Kittens seksen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

Dierenarts die de staart van het kitten optilt om het geslacht te bepalen

Het seksen van kittens is een belangrijk onderdeel van de zorg voor een nieuw nest, het bepalen van details over hoe de kittens zullen worden verzorgd en hoe ze zullen worden herplaatst.

Soms houden we onszelf voor de gek dat een klein kitten er bijzonder vrouwelijk uit kan zien, dus ze moet zeker een meisjeskatje zijn, of een grotere, sterkere zal zeker een kleine kater zijn, maar de waarheid is dat het onmogelijk is om het geslacht van een kitten te vertellen aan de hand van zijn algemene uiterlijk en houding.

Lees meer: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

De enige manier om het geslacht van een kitten met zekerheid te bepalen, is door het uiterlijk van het gebied onder de staart fysiek te onderzoeken: het genitale gebied van het kitten.

Stappen om kittens te seksen

Kittens seksen

Voordat u begint met het identificeren van het geslacht van uw kittens, moet u ervoor zorgen dat zowel moeder als kittens klaar zijn. Kittens moeten minstens twee weken oud zijn en hun moeder moet zich op hun gemak voelen bij het omgaan met haar baby’s.

Waarschuwing: probeer dit niet te doen bij pasgeboren kittens. Het is gemakkelijker en minder stressvol om ze te seksen als ze ouder zijn – minstens twee weken oud.

Voordat u begint met het identificeren van het geslacht van uw kittens, moet u ervoor zorgen dat u goed voorbereid bent. Het nemen van een paar voorbereidende stappen die u zullen helpen om ervoor te zorgen dat het de juiste tijd en plaats is.

 • Zorg ervoor dat de moederkat zich op zijn gemak voelt bij het omgaan met haar nakomelingen. Misschien wilt u haar afleiden door haar lekker eten aan te bieden en misschien neemt u haar zelfs liever mee naar een andere kamer. Op deze manier kunt u het onderzoek van het kitten uitvoeren zonder op uw hoede te hoeven zijn voor haar reactie. Bij verwilderde kittens kunt u er de voorkeur aan geven om de kittens in een doos te plaatsen, ze naar binnen te brengen, weg van de moederkat en ze vervolgens zo snel mogelijk terug te brengen.
 • Zorg ervoor dat de kamer warm is. Jonge kittens kunnen heel gemakkelijk worden gekoeld als ze in een koude omgeving weg van hun moeder zijn.
 • Als de kittens op enig moment geagiteerd of overstuur raken, stop dan met het proces en breng ze terug naar hun moeder.
 • Voer de inspectie snel en soepel uit, vooral bij zeer jonge kittens. De band tussen moeder en kitten kan gemakkelijk worden verstoord en het doel is om de kittens zo snel mogelijk terug te brengen naar de moeder om te voorkomen dat ze overstuur raken.

Lees ook: Wat u moet weten bij het koesteren van kittens: 6 essentiële tips

Zodra u hebt besloten dat dit het juiste moment is, pakt u uw kitten voorzichtig op en gaat u verder met de volgende stappen.

Dierenarts sexing kitten

Om het geslacht van uw kitten te bepalen, tilt u zijn staart op om de vorm en positie van de anus en genitaliën te observeren.

 • Plaats het kitten op de voorkant op een zacht antislipoppervlak als een handdoek.
 • Til de staart van het kitten op zodat u het perineale gebied (d.w.z. het gebied rond en onder de anus) visueel kunt inspecteren.
 • Zowel mannelijke als vrouwelijke kittens hebben twee openingen (openingen) in het perineale gebied. De bovenste opening is de anus en de onderste opening is de genitale opening: penis (bij mannen) of de vulva (bij vrouwen). Het belangrijkste kenmerk om op te merken is de vorm van de genitale opening.

Sexing Kittens Illustratie

 • Bij de meeste oudere kittens is de penis een meer cirkelvormige opening, terwijl de vulva als een kleine verticale spleet is. Sommigen zeggen dat het uiterlijk van een vrouwelijk kitten lijkt op een omgekeerd uitroepteken, terwijl een mannelijk kitten meer lijkt op de twee stippen van een dikke darm.
 • Bij jongere kittens en bij sommige oudere kittens kan het moeilijk zijn om dit verschil te onderscheiden, dus richt je in plaats daarvan op de afstand tussen de twee openingen.
 • Bij vrouwen bevindt de vulva zich dicht bij de anus, terwijl er bij mannen een grotere afstand is tussen de penis en de anus.
 • Bij oudere kittens (bijvoorbeeld meer dan tien weken) is de balzak bij mannen te zien, als een kleine dubbele uitstulping met de twee testikels, tussen de anus en de penisopening.
 • Het kan moeilijk zijn om het geslacht van het kitten te bepalen als u slechts naar één dier kijkt, dus het is het gemakkelijkst om alle kittens na elkaar te onderzoeken. In de meeste gevallen zal er ongeveer 50% van elk geslacht zijn, en het zou relatief eenvoudig moeten zijn om ze te sorteren in twee groepen van vergelijkbare verschijningen, namelijk mannelijk en vrouwelijk.
 • Zodra u de kittens hebt verdeeld in een “mannelijke groep” en een “vrouwelijke groep”, controleert u ze door ze snel opnieuw te bekijken om ervoor te zorgen dat elk individu in de groep een vergelijkbaar uiterlijk heeft.

Gebruik ten slotte een veilige semipermanente marker van een soort (bijvoorbeeld een viltstift of witte Tippex-gumvloeistof) om alle individuen in één groep te markeren.

Door een merkteken op de kittens te plaatsen of ze verschillend gekleurde halsbanden te geven, kunt ufy het geslacht van uw kittens van een afstand in de toekomst.

Als u twijfelt, vraag dan uw lokale DVM om veterinair advies.

katteneigenaren hoeven deze taak slechts één of twee keer in hun leven uit te voeren, terwijl dierenartsen, naast het feit dat ze professioneel zijn opgeleid, het geslacht van kittens controleren als een vast onderdeel van hun werkende leven.

Veelgestelde vragen

Op welke leeftijd kun je het geslacht van een kitten vertellen?

Bekwame en ervaren operators kunnen het geslacht van pasgeboren kittens identificeren. Als niet-expert is het beter om het hanteren van nieuwe kittens te vermijden totdat ze minstens twee weken oud zijn, om te voorkomen dat de band tussen moeder en nakomeling op welke manier dan ook wordt geschaad.

Zien mannelijke en vrouwelijke katten er anders uit?

Mannelijke katten hebben de neiging om groter, gespierder te zijn en vrouwelijke katten zijn meestal kleiner en sierlijker, maar dit is geen regel die altijd van toepassing is.

Er zijn enkele geslachtsgebonden kleurverschillen: bijna alle schildpadkatten of calico-katten (zwart, oranje en wit) zijn vrouwtjes, terwijl ongeveer 70% van de gemberkatten mannelijk is. Tabby-katten zijn even vaak mannelijk of vrouwelijk.

Moet je een mannelijk of vrouwelijk kitten krijgen?

Dit is een persoonlijke keuze: zowel mannelijke als vrouwelijke kittens kunnen schattige huisdieren maken, en in elk geval wordt het over het algemeen aanbevolen dat de operatie om ze te castreren of te steriliseren vóór de puberteit moet worden uitgevoerd, dus geslachtsgerelateerde verschillen zijn meestal minimaal bij volwassen huiskatten.