Gabapentine voor katten: Gebruik, Veiligheid, Dosering en bijwerkingen

Gabapentine voor katten Functie

Gabapentine is een veel voorkomend medicijn dat wordt gebruikt bij zowel huisdieren als mensen om bepaalde pijnlijke aandoeningen aan te pakken en als extra controle voor epileptische aandoeningen. Bij huisdieren wordt het ook vaak gebruikt voor milde sedatie voor stressvolle situaties en voor autoreizen, vooral bij katten.

Gabapentine voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Anticonvulsant

Formulier:

Vloeibare, actuele crème of gel

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Neurontin®, Aclonium®, Equipax®, Gantine®, Gabarone®

Beschikbare doseringen:

Tabletten: 100, 300, 400, 600, &800 mg, Orale verdunning: 50 mg/ml

Dus kunnen katten gabapentine nemen? Dat kunnen ze zeker! In dit artikel leert u wat gabapentine is, hoe het werkt en enkele veiligheidsrichtlijnen met betrekking tot dosering voor katten. We behandelen ook enkele veelgestelde vragen.

Wat is Gabapentine?

Gabapentine is een medicijn soort van in een klasse op zichzelf, geclassificeerd als een anticonvulsieve neuropathische pijn analgeticum. Trouw aan zijn classificatie heeft het een aantal verschillende indicaties.

Het meest voorkomende gebruik bij huisdieren is als pijnmedicatie, vooral voor neuropathische pijn. Neuropathische pijn wordt beschreven door mensen die het ervaren als een schietende of brandende pijn. Neuropathische pijn wordt meestal geassocieerd met zenuwen of het zenuwstelsel.

Hoewel het op zichzelf geen goed medicijn is voor aanvallen bij huisdieren, kan het worden toegevoegd als aanvullende therapie voor moeilijk te beheersen epileptische aandoeningen.

De meest voorkomende merknaam voor gabapentine is Neurontin, maar het komt ook in generieke vormen.

Wat doet gabapentine voor katten?

Gabapentine voor katten bij Vet

Gabapentine wordt gebruikt als pijnmedicijn voor chronische pijn en soms om bange katten te helpen kalmeren.

Bij katten wordt gabapentine meestal gebruikt als pijnmedicatie voor chronische pijn, zoals van artritis.

Gabapentine is ook erkend als gunstig bij het verminderen van de angstreacties die een kat kan hebben op de stress van het hanteren en worden onderzocht bij de dierenarts.

Het is gebruikelijk dat dierenartsen een enkele dosis voorschrijven die een paar uur voorafgaand aan dierenartsbezoeken wordt gegeven om wat sedatie te bieden en onderzoek en behandeling te helpen minder stressvol te zijn voor bepaalde patiënten.

Anekdotisch lijkt het ook te helpen om sommige katten veel rustiger te houden voor auto- of vliegtuigreizen en kan het worden aanbevolen om langere reizen minder stressvol te maken.

Studies hebben niet aangetoond dat gabapentine zo effectief is voor acute pijn bij katten als sommige andere medicijnen zoals buprenorfine, en dus wordt het minder vaak voorgeschreven voor een plotseling begin van een pijnlijke aandoening of na een operatie.

Gabapentine bijwerkingen bij katten

De meest voorkomende bijwerkingen bij katten met gabapentine zijn lethargie en abnormaal lopen /bewegen, wat ataxie wordt genoemd. Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze effecten kunnen worden verwacht of zelfs gewenst wanneer gabapentine opzettelijk wordt gebruikt als een kalmerend middel. Effecten beginnen meestal binnen 12 uur te slijten.

Gabapentine moet voorzichtig worden gebruikt bij katten met een lever- of nierziekte, omdat we kunnen zien dat het langer duurt voordat de effecten verdwijnen. Het gebruik ervan moet meestal worden vermeden bij zwangere koninginnen.

Gabapentine dosering voor katten

De dosering voor gabapentine kan variëren afhankelijk van de grootte van een kat, evenals of het wordt gebruikt als een pijnstiller, additief anticonvulsivum, of als een kalmerend middel voor dierenartsbezoeken of reizen.

Vanuit een veiligheidsperspectief zal een gabapentine dosering voor katten meestal niet meer dan 50-100 mg per kat om pijn aan te pakken of bij gebruik als kalmerend middel.

Als kalmerend middel wordt het vaak een paar uur voorafgaand aan een onderzoek in de dierenkliniek of voordat u in de auto of in een vliegtuig stapt.

Veel dierenartsen zijn van mening dat het kalmerende effect beter is wanneer een extra dosis 24 uur van tevoren wordt gegeven (gevolgd door de tweede dosis dichter bij het bezoek aan de dierenarts of de reis). Als pijnmedicatie wordt het meestal om de 12 uur gegeven om te beginnen, maar kan indien nodig worden verhoogd tot elke 8 uur.

Dit zijn slechts algemene richtlijnen en het is erg belangrijk om de aanbevelingen van uw dierenarts heel specifiek te volgen voor het meest effectieve en veilige gebruik van dit medicijn.

Doseringsvormen van gabapentine

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Er is geen specifieke veterinaire vorm van gabapentine voor huisdieren, en het is altijd de menselijke medicatievorm die op een extra-label of off-label manier wordt gebruikt, wat gebruikelijk is in de diergeneeskunde.

De meest voorkomende vorm van gabapentine is een capsule met poeder, met de voorgeschreven hoeveelheid gemengd met ingeblikt of zacht voedsel.

