Is Katten-tv goed voor katten?

Als ik ’s avonds op mijn bank kruip en mijn katten opspringen voor een knuffel, lijken ze meestal meer van plan om op mijn schoot te snoozen dan op wat ik op Netflix kijk.

Snel overzicht

01

Katten-tv kan een vorm van visuele stimulatie zijn; katten die bewegende prooiachtige objecten het meest interessant vinden om naar te kijken.

02

Sommige katten raken gefrustreerd bij het kijken naar prooiachtige dieren of objecten als ze ze niet echt kunnen vangen.

03

Om verwondingen aan uw kat en schade aan uw televisie te voorkomen, moet u altijd toezicht houden op uw kat om te voorkomen dat hij op het tv-scherm springt.

Veel ouders van huisdieren wenden zich echter tot schermtijd om hun katten te vermaken. Een breed scala aan televisieprogramma’s is speciaal voor katten gemaakt, maar is deze vorm van visuele stimulatie nuttig of schadelijk?

Zoals met alle dingen in het leven, zijn er voor- en nadelen van katten-tv. Schermen kunnen zeker enige mentale stimulatie bieden, maar sommige katteneigenaren kunnen merken dat de jachtinstincten van hun huisdier hen kattenkwaad uithalen. Lees verder om meer te weten te komen over tv voor katten.

Waarom houdt mijn kat van tv?

Het is moeilijk om te weten wat sommige katten naar televisie trekt, maar het kunnen de knipperende lichten en bewegende beelden zijn.

Televisie is een heel menselijke hobby. Ik herinner me zeker geen onderwijs over kattenvideo’s toen ik diergeneeskunde studeerde! Echter studies tonen aan dat katten sommige afbeeldingen kunnen identificeren, inclusief patronen en contouren.

Het is minder zeker hoe katten deze beelden verwerken en wat ze denken te zien. Katten in het echte leven vertrouwen sterk op geur en gehoor om door hun omgeving te navigeren, waarbij het gezichtsvermogen een minder belangrijk zintuig is. Het is misschien wel de stimulerende aard van knipperende lichten en bewegende beelden die hun aandacht trekken.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

Wat zijn de voordelen van Cat TV?

Televisie kan katten stimuleren met bepaalde behoeften, zoals katten die herstellende zijn van een blessure.

Televisie kan vermakelijk zijn voor katten! Het kan een bron van verrijking zijn, vooral voor asielkatten, of een sedentaire binnenkat, of misschien een kat die herstelt van ziekte of letsel en daarom beperkingen heeft op hun normale activiteiten.

Als u uw kat van televisie wilt voorzien, zijn er veel geschikte afspeellijsten die er zijn. Katten lijken te houden van shows waarbij kleine dieren bewegen, zoals natuurshows, en ze geven ook de voorkeur aan de nieuwere tv’s met een hoge verversingssnelheid. Een onderzoek bij asielkatten bleek dat de combinatie van prooiachtige voorwerpen en beweging het meest waarschijnlijk de aandacht van katten vasthield.

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

Wat zijn de nadelen van Katten-tv?

Als je kat erg gestimuleerd wordt om tv te kijken, geef hem dan een fysiek speeltje om op te springen en te vangen, zodat hij het scherm niet aanvalt.

Er is geen bewijs dat televisie kijken de ogen van een kat kan schaden. Het lijkt echter het meest aantrekkelijk te zijn voor die katten met een hogere prooidrift, die dan gefrustreerd kunnen raken over hun onvermogen om daadwerkelijk een van de prooien te vangen die ze op het scherm zien. Sommige katten kunnen zelfs op de tv zelf springen, wat letsel aan uw huisdier kan veroorzaken – en schade aan uw tv-toestel!

Katten die extreem gestimuleerd worden door televisie hebben misschien extra begeleiding nodig rond deze nieuwe hobby. Tekenen van een gestimuleerde kat zijn een gespannen, gehurkte lichaamshouding, kwetterende of opgewonden miauwvocalisaties, naar voren geprikte oren en zwiepende staart.

Het verstrekken van een fysiek speeltje voor uw kat om op te springen wanneer ze geagiteerd raken, kan helpen eventuele frustratie te verminderen en de tevredenheid van de vangst te bieden, zonder enige schade aan uw scherm. Als uw kat naar het scherm springt en onhandig valt, of zelfs de tv erbovenop trekt, kan dit leiden tot een reis naar de dierenarts, dus een veilig tv-scherm en voldoende toezicht zijn aan te raden.

Lees ook: Heterochromie bij katten: katten met verschillend gekleurde ogen

Geniet mijn kat eigenlijk wel van de tv?

Sommige katten kunnen tv-kijken onaangenaam of zelfs verontrustend vinden.

Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien tussen een opgewonden kat en een angstige. Een kat die tv kijkt met geprikte oren, staart omhoog, smalle pupillen en snorharen die naar voren wijzen, is waarschijnlijk gewoon erg geïnteresseerd in wat ze zien.

Als je merkt dat je kat verwijde pupillen, een gebogen lichaamshouding en afgeplatte oren heeft, vindt hij de tv misschien een beetje beangstigend. Het is altijd het beste om ervoor te zorgen dat uw kat de kamer kan verlaten en een veilige plek kan vinden als hij dat wil.

Lees ook: Waarom zetten katten hun oren terug?

Alternatieven Naar Cat TV?

