Metamucil voor katten: wat u moet weten

Metamucil voor katten functie

Je bent de kattenbak aan het opruimen en merkt dat de ontlasting van je kat klein, droog en hard is. Uw kat is waarschijnlijk verstopt. De eerste behandeling waar de meeste mensen aan denken is Metamucil. Het werkt voor mensen, dus werkt het ook voor katten?

Het korte antwoord is dat ja, Metamucil kan werken voor katten. Blijf lezen voor de details over veiligheid, dosering en meer.

Maar voordat we het hebben over Metamucil, laten we iets meer leren over constipatie bij katten.

Symptomen en tekenen van constipatie bij katten

PetSafe ScoopGratis zelfreinigende kattenbak Review Uitgelichte afbeelding

Constipatie wordt gedefinieerd als onregelmatige stoelgang of moeite met het passeren van uitwerpselen. Het kan zijn dat je kat in de kattenbak zit met een gebogen rug en een pijnlijke miauw. De poep in de doos kan hard en droog lijken, soms zit er bloed op de ontlasting. Bij sommige katten kan uw kat diarree hebben. Dit kan gebeuren wanneer er een fecale impactie is en waterige diarree rond de fecale bal passeert.

Veel katten zijn privé over hun stoelgang en rennen weg wanneer iemand de kattenbak nadert. Dit kan het voor katteneigenaren moeilijk maken om te beseffen dat hun kat last heeft van constipatie.

Maak er een gewoonte van om de kattenbak om de één tot twee dagen schoon te maken. Als u een afname van de hoeveelheid poep in de doos opmerkt of als de ontlasting erg droog en klein is, kan uw kat verstopt raken.

Wanneer katten het moeilijk hebben om te poepen, kunnen ze de pijn en moeite associëren met de kattenbak. Het is niet ongebruikelijk dat katten die lijden aan constipatie buiten de kattenbak poepen. Het kan naast de doos zijn, in hun bed of in een hoek van je huis.

Constipatie bij katten: tekenen, oorzaken en behandeling (Vet Antwoord)

Oorzaken van constipatie bij katten

Nierfalen bij katten Symptomen Kat in kattenbak

Verstopte katten zijn vaak uitgedroogd. Een van de taken van de dikke darm is om water uit afvalmateriaal te absorberen. Als je kat uitgedroogd is, trekt de dikke darm meer water uit het afval, waardoor hard, droog fecaal materiaal ontstaat.

Uitdroging wordt vaak veroorzaakt door een andere onderliggende medische aandoening zoals nierziekte of diabetes mellitus.

Katten die veel tijd besteden aan het verzorgen, vooral langharige katten, kunnen haarballen ontwikkelen. De haarballen kunnen worden overgegeven of via de darmen in de dikke darm terechtkomen, waar ze zich vermengen met ontlasting en leiden tot problemen met ontlasting.

Katten constipatie kan ook te wijten zijn aan een mechanische obstructie in het onderste maagdarmkanaal. Fracturen in het bekken kunnen de dikke darm samendrukken waardoor de doorgang van fecaal materiaal moeilijk wordt. Poliepen of massa’s in de dikke darm kunnen ook leiden tot een gedeeltelijke of volledige obstructie in de dikke darm.

Complicaties van chronische constipatie

Feline Idiopathic Cystitis Symptomen

Chronische constipatie kan een zeer ernstige medische aandoening zijn. Wanneer een kat helemaal niet in staat is om ontlasting te passeren, wordt de term obstipatie gebruikt.

Obstipatie kan leiden tot absorptie van bacteriële toxines uit de ontlasting in de bloedbaan, waardoor endotoxemie ontstaat. Endotoxemie veroorzaakt lethargie, anorexia en in ernstige gevallen orgaanschade die levensbedreigend kan zijn.

Chronische constipatie en obstipatie kunnen ook onomkeerbare schade aan de spieren en zenuwen in de dikke darm veroorzaken. Na verloop van tijd kan megacolon zich ontwikkelen.

Megacolon is een ernstig probleem waarbij de dikke darm verwijd is en niet in staat is om samen te trekken om fecaal materiaal te verdrijven. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om de dikke darm te verwijderen.

Hoe lang kan een kat gaan zonder te poepen?

Wat is Metamucil?

Feline idiopathische cystitis behandeling

Metamucil is de merknaam van een vezelsupplement dat psylliumschil bevat. Psyllium wordt door het spijsverteringsstelsel gevoerd en absorbeert water.

Het verhoogt de fecale massa, verzacht de ontlasting en stimuleert samentrekkingen in de dikke darm om ontlasting naar buiten te duwen. Metamucil is veilig te gebruiken bij katten en het is direct verkrijgbaar over de toonbank bij drogisterijen, supermarkten en supermarkten zoals Walmart en Target.

Er is een niet-gearomatiseerde versie die kan worden gemengd met voedsel.

