Mirtazapine voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Mirtazapine is een voorgeschreven eetlustopwekkend middel dat vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde voor katten om interesse in voedsel, eten aan te moedigen en gewichtstoename aan te moedigen.

Merken zijn onder andere Remeron en Mirataz. In dit artikel leert u wat mirtazapine is, hoe het werkt, verschillende doseringsvormen beschikbaar, mogelijke bijwerkingen om op te controleren en enkele veelgestelde vragen.

Mirtazapine Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

5-HT3 (serotonine) Receptorantagonist en tetracyclisch antidepressivum

Formulier:

Orale tabletten, actuele transdermale zalf

Recept vereist?:

Ja

FDA goedgekeurd?:

Op de actuele transdermale zalf Mirataz is fda goedgekeurd voor gebruik bij katten.

Levensfase:

Mirataz veiligheidsstudies bij katten omvatten katten zo jong als 7-10 maanden oud.

Merknamen:

Mirataz,Remeron

Algemene namen:

Mirtazapine

Beschikbare doseringen:

Mirataz Transdermale Zalf: 100mg/tube in een 5g tube (20mg/gram); orale tabletten: 7,5 mg, 15 mg, 30 mg en 45 mg.

Over Mirtazapine For Cats

Mirtazapine is geclassificeerd als een serotonine receptor antagonist en een tetracyclisch antidepressivum. Bij katten wordt het echter niet gebruikt als gedragsmedicijn, maar meer vanwege de voordelen voor het stimuleren van eetlust en eten.

Noradrenaline (NE) is een neurotransmitter die, naast vele andere rollen, op bepaalde receptoren in het lichaam werkt om de eetlust te verhogen. Mirtazapine wordt verondersteld receptoren te blokkeren die de afgifte van NE zouden stoppen. Dit leidt tot een toename van NE en een daaropvolgende toename van de eetlust.

Mirtazapine blokkeert ook serotoninereceptoren. Door bepaalde serotoninereceptoren te blokkeren, zorgt mirtazapine ook voor een antinausea en anti-emetisch (anti-braken) effect.

Momenteel is mirtazapine in de handel verkrijgbaar als een generieke tablet, evenals het actuele transdermale merk Mirataz, dat wordt aangebracht op de huid van het binnenoppervlak van de oorflap.

Wat doet Mirtazapine voor katten?

Mirtazapine wordt al vele jaren door dierenartsen gebruikt om te helpen bij het stimuleren van de eetlust voor katten. Dit kan van toepassing zijn op katten met een slechte eetlust, zoals katten met chronische nierziekte (CKD), of katten met andere aandoeningen die gewichtsverlies veroorzaken, waarbij we meer calorie-inname willen aanmoedigen.

Bijwerkingen van Mirtazapine voor katten

Mirtazapine kan leiden tot hypersalivatie (kwijlen) en sedatie (overmatige slaperigheid) bij katten.

Mirtazapine is een over het algemeen goed verdragen medicijn bij katten, maar er zijn enkele bijwerkingen om op te letten en op te letten.

Omdat mirtazapine ook fungeert als een histamineblokker, kan sedatie worden opgemerkt, vooral bij hogere doses.

De volgende meest voorkomende bijwerking is verhoogde vocalisatie, waargenomen bij ongeveer 50% van de katten. Agitatie en gastro-intestinale effecten zoals braken kunnen worden gezien bij ongeveer 25% tot 33% van de katten.

Abnormaal lopen, rusteloosheid/hyperactiviteit en hypersalivatie (kwijlen) kunnen bij iets meer dan 10% van de katten worden gezien. Resterende bijwerkingen, die slechts ongeveer 10% of minder van de katten treffen, kunnen onder andere een verhoogde ademhaling en hartslag, slechte eetlust, desoriëntatie, ongepaste eliminatie, tremoren / schudden en verberggedrag omvatten.

Studies naar het gebruik van mirtazapine bij katten hebben minder bijwerkingen opgemerkt wanneer lagere doses worden gebruikt.

Specifiek voor het actuele merk Mirataz kan ongeveer 10% van de katten reacties ervaren op de plaats van toediening op het binnenoppervlak van de oorpinna. Dit kan omvatten, maar is niet beperkt tot roodheid, korstvorming, korstvorming en residu-opbouw.

Van rapporten aan het ASPCA Animal Poison Control Center waren de meest voorkomende tekenen die werden gezien in het geval van een overdosis overmatige vocalisatie, agitatie en braken. Gelukkig vertoonden doses van meer dan 10 tot 30 keer de voorgeschreven dosis, althans bij mensen, minimale toxiciteit, waarvoor slechts enkele uren observatie nodig was.

Mirtazapine kan interageren met een verscheidenheid aan verschillende medicijnen, vooral kalmerende middelen, pijnstillers en medicijnen die worden gebruikt om gedrag te wijzigen. Zorg er altijd voor dat u eventuele medicijnen die uw kat gebruikt met uw dierenarts bespreekt als mirtazapine-gebruik wordt aanbevolen of voorgeschreven.