Als je denkt dat je kat wat meer verrijking nodig heeft in zijn leven, maar je wilt niet dat hij de hele dag voor de tv zit, heb je veel alternatieven. Er is veel bewijs die verrijking is enorm belangrijk voor katten.

1. Speeltijd

Draai speelgoed om ze interessant te houden, breng ze een paar dagen naar buiten en leg ze dan weg.

Investeren in kattenspelletjes en speelgoed is een win-win voor iedereen. Speelgoed biedt verrijking en beweging voor uw kat en is een perfecte manier voor de eigenaar en de kat om zich te binden. Door elke dag wat tijd vrij te maken om te spelen, vermindert de prooidrift en frustratie bij die hooggeplaatste katten en verbrandt het extra energie.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

2. Voedsel speelgoed

“Jagen” op hun voedsel met behulp van een puzzelspeelgoed is erg stimulerend voor katten.

Puzzelvoeders en traktatieballen zijn de perfecte verrijking voor katten die voor langere tijd alleen worden gelaten en entertainment nodig hebben en ook voor sedentaire binnenkatten en katten die vatbaar zijn voor overgewicht. Doe een deel van hun dagelijkse kattenvoer in een puzzel of speelgoed en laat ze ervoor werken.

Lees ook: Hoe lang kun je een kat met rust laten?

3. Klimmen en krabben

Overweeg om verschillende stijlen krabbers te houden, zodat uw kat een verscheidenheid heeft.

Krabben en klauteren zijn zowel zeer natuurlijke als normale katachtige activiteiten. Krabpalen, kattenbomen en toegankelijke hoge plaatsen zijn allemaal goed voor het bieden van lichaamsbeweging, verrijking en het vervullen van aangeboren gedragsbehoeften.

Lees ook: Beste Kattenstoel bij het raam & Zitstokken

4. Visuele verrijking

Veel katten kijken graag naar echte vogels of eekhoorns buiten.

Tv is een vorm van visuele stimulatie, maar een toegankelijk raam met uitzicht op een straat of tuin kan ook spannend zijn voor katten. Net als bij tv kunnen sommige katten het frustrerend vinden om prooien te zien, maar niet in staat zijn om het te vangen, dus let op uw kat voor tekenen dat ze overprikkeld raken.

Lees ook: Waarom staart mijn kat naar de muur? Een dierenarts legt uit

5. Sociale interacties

Borstelen is gezond voor de vacht van je kat, maar het zorgt ook voor hechting en verrijking.

Binding met andere katten, huisdieren en mensen is belangrijk voor veel katten. Verzorging is een uitstekende manier om tijd met je kat door te brengen. Zelfzorg is een belangrijke katachtige eigenschap, waarbij veel katten extreem kieskeurig zijn over hun verzorgingsgewoonten. Deelnemen aan deze verzorgingsrituelen kan een vorm van sociale binding zijn en spanningen en angsten voor katten verlichten.

Lees ook: 11 beste kattenborstels &deshedding tools voor lang & kortharige katten

Cat TV: laatste gedachten

Katten hebben verrijking nodig, of dat nu is door toegang tot de buitenlucht, natuurlijk jacht- en speelgedrag, of door door de eigenaar aangemoedigde interacties zoals spelletjes, voedselpuzzels of verzorging.

Tv kan een vorm van visuele stimulatie zijn, waarbij katten bewegende prooiachtige objecten het meest interessant vinden om naar te kijken. Televisie kan zeer opwindend zijn voor sommige katachtigen en kan resulteren in frustratie of zelfs fysieke schade als ze proberen het scherm aan te vallen. Het wordt aanbevolen om een tv-schema af te stemmen op uw individuele kat en het bieden van veel verschillende soorten verrijking is optimaal.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

Veelgestelde vragen

Frustreert katten-tv katten?

Tv kan frustrerend zijn voor katten als er prooiachtige objecten op het scherm bewegen die uw kat niet echt kan vangen. Het verstrekken van een speeltje dat kan worden besprongen en fysiek kan worden gevangen, kan deze frustratie verminderen.

Is katten-tv stimulerend voor katten?

Tv is een vorm van visuele stimulatie voor katten. Sommigen vinden het interessanter dan anderen. Katten met een goed ontwikkeld jachtinstinct hebben meer kans om te worden gestimuleerd, vooral door kleine bewegende objecten die op prooi lijken.

Moet ik de tv aan laten staan voor katten?

Katten hebben verrijking nodig in hun leven, vooral binnenkatten. Tv is een vorm van visuele verrijking, maar er zijn tal van andere manieren om katten te vermaken, zoals speelgoed, puzzelvoeders, kattenbomen en sociale interactie.

Wat moet ik op tv zetten voor mijn kat?

Katten lijken meer geprikkeld door kleine bewegende objecten op tv dan iets anders, vermoedelijk omdat ze op een prooi lijken. Natuurprogramma’s zijn daarom waarschijnlijk aantrekkelijk voor katten, of er zijn speciale tv-afspeellijsten voor katten.

Bronnen weergeven

Clark, D. &Clark, R. (2014) ‘Optotype herkenning gezichtsscherpte bij de huiskat’ Res. Ds. Biosci. 8(11)

Ellis, S. &Wells, D. (2008) ‘De invloed van visuele stimulatie op thet gedrag van katten die in een opvangcentrum zijn ondergebracht” App Een Behav Sci 113(1-3) blz.166-174

Ellis, S. (2009) ‘Environmental Enrichment: practical strategies for improving feline welfare’ J Fel Med & Surg 11(11)