weg naar deze lijst hebben gevonden, is het verkrijgbaar bij veel dierenwinkels en online.

Vet-Answered Veelgestelde vragen

Waarom kan ik mijn kat geen vegetarisch of veganistisch dieet geven?

Waarom kan ik mijn kat geen vegetarisch of veganistisch dieet geven

Katten hebben een zeer hoge behoefte aan eiwitten in het dieet. De bouwstenen van het lichaam zijn wat we “aminozuren” noemen, en er zijn er 23 om het zoogdierlichaam te creëren.

Katten kunnen 12 van deze zelf produceren, maar 11 hiervan kunnen ze niet maken en moeten worden verkregen uit het dieet, genaamd “essentiële aminozuren”. Katten hebben ook een behoefte aan voorgevormde vitamines (zoals vitamine A en vitamine B3) en een vegetarisch of veganistisch dieet biedt eenvoudigweg niet genoeg van deze eiwitten en vitamines voor katten om gezond te zijn.

Tekorten aan sommige van de essentiële aminozuren kunnen ernstige ziekten bij de kat veroorzaken, bijvoorbeeld een taurinetekort kan ernstige hartaandoeningen veroorzaken. Kortom, katten moeten vlees eten om te overleven; er is geen manier waarop een kat gezond en veganistisch of vegetarisch kan zijn.

Kan ik mijn kat hetzelfde voer geven als ik mijn hond?

Kan ik mijn kat hetzelfde voer geven als ik mijn hond geef?

Kortom; LOL U kunt uw kat niet hetzelfde dieet geven als wat uw hond krijgt. Kattenvoer is hoger in voorgevormde eiwitten en vitamines die essentieel zijn in het dieet van katten, terwijl hondenvoer niet dezelfde hoge niveaus van deze eiwitten nodig heeft.

Na verloop van tijd, als uw kat hondenvoer eet, zullen ze voedingstekorten ontwikkelen die ernstige gezondheidsproblemen zullen veroorzaken.

Wat zijn tekenen dat mijn kat allergisch kan zijn voor kip?

Wat zijn tekenen thbij mijn kat misschien allergisch is voor kip

Er zijn een paar verschillende symptomen die u kunnen waarschuwen voor voedingsallergieën bij de kat. De eerste en meest voor de hand liggende symptomen van voedselallergische dieren zijn losse ontlasting (soms diarree) en/of intermitterend braken. Sommige katten zullen ook reageren door jeuk te krijgen, wat moeilijk te diagnosticeren kan zijn bij de kat.

Katten die jeuken, zullen vaak hun gezicht krabben of zichzelf over verzorgen, soms tot het punt dat ze haaruitval veroorzaken. Als uw kat deze symptomen vertoont, is de beste manier om te bepalen of uw kat allergisch is voor kip, een dieetproef te ondergaan, waarbij we vlees zoals kip uit het dieet verwijderen en voor een langere periode overschakelen op een nieuw eiwitdieet. Als de klinische symptomen verdwijnen, is het mogelijk dat uw dier allergisch is voor kip.

Waarom wil mijn kat niet eten?

Waarom wil mijn kat niet eten

dierenartsEr zijn talloze redenen waarom uw kat misschien niet wil eten. Als u zich zorgen maakt over het feit dat uw kat om welke reden dan ook niet eet, is het belangrijk om uw dier door een dierenarts te laten beoordelen.

Gastro-intestinale, lever, nieren, pancreas, endocriene, kankerachtige en een hele reeks andere infectieuze en problemen kunnen ervoor zorgen dat uw kat niet wil eten. Het is gemakkelijk om de schuld te geven aan het feit dat de kat een kieskeurige eter is, maar als we na 48 uur nog steeds niet willen eten, is het zeker aan te raden om door een dierenarts te worden gecontroleerd.

Wat is het verband tussen koolhydraatrijk voedsel en diabetes?

Wat is het verband tussen koolhydraatrijk voedsel en diabetes

dierenartsVanwege de voedingsafstamming van katten zijn koolhydraatrijke diëten niet goed bij katten, omdat ze niet gewend zijn om deze suikers in hun dieet af te breken en dus niet in staat zijn om ze zo effectief te gebruiken. Het verband tussen koolhydraatrijke diëten en het veroorzaken van diabetes mellitus bij de katachtige patiënt is echter onduidelijk en de huidige conclusie is dat een koolhydraatrijk dieet geen diabetes mellitus veroorzaakt. Een koolhydraatarm dieet wordt echter nog steeds aanbevolen bij katten, omdat ze niet zo goed zijn uitgerust om ze als voedingsbron te gebruiken.

Mijn dierenarts beveelt een therapeutisch dieet aan. Heeft mijn kat echt speciaal voer nodig?