De capsule van 100 mg is de meest voorkomende maat die wordt voorgeschreven voor katten. Gabapentine komt ook in een vloeibare vorm van 50 mg / ml die koeling vereist.

De commerciële vloeibare vorm kan de kunstmatige zoetstof xylitol bevatten. Hoewel xylitol niet giftig is voor katten, is het giftig voor honden, dus wees voorzichtig met deze vorm als er een pup in uw huis is.

Om de dosering gemakkelijker te maken, vooral voor kleinere katten, kan gabapentine ook door uw dierenarts worden besteld als een samengesteld medicijn in verschillende vormen.

Hoe werkt Gabapentine?

Hoe gabapentine voor katten werkt

Het is niet precies duidelijk hoe dit unieke medicijn werkt, maar het lijkt de afgifte van bepaalde prikkelende neurotransmitters te remmen.

Gabapentine is een uniek medicijn en het werkingsmechanisme als zowel een pijnmedicatie, kalmerend middel en als een add-on medicijn voor aanvallen, wordt niet volledig begrepen. Er wordt gedacht dat het zich bindt aan een subeenheid van calciumkanalen, waardoor de afgifte van prikkelende neurotransmitters zoals stof P, glutamaat en noradrenaline wordt geremd.

Gabapentine als gereguleerde stof

In de afgelopen jaren is gabapentine een gereguleerde, geregistreerde stof geworden in sommige delen van de Verenigde Staten en Europa.

In de Verenigde Staten is het een Schedule V-stof in AL, KY, MI, ND, TN, VA en WV. Er zijn verschillende andere extra staten waar het niet officieel is gepland, maar onderworpen is aan aanvullende controleprocedures wanneer dit wordt voorgeschreven.

In Europa is het geclassificeerd als een klasse C-gecontroleerde drug in het Verenigd Koninkrijk.

Afhankelijk van uw locatie, vanwege beperkingen opgelegd door de gecontroleerde status, kan uw dierenarts mogelijk geen gabapentine voor uw kat voorschrijven zonder een onderzoek, en hercontrole-examens kunnen nodig zijn voor navullingen. Een uitzondering kan zijn om het van tevoren voor te schrijven om te helpen met sedatie voor een examen, maar een telegeneeskundeconsult kan nog steeds vereist zijn.

U kunt ook merken dat vanwege de extra registratie en beperkingen, dat uw dierenartskantoor gabapentine mogelijk niet draagt op locaties waar het wordt gecontroleerd, en als alternatief een recept kan verstrekken om het op te halen bij een lokale apotheek, in plaats van op het kantoor zelf.

In het kort

Gabapentine is een vaak voorgeschreven medicijn voor katten, het vaakst gebruikt voor chronische pijnaandoeningen, en als een pre-medicatie om stress of angst te verlichten voor veterinaire onderzoeken of reizen.

Lees ook: Kattenverlatingsangst: oorzaken, symptomen en behandeling

Het is meestal zeer veilig om te gebruiken bij het volgen van doseringsinstructies door een dierenarts. Als uw katachtige vriend gabapentine gebruikt en u vragen heeft over de dosering of veranderingen, is het erg belangrijk om het kantoor van uw dierenarts te bellen voor de beste aanbevelingen voor uw kat.

Veelgestelde vragen

Hoeveel gabapentine moet ik mijn kat geven?

Het is erg belangrijk om de instructies van uw dierenarts voor een specifieke dosering te volgen, afhankelijk van het gewicht van uw kat en het doel om het te gebruiken. Vanuit een veiligheidsperspectief zullen de meeste doses voor katten echter zelden hoger zijn dan 50-100 mg per kat.

Verdooft Gabapentine katten?

Gabapentine wordt vaak gebruikt als een kalmerend middel voor katten, maar het kalmerende effect hangt grotendeels af van de dosis, daarom is het erg belangrijk om het advies van uw dierenarts op te volgen wanneer u het voor dit doel gebruikt. Als uw kat gabapentine gebruikt als pijnmedicatie of voor aanvullende aanvalscontrole en hij of zij lijkt echt bezadigd wanneer hij het inneemt, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies over het aanpassen van de dosering.

Wat gebeurt er als u vergeet gabapentine voor katten te koelen?

De poedervormige capsules blijven stabiel bij kamertemperatuur (zelfs tot ongeveer 85 graden, 30 graden C) en vereisen geen koeling. De commerciële 50mg/ml vloeibare Neurontin moet wel in de koelkast worden bewaard en is het meest stabiel tussen 36-46 graden F (2-8 graden C). Er zijn enkele rapporten dat het stabiel kan blijven uit de koeling voor maximaal 7 dagen bij maximaal 85 graden F (30 graden C).

In wezen, als u merkt dat u de vloeibare gabapentine van uw kat voor een korte periode, zoals een uur of twee, hebt achtergelaten, is dit waarschijnlijk geen probleem. Als het ’s nachts of langer is weggelaten, neem dan contact op met het kantoor van uw dierenarts voor het beste advies over wat u moet doen. Vloeibare gabapentine weggelaten zal niet gevaarlijk of giftig worden voor een kat, maar kan een deel van zijn werkzaamheid verliezen.

Als u een samengestelde vorm van gabapentine heeft die koeling vereist, is het het beste om contact op te nemen met de specifieke bereidingsapotheek voor advies als het wordt weggelaten, omdat de vereisten kunnen verschillen afhankelijk van de bereidingsmethoden.