Hoeveel uur slapen kittens?

De meeste katteneigenaren zijn zich goed bewust van het buitengewone vermogen van hun huisdieren om op elke plaats, positie of tijd een oogje dicht te knijpen. Katten lijken een groot deel van hun dag door te brengen met indommelen – op een comfortabele schoot, opgerold in hun bed of misschien op een zonnige vensterbank. De uitdrukking “catnap” is niet voor niets uitgevonden!

Katten slapen ongeveer 16 tot 18 uur per dag, maar kittens slapen nog meer dan dit, tot ongeveer 22 uur in een periode van 24 uur. Deze slaaptijd lijkt misschien overdreven, maar is essentieel voor vitale groei en ontwikkeling en om hun actieve levensstijl te voeden.

Snel overzicht

01

Slaap is van vitaal belang voor de groei en ontwikkeling van een kitten.

02

Volwassen katten slapen ongeveer 18 uur per dag, maar kittens overschrijden dit met ongeveer 20 uur per dag.

03

Stimuleer een goede slaaproutine ’s nachts door het juiste bed, een solide routine en veel activiteit overdag te bieden.

Laten we eens kijken waarom slaap nodig is, enkele kittenslaapgewoonten en hoe we een gezond slaapschema kunnen aanmoedigen, hetzij voor een pasgeboren kitten of een volwassen kat.

Waarom hebben kittens slaap nodig

Kittens hebben extra slaap nodig om een snelle groei en ontwikkeling mogelijk te maken.

Slaap is een essentiële functie van het leven. Het stelt de geest en het lichaam van uw kitten in staat om op te laden. Zonder slaap is de hersenfunctie uitgeput en een gebrek aan slaap kan ook het immuunsysteem beïnvloeden, waardoor kittens vatbaarder worden voor ziekten.

Kittenschap is een periode van snelle groei en ontwikkeling, die veel energie kost. Kattenvoer levert calorische energie, maar slaap is nodig voor deze ontwikkelingsveranderingen, vooral de groei van de hersenen en het zenuwstelsel. Langdurig snoozen laat ook het lichaam rusten, zodat kittens klaar zijn voor hun intense uitbarstingen van activiteit wanneer ze wakker zijn, van speeltijd tot springen en achtervolgen, en zelfs maaltijden.

Lees ook: Waarom spinnen katten als ze slapen? Een dierenarts legt uit

Slaappatronen van katten

Huiskatten erfden hun slaappatroon van hun voorouders van wilde katten.

Slaapcycli en de hoeveelheid slaap die nodig is, worden meestal gecontroleerd door daglichtniveaus, die de productie van het hormoon melatonine beïnvloeden. Dit wordt een circadiaans ritme genoemd en verandert tussen soorten en tussen individuen.

Onze huiskatten stammen af van wilde katten die in de woestijnen en vlaktes van Noord-Afrika leefden en op kleine prooien jaagden om te overleven. Ze zijn daarom geëvolueerd om crepusculair te zijn: actief bij zonsopgang en zonsondergang wanneer kleine vogels en zoogdieren het gemakkelijkst worden gevonden. Deze slaapgewoonten zijn blijven bestaan. Katten slapen vaak in korte uitbarstingen en kunnen zelfs midden in de nacht klaarwakker zijn.

Wilde katten waren zowel prooisoorten als roofdieren, en katten kunnen heel gemakkelijk ontwaken uit zelfs een diepe slaap. Ze zijn te vinden snoozend met één oog open, nog steeds alert ondanks hun ontspannen houding. Periodes van diepere slaap zijn nog steeds nodig, en katten kunnen ervoor kiezen om het risico op hun kwetsbaarheid tijdens het slapen te verminderen door ervoor te kiezen om op te kruipen met een vertrouwde metgezel of hoog te slapen in een veilig bed met een goed uitkijkpunt.

Lees ook: 8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

Hoeveel uur slaap hebben kittens nodig?

Op de leeftijd van 2 maanden slapen kittens gemiddeld 18 uur per dag.

Volwassen katten slapen gemiddeld 18 uur per dag (met variatie tussen 16 en 20 uur) en kittens kunnen dagelijks tot 22 uur slapen.

