Heartgard Plus voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Heartgard Chewables for Cats is een merknaam van orale kauwtabletten hartwormpreventieproduct met het hoofdingrediënt ivermectine en vervaardigd door Boehringer Ingelheim Animal Health. In dit artikel leert u wat Heartgard is, op welke parasieten het zich richt, hoe het werkt, bijwerkingen om naar te zoeken en enkele veelgestelde vragen.

Heartgard For Cats Overzicht

Medicatie Type:

Macrocyclisch lacton, antiparasitair avermectine

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

6 weken of ouder

Merknamen:

Heartgard Chewables voor katten

Beschikbare doseringen:

55ug dosis voor katten met een gewicht van minder dan 5lb; 165ug dosis voor katten met een gewicht van 5-15lb.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Heartgard tabletten moeten bij kamertemperatuur worden bewaard.

Over Heartgard Voor Katten

Heartgard bevat het hoofdingrediënt ivermectine, een avermectine-antiparasiticide dat valt onder de grotere familie van de macrocyclische lactonenklasse van antiparasitaire geneesmiddelen.

Ivermectine werkt door binding aan neuromusculaire signaleringskanalen in ongewervelde dieren die glutamaat-gated chloride-ionkanalen worden genoemd. Wanneer het zich aan deze kanalen bindt, leidt dit tot verlamming en de dood van de parasiet.

Zoogdieren, zoals honden, katten en mensen, missen deze specifieke glutamaat-gated chloride-ionkanalen, wat in de meeste gevallen een hoge mate van veiligheid voor dit medicijn oplevert.

Ivermectine heeft een breed werkingsspectrum tegen veel verschillende soorten interne parasieten en sommige externe parasieten bij dieren. Bij katten is Heartgard door de FDA goedgekeurd voor hartwormpreventie, evenals voor het verwijderen en beheersen van intestinale haakwormen.

Wat doet Heartgard voor katten?

Heartgard Chewables for Cats wordt eenmaal per maand gegeven om hartworminfectie te voorkomen en intestinale haakwormen te elimineren en te voorkomen.

Als een goedgekeurde hartwormpreventie wordt Heartgard for Cats gebruikt om kattenhartwormziekte te voorkomen door het weefselstadium van hartwormlarven te elimineren.

Hartwormziekte wordt veroorzaakt door de parasitaire worm Dirofilaria immitis. In tegenstelling tot veel parasitaire wormen is de hartworm geen darmparasiet, maar een die de bloedvaten in de buurt van het hart bezet.

Hartwormen worden geïntroduceerd via een geïnfecteerde mug. De mug raakt geïnfecteerd na het nemen van een bloedmaaltijd van een geïnfecteerde hond, waar hij de larven van het eerste stadium verwerft, microfilariae genaamd, die in de bloedbaan van de getroffen hond leven.

De hartwormlarven rijpen in de mug totdat ze hun derde larvale stadium bereiken, het infectieuze stadium. Op dit punt wonen ze in de buurt van de monddelen van de muggen, zodat wanneer het zijn volgende dierlijke gastheer bijt, de infectieuze larven een nieuwe gastheer kunnen binnendringen. Het is op dit punt dat katten worden aangetast.

Hoewel honden de primaire gastheer van de hartworm zijn, kunnen katten ook een infectie ontwikkelen, hoewel de aard van hun infectie verschilt van honden.

Bij katten ontwikkelen de infectieuze larven zich gedurende ongeveer twee maanden tot larven van stadium 4. Anders dan bij honden, waar de kamers van het hart voornamelijk als verblijfplaats worden gericht door het ontwikkelen van hartwormen, vandaar hun naam, bij katten, vestigen de zich ontwikkelende wormen zich voornamelijk in de bloedvaten die de longslagaders worden genoemd. De belangrijkste longslagader verlaat het hart en vertakt zich als het de longen bereikt, om de longweefsels van bloed te voorzien.

De ivermectine in Heartgard is vooral effectief bij katten eerder tegen dit vierde larvale stadium, voordat het zich ontwikkelt tot een volwassen worm. Op deze manier, als een kat Heartgard regelmatig ontvangt, of op zijn minst tijdens het vroege stadium van infectie, kan hartwormziekte worden voorkomen.