Mijn dierenarts beveelt een therapeutisch dieet aan. Heeft mijn kat echt een speciaal voer nodig?

dierenartsDieetbeheer van ziekte bij patiënten is uiterst nuttig en nuttig om hen te helpen herstellen. Therapeutische diëten variëren van tandheelkundige koekjes die helpen om de opbouw van tandplak op de tanden te verminderen en uiteindelijk de algehele incidentie van tandheelkundige aandoeningen te verminderen, tot nierdiëten die de belasting van de nieren verminderen en de progressie van de ziekte helpen verminderen.

Urine-, nier-, lever-, tand-, gewichtsverlies, gastro-intestinale, verminderde allergeen diëten, verminderde jodium diëten (voor hyperthyroid katten) en katten met gevoelige magen en haarbal opbouw zijn allemaal voorbeelden van therapeutische diëten die kunnen helpen de last of progressie van de ziekte te verminderen.

Als uw dierenarts een therapeutisch dieet heeft aanbevolen, als uw kat blij is met het eten van dat voedsel, wordt het aanbevolen om dat dieet te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw kat de best mogelijke kwaliteit van leven heeft.

Mijn kat heeft overgewicht. Wat moet ik haar voeren en hoe vaak?

Mijn kat heeft overgewicht. Wat moet ik haar voeren en hoe vaak

dierenartsDiëten bij katten is hard werken (tenzij je natuurlijk houdt van het constante miauwen van je harige vriend). Er zijn voedingsmiddelen die helpen om uw kat een voller gevoel te geven en kunnen helpen bij gewichtsverlies, zoals Royal Canin Satiety Food of Hill’s Science met voedsel.

Anders, als u uw kat op hetzelfde dieet wilt houden maar wat gewicht wilt verliezen, is het verminderen van de hoeveelheid die met een derde wordt gegeven een goede manier om te beginnen.

Als u uw kat normaal gesproken altijd toegang geeft tot voedsel, dan kan dit helaas moeten stoppen om een meer gecontroleerde hoeveelheid te geven en te helpen bij het afvallen. Wat betreft hoe vaak u uw kat moet voeren; een of twee keer per dag is vaak voldoende.

Dat is beter voor mijn kat; droogvoer of natvoer?

Dat is beter voor mijn kat; droogvoer of natvoer

Ik stel voor om droog voedsel te voeren, omdat het ook helpt om de tanden schoon te maken en de kauwactie aanmoedigt. Droogvoer is zeer redelijk als een enkel dieet en uw kat moet te allen tijde toegang hebben tot water.

Natvoer is heerlijk en is uitstekend te mengen met het droogvoer, maar tenzij je kat een reden heeft om de hele tijd natvoer te eten (zoals aanbevolen door de dierenarts), raad ik een droogvoer aan als het belangrijkste deel van het dieet.

Moet ik mijn kat gratis voeren?

dierenartsGratis katten voeren is wanneer je ze te allen tijde toegang biedt tot voedsel. Bij sommige katten tzijn werkt heel goed, en ze zijn in staat om te controleren hoeveel ze eten en niet overmatig gewicht te krijgen.

Sommige katten hebben echter niet zo’n grote zelfbeheersing en zullen te veel eten en aankomen. Bij dieren die aankomen, is gratis voeren geen goed idee en moeten ze worden beperkt tot slechts bepaalde hoeveelheden voedsel per dag. Je moet uitzoeken of je kat een goede zelfbeheersing heeft of dat hij iets te veel eet om hem vrij te voeren.

Waarom kauwt mijn kat op gras/kamerplanten?

Waarom kauwt mijn kat op grashuisplanten

dierenartsDit is niet gemakkelijk te beantwoorden en er zijn een groot aantal redenen waarom uw kat op gras kan kauwen. Een reden kan zijn dat het hen helpt braken, omdat ze het plantmateriaal niet kunnen verteren omdat ze de nodige enzymen missen om de planten in het spijsverteringsstelsel af te breken.

Dit kan katten helpen om de maag te zuiveren van onverteerbare materialen zoals botten en haar en is een natuurlijke zaak voor hen om in het wild te doen. Een andere reden is dat het kan helpen om als een natuurlijk laxeermiddel te fungeren en alles door het spijsverteringsstelsel te duwen, waardoor de passage van voedsel door de dikke darm iets gemakkelijker wordt.

Soms kauwen katten ook op de planten vanwege gedragsredenen, zoals stress, angst of gewoon uit nieuwsgierigheid. Zolang het plantmateriaal waar je kat op kauwt niet giftig voor hem is, is het niet zorgwekkend voor hem om op plantaardig materiaal te kauwen.

Is het goed om mijn kat zelfgemaakt kattenvoer te geven?

