Metronidazol voor katten: Gebruik, Dosering &Bijwerkingen

Metronidazol voor katten functie

Metronidazol, meestal ook aangeduid met de merknaam Flagyl, is een antibioticum en antiparasitaire medicatie die vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde. In dit artikel leert u hoe het werkt, situaties waarin het het vaakst kan worden voorgeschreven, mogelijke bijwerkingen om op te controleren en enkele veelgestelde vragen.

Metronidazol voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Antibioticum, Antiprotozoal

Formulier:

Capsule, Tablet, Vloeistof

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Flagyl, Flagyl ER, Flagyl IV RTU, Metizol, Protostat, Metrogel

Algemene namen:

Metronidazol

Over Metronidazol voor katten

Kat die op tegels ligt om koel te blijven

Metronidazol is een antibacterieel en antiprotozoaal middel.

Als antibioticum richt het zich voornamelijk alleen op een spectrum van bacteriën die anaëroben worden genoemd, bacteriën die slechts beperkte zuurstof of helemaal geen zuurstof nodig hebben om te leven. Een van deze bacterietypen, Clostridium, is een veel voorkomende bewoner van het spijsverteringskanaal.

Als antibioticum is metronidazol concentratieafhankelijk, wat betekent dat het alleen bacteriën doodt als het bepaalde concentratieniveaus in het lichaam bereikt. Hoewel de werkingsmethode niet volledig wordt begrepen, wordt gedacht dat het zijn activiteit uitoefent tegen gevoelige bacteriën door verstoring van hun DNA-synthese.

Metronidazol is ook een antiprotozoale medicatie. Protozoa zijn microscopisch kleine eencellige organismen. Een amoebe is bijvoorbeeld een protozoa. Er zijn veel protozoa die parasitair zijn, met veel voorkomende bij katten, waaronder Giardia soorten en Tritrichomonas foetus. Hoewel de methode van actie tegen protozoa niet goed wordt begrepen, is het uitgebreid gedocumenteerd als een therapie.

Hoewel niet volledig begrepen of goed gedocumenteerd, wordt bovendien gedacht dat metronidazol enig effect heeft op celgemedieerde immuniteit, een soort immuunrespons die kan leiden tot ontsteking. Het gebruik ervan als een toegevoegde therapie voor inflammatoire darmaandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen wordt verondersteld verband te houden met deze eigenschap.

Wat doet metronidazol voor katten?

Hoe metronidazol wordt gebruikt

Metronidazol wordt gebruikt voor de behandeling van bacteriële en protozoale infecties, evenals hepatische encefalopathie.

Metronidazol is het meest bekend als een “anti-diarree” medicatie bij gebruik in de diergeneeskunde en wordt altijd gebruikt op een off-label manier bij huisdieren.

Hoewel er in veel gevallen geen twijfel bestaat over het nut ervan bij de behandeling van aanvallen van diarree bij huisdieren, wordt het werkingsmechanisme voor hoe het dit doet niet volledig begrepen.

Een van de meest populaire theorieën over waarom metronidazol diarree aanpakt, is dat het eigenlijk de bacteriële overgroei van de dunne darm behandelt.

Het darmkanaal bevat een grote verscheidenheid aan micro-organismen, zoals bacteriën, in een zorgvuldige balans. Overgroei van één groep bacteriën, Clostridium kan bijvoorbeeld leiden tot tekenen van diarree. Een bacteriële onbalans kan optreden als gevolg van diarree veroorzaakt door een andere belediging van het maagdarmkanaal of het kan de primaire oorzaak van diarree zijn.

In dit geval wordt gedacht dat metronidazol de overgroei van anaerobe bacteriën doodt die bacteriële infecties kunnen veroorzaken of anderszins bijdragen aan de tekenen, zoals Clostridium. Clostridiale bacteriën bevatten een enterotoxine dat intermitterende tekenen van zachte ontlasting of diarree kan veroorzaken.

Een ander voorgesteld werkingsmechanisme voor de werkzaamheid van metronidazol in gevallen van diarree is het vermoedelijke, maar slecht begrepen effect op de celgemedieerde immuniteit. Dit ontstekingsremmende effect kan helpen om de aanwezige darmontsteking te kalmeren.