Helaas is er bij katten geen veilige of goedgekeurde behandeling voor het doden van volwassen wormen zodra ze volledig volwassen zijn. Heartgard wordt daarom niet beschouwd als een behandeling voor volledig ontwikkelde hartwormziekte bij een kat.

Het gevaar van hartwormziekte bij katten ligt niet in de hoeveelheid wormen die een kat kan hebben, omdat de meeste katten zes of minder wormen hebben. In tegenstelling tot honden hebben katten in plaats daarvan een hoge gevoeligheid voor de aanwezigheid van de wormen.

Katten ontwikkelen een ontstekingsreactie op de volwassen wormen, die hartworm geassocieerde ademhalingsziekte of HARD wordt genoemd. Dit leidt tot de dood van de meeste wormen en veroorzaakt veranderingen in de longen die vaak verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd als astma of bronchitis.

Afgezien van deze tekenen, ondergaan de meeste katten deze eerste fase van infectie.

De volgende pkunst van hartwormziekte die nog gevaarlijker is voor katten, kan twee tot drie jaar later niet optreden, wanneer de volwassen hartwormen het einde van hun levensduur bereiken en beginnen te sterven. Dit is de fase die vaak kan leiden tot een acuut en dodelijk longletsel dat secundair optreedt aan het immuunsysteem van de kat dat reageert op zelfs maar één stervende worm.

Omdat hartwormziekte bij katten vaak onopgemerkt kan blijven (testen is niet zo betrouwbaar bij katten als bij honden), ernstige gevolgen kan hebben en geen veilige behandelingsopties heeft, is het gebruik van preventieve medicijnen zoals Heartgard de belangrijkste aanpak om hartwormziekte bij katten aan te pakken.

Heartgard for Cats is ook gelabeld voor het doden en voorkomen van haakwormen bij katten. Katten worden vooral getroffen door de haakwormen Ancylostoma tubaeforme en Ancylostoma braziliense.

Haakwormen zijn een soort bloedzuigende parasiet die in het darmkanaal leeft. Katten kunnen besmet raken door de nieuw uitgekomen larven in de omgeving in te nemen of wanneer de larven zich ingraven in de huid. Mensen kunnen ook een aandoening ontwikkelen die larvale migrans wordt genoemd, waarbij haakwormlarven de huid kunnen binnendringen en jeukende, irriterende laesies kunnen veroorzaken.

Haakwormen komen het meest voor in overvolle, warme, vochtige omgevingen met slechte sanitaire voorzieningen. Jonge kittens worden vaker getroffen door haakwormen, waarbij volwassen katten soms geen duidelijke tekenen vertonen dat er een infectie aanwezig is.

Het ivermectine in Heartgard is in staat om haakwormen in elke levensfase te doden. Verdere infecties kunnen worden voorkomen bij continu gebruik van Heartgard.

Bijwerkingen van Heartgard voor katten

Ivermectine heeft een zeer grote veiligheidsmarge bij katten. De MDR-1-mutatie die bij sommige honden wordt waargenomen en die kan leiden tot tekenen van neurologische toxiciteit bij ivermectinegebruik, wordt niet gezien bij katten.

Volgens de fabrikant vertoonden klinische studies met meer dan 3.000 doses Heartgard for Cats tekenen van braken en diarree in minder dan 0,5%.

Er zijn geen bijwerkingen waargenomen bij kittens die ongeveer twee keer de aanbevolen dosering kregen en bij volwassen katten die ongeveer vier keer de aanbevolen dosis kregen.

Er is ook een ruime veiligheidsmarge vastgesteld op drie keer de aanbevolen dosis bij drachtige en fokkoninginnen, evenals foktaarten.

Bijwerkingen veroorzaakt door massale overdoses worden meestal gezien binnen 10 uur na inname. Deze tekenen kunnen agitatie en vocalisatie, slechte eetlust, tremoren en desoriëntatie omvatten. Neurologische symptomen veroorzaakt door grote overdoses verminderen meestal gedurende meerdere dagen en de meeste katten zullen binnen twee weken tot een maand volledig herstellen.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van Heartgard for Cats of een orale preventieve medicatie, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Het gebruik van Heartgard wordt als veilig beschouwd in combinatie met vele andere veelgebruikte producten, waaronder ontwormers, vaccins en antibiotica, zoals waargenomen tijdens klinische onderzoeken. Het is echter altijd het beste om de start van nieuwe preventieve medicatie met uw dierenarts te bespreken, samen met eventuele medicijnen die uw kat momenteel gebruikt.