Is het goed om mijn kat zelfgemaakt kattenvoer te geven

dierenartsZelfgemaakt kattenvoer is een lastige zaak. Als u er zeker van bent dat het dieet volledig in balans is en alle vereisten voor uw katten dagelijkse energie-, vitamine- en eiwitbehoeften heeft, dan is dit acceptabel.

Dit is echter niet eenvoudig en overleg met een dierenarts of veterinaire voedingsdeskundige wordt meestal aanbevolen om ervoor te zorgen dat dit het geval is. Anders zijn commerciële kattenvoedingen geformuleerd om ervoor te zorgen dat ze volledig in balans zijn en alle voedingsstoffen bieden die uw kat nodig heeft voor gezondheid en welzijn.

Is premium kattenvoer echt beter dan het spul uit de supermarkt?

Is premium kattenvoer echt beter dan het spul uit de supermarkt

dierenartsPremium kattenvoer wordt over het algemeen als van een betere kwaliteit beschouwd omdat het minder “vulmiddel” of “as” -component in het voedsel heeft, wat vaak betekent dat er meer wordt opgenomen en er minder uit te komen aan de andere kant!

Dierenartsen bevelen deze premiummerken over het algemeen aan omdat we weten dat die strenge kwaliteitscontroles ondergaan om ervoor te zorgen dat ze altijd volledig in balans en van goede kwaliteit zijn.

Geregistreerd, volledig uitgebalanceerd kattenvoer is echter ook beschikbaar en is voldoende om uw kat gezond te houden. Wees alleen niet verbaasd als de kattenbak iets vaker geleegd moet worden!

Is melk een goede traktatie voor katten?

Is melk een goede traktatie voor katten

dierenartsIn tegenstelling tot het feit dat je kat waarschijnlijk van melk houdt als traktatie, is het geen goede traktatie voor hem of haar. Het veroorzaakt vaak diarree omdat katten de enzymen missen die nodig zijn om de suikers in melk goed af te breken. Diarree kan leiden tot uitdroging en kan ervoor zorgen dat uw kat zich over het algemeen behoorlijk ziek voelt, en daarom is het zeker niet aan te raden om uw kat koemelk als traktatie te voeren.

Moet mijn kat een graanvrij dieet volgen?

Moet mijn kat een graanvrij dieet hebben?

dierenartsNee. De term “graanvrij” is meer een reclamegreep dan iets anders. Het is gebaseerd op het feit dat we zouden denken dat het voeren van een graanvrij dieet zou betekenen dat er minder koolhydraten in het dieet zitten, maar in feite bevatten sommige van deze diëten meer koolhydraten dan gewone graanbevattende diëten.

Uw kat hoeft geen graanvrij dieet te eten. Zolang het dieet dat ze krijgen volledig in balans is en veterinair advies volgt (bijv. Als een receptdieet vereist is), moet het dieet in orde zijn!

Mijn kat heeft haarballen maar weigert haarbalgel te eten. Wat zijn enkele alternatieven?

Mijn kat heeft haarballen maar weigert haarbalgel te eten. Wat zijn enkele alternatieven

dierenartsHaarballen kunnen een moeilijk beest zijn om aan te pakken bij katten! Sommigen zijn erg vatbaar om ze te krijgen, en anderen kunnen een leven lang zonder problemen gaan. Haarbalgel is een zeer effectieve manier om het probleem te behandelen, maar als uw kat ze niet wil aanraken, zijn er een aantal alternatieven.

De beste manier om ze te voorkomen zou zijn om een dieet te voeden dat speciaal is geformuleerd om het haar te helpen gemakkelijk door het spijsverteringskanaal te bewegen en geen problemen te veroorzaken; een specifiek haarbaldieet. Anders zal ervoor zorgen dat uw kat goed verzorgd is, helpen om de last van lo te verminderendat haar wordt ingenomen, maar zal het probleem niet volledig verminderen.

Als de haarballen een steeds groter probleem worden en uw kat ernstige problemen veroorzaken, is het tijd om uw dierenarts te raadplegen over hoe u het probleem het beste kunt beheren.

dierenarts (2)

Dr. John Blaxill

BSC BVMS

Zijn belangrijkste interesses in de diergeneeskunde zijn interne geneeskunde voor kleine dieren, neurologie, diagnostische beeldvorming en oncologie. Dr. John geniet van zowel honden- als kattengeneeskunde en hoopt in de toekomst te werken aan specialistische accreditatie binnen de facetten van de geneeskunde voor kleine dieren.

In zijn vrije tijd brengt Dr. John graag tijd door met zijn [slightly chunky] Border Collie “Beau”, wandelen, tijd doorbrengen met eten en bier drinken met vrienden.

Bronnen weergeven

Inhoudsopgave