Hoewel metronidazol vaak empirisch wordt gebruikt om diarree te behandelen (wat betekent dat het wordt gebruikt als een behandeling die naar verwachting voordeel zal vertonen, zelfs als de oorzaak van de ziekte onbekend is), zal de behandeling van elke aandoening zoals diarree het beste zijn wanneer de onderliggende oorzaak daadwerkelijk bekend is.

Dit is de reden waarom fecale monsters vaak worden verzonden, zelfs voor indoor kitties, om een veel voorkomende parasitaire oorzaak uit te sluiten.

Een van deze parasitaire oorzaken kan de protozoaire Giardia. Metronidazol kan worden gebruikt voor de behandeling van protozoale infecties veroorzaakt door Giardia bij katten, hoewel het vaak niet de eerste keuze is. Het wordt vaker gebruikt naast het voorkeursmedicijn fenbendazol om klinische symptomen en het afstoten van de parasiet verder te verminderen.

Anothaar protozoaire parasiet, Tritrichomonas foetus, wordt soms gezien als een oorzaak van aanhoudende diarree bij katten, vooral bij kittens jonger dan 12 maanden. Hoewel het niet als een ideale behandeling als ronidazol wordt beschouwd, dragen veel praktijken ronidazol niet vaak, dus veel katten kunnen in eerste instantie op zijn minst worden gestart met metronidazol.

Zoals reeds gesuggereerd, kan metronidazol worden gebruikt als een aanvullende therapie voor inflammatoire darmaandoeningen, vanwege het potentiële maar niet goed begrepen effect op celgemedieerde immuniteit. Omdat inflammatoire darmaandoeningen meestal een langdurige behandeling vereisen, verhoogt langdurig gebruik van metronidazol in dit geval sommige risico’s op bijwerkingen.

Ten slotte kan metronidazol niet alleen worden gebruikt om infecties geassocieerd met het maagdarmkanaal te behandelen. Anaerobe bacteriën kunnen ook infecties in andere delen van het lichaam veroorzaken. In ernstige gevallen kan een injecteerbare vorm van het medicijn worden gebruikt.

Bijwerkingen van metronidazol voor katten

Bijwerkingen van metronidazol voor katten

Er zijn verschillende bijwerkingen geassocieerd met metronidazol voor katten. Vanwege de bittere smaak van het medicijn is speekselvloed de meest voorkomende bijwerking. Andere bijwerkingen kunnen optreden, maar ze zijn zeldzaam.

Metronidazol wordt meestal zeer goed verdragen door katten zolang de dosis geschikt is.

De meest voorkomende bijwerkingen kunnen braken en inappetentie zijn. Dit kan vaker voorkomen bij katten vanwege de bittere smaak van de generieke metronidazoltablet. Als tekenen zoals deze optreden, kan het verbergen van de smaak of het laten samenstellen van de medicatie in een gearomatiseerde tablet of vloeistof dit effect overwinnen.

Bij hoge doses of doseringen die gedurende lange tijd worden voortgezet, kunnen toxiciteit die leverziekte en neurologische toxiciteitsverschijnselen veroorzaakt, optreden. Dit wordt meestal niet gezien voor korte kuren, zoals voor de behandeling van ongecompliceerde diarree, GIardia, of Tritrichomonas infecties, maar kan waarschijnlijker worden bij chronische kuren, zoals voor inflammatoire darmaandoeningen.

Metronidazol voor katten dosering

zwaar ademende kat uitgelichte afbeelding

De dosering voor katten voor metronidazol kan variëren afhankelijk van het doel. Doses voor algemene diarree kunnen slechts 5-10 mg / kg zijn, maar bij behandeling specifiek voor Giardia of Tritrichomonas foetussen zijn meestal veel hoger.

Om deze reden is het erg belangrijk om alleen metronidazol te gebruiken zoals voorgeschreven door uw dierenarts.

Bij sommige katten, vooral kleinere kittens, kunnen de in de handel verkrijgbare tabletformaten te groot zijn om een veilige of praktische dosering te bieden, waardoor het samenstellen van de medicatie in zeer lage dosis tablet- of vloeibare formuleringen bij een bereidingsapotheek haalbaarder wordt.

Conclusie

Metronidazol is een zeer veel gebruikt medicijn in de diergeneeskunde. Met antibiotische en antiprotozoale eigenschappen wordt het vaak gebruikt om verschillende oorzaken van diarree bij katten te behandelen, maar kan het worden gebruikt voor andere soorten infecties.