Mirtazapine moet zorgvuldig worden gebruikt bij huisdieren met een nierziekte, leverziekte, hartaandoeningen of diabetes mellitus. Mirtazpine wordt vaak gebruikt met sommige van deze aandoeningen die bijdragen aan hun impact op de eetlust, maar doses moeten mogelijk lager worden en zorgvuldiger worden gecontroleerd.

Als je ooit bent bezorgd dat uw kat bijwerkingen kan hebben ontwikkeld tijdens het gebruik van mirtazapine, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Mirtazapine voor katten dosering

Uw dierenarts zal de ideale dosering en doseringsfrequentie aanbevelen op basis van de individuele behoeften van uw kat.

De dosis voor de tabletvorm van mirtazapine kan variëren van ongeveer 2 milligram tot 3,75 milligram, afhankelijk van doelen en tolerantie voor bijwerkingen. De generieke tabletten zijn er alleen in twee maten van 7,5 milligram en 15 milligram.

Doseringsfrequentie voor de orale tabletten kan slechts eenmaal per 48 tot 72 uur nodig zijn, maar de eetlust van een kat moet zorgvuldig worden gecontroleerd om het beste doseringsinterval te bepalen.

Aangezien de juiste dosis en frequentie sterk afhankelijk kunnen zijn van de behoeften van uw kat en eventuele huidige gezondheidsproblemen, moet u altijd eerst de dosering van mirtazapine voor uw kat met uw dierenarts bespreken, inclusief huidige en vroegere gezondheidsproblemen.

Het actuele product Mirataz, een mirtazapine transdermale zalf die door de FDA is goedgekeurd om gewichtsverlies bij katten te beheersen, heeft een gelabelde dosis van een 1,5-inch lint van de zalf die eenmaal per 24 uur gedurende 14 dagen op de binnenste pinna (flap) van het oor wordt aangebracht. Dit komt neer op een dosis van ongeveer 2 milligram.

Met Mirataz is het uiterst belangrijk dat de persoon die het product aanbrengt handschoenen draagt om absorptie van het product op zijn eigen huid te voorkomen. Een juiste toepassing van het product op het binnenoppervlak van de oorpinna kan het beste worden gedaan met behulp van een duim of wijsvinger, maar als een transdermaal product kan de medicatie worden geabsorbeerd door de huid van de persoon die het product aanbrengt.

Hoewel mirtazapine ook een medicijn is dat soms bij mensen wordt gebruikt, moet accidentele absorptie van het product nog steeds worden vermeden.

Conclusie

Mirtazapine kan een geweldig medicijn zijn om katten te ondersteunen die lijden aan gewichtsverlies of een slechte eetlust. Het actuele merk Mirataz kan ook een welkome route bieden voor het doseren van een medicijn aan een kat die al niet goed eet of moeilijk is om orale medicatie aan te geven.

Mirtazapine kan enkele bijwerkingen vertonen vanwege de activiteit als antidepressivum. Bij een meerderheid van de katten, vooral degenen die lagere doses krijgen, wordt mirtazapine echter vaak goed verdragen en een zeer nuttig therapeutisch medicijn.

Veelgestelde vragen

Wat doet mirtazapine voor katten?

Mirtazapine is een soort eetlustopwekkende medicatie. Het wordt meestal gebruikt bij katten die lijden aan een korte of lange termijn afname van de eetlust, evenals gewichtsverlies.

Hoe lang gaat mirtazapine mee bij katten?

Dit is over het algemeen afhankelijk van de dosis en vorm. Een orale tabletdosis kan gemiddeld ongeveer 48 uur duren, hoewel het bij sommige katten minder lang en dichter bij 24 uur kan duren, terwijl het voor anderen tot 72 uur kan duren.

Maakt mirtazapine katten slaperig?

Omdat een van de acties van mirtazapine is om te fungeren als een histamineblokker, kan dit leiden tot kalmerende effecten. Dit is een vergelijkbaar effect als andere medicijnen die we meer beschouwen als antihistaminica voor allergieën, zoals Benadryl. Dit effect van mirtazapine wordt vaak meer gezien wanneer hogere doses worden gebruikt, zoals doses dichter bij 3,75 milligram of hoger.

Hoeveel mirtazapine kun je een kat geven?

De gelabelde dosis voor het actuele product Mirataz is een 1,5-inch lint van zalf aangebracht op de huid van de binnenste pinna (flap) van het oor. Deze dosis komt overeen met 2 milligram medicatie.

De mirtazapine tablet doses kunnen variëren van ongeveer 2 milligram tot 3,75 milligram vaak bij katten, overal van elke 24 tot elke 72 uur. Welke dosis geschikt is voor uw kat hangt sterk af van de aandoening die slechte eetlust en / of gewichtsverlies veroorzaakt, en andere aandoeningen die uw kat kan hebben.

Hogere doses en verhoogde frequentie kunnen worden geassocieerd met meer bijwerkingen, dus het is altijd uiterst belangrijk om de dosering en frequentie van mirtazapine met uw dierenarts te bespreken voordat u een dosis aan uw kat geeft.