Homeopathie voor katten: wat u moet weten

homeopathie voor katten functie

Homeopathie is een medische filosofie die wereldwijd veel gebruikers effectief heeft voor acute ziekten en chronische aandoeningen. Het wordt gebruikt door mensen, maar wordt zowel aan dieren gegeven om ziekten op een meer natuurlijke manier te genezen. Het belangrijkste idee van homeopathie is om de ziekte vanaf zijn wortels te genezen.

Het behandelt niet alleen de symptomen zoals in de conventionele geneeskunde. Homeopathie is afgeleid van het Latijn “similia similibus curentur” wat betekent “zoals kuren zoals”. Het is gebaseerd op de overtuiging dat het lichaam zichzelf kan genezen door dezelfde symptomen van de aandoening te produceren.

Homeopathische geneesmiddelen zijn doses van natuurlijke stoffen ter grootte van moleculen. Ze komen uit het lichaamssysteem, planten, mineralen of zelfs giftige stoffen. Bij katten zijn homeopathische middelen zeer succesvol.

Geschiedenis van homeopathie

Al in de 4e eeuw voor Christus verwees de beroemde Griekse arts Hippocrates naar het medische principe van “like cure like”. Door de eeuwen heen is deze filosofie echter verloren gegaan. Het werd nieuw leven ingeblazen door de Duitse arts Samuel Hahnemann.

Hij vond de homeopathie uit in het jaar 1796. Hahnemann gebruikte homeopathische middelen ook op dieren als het begin van de veterinaire homeopathie. Hij experimenteerde om de minimale dosis van de juiste remedie te vinden die nodig was om een ziekte te genezen.

Ziektesymptomen worden beïnvloed door hun omstandigheden en aandoeningen, hun zogenaamde modaliteit. Gedurende de 19e eeuw werd homeopathie een populaire behandelmethode in Europa en de VS.

Homeopathie raakte in het begin van de 20e eeuw uit de populariteit door de steile opkomst van de machtige farmaceutische industrie. De renaissance kwam in de jaren 1970 met veel interesse en toepassingsgebieden tot op de dag van vandaag.

Voorbereiding van remedies

Homeopathische middelen worden op een heel bijzondere manier bereid. De doses worden verdund en krachtig gemengd in het succussieproces. Deze methodische seriële verdunning en succussie wordt potentiëring genoemd. De potentiëring in homeopathische middelen is zelfs beschikbaar in de oneindig verdunde oplossing.

Potenties

waarom hebben tabby katten de letter M

Veel mensen zijn vaak in de war over de beschrijving van homeopathische geneesmiddelen zoals C, X, D of moedertinctuur. Al die potenties zijn de verklaring voor het niveau van verdunningen.

Moedertinctuur is bijvoorbeeld het bronmateriaal, de laagst mogelijke verdunning van een stof. C staat voor een 1:100 verdunning terwijl X (of D) een 1:10 verdunning is.

Het cijfer na die letters geeft de cijfers weer van het doen van de verdunningen. Die potenties worden toegediend in kleine ronde stukjes, de zogenaamde globuli, lactosepillen, poeder of vloeibare preparaten.

Mythen en vooringenomenheid van homeopathie

kat loungen op een bed

Uw arts kan ervoor kiezen om een enkele stof of meerdere stoffen toe te dienen die bedoeld zijn om meerdere symptomen aan te pakken.

Sommige sceptici beschouwen homeopathie als een pseudo-wetenschap die niet werkt of geen resultaten oplevert. Er zijn veel studies gedaan naar de inefficiëntie van homeopathische geneesmiddelen, omdat de lobby van de farmaceutische bedrijven erg sterk is vanwege de enorme hoeveelheid geld die ermee gemoeid is.

Homeopathische geneesmiddelen zijn meestal erg goedkoop, gemakkelijk betaalbaar en op grote schaal verkrijgbaar zonder recept in vergelijking met veel duurdere conventionele geneesmiddelen. Een ander probleem is het ontbreken van repliceerbaar onderzoek en wetenschappelijk bewijs in de homeopathische geneeskunde.

