Kunnen leeuwen miauwen?

kunnen leeuwen miauwen

Als katteneigenaars zijn we eraan gewend dat onze schattige harige vrienden de meest interessante geluiden maken. Vocalisaties zoals spinnen, tjilpen, grommen en miauwen zijn allemaal gebruikelijk en stellen katten in staat zich uit te drukken.

Het meest voorkomende geluid dat we onze katten horen maken is het standaard miauwen. Het zou zeker ongebruikelijk zijn om een hele dag door te gaan zonder je kat meerdere malen te horen miauwen, aangezien katten de neiging hebben om te miauwen voor een verscheidenheid van redenen die dagelijks naar voren komen.

Vocalisaties zijn echter niet beperkt tot huiskatten. Wilde katten, met inbegrip van de grote, zoals leeuwen, maken ook veel lawaai. Als je ooit in de dierentuin bent geweest of een documentaire over wilde dieren hebt gezien, heb je misschien leeuwen geluiden horen maken die luider en zachter zijn dan de geluiden die je thuis hoort.

Zelfs als de geluiden die je leeuwen hebt horen maken een beetje anders zijn, vraag je je misschien af of ze ook kunnen miauwen net als huiskatten.

Dus, kunnen leeuwen miauwen?

Net als veel andere katten, zijn leeuwen in staat om een breed scala aan geluiden te maken voor verschillende doeleinden. Echter, leeuwen kunnen niet miauwen zoals huiskatten dat kunnen. Leeuwenwelpen kunnen geluiden maken die enigszins lijken op die van hun kleinere, huiselijke neven, maar het geluid zelf is heel anders.

We zullen het hebben over de basisprincipes van het miauwen van katten, maar we zullen ook de verschillen onderzoeken tussen de geluiden die leeuwen en andere grote katten in het wild maken.

Waarom miauwen katten eigenlijk?

Een miauw is een vocalisatie die katten om verschillende redenen gebruiken. Huiskatten miauwen vaak om iets te communiceren met hun mensen, of het nu is om voedsel te vragen, te vragen of je een deur wilt openen, een probleem aan te geven, of gewoon om hallo te zeggen. Kittens miauwen ook om met hun moeder te communiceren en om voedsel te vragen.

Echter, volwassen katten miauwen niet om te communiceren met andere katten; in plaats daarvan, gebruiken ze lichaamstaal en geuren. Onderzoek heeft aangetoond dat katten kunnen miauwen om hun eigenaars te manipuleren, en aangezien mensen de neiging hebben op dat gemiauw te reageren, hebben katten geleerd het gedrag voort te zetten om te krijgen wat ze willen.

Terwijl kittens afhankelijk zijn van hun moeders, zijn volwassen huiskatten uitsluitend afhankelijk van hun menselijke eigenaren voor voedsel, onderdak en aandacht. Het is geen wonder dat ze naar ons miauwen en niet naar andere katten: wij hebben wat ze nodig hebben!

Wat misschien nog interessanter is, is de overeenkomst tussen de kreten van mensenbaby’s en de geluiden die katten maken als ze voedsel willen. Eén studie bleek dat de frequentie van de spinnende geluiden van katten die voedsel zochten hoger was dan die van normaal spinnen en sterk leek op die van een baby.

Hoewel het experiment zich concentreerde op het spinnen en niet onderzocht of de katten al dan niet opzettelijk probeerden het huilen van een baby na te bootsen, toonde het aan dat mensen de voedselzoekende geluiden dringender en minder aangenaam vonden.

Hoewel het niet bewezen kan worden, vermoeden sommige mensen dat het miauwen van een kat zo goed werkt omdat het sterk lijkt op het huilen van een baby. Mensen reageren snel op het geluid van huilende baby’s, en katten willen eenzelfde soort reactie.

Leeuwen hebben niet dezelfde relatie met mensen

Hoewel we al hebben vastgesteld dat leeuwen technisch gezien niet miauwen, is het vermeldenswaard dat zij niet dezelfde behoefte hebben om met mensen te communiceren als huiskatten.

Leeuwen zijn wilde dieren die van nature communiceren met andere leeuwen, niet met mensen. Ondanks pogingen om leeuwen te domesticeren, zullen de meeste leeuwen nooit een mens tegenkomen. De noodzaak om een specifiek geluid te maken om met een mens te communiceren bestaat gewoon niet.

Maar omdat een katachtige niet afhankelijk is van mensen om te overleven, wil dat nog niet zeggen dat hij niet in staat is een miauw te produceren.

Waarom kunnen leeuwen dan helemaal niet miauwen?

Het komt vooral neer op keelanatomie

Alle katten behoren tot de Felidae-familie, die is onderverdeeld in twee onderfamilies: de Pantherinae en de Felinae. Tot de familie der panterachtigen behoren luipaarden, jaguars, tijgers en leeuwen, terwijl de familie der Felinae vele kleinere wilde katten en huiskatten omvat.

De meeste katten van de familie Pantherinae hebben stemplooien in het strottenhoofd die ervoor zorgen dat ze brullen in plaats van miauwen.

Zij hebben ook elastische ligamenten op hun tongbeen, dat vastzit aan het strottenhoofd. De elastische ligamenten maken de hele