Metamucil dosering voor katten

Kat in groene kattenbak

Veel katten ervaren terugkerende episodes van katachtige idiopathische cystitis. Langetermijnbeheer kan helpen om deze herhaalde episodes te voorkomen.

De startdosis voor katten is 1/4 theelepel eenmaal daags voor katten onder de 8 pond en 1/4 theelepel tweemaal daags voor katten van acht pond en meer.

Als u geen verbetering opmerkt, kunt u de dosis verhogen bij 1/8 -1/4 theelepel.

U zou binnen een paar dagen een verbetering in de ontlasting moeten zien als het effectief zal zijn. Metamucil is zeer veilig bij katten. Als er te veel wordt gegeven, kunnen katten buikpijn en/of diarree ervaren.

Bekijk op Walmart

Als u deze symptomen ziet ontwikkelen, verlaag dan de dosis of stop volledig. Psyllium is ook verkrijgbaar in capsulevorm.

De capsules kunnen 500mg of 1000mg, dus zorg ervoor dat je de fles goed leest. Het gemiddelde kat van meer dan 8 pond moet 500 mg per dag ontvangen. U kunt de capsule in zijn geheel geven of de capsule openen en mengen met voedsel.

Katten jonger dan 8 pond moeten ontvangen 250mg psyllium per dag. Omdat het niet beschikbaar is in deze sterkte, kunt u de capsule openen en ongeveer 1/2 van het poeder in de capsule mengen met voedsel.

Is Metamucil veilig voor langdurig gebruik?

Hoe raken dieren besmet met toxoplasmose

Vezelsupplementen zoals psyllium en Metamucil werken niet voor elke kat en worden niet aanbevolen voor langdurig gebruik. Het toegenomen volume van de ontlasting kan leiden tot uitdroging en kan constipatie na verloop van tijd verergeren. Katten met chronische constipatie hebben meestal een onderliggende medische oorzaak.

Mogelijke medische oorzaken zijn chronische nierziekte die uitdroging veroorzaakt die leidt tot constipatie, compressie van de dikke darm door andere interne factoren zoals een vergrote blaas of prostaat, vergrote lymfeklieren of trauma aan het bekkenkanaal, een groei in de dikke darm of megacolon – een aandoening waarbij de dikke darm niet langer samentrekt om ontlasting naar buiten te duwen.

In al deze gevallen zal langdurig gebruik van vezeladditieven de aandoening verergeren.

Alternatieven voor Metamucil for Cats

Alternatieven voor Metamucil for Cats

Metamucil is niet de enige voedingsvezeladditief of constipatiebehandeling die veilig is voor katten.

MiraLAX is een goed vrij verkrijgbaar alternatief voor Metamucil of psyllium. Het werkzame bestanddeel in MiraLAX is polyethyleenglycol 3350.

Ik weet dat polyethyleenglycol eng klinkt, maar het is een zeer veilig product en wordt niet gemakkelijk opgenomen in de bloedbaan.

MiraLAX werkt als een osmotisch diureticum, wat betekent dat het vocht in de ontlasting trekt om het te verzachten. Er is een breed dosisbereik – ik raad meestal aan om te beginnen met 1/8 theelepel tweemaal daags en het geleidelijk te verhogen indien nodig met een maximale dosis van 1 theelepel tweemaal daags.

Lees ook: Cat Stool Chart: De ontlasting van je kat decoderen

Als de dosis te hoog is, kan uw kat diarree, misselijkheid of buikpijn ontwikkelen. MiraLAX wordt geleverd in een sinaasappelsmaak of als een smakeloos poeder en kan worden gemengd met het voedsel van uw kat voor eenvoudige toediening.

Je kunt het ook in water mengen en in de mond van je kat spuiten. MiraLAX moet binnen één tot drie dagen een laxerend effect hebben.

Als je de vrij verkrijgbare remedies hebt geprobeerd en je kat nog steeds alleen kleine, droge, harde uitwerpselen passeert, is een reis naar je dierenarts op zijn plaats.

Home Remedies voor constipatie

Persoon die kattenbak schept

Het eerste dat u moet proberen om uw verstopte kat te helpen, is door zijn waterinname te verhogen. Veel katten houden er niet van om uit kleine kommetjes te drinken. Gebruik een grotere kom zodat de snorharen de rand van de kom niet raken. Andere katten geven de voorkeur aan stromend water.

Sommige katteneigenaren zullen de kraan een paar keer per dag laten draaien om hun kat te laten drinken. Kitty water fonteinen zijn ook beschikbaar, zodat uw kat altijd een bron van stromend water heeft. Regelmatige reiniging van waterfonteinen is belangrijk om schimmel en algen te voorkomen.

Een vezelrijk dieet kan ook helpen bij constipatie. Een lepel ingeblikte pompoen eenmaal per dag is een goede bron van vezels.

