Neomycine voor katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

Neomycine is een antibioticum dat het vaakst wordt gebruikt in de diergeneeskunde als onderdeel van een drievoudige combinatie actuele medicatie voor aandoeningen van het oog. In dit artikel leert u hoe neomycine werkt tegen bacteriën, formuleringen waarin het binnenkomt, bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Neomycine voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Aminoglycoside antibioticum

Formulier:

Orale tabletten, topische of oogheelkundige combinatiepreparaten

Recept vereist?:

Ja voor orale vorm en de meeste actuele medicijnen. Sommige OTC actuele vormen zijn beschikbaar.

FDA goedgekeurd?:

De mondelinge vorm is dat niet. Sommige actuele combinatiepreparaten, zoals Tresaderm, zijn door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten.

Merknamen:

Oraal: Biosol, Neomix; Talrijke topische combinatiepreparaten zowel recept als OTC bevatten neomycine (Tresaderm, Vetropolycin, Entederm, Animax, Quadritop, Neosporin)

Beschikbare doseringen:

Orale neomycinesulfaat tabletten: 500mg

Verloopbereik:

In droge toestand is neomycine minstens 2 jaar stabiel wanneer het bij kamertemperatuur wordt bewaard. Gebruik voor actuele combinatieproducten het product altijd vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Neomycin voor katten

Neomycine is een aminoglycoside antibioticum. Deze klasse van antibiotica werkt op bacteriën door te interfereren met het vermogen van de bacteriën om bepaalde eiwitten te synthetiseren die nodig zijn voor hun groei en reproductie.

Aminoglycosiden, die ook antibiotica zoals amikacine en gentamicine bevatten, werken voornamelijk tegen aerobe of zuurstofafhankelijke, gramnegatieve kleuringsbacteriën zoals Pseudomonas en Enterobacter. Ze kunnen ook enig effect hebben tegen grampositieve kleuringsbacteriën.

Neomycine komt in zowel orale als actuele vormen. De orale vorm wordt soms gebruikt in de diergeneeskunde, maar kan zelden worden overwogen in gevallen om de bacteriegroei in het spijsverteringskanaal te verminderen. Dit kan ter voorbereiding zijn op een procedure zoals darmchirurgie, of om ammoniakproducerende bacteriën te verminderen die bijdragen aan tekenen van een leveraandoening die hepatische encefalopathie wordt genoemd.

Orale neomycine wordt niet goed geabsorbeerd en daarom is het algemene gebruik ervan als oraal antibioticum zeer beperkt. De injecteerbare vorm komt met aanzienlijke zorgen voor niertoxiciteit, waardoor de andere injecteerbare antibiotica-neven waarschijnlijker keuzes maken als dit wordt aangegeven.

Neomycine wordt meestal gebruikt als een actueel preparaat voor de huid en ogen. Meestal is het in combinatie met twee of meer andere ingrediënten om een “drievoudige” antibiotische zalf te maken. Voorbeelden zijn neomycine met polymyxine B en gramicidin of bacitracine, en neomycine met polymyxine B en dexamethason.

Tresaderm, dat is gelabeld voor gebruik bij katten voor de plaatselijke behandeling van huid- en oorinfecties, bevat neomycine samen met het corticosteroïde dexamethason en antischimmelthiabendazool.

Wat doet Neomycine voor katten?

Meestal kan neomycine topisch worden gebruikt bij katten voor kleine wonden op de huid, lokale gebieden van bacteriële infectie en voor oorinfecties veroorzaakt door bacteriën.

Het is ook gebruikelijk om neomycine oftalmische zalfpreparaten te gebruiken voor oogaandoeningen waarbij bacteriële infectie wordt verondersteld betrokken te zijn, zoals hoornvlieskrabben, hoornvlieszweren, conjunctivitis (infectie van de ogen onder de oogleden) of blefaritis (infectie van de oogleden zelf).

Bijwerkingen van Neomycin voor katten

Neomycine kan topisch worden gebruikt om kleine wonden op de huid, lokale gebieden van infectie en oorinfecties te behandelen.

Sommige katten kunnen een actuele overgevoeligheid of reactie hebben op neomycine, polymyxine B (waarmee het vaak gepaard gaat) of beide.

Aan de onderkant kan dit worden gezien als jeuk, krabben of irritatie op de toedieningsplaats. In het ergste geval kan een ernstige allergische of anafylactische reactie optreden.

Gelukkig is dit type reactie niet in verband gebracht met producten die een steroïde bevatten (zoals dexamethason, hydrocortison, betamethason of triamcinolon).

Aangezien een meerderheid van de neomycineproducten die in de diergeneeskunde worden gebruikt, een steroïde bevatten om huid- of oogontsteking aan te pakken, lijken ernstige reacties op de meeste veterinaire producten ongewoon te zijn.

