Wat kunnen katten drinken naast water?

Het is een fascinerend gezicht, kijken naar katten die snel en efficiënt naar hun water schuiven met die kleine roze tongen. Katten zijn een voorbeeld van een obligate carnivoor, die de voedingsstoffen die ze nodig hebben afleiden uit een dieet dat voornamelijk bestaat uit dierlijke eiwitten.

Wilde katten zouden ook het grootste deel van hun hydratatiebehoeften uit hun dieet halen, maar zullen dit aanvullen met vers water.

Katten kunnen kieskeurig zijn over hun water: het type waterbak, de plaatsing van kommen in de buurt van voedsel, kattenbak of schaduwen, of het water kraanwater is of gefilterd … het is gemakkelijk om je zorgen te maken dat je kostbare kat niet genoeg drinkt en probeer ze aan te moedigen iets anders te gebruiken.

Maar wat is veilig om te drinken en wanneer moet je het aanbieden? Lees verder om erachter te komen wat katten kunnen drinken, waarom je ze geen melk moet aanbieden en hoe je een gezonde hydratatie kunt stimuleren.

Wat kunnen onze katten drinken?

Katten stammen af van hun woestijnbewonende voorouders en zijn erg goed in het onttrekken van water uit hun dieet. Vooral met veel huiskatten die nu droogvoer krijgen, hebben ze echter toegang tot vloeistof nodig. Water is veruit de beste optie in termen van gezondheidsvoordelen, maar er zijn een paar veilige opties voor kattendranken.

Laten we eens kijken naar de keuzes.

1. Schoon, zoet water

Zelfs als uw kat de voorkeur lijkt te geven aan modderige plassen of een stilstaande vijver, moet hij altijd schoon, vers water beschikbaar hebben.

Zelfs als uw kat de voorkeur lijkt te geven aan modderige plassen of een stilstaande vijver, moet hij altijd schoon, vers water beschikbaar hebben. Water is de enige vloeistof die katten echt nodig hebben. Wilde kattenpopulaties, inclusief de grote kattenneefjes van onze huiskatten, zullen alleen water drinken en hebben op die manier duizenden jaren overleefd.

Het water van een kat moet schoon en toegankelijk zijn en altijd vers bijgevuld worden. Voor volwassen katten is het niet nodig om iets anders te bieden.

Lees ook: De beste kattenwaterfonteinen – en we hebben ze allemaal getest

2. Kittenmelk

Kitten drinkt melk uit een fles

Verweesde of afgewezen kittens moeten worden gevoed met een kittenmelkvervanger (KMR).

Een kitten zal meestal de melk van zijn moeder zogen vanaf de geboorte tot het spenen. Vanaf ongeveer vier weken oud beginnen ze met het eten van vast voedsel en zijn ze meestal volledig gespeend met ongeveer 8 weken, tegen die tijd zouden ze een uitgebalanceerd kittendieet moeten eten en alleen water moeten drinken.

Verweesde of afgewezen kittens moeten worden gevoed met een kittenmelkvervanger (KMR). Kittenformule is rijk aan calorieën, rijk aan vetten en eiwitten en bevat de voedingsstoffen, mineralen en vitamines die nodig zijn voor groei en ontwikkeling.

Lees ook: De complete gids voor flesvoeding van kittens

3. Kattenmelk

Kunnen katten melk drinken functie

Er is ‘kattenmelk’ te koop, die geen lactose bevat. Dit is veilig voor volwassen katten om te drinken, maar het is vaak erg vet en rijk aan calorieën om het smakelijk te maken.

Een jong kitten zal het lactase-enzym bezitten, waardoor ze melk kunnen verteren, maar dit gaat meestal verloren tegen de tijd dat ze een paar maanden oud zijn, waarbij de meeste volwassen katten lactose niet kunnen verteren. Dit is de reden waarom koemelk niet aan katten mag worden gegeven, omdat het bij een groot percentage katten maagklachten zal veroorzaken vanwege hun lactose-intolerantie.

Er is ‘kattenmelk’ te koop, die geen lactose bevat. Dit is veilig voor volwassen katten om te drinken, maar het is vaak erg vet en rijk aan calorieën om het smakelijk te maken.

Dit betekent dat katten er zeker van genieten, maar het kan leiden tot gewichtstoename en sommige katten zullen stoppen met het eten van hun uitgebalanceerde maaltijd als ze er te veel van drinken, wat leidt tot voedingstekorten. Als uw kat dol is op kattenmelk, is het aan te raden om het alleen af en toe als traktatie te geven.

Lees ook: Is melk goed voor katten?

