Mijn kat at een kippenbot: moet ik me zorgen maken?

Kat die aan een kom eet

Katten hebben een sterk reukvermogen en houden van de geur van kip.

Moeten katten kippenbotten eten? Ze houden immers wel van kip. Met het uitstekende reukvermogen van een kat, zal zelfs de zwakste geur van kip ze meestal laten rennen in de hoop een deel van deze delicatesse te proeven. Als je kat een voorkeur heeft voor deze smakelijke traktatie, een streepje kattenkwaad in zich heeft en erin geslaagd is om kippenbotten te eten, vraag je je waarschijnlijk af of je je zorgen moet maken.

Zowel rauwe als gekookte kippenbotten vormen bepaalde bedreigingen voor de gezondheid van katten, waaronder schade aan het maagdarmkanaal, verstopping, verstikking en infectie. Als je kat zijn poten op een kippenbot heeft gekregen en het heeft opgegeten, lees dan verder om erachter te komen wat je vervolgens moet doen.

Waarom zouden katten geen kippenbotten eten?

Katten zijn obligate carnivoren en wilde katten jagen en voeden zich met vogels en andere kleine dieren, waaronder hun botten en rauw vlees. De gebruikelijke prooi voor deze verwilderde katten is echter veel kleiner dan een kip. Kleinere botten (zoals kleine vleugelbeenderen) hebben meer kans om geknepen te worden en door het spijsverteringskanaal van de kat te gaan.

Er kunnen echter nog steeds problemen optreden; parasieten, wormen en aandoeningen van het spijsverteringskanaal kunnen allemaal levensbedreigend zijn in deze populaties.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende risico’s van katten die kippenbotten eten.

1. Schade aan het spijsverteringsstelsel

Kippenbotten kunnen ongeziene schade toebrengen aan het maagdarmkanaal van uw kat.

De interne werking van katten is delicaat. Harde, broze botten hebben het potentieel om ongeziene schade aan te richten. Botten hebben veel tijd nodig om te verteren, zelfs nadat de kat erop heeft gekauwd, en kunnen een harde, solide gastro-intestinale blokkade vormen die een grote operatie vereist om op te lossen.

Gekookte kippenbotten kunnen nog gevaarlijker zijn, omdat ze de neiging hebben om brozer te zijn en gemakkelijk te versplinteren. Deze kleine scherven kunnen vervolgens de maag, slokdarm, darmen en zelfs andere inwendige organen van de kat doorboren en scheuren. Rauwe botten zullen minder snel versplinteren, maar veroorzaken nog steeds blokkades en scheuren.

Symptomen van gastro-intestinale schade of verstopping zijn braken, diarree, geen poep doorgeven, lethargie, niet willen eten en koorts. Het braaksel kan bloed bevatten als er scheuren zijn opgetreden.

Lees ook: Kunnen katten rauwe kip eten?

2. Infectie

zieke kat

Zoek naar tekenen dat uw kat zich onwel voelt nadat hij een kippenbot heeft gegeten.

Rauw voedsel brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor katteneigenaren en hun huisdieren. Bacteriën zoals Salmonella en Campylobacter kunnen worden overgedragen op rauw vlees en veroorzaken ziekten zoals ernstig braken en diarree. Deze micro-organismen kunnen zich vervolgens vermenigvuldigen en van het speeksel en poep van uw kat op mensen terechtkomen, waardoor symptomen van voedselvergiftiging ontstaan.

Kwetsbare mensen zoals kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans om op deze manier een infectie op te lopen, maar deze infecties kunnen bij iedereen ziekte veroorzaken.

Symptomen van infectie zijn braken, diarree, lethargie, koorts en instorting.

Lees ook: De 9 beste formules voor kippenkattenvoer

3. Verstikking

Kattentrim.

Het eten van een hard voorwerp zoals een bot brengt altijd verstikkingsgevaar met zich mee. Botten kunnen zich vastzetten aan de bovenkant van de mond van uw kat of in de keel van uw kat, waardoor irritatie en zelfs scheuren aan het gevoelige weefsel ontstaat. Botten die per ongeluk worden ingeademd, komen vast te zitten in de luchtpijp (luchtpijp), waardoor ademhalingsmoeilijkheden ontstaan die fataal kunnen zijn.

De grootte van het bot is hier cruciaal – het is een veel voorkomende mythe dat kleinere botten zoals een kippenvleugel minder gevaarlijk zijn, omdat deze kleinere stukjes nog steeds gemakkelijk een luchtweg of voedselpijp kunnen blokkeren.

Symptomen van stikken zijn kokhalzen, kokhalzen, kwijlen, poten in de mond, moeite hebben om te ademen en instorten.