Maar omdat neomycine een veel voorkomend ingrediënt is in veel vrij verkrijgbare drievoudige antibiotische zalfproducten die geen steroïden (Neosporin, enz.) bevatten, is het belangrijk om altijd te kijken naar de ingrediënten van elk OTC-product dat u van plan bent te gebruiken voor uw huisdier en contact op te nemen met uw dierenarts voordat u het gebruikt.

Elke oogmedicatie die een steroïde bevat, heeft het potentieel om de ziekte te verergeren als een hoornvlieszweer aanwezig is. Een hoornvlieszweer is waar een kras of schaafwond op het oog geïnfecteerd raakt en het hoornvliesoppervlak begint te eroderen.

Daarom is het erg belangrijk om geen steroïde-bevattend medicijn in het oog te gebruiken, tenzij uw dierenarts u daartoe opdracht heeft gegeven. Tijdens een onderzoek van een oogprobleem zal een dierenarts vaak een vlek genaamd fluoresceïne op het oog aanbrengen om te controleren op de aanwezigheid van een maagzweer en ervoor te zorgen dat het gebruik van een product met een steroïde veilig is.

Het is ook erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de vorm of het type neomycine actueel preparaat dat u heeft. Er zijn merken en generieke producten voor huid-, oor- en oogproducten en het is erg belangrijk om geen huid/oorproducten in de ogen te gebruiken.

Neomycine voor katten dosering

Uw dierenarts zal u instrueren hoe u neomycine, inclusief hoe veel en hoe vaak je het je kat moet geven.

Voor de meeste actuele oogpreparaten wordt een enkele druppel of ongeveer een 1/4-inch strook zalf gebruikt, overal van twee keer per dag tot drie tot vier keer per dag in het aangedane oog.

Voor andere actuele preparaten voor de huid en oren is het gebruikelijk om elke 12 uur aan te brengen. Maar het is belangrijk om de instructies van uw dierenarts op te volgen, omdat de hoeveelheid en frequentie van de toepassing kunnen verschillen, afhankelijk van wat er wordt behandeld.

Voor de orale vorm van neomycine wordt hier geen dosis gegeven, omdat het een ongewoon gebruikte vorm is, behalve in zeer specifieke omstandigheden en in die gevallen moeten de instructies van een dierenarts nauwlettend worden opgevolgd.

Conclusie

Hoewel de orale vorm soms wordt gebruikt in de diergeneeskunde, is neomycine een veel voorkomend ingrediënt in actuele preparaten voor de ogen, oren en huid.

Sommige katten kunnen allergische gevoeligheden hebben voor neomycine, wat minder vaak wordt gezien in combinatieproducten die ook een steroïde bevatten.

Het is altijd belangrijk om eerst contact op te nemen met uw dierenarts voordat u een vrij verkrijgbaar product met neomycine gebruikt, of een eerder receptproduct met neomycine dat u thuis misschien nog steeds heeft.

Veelgestelde vragen

Wat is neomycine en polymyxine B-sulfaten gebruikt voor bij katten?

Meestal worden neomycine en polymyxine-B gevonden in actuele combinatieproducten die bij katten worden gebruikt om ooginfecties, zoals conjunctivitis, te behandelen. Het is gebruikelijk om ze ook te vinden in combinatie met een derde ingrediënt, zoals een steroïde zoals dexamethason.

Is neomycine zalf veilig voor katten?

Sommige katten kunnen een milde tot ernstige allergische gevoeligheid voor neomycine hebben. Dit kan mild lijken als wat krabben of irritatie op een toedieningsplaats, of kan zich presenteren als een anafylactische reactie. Gelukkig lijkt het erop dat dergelijke reacties veel minder worden herkend in neomycineproducten die een steroïde bevatten, die een meerderheid van de veterinaire medicijnen die neomycine (Animax, Entederm, Tresaderm) bevatten, bevatten.

Kunt u neomycine en polymyxine B-sulfaten en hydrocortison-otic bij katten gebruiken?

Het is belangrijk om nooit oormedicatie bij uw kat te gebruiken zonder eerst uw dierenarts te raadplegen. Dit geldt vooral voor alle menselijke medicatiepreparaten. Het enige product dat momenteel is geëtiketteerd voor gebruik bij katten voor oorinfecties is Tresaderm, hoewel dierenartsen sommige producten die zijn goedgekeurd voor honden op een off-label manier bij katten kunnen gebruiken.

Waar wordt neomycine voor gebruikt bij dieren?

Neomycine is een antibioticum met een werkingsspectrum tegen bepaalde bacteriën. De orale vorm wordt soms gebruikt bij dieren als een manier om de darm te “steriliseren” om ammoniakproducerende bacteriën te verminderen of de dikke darm voor te bereiden op een operatie. Vaker wordt neomycine gebruikt als onderdeel van een combinatieproduct of “drievoudige” antibiotische zalf voor de behandeling van oog-, oor- en huidinfecties bij huisdieren.