U kunt ook in staat zijn om over-the-counter vezelrijk dieet van goede kwaliteit te vinden. Commercieel verkrijgbare haarbaldiëten hebben de neiging om een hoger vezelgehalte te hebben en kunnen gunstig zijn om te helpen bij constipatie.

Veterinaire behandeling van constipatie bij katten

Uw dierenarts kan abdominale röntgenfoto’s aanbevelen om te zien hoeveel ontlasting er in de dikke darm zit, bepalen of de dikke darm verwijd is (zoals in het geval van megacolon) of dat er een fysieke obstructie is die constipatie veroorzaakt.

Ze kan bloedonderzoek aanbevelen om te bepalen of er een onderliggende oorzaak van uitdroging is, zoals nierziekte. Ze kan vloeistoffen aanbevelen om uw kat te helpen hydrateren en kan mogelijk een warmwaterklysma geven. (Let op, ik raad niet aan om je kat thuis een klysma te geven.

Bepaalde klysma’s bevatten fosfaat dat katten kan doden en als een klysma niet op de juiste manier wordt gedaan, kunnen er scheuren in de dikke darm optreden.

Uw dierenarts kan lactulose voorschrijven. Lactulose is een zoete vloeistof die de hoeveelheid water in de ontlasting verhoogt, zodat het niet stevig en droog wordt.

Conclusie

Vezelsupplementen, zoals Metamucil, zijn veilig en gemakkelijk te vinden. Ze kunnen helpen bij het verlichten van kleine episodes van constipation bij de meeste katten.

Vergeet niet om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen en neem contact op met uw dierenarts als de toestand niet binnen een paar dagen verbetert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel Metamucil kan ik mijn kat geven voor constipatie?

Als uw kat jonger is dan 8 pond, begin dan met 1/4 theelepel eenmaal per dag. Als uw kat meer dan 8 pond is, geef dan twee keer per dag 1/4 theelepel. Zoek naar niet-gearomatiseerd poeder en meng met ingeblikt voedsel. Katten van acht pond en meer kunnen 500 mg per dag ontvangen.

Katten onder de acht pond kunnen 250 mg per dag ontvangen. Psyllium is meestal verkrijgbaar in capsules van 500 mg en 1000 mg. Ik raad aan om de 500mg capsules te vinden. Open de capsules en meng het poeder in de capsule met ingeblikt voedsel.

Bij kleinere katten (minder dan acht pond) gebruik je je beste beoordelingsvermogen om ongeveer 1/2 van een capsule van 500 mg met voedsel te mengen.

Wat kun je je kat geven voor constipatie?

Als uw kat geconstipeerd is, is het belangrijkste om zijn of haar waterinname te verhogen. Zorg ervoor dat er vers water is en dat je kat het drinkt. Voer ingeblikt voedsel, dat een hoger gehalte heeft dan droogvoer.

U kunt ook vrij verkrijgbare behandelingen voor mensen proberen, zoals Metamucil, psyllium of MiraLAX. Gebruik geen stimulerende laxeermiddelen, zoals Bisacodyl, Senna of Castor olie bij een kat. Als u niet zeker weet of een product veilig kan worden gegeven, bel dan uw dierenarts.

Wat is goede vezel voor katten?

Als je het vezelgehalte voor je kat wilt verhogen, raad ik aan om te beginnen met het voer. Over de toonbank gewichtsverlies voedingsmiddelen hebben de neiging om een hoger vezelgehalte te hebben. Er zijn ook veel voorgeschreven voedingsmiddelen beschikbaar via uw dierenarts die een hoger vezelgehalte hebben.

Als u vezels wilt toevoegen om constipatie te behandelen, kan Metamucil of psyllium op korte termijn worden gebruikt. Langdurig gebruik van deze supplementen wordt niet aanbevolen omdat ze uitdroging kunnen veroorzaken en constipatie na verloop van tijd erger kunnen maken.

Zal Metamucil katten pijn doen?

Metamucil is veilig te gebruiken als een korte termijn oplossing voor constipatie. Metamucil verhoogt het grootste deel van de ontlasting in de dikke darm. Na verloop van tijd kan dit leiden tot uitdroging en kan het constipatie verergeren. Als u na één tot twee weken Metamucil geen verbetering ziet in de kattenbakgewoonten van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts.

Helpt Metamucil mijn kat om te poepen?

Metamucil is een vezelsupplement. Vezels verhogen de fecale massa, verzachten de ontlasting en stimuleren samentrekkingen in de dikke darm om ontlasting naar buiten te duwen. Als uw kat milde constipatie heeft, zou Metamucil moeten helpen. Als uw kat echter nog steeds niet in staat is om te poepen na een paar dagen behandeling met Metamucil, neem dan contact op met uw dierenarts. Uw kat kan een obstructie of verstopping hebben waardoor hij geen ontlasting kan passeren.