Bijwerkingen kunnen optreden, maar worden meestal veel meer gezien bij hogere doses of langdurige kuren van de medicatie. Zoals met elk antibioticum, is het altijd belangrijk om een volledige cursus af te ronden zoals voorgeschreven door uw dierenarts en deze nooit te gebruiken zonder eerst met uw dierenarts te bespreken.

Veelgestelde vragen:

Maakt metronidazol katten moe?

Zoals vermeld, kan metronidazoltoxiciteit centrale zenuwsymptomen veroorzaken, waaronder saaiheid, dus als uw kat moe lijkt wanneer hij dit medicijn gebruikt, moet u dit met uw dierenarts bespreken.

Hoeveel metronidazol geef ik mijn kat?

Dit is een beslissing voor uw dierenarts, maar over het algemeen zullen de hierboven aanbevolen dosissnelheden worden gebruikt.

Wat is Metronidazol gebruikt voor bij katten?

Over het algemeen wordt metronidazol meestal gebruikt bij katten om te behandelen voor een verscheidenheid aan oorzaken van diarree. Specifieke oorzaken kunnen zijn het richten op overgroei van toxineproducerende darmbacteriën zoals Clostridium en de maagbacterie Helicobacter pylori.

Hoewel het soms wordt gebruikt om de protozoale parasieten Giardia en Tritrichomonas foetus te behandelen, is het meestal een secundaire voorkeur voor andere medicijnen die voor die ziekten worden gebruikt, die effectiever zijn.

Vanwege het niet goed begrepen vermogen om celgemedieerde immuniteit te remmen, kan metronidazol ook bij sommige katten worden gebruikt als een extra behandeling voor inflammatoire darmaandoeningen.

Hoe lang kan een kat nemen metronidazol?

De meeste kuren metronidazol zijn korter, voor 1-2 weken duur. Dierenartsen kunnen het soms langer gebruiken, vooral voor gevallens van refractaire diarree die lijkt te reageren op behandeling met metronidazol.

Hoewel er geen gedefinieerde limiet is voor hoe lang een kat op dit medicijn kan blijven, is er een mogelijk verhoogd risico op neurologische of levertoxiciteitseffecten in de loop van de tijd met langdurig chronisch gebruik van maanden tot jaren.

Zoals met elk medicijn, moet er altijd een evenwicht worden gevonden tussen de voordelen die de medicatie heeft voor de tekenen en aandoening die worden behandeld, en eventuele opkomende of aanwezige bijwerkingen.

Waarom schrijven dierenartsen metronidazol voor?

Dierenartsen schrijven vaak metronidazol voor als een empirische behandeling voor diarree bij katten. Hoewel het bepalen van de oorzaak van diarree met fecale en / of bloedtesten ideaal is, zodat de beste meest specifieke behandeling wordt gebruikt, kan het testen buiten een eenvoudige fecale voor darmparasieten voor sommige kattenouders (fecale PCR’s, culturen, enz.) onbetaalbaar worden.

Daarentegen is metronidazol zeer goedkoop en veel dierenartsen kunnen het gebruiken om aandoeningen empirisch te behandelen, zolang de tekenen verbeteren en er geen nadelige effecten worden gezien.

Er zijn andere specifieke gevallen, zoals bij Tritrichomonas- of Giardia-infecties waarbij metronidazol kan worden voorgeschreven als onderdeel van de therapie.

Kun je metronidazol mengen met nat kattenvoer?

Metronidazol is een zeer bitter smakend tabletmedicijn, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om aan uw kat te geven zonder op de een of andere manier de smaak te verbergen.

Over het algemeen is het goed om het te verbergen in een portie ingeblikt of nat voedsel of een medicatietoedieningsbehandeling, zoals een pill pocket. Zolang een tablet niet enterisch is gecoat, kan deze in kleinere stukjes worden gebroken en gemengd met een kleine hoeveelheid zacht voedsel.

Bij het mengen met voedsel is het echter belangrijk om te onthouden dat zelfs wanneer het in stukken wordt gebroken, de medicatie in één keer moet worden ingenomen. Zorg ervoor dat je mengt met een kleine portie voedsel dat je kat in één keer zal consumeren, voor de beste verwachtingen.