In hun eerste paar weken van het leven kan een pasgeboren kitten meer dan 20 uur per dag slapen. Dit is een periode van extreem snelle groei en aanpassing aan het leven. Hun slaap is meestal “snelle slaap” of REM -slaap (snelle oogbeweging), waarbij enkele kleine trillende bewegingen van het gezicht en de ogen volkomen normaal zijn. Zeer jonge kittens zijn niet in staat om hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren en slapen geknuffeld aan hun moeder en broers en zussen.

Vanaf de leeftijd van 2 tot 3 weken beginnen kittens periodes van diepere slaap toe te voegen en zullen ze in de loop van de dag iets minder slapen, hoewel nog steeds ongeveer 19 tot 20 uur. Ze beginnen alleen te kunnen slapen en zullen actiever zijn in hun wakkere periodes en hun nieuwe thuisomgeving verkennen.

Op ongeveer 2 maanden oud slapen kittens ongeveer 18 uur per dag, vaak alleen. Ze kiezen een warme, comfortabele en veilige plek, zoals een verhoogd kattenbed op een zonnige plek. Ze zullen veel energie hebben tussen de slaapperiodes door en zullen interesse tonen in kattenspeelgoed, evenals interactie met hun broers en zussen of andere speelkameraadjes.

Hun slaap is opgesplitst in cycli, met ongeveer vijf minuten REM-slaap gevolgd door 20 tot 25 minuten diepere rust. Een ouder kitten heeft slaap nodig om nog steeds prioriteit te krijgen, ook al is hetey zijn niet langer pasgeboren, ze ontwikkelen zich nog steeds snel.

Lees ook: Kunnen katten slaapwandelen?

Goede slaapgewoonten aanmoedigen

Als u weet hoeveel slaap uw kat nodig heeft, kunt u voldoende rustperioden toestaan.

Als u een nieuwe kat mee naar huis neemt, of het nu een volwassene of een kitten is, is het belangrijk om een gezond slaapschema aan te moedigen. Slaap is noodzakelijk voor de gezondheid en noch u, noch uw huisdier zullen baat hebben bij gebroken nachten. Hier zijn enkele toptips:

Heb een routine

Vasthouden aan een routine kan katten helpen zich te settelen in gezonde slaapgewoonten.

Katten zijn gewoontedieren en als je hun routine stabiel houdt, moet een consistente slaap volgen. Maaltijden, het schoonmaken van de kattenbak en speelsessies moeten allemaal regelmatig en voorspelbaar zijn.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

Actief spelen

Als u wilt dat uw kitten ’s nachts meer slaapt, zorg er dan voor dat hij overdag voldoende beweging en spel krijgt.

Kittens hebben vooral veel energie, en hoe meer activiteit en speeltijd ze hebben, hoe meer rust ze nodig hebben om te herstellen. Houd de dagen actief en leuk om uw kitten te helpen ’s nachts in langere sessies te slapen.

Zowel katten als kittens moeten echter overdag kunnen rusten, omdat hun slaapbehoeften hoog zijn in vergelijking met die van een mens. Stoor ze niet als ze rusten, maar maak hun natuurlijke wakkere tijden vol plezier en spelletjes.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Een laat diner

Jonge kittens eten frequente maaltijden en slapen vaak als ze een volle maag hebben.

Geef uw kitten voer vlak voor het slapengaan, omdat een volle buik hem zal helpen langer te settelen. Kittens hebben regelmatig voeding nodig, dus zorg ervoor dat kattenvoer te allen tijde beschikbaar is, indien mogelijk, om te voorkomen dat een klein harig wezen een luide miauw in je gezicht geeft om in de vroege uren om voedsel te vragen!

Lees ook: De 9 beste kittenvoeding van 2022

Zorg voor een perfect bed

twin kitten-gecomprimeerd

Maak een gezellig bed klaar en leg het ergens warm waar uw kitten zich veilig voelt.

Katten kunnen kieskeurig zijn over waar ze slapen! Mijn kat koos ervoor om de zorgvuldig geselecteerde, dure kattenmand te negeren ten gunste van een stapel schoenen (ja, echt!), Dus wees niet ontmoedigd als je kitten een even verbijsterende keuze maakt.