Heartgard voor katten dosering

Heartgard for Cats is een smakelijke kauwtablet die rechtstreeks kan worden gevoerd of aan het voedsel van uw kat kan worden toegevoegd.

Heartgard wordt alleen aanbevolen voor gebruik bij katten van ten minste 6 weken en ouder.

De werkelijke dosering van Heartgard is 10,9 microgram (mcg) per pond.

Heartgard voor katten komt in twee doseringsgroottes voor katten die minder dan 5 pond (55mcg) zijn of katten die tussen 5 en 15 pond (165mcg) wegen. Voor katten die meer dan 15 pond wegen, beveelt de fabrikant aan om tabletten te combineren om de juiste dosering te bereiken.

Een kat met een gewicht van 17 pond zou bijvoorbeeld een combinatie van de dosis van 5 tot 15 pond ontvangen, plus een dosis van minder dan 5 pond. Een kat met een gewicht van 21 pond zou twee van de doses van 5 tot 15 pond ontvangen.

Heartgard for Cats biedt de beste bescherming als het om de 30 dagen wordt gegeven.

De fabrikant geeft wel aan dat Heartgard seizoensgebonden kan worden gegeven, afhankelijk van het activiteitsniveau van muggen in de omgeving. Een eerste dosis moet binnen 30 dagen na de eerste blootstelling van een kat aan muggen worden gegeven om nog steeds de larven van stadium 4 te kunnen richten.

Evenzo moet een laatste seizoensgebonden dosis worden gegeven 30 dagen na de laatste blootstelling van een kat aan muggen.

Deze “seizoensgebonden” methode wordt problematisch, omdat veel mensen kunnen onderschatten wanneer muggen in de lente actief worden en hoe laat in de herfst ze kunnen aanhouden. Er kan ook veel variatie zijnvermogen op de lengte van een “seizoen” afhankelijk van de regio.

Muggen hebben ook het potentieel om binnenshuis te overwinteren met de juiste omgevingsomstandigheden. Dit is de reden waarom de meeste dierenartsen aanbevelen om het hele jaar door een hartworm preventief te gebruiken, zelfs voor binnenkatten.

Voor katten waarvan is bevestigd dat ze een actieve hartwormziekte hebben, heeft de American Heartworm Society (AHS) erkend dat het geven van Heartgard maandelijks gedurende twee jaar kan helpen om de wormbelasting te verminderen. Dit wordt echter nog steeds niet beschouwd als een behandeling in de zin van het kunnen elimineren van infecties.

De Heartgard for Cats tabletten zijn kauwbaar. Ze kunnen met de hand aan een kat worden gegeven of aan voedsel worden toegevoegd. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat een kat de volledige dosis krijgt.

De fabrikant beveelt aan dat als het kauwtablet niet wordt gekauwd en gegeten, en als handmatige toediening nodig is, de kauwtablet in kleine stukjes wordt gebroken om te worden gegeven.

Voedsel moet ook direct beschikbaar worden gesteld op de dag van toediening, omdat dit helpt bij de absorptie van de medicatie.

Als een dosis vermoedelijk verloren is gegaan, wordt afgewezen (d.w.z. dat u de overblijfselen van de tablet later op de grond vindt omdat uw kat deze uitspuugt), raadt de fabrikant aan een tweede dosis te geven.

Conclusie

Heartgard for Cats wordt algemeen erkend als een veilig en effectief medicijn voor de preventie van hartwormziekte bij katten. Als een preventief medicijn dat alleen is gelabeld voor hartwormen en haakwormen, heeft het echter een beperkter werkingsspectrum in vergelijking met sommige andere preventieve medicijnen die beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Hebben binnenkatten Heartgard nodig?

Kortom, ja. Het is waar dat binnenkatten een lager risico lopen op blootstelling aan muggen dan buitenkatten. Er is echter geen huis dat volledig kan worden bewezen als een barrière tegen muggen. In sommige studies door de jaren heen werd maar liefst 15 tot 25% van de hartwormpositieve katten beschouwd als binnenkatten, wat het risico benadrukt dat nog steeds aanwezig is voor katten binnenshuis.