Lees ook: De 7 beste kipvrije kattenvoer

Wanneer u zich zorgen moet maken en wat u moet doen

Houd uw kat nauwlettend in de gaten nadat hij een kippenbot heeft ingenomen.

Als je kat rauwe kip of een kippenbot heeft gegeten, raak dan niet in paniek. In sommige gevallen kan het bot worden verteerd en zonder problemen passeren. Uw kat kan gewoon milde gastro-intestinale symptomen ervaren, zoals diarree.

Hier zijn enkele onmiddellijke acties die u kunt ondernemen:

  • Controleer uw kat onmiddellijk op eventuele tekenen van nood, inclusief ademhalingsmoeilijkheden, kokhalzen, poten in de mond of stikken.
  • Houd je kat binnen, of een veilige plek om ze goed in de gaten te houden.
  • Zorg ervoor dat alle andere botten of vlees veilig worden opgeborgen.
  • Bel uw dierenarts, en volg hun advies op.
  • Voer uw kat een zacht, flauw dieet voor een paar dagen om eventuele botfragmenten te helpen opvangen en eventuele irritatie van de darmen te kalmeren.
  • Houd uw kat in de gaten Nauw.

Besteed de komende dagen aandacht aan de eetlust, ontlasting en het algemene welzijn van uw kat. Als ze helemaal onwel lijken, breng ze dan naar een dierenarts. Botten zijn meestal gemakkelijk te vinden op röntgenfoto’s en uw dierenarts kan controleren of alles er intern goed uitziet. Als botten een scheur of een obstructie veroorzaken, kan een grote operatie nodig zijn, wat niet zonder aanzienlijk risico voor uw kat is tegen hoge kosten.

Lees ook: Kattenvoer maken: zelfgemaakte en rauwe kattenvoer diëten uitgelegd

Zijn kippenbotten niet goed voor katten?

Kat die aan een kom eet

Overweeg om bottenbouillon toe te voegen aan het voedsel van uw kat als een veilig alternatief voor botten.

Sommige enthousiastelingen prijzen de gezondheidsvoordelen van botten voor katten aan en geloven dat katten kippenbotten moeten eten. Het is waar dat botten een bron zijn van mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en fosfor. Hoogwaardig, uitgebalanceerd kattenvoer (nat of brokjes) bevat echter ook al deze micronutriënten en meer. Deze kattenvoeding is verkrijgbaar zonder de veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met het voeren van botten.

Als je echt botten in het dieet van je kat wilt opnemen, probeer dan wat bottenbouillon toe te voegen aan het gebruikelijke voedsel van je kat. Voeding is van vitaal belang voor zoveel functies in het leven, dus ervoor zorgen dat het dieet van uw kat zowel veilig als qua voedingswaarde correct is voor hun leeftijd en levensstijl, maakt deel uit van verantwoord huisdierbezit.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

Katten en kippenbotten: laatste gedachten

Katten eten

Kwalitatief kattenvoer en een uitgebalanceerd dieet zijn de sleutel tot een gezonde kat.

Botten kunnen meerdere problemen veroorzaken voor katten als ze worden gegeten, waaronder verstikking, obstructie of scheuren in het spijsverteringskanaal en infectie. Gekookte kippenbotten zijn het meest riskant omdat ze meer kans hebben om te versplinteren en schade aan te richten. Dat gezegd hebbende, moeten rauwe botten ook worden vermeden. Er is weinig discussie over de vraag of katten kippenbotten moeten eten, vooral als ze in plaats daarvan bottenbouillon kunnen krijgen. Het komt erop neer dat als uw kat kippenbotten heeft gegeten, u met uw dierenarts moet praten.

Lees ook: Wat kunnen katten drinken naast water?

Veelgestelde vragen

Kan een kat een kippenbot verteren?

Botten hebben veel tijd nodig om te verteren en botten zullen vaak dwars door het spijsverteringskanaal gaan. Ze kunnen tijdens het transport schade veroorzaken, waaronder scheuren, obstructie en infecties. Als uw kat een kippenbot heeft gegeten, vraag dan veterinair advies.

Hoe lang duurt het voordat een kat een kippenbot passeert?

Botten hebben meestal 12-24 uur nodig om door het spijsverteringskanaal te gaan. Ze zijn erg hard en kunnen gemakkelijk splinteren en kunnen schade, obstructie of infectie veroorzaken als ze passeren. Veterinair advies moet worden ingewonnen als een kippenbot door een kat wordt gegeten.

Kunnen botten worden verteerd door katten?

Kleine botten kunnen worden verteerd, maar het duurt lang om dit te doen. Ze kunnen problemen in het spijsverteringskanaal veroorzaken, zoals schade, obstructie en infectie. Gekookte botten zijn bijzonder gevaarlijk omdat ze gemakkelijk kunnen versplinteren.