4. Bouillon

Zelfgemaakte bouillons zijn beter dan in de winkel gekocht, omdat je hoge zoutgehaltes moet vermijden, en zelfgemaakte bouillons hebben de neiging om een laag natriumgehalte te hebben in vergelijking met commerciële voorraad.

Als verplichte carnivoor is het waarschijnlijk dat uw kat dol zal zijn op vlezige smaken. Bottenbouillon kan worden gemaakt door de botten en het gruis van een vleesgewricht zoals een kip gedurende een lange periode te koken.

Als alternatief kunnen vleesbouillons zoals rundvlees of kippenbouillon worden gemaakt door vis of vlees te koken en vervolgens het kookwater aan uw kat te geven zodra het is afgekoeld. Nogmaals, deze kunnen worden gebruikt als een occasionele traktatie, of voeg gewoon een beetje toe aan de waterschaal van je kat om wat smaak toe te voegen als ze een arme of koppige drinker zijn.

Zelfgemaakte bouillons zijn beter dan in de winkel gekocht, omdat je hoge zoutgehaltes moet vermijden, en zelfgemaakte bouillons hebben de neiging om een laag natriumgehalte te hebben in vergelijking met commerciële voorraad. Het is ook important om het gebruik van knoflook of uien bij het maken van bouillon te vermijden, omdat deze beide giftig zijn voor katten.

Lees ook: Wat is de bottenbouillon voor katten?

5. Tonijnsap

Devon Rex eet tonijn

Als je een blikje tonijn opent, is de kans groot dat je kat komt aanrennen als hij de geur opvangt!

Katten voelen zich sterk aangetrokken tot vlezige, visachtige geuren en hebben een heerlijk reukvermogen. Als je een blikje tonijn opent, is de kans groot dat je kat komt aanrennen als hij de geur opvangt! Als u tonijn in blik in water koopt, is het sap veilig om aan uw kat te geven als een smakelijke traktatie.

Doe dit niet als u tonijn in olie of pekel koopt, omdat deze beide maagklachten bij katten kunnen veroorzaken en pekel een hoog natriumgehalte heeft. Tonijn mag niet te vaak aan katten worden gevoerd vanwege het kwikgehalte, maar wordt sporadisch prima gegeven.

Lees ook: De 7 beste tonijn kattenvoerformules

6. Orale rehydratatievloeistoffen

Als uw kat lijdt aan een ziekte, zoals braken of diarree, en u zich zorgen maakt over zijn hydratatie, is een controle bij de dierenarts altijd een goed idee.

Als uw kat lijdt aan een ziekte, zoals braken of diarree, en u zich zorgen maakt over zijn hydratatie, is een controle bij de dierenarts altijd een goed idee. Ze kunnen mogelijk een orale elektrolytoplossing bieden die kan helpen uw kat gehydrateerd en op weg naar herstel te houden.

Lees ook: Uitdroging bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose & behandeling

Hoeveel moet mijn kat drinken?

Het is erg moeilijk om een specifiek antwoord te geven in termen van ons water, omdat de waterinname van een kat afhankelijk is van hun leeftijd, grootte, klimaatomgeving, dieet en eventuele gezondheidsproblemen. Katten op droogvoer zullen aanzienlijk meer moeten drinken dan een kat op natvoer, die slechts zelden water drinkt.

Als uw kat plotseling zijn drinkgewoonten verandert, vraag dan veterinair advies. Verhoogde dorst kan worden gezien met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder nierziekte, diabetes en hyperthyreoïdie bij katten.

Wat mogen katten niet drinken?

De veiligste en gezondste optie voor katten om te drinken is gewoon, schoon water. Er zijn echter bepaalde dranken die nooit aan katten mogen worden aangeboden, omdat ze bepaalde gezondheidsrisico’s kunnen opleveren, sommige ernstiger dan andere.

1. Melk

Zelfs als uw kat het kan verdragen, is melk vet en calorisch en kan daarom leiden tot obesitas als het te veel wordt gegeven.

Veel volwassen katten zijn lactose-intolerant, wat betekent dat koemelk en andere zuivelproducten maagklachten kunnen veroorzaken met soms behoorlijk hevig braken en diarree en dus het beste kunnen worden vermeden. Zelfs als uw kat het kan verdragen, is melk vet en calorisch en kan daarom leiden tot obesitas als het te veel wordt gegeven.

Geitenmelk is potentieel minder problematisch, maar er is geen voordeel om het te geven. Alternatieve plantaardige melk zoals havermelk en notenmelk mogen ook nooit worden gegeven, omdat sommige ingrediënten die hierin worden gebruikt giftig zijn voor katten.