Er zijn componenten voor hartwormziekte bij katten die het een moeilijke ziekte maken om therapie-opties te diagnosticeren en aan te bevelen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat een enkele worm een fatale reactie kan veroorzaken wanneer deze uiteindelijk sterft.

Tot die tijd zijn de meeste geïnfecteerde katten asymptomatisch. Sommige katten ontwikkelen echter ook astma-achtige symptomen eerder in de infectie die kunnen leiden tot een verkeerde diagnose.

Het missen van een diagnose van hartworm bij katten in de gemeenschappelijke. Het testen van katten op hartworm is problematisch, omdat de antigeentest alleen een vrouwelijke worm detecteert. Als een kat slechts één worm heeft en als die worm een mannetje is, zal de kat een negatieve test hebben, ook al is er een infectie aanwezig. De antilichaamtest geeft blootstelling aan, maar geen actieve infectie.

Om deze redenen wordt er veel aandacht besteed aan preventie, en dit omvat veel dierenartsen die het hele jaar door preventie aanbevelen, zelfs voor binnenkatten.

Kan ik Heartgard aan katten geven?

Ja, maar het is belangrijk om alleen Heartgard for Cats te gebruiken, dat doseringsgroottes heeft die geschikt zijn voor katten. De Heartgard- of Heartgard Plus-tabletten voor honden mogen niet worden gesplitst voor gebruik bij katten.

De kauwtabletten worden niet gescoord, wat betekent dat de medicatie niet noodzakelijkerwijs gelijkmatig verdeeld is over twee uiteinden van een tablet. Als een tablet wordt gebroken of gesplitst, kan de hoeveelheid medicatie in de volgende stukken zeer variabel zijn. Dit kan leiden tot een overdosis van de medicatie, of een subtherapeutische dosis.

Wat doet Heartgard voor katten?

Heartgard for Cats is specifiek gelabeld voor de preventie van hartwormen bij katten, evenals de behandeling en bestrijding van haakwormen. Het ivermectine in Heartgard is effectief in het doden van de larven van het vierde stadium van de hartworm, die aanwezig is binnen de eerste twee maanden van infectie. De fabrikant beveelt aan om binnen 30 dagen na blootstelling aan muggen te gebruiken voor het voorkomen van ziekten.

Voor katten die volledig volwassen hartwormen hebben, is er geen behandeling die de infectie veilig zal elimineren. Maandelijks gebruik van Heartgard gedurende twee jaar heeft echter een vermindering van de wormbelasting aangetoond.

Hebben katten hartwormpillen nodig?

Ja, katten moeten een preventief medicijn tegen hartworm gebruiken. Hartwormziekte bij katten is erg gevaarlijk, omdat de dood van slechts één worm wanneer deze het einde van zijn levensduur binnen twee tot drie jaar bereikt, kan leiden tot een fatale immuunreactie in de longbloedvaten die de longweefsels van een geïnfecteerde kat voeden.

Hartworm geassocieerde respiratoire ziekte (HARD) kan gemakkelijk worden verward met kattenastma of bronchitis, en de diagnose van hartwormziekte bij katten is lastig omdat het testen minder betrouwbaar bij katten in vergelijking met honden.

Zelfs binnenkatten moeten hartwormpreventie gebruiken, omdat een beet van een enkele geïnfecteerde mug ziekte kan veroorzaken en geen enkel huis volledig kan worden bewezen tegen muggen.

Hoewel de fabrikant van Heartgard richtlijnen biedt voor seizoensgebonden gebruik, kan de perceptie van het “seizoen” van de mug anders zijn dan bij verschillende mensen. Velen kunnen verkeerd inschatten hoe vroeg muggen in de lente kunnen verschijnen en hoe lang ze in de herfst kunnen aanhouden. Het “seizoen” van de aanwezigheid van muggen kan ook sterk variëren, afhankelijk van de regio van het land, waarbij sommige regio’s het hele jaar door muggenaanwezigheid hebben.

Vanwege de verraderlijke aard van hartwormziekte bij katten, het potentieel voor het veroorzaken van een acuut fatale reactie bij een kat die er anders gezond uitziet, de slechte voorspelbaarheid van transmissieseizoenen en het feit dat er geen behandeling is voor katten met actieve hartwormziekte, raden veel dierenartsen het gebruik van een hartwormpreventie het hele jaar door aan.