Een ideale kattenmand moet echter hoge zijkanten hebben voor bescherming, een warme deken voor extra gezelligheid, op een warme plaats zijn en ergens hoog worden geplaatst. Een comfortabel bed in de perfecte positie kan een betere slaap bevorderen!

Lees ook: De 12 beste kattenbedden

Wanneer maak je je zorgen: te veel of te weinig slaap?

Te veel of te weinig slapen is soms een teken van een gezondheidsprobleem.

Eigenaar zijn van een huisdier is een grote verantwoordelijkheid en het kan gepaard gaan met veel zorgen! Als u denkt dat uw kat te veel of te weinig slaapt, wordt een controle bij een dierenarts aanbevolen.

Katten slapen van nature vrij grote delen van de dag, dus het beoordelen van slaaphoeveelheden kan moeilijk zijn. Het bijhouden van de gebruikelijke slaapvoorkeuren van uw kat kan nuttig zijn om te beslissen of hun hoeveelheid gesloten ogen is veranderd. Veranderingen in de slaap kunnen ook een teken zijn van stress of angst bij katten.

Te veel slaap of een verhoogde algemene lethargie kan een teken zijn van ziekte bij katten. Katachtigensoorten zijn erg goed in het maskeren van pijn en tekenen van ziekte, dus subtiele tekenen zoals meer slapen kunnen het enige symptoom zijn dat er iets mis is.

Een vermindering van de slaap kan ook problematisch zijn. Kittens krijgen mogelijk niet genoeg slaap als hun omgeving te stimulerend is, en dit kan problemen met hun ontwikkeling veroorzaken, dus zorg ervoor dat ze voldoende tijd krijgen om te rusten en te herstellen. Sommige ziekten, zoals hyperthyreoïdie en cognitieve disfunctie bij katten, kunnen leiden tot veranderingen in de gebruikelijke slaap-waakcyclus van uw kat, waaronder meer ’s nachts wakker worden.

Als u zich zorgen maakt over de slaapgewoonten, gezondheid of het gedrag van uw kitten of kat, vraag dan veterinair advies.

Lees ook: De 7 beste kattenbakken voor kittens

Slaap in kittens: laatste gedachten

Slaap is belangrijk voor alle katten, maar het is vooral van vitaal belang voor snel groeiende en zich ontwikkelende kittens.

Katten slapen veel – echt veel! Volwassen katten slapen ongeveer 18 uur per dag, maar kittens kunnen dat overtreffen met ongeveer 20 uur per dag. Slaap is enorm belangrijk voor kittens, omdat ze snel groeien en ontwikkelen, en slaap helpt om veel functies te ondersteunen.

Katten zijn meestal actief bij zonsopgang en zonsondergang en slapen gedurende korte perioden gedurende de dag. Goede slaapgewoonten kunnen worden aangemoedigd door te zorgen voor een optimaal bed, een goede routine en veel actief spelen in de lichte uren.

Lees ook: Moeder Katten Hun kittens disciplineren? Een dierenarts legt uit

Veelgestelde vragen

Hoeveel moet een kitten van 3 maanden slapen?

Een kitten van 3 maanden slaapt ongeveer 18 uur per dag, hoewel het totaal kan variëren van 16 tot 20 uur. Ze slapen in korte cycli, met vijf minuten rem-actieve slaap en vervolgens 20 tot 25 minuten diepe slaap.

Hoe lang slapen kittens van 2 maanden?

Een kitten van 2 maanden slaapt ongeveer 18 tot 19 uur per dag. Dit wordt opgesplitst in korte cycli. Kittens op deze leeftijd kunnen nu alleen slapen en zullen meestal een warme, rustige plek kiezen.

Moet je kittens de hele dag laten slapen?

Slaap is erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kittens. Ze zullen veel slapen, tot ongeveer 20 uur per dag, en moeten worden overgelaten aan rust tijdens het slapen, maar ze hebben ook perioden van intense activiteit en spel tussen slaapsessies nodig.

Hoe lang slapen de meeste kittens?

Kittens slapen veel, beginnend bij ongeveer 20 tot 22 uur per dag als pasgeborenen, waarbij de slaap geleidelijk afneemt tot ongeveer 18 uur per dag tegen de tijd dat ze een paar maanden oud zijn.