Het zogenaamde placebo-effect wordt vaak gebruikt om het succes van homeopathische behandelingen te beschrijven. Dit effect betekent dat mensen zich voorstellen dat ze een echt medicijn hebben gekregen dat tot genezing kan leiden. In de diergeneeskunde kan een placebo-effect bij dieren als zeer onwaarschijnlijk worden beschouwd, omdat dieren geen onderscheid kunnen maken tussen een conventioneel geneesmiddel of een homeopathisch geneesmiddel.

Het is alleen de uitkomst, de genezing, die in dit geval telt. Wij als opgeleide veterinaire homeopaten zien duidelijk het verschil bij onze dierpatiënten voor en na een homeopathische behandeling.

Daarom weten we heel goed dat het werkt, zelfs in die gevallen waarin conventionele medicijnen niet beschikbaar zijn of de patiënt niet genezen.

Gebruik van homeopathie

Homeopathie wordt gebruikt voor de behandeling van een groot aantal chronische en acute ziekten. Wereldwijd gebruiken meer dan 200 miljoen mensen homeopathie, waaronder 6 miljoen alleen al in de VS. Al in 2009 US$ 2,9 miljard werd alleen in de VS besteed aan gezondheidszorg met homeopathische geneesmiddelen met lineaire stijgende tendens.

Voordelen van homeopathie

Angstige kat

Homeopathie heeft grote voordelen in vergelijking met conventionele geneesmiddelen. De belangrijkste is dat ze geen bijwerkingen hebben en goed kunnen worden gebruikt voor alle verschillende soorten ziekten.

Bij dieren kunnen ze worden gebruikt voor een grote verscheidenheid aan diersoorten. Bovendien vernietigen ze de darm- en darmflora niet, wat het geval is bij antibioticabehandelingen. Homeopathische middelen hebben geen negatieve invloed op het immuunsysteem en veroorzaken geen allergieën.

Daarentegen zijn er enkele verdunningen die kunnen helpen om de immuunstatus van de patiënt te verbeteren. Langdurige behandeling, zelfs gedurende meerdere jaren, kan worden uitgevoerd zonder schade aan het orgaansysteem.

De kostenefficiëntie en eenvoudige opslag helpen om ze ook in ontwikkelingslanden te gebruiken.

Zijn homeopathische middelen veilig voor katten?

Kat staring functie

Vanwege het verdunningsproces zijn homeopathische middelen veilig omdat ze niet kunnen worden overdosis zoals conventionele geneesmiddelen. Bovendien zijn ze niet giftig.

Kunnen homeopathische geneesmiddelen worden gecombineerd met conventionele diergeneesmiddelen?

De beste manier om homeopathische geneesmiddelen te gebruiken is altijd om ze alleen te gebruiken, omdat dit hun efficiëntie heel duidelijk laat zien. Aldus gezegd, het is heel goed mogelijk om de patiënt een gecombineerde behandeling te geven met conventionele geneesmiddelen die worden ondersteund door homeopathische middelen. Dit soort gecombineerde behandeling kan ook tot goede resultaten leiden.

Gebruik van homeopathie in de diergeneeskunde

Hemopathie wordt met succes gebruikt bij veel diersoorten. Traditioneel waren grote dieren en boerderijdieren zoals koeien, paarden en schapen het grootste gebied voor hun gebruik.

Tegenwoordig worden kleine dieren zoals katten, honden, konijnen, cavia’s en exoten vaak behandeld met homeopathische geneesmiddelen. Vooral alle verschillende soorten vogels reageren ook heel goed op die remedies.