Lees ook: Kittens spenen: tips voor succesvol spenen

2. Sap

Sommige vruchtensappen zijn technisch veilig voor katten in kleine hoeveelheden, maar hun hoge suikergehalte en calorieën maken het ongeschikt. Sommige vruchten zijn giftig voor katten, en dus kunnen vruchtensap en andere suikerhoudende dranken waarschijnlijk het beste worden vermeden.

Lees ook: Mogen katten sinaasappels eten?

3. Alcohol

Een alcoholische drank mag nooit aan katten worden gegeven, zelfs niet aan katten met een laag alcoholgehalte, vanwege het hoge risico op alcoholvergiftiging en schade aan hun levergezondheid.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

4. Cafeïne

Cafeïnehoudende dranken kunnen katten stimuleren zoals ze dat doen. Katten zijn veel kleiner dan mensen en zelfs kleine hoeveelheden cafeïne kunnen hartkloppingen en epileptische aanvallen veroorzaken.

Lees ook: Mogen katten chocolade eten? Wat moet je weten?

Hoe kan ik mijn kat meer laten drinken?

Gebruik brede kommen voor water, zodat de snorharen van uw kat niet constant tegen de zijkanten borstelen terwijl ze proberen te drinken.

Katten zijn meestal erg goed in het reguleren van hun eigen vochtinname, en dus zolang er vers water voor hen wordt verstrekt, zullen ze zichzelf meestal controleren, tenzij ze een gezondheidstoestand hebben. Als u zich zorgen maakt over de vochtinname van uw kat, volgen hier enkele toptips.

  • Gebruik brede kommen voor water, zodat de snorharen van uw kat niet constant tegen de zijkanten schuren terwijl ze proberen te drinken.
  • Plaats waterbakken uit de buurt van voerbakken en kattenbakken – katten drinken instinctief graag uit water uit de buurt van mogelijke besmetting om de kans op ziekte te verkleinen.
  • Gebruik een keramische, glazen of metalen kom die gemakkelijk kan worden gekliefdNed. Plastic kommen kunnen kleine deeltjes in het water uitlogen, waardoor de smaak verandert.
  • Zorg voor meerdere waterschalen op verschillende locaties.
  • Plaats waterbakken uit direct licht, omdat katten ze minder snel zullen gebruiken als er een schaduw op het water kan vallen als ze gaan drinken.
  • Als uw kat van stromend water houdt, overweeg om te investeren in een kattenwaterfontein of een kraan langzaam te laten druipen.
  • Probeer gefilterd water, omdat sommige katten gevoelig zijn voor de smaak van chloride.
  • Bij warmer weerprobeer een paar ijsblokjes aan het water toe te voegen om het erg koud te maken, omdat sommige katten dit aantrekkelijker vinden.

Lees ook: De beste kattenbakken (gekocht en getest)

Samenvatting

Als je kat niet enthousiast is, probeer dan veel verschillende kommen in verschillende gebieden in huis, probeer het water te filteren of gebruik stromend water.

Katten hoeven echt alleen maar water te drinken. Als je kat niet enthousiast is, probeer dan veel verschillende kommen in verschillende gebieden in huis, probeer het water te filteren of gebruik stromend water.

Als u echt een veilige, alternatieve drank wilt bieden, dan zijn kattenmelk, bouillon, tonijnsap en orale rehydratatievloeistoffen allemaal geschikt in kleine hoeveelheden. Alcohol, melk en cafeïnehoudende dranken moeten allemaal worden vermeden bij katten, zelfs in kleine hoeveelheden.

Lees ook: Waarom drinkt mijn kat veel water?

Veelgestelde vragen

Wat kan ik mijn kat te drinken geven?

Katten hebben alleen schoon, vers water nodig. Als u iets anders moet geven, kan kattenmelk, bouillon of tonijnsap in kleine hoeveelheden worden gegeven als een occasionele traktatie.

Kunnen katten melk drinken?

Volwassen katten zijn vaak lactose-intolerant en mogen geen koemelk krijgen omdat dit maagklachten kan veroorzaken. Plantaardige melk moet ook worden vermeden, omdat sommige ingrediënten schadelijk kunnen zijn. Speciale kattenmelk kan in kleine hoeveelheden worden gegeven als traktatie

Wat voor soort melk kunnen katten drinken?

Kittens kunnen hun moedermelk of kittenformule hebben. Volwassen katten hebben geen melk nodig, maar kunnen kattenmelk als traktatie hebben. Koemelk en plantenmelk mogen niet aan katten worden gegeven.