Speciale voordelen van homeopathie voor katten

Oranje-wit kitten spelen

Homeopathische middelen bij katten worden op grote schaal verspreid met opmerkelijk succes, hetzij voor ziekten of gedragsproblemen zoals angst en stress. Ze kunnen ook het immuunsysteem van de kat stimuleren, wat vooral nuttig is bij kittens met ademhalingsproblemen zoals kattengriep.

Homeopathische complexe middelen zijn efficiënt bij conjunctivitis bij katten en infectieziekten zoals enteritis.

Een studie onthulde dat van de 270 katten, de ziekten die het vaakst werden behandeld met homeopathie huidproblemen waren, gevolgd door nierfalen, hyperthyreoïdie en de laatste tijd ook andere prominente aandoeningen zoals artritis en overgrooming.

In 80% van de ondervraagde katten werd een matige of grote verbetering bereikt in gevallen van artritis. Huidproblemen of dermatitis verbeterd in 69,6% van de katten, en hyperthyreoïdie bij 66.7%.

Zelfs in gevallen van nierfalen, nog steeds een matige verbetering van 57.1% kon worden waargenomen met homeopathische behandeling. Dit is bevestigd door een andere studie, zelfs in het geval van chronische nierinsufficiëntie die helpt om de progressie van de ziekte te stoppen. Homeopathische middelen worden zelfs gebruikt in gedragstrainingen van katten.

Snelle homeopathische gids voor de behandeling van veel voorkomende kattenproblemen

Krabbende kat onder kin

Het kan normaal zijn dat sommige katten een beetje kwijlen als ze heel ontspannen en tevreden zijn.

Homeopathische middelen voor gingivitis bij katten

symptomen van gingivitis bij katten

 • Belladonna
 • Acitum nitricum
 • Arsenicum album
 • Mercurius solubilis
 • Carbo vegetabilis
 • Kreosotum
 • Echinacea

Lees ook: Feline Gingivitis: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Homeopathische middelen voor braken bij katten

Kat braken versus regurgitatie beeld

U kunt bepalen of uw kat braakt of oprispt door hem op heterdaad te observeren. Oprispingen gaan snel en zien er bijna moeiteloos uit.

 • Nux Vomica (algemene gastro-intestinale remedie, helpt ook bij constipatie)

Lees ook: Kattenbraken: oorzaken, symptomen, &behandeling

Homeopathische middelen voor katten met allergieën

 • Echinacea – stimuleert het immuunsysteem
 • Allium cepa – tranende ogen, druipende neus, slijmvliezen problemen
 • Natrum muriaticum – niezen, hoesten
 • Ferrum fosforicum | –zwelling

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Homeopathische middelen voor dermatitis bij katten

Jeuk, Krabben, Huidallergieën, Vlooienallergie Dermatitis

Allergieën

 • Histaminum Hydrochloricum

Huidabcessen (om het abces te helpen openen), verwijdering van vreemde voorwerpen (bijv. Doornen, zaden) van de huid

Huidinfecties

Broei, Brandwonden

Lees ook: Atopische dermatitis bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Homeopathische middelen voor nierproblemen en cystitis bij katten

 • Cantharis
 • Berberis vulgaris
 • Solidago virgaurea |

Lees ook: Nierfalen bij katten: symptomen, diagnose, & Behandeling

Homeopathische middelen voor pancreatitis bij katten

Oranje kat loungen in dierenartsenkooi pancreatitis bij katten

 • Pulsatilla
 • Fosfor
 • Arsenicum album
 • Nux Vomica
 • Iris versicolor

Lees ook: Pancreatitis bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Homeopathische middelen worden meestal als een enkele stof gegeven. Zeer nuttig bij dieren en katten zijn C30- en C200-verdunningen die tot de meest gebruikte homeopathische potenties behoren. In acute gevallen zoals ongevallen en trauma’s kan het homeopathische geneesmiddel elke 30 minuten worden gegeven, terwijl in het algemeen de frequentie van 1 tot 3 keer per dag vaker voorkomt.

In de diergeneeskunde worden ziekten vaak behandeld met complexe of combinatiepreparaten. Ze bevatten een groep zorgvuldig op elkaar afgestemde homeopathische stoffen in verschillende potenties.

Bij katten kunnen complexe preparaten heel goed worden aanbevolen voor angst, dermatitis, gedrag en nierproblemen. Homeopathische complexpreparaten met aanvullende kruidengeneesmiddelen worden ook zeer succesvol gebruikt bij katten.

Wie beoefent veterinaire homeopathie?

Oranje kat die op zijn rug in een bed ligt

Om veterinaire homeopathie voor uw kat te verkrijgen, moet u een clinicus vinden die bevoegd is om als veterinair homeopaat te oefenen.

Het hangt af van het land dat bevoegd is om homeopathie te beoefenen. In de VS en Canada bepalen hun Veterinary Medical Associations veterinaire homeopathie als onderdeel van de diergeneeskunde.

Daarom kunnen alleen gelicentieerde DVM’s veterinaire homeopaten worden, wat het grote voordeel heeft dat de dierenarts met diepgaande kennis kan beslissen welk soort medicijn voor behandeling in elk geval moet worden gebruikt.

In Europa hangt het af van het land, maar er is de mogelijkheid dat een veterinaire homeopaat of holistische dierenarts een getrainde en gecertificeerde homeopathische arts is die geen diergeneeskundediploma heeft en werkt in een meer holistische natuurgeneeskundige praktijk met acupunctuur, Bachbloesems en natuurlijke gezondheidsremedies.

Hoe duur zijn homeopathische middelen?

Homeopathische middelen zijn zeer betaalbaar en variëren gemiddeld tussen US $ 4-US $ 10 en soms tot US $ 20. Ze worden meestal niet gedekt door huisdierenverzekeringen of eigenaren van gezelschapsdieren vereisen een upgrade van de verzekeringspolis.

Conclusie

houden katten van muziek?

Ondanks de controverse over de efficiëntie ervan, is homeopathie zeer gunstig voor de behandeling van acute, chronische aandoeningen en gedragsproblemen bij katten en honden en andere dieren.

Het moet in handen zijn van een ervaren homeopathische dierenarts, bij voorkeur een dierenarts met homeopathische kennis.

Veelgestelde vragen

Werkt homeopathie voor katten?

Homeopathische middelen bij katten zijn wijd verspreid met opmerkelijk succes, hetzij bij acute of chronische ziekten. Zelfs gedragsproblemen zoals angst en stress kunnen worden behandeld.

Wat zijn de bijwerkingen van homeopathische geneeskunde?

Homeopathie heeft geen bijwerkingen. Een verergering van de aandoening wordt echter vaak waargenomen bij het begin van de homeopathische behandeling. Dit kan worden verward met bijwerkingen.

Dit is daarentegen het duidelijke teken dat het geneesmiddel werkt zoals bedoeld en het lichaam van de patiënt begint de ziekte terug te vechten door de symptomen ervan te vertonen.

Wat is het beste homeopathische middel tegen pijn?

Enkele van de krachtigste homeopathische middelen tegen pijn zijn Arnica, Aconitum napellus (aconiet), Bryonia, Belladonna en Rhus toxicodendron (rhus tox). Het beste homeopathische middel tegen pijn hangt echter altijd af van het soort pijn, de locatie en de kracht waarop de juiste remedie zal worden bepaald.

Bronnen weergeven

Beythien, R.. Behandlung der Konjunktivitis beim Tier mit einem biologischen Präparat
Eine Praxiserhebung. BTM, 27(2), 39-46, 2010

Anetzhofer, J.. Echinacea compositum ad ons. dierenarts. in der Therapie von Infektionskrankheiten. BTM, 10,2), 46-60, 1993

Eichentopf, A., Eichentopf, F. Ergebnisse zur chronischen Niereninsuffizienz der Katze bei biologischer Behandlung. BTM, 47(7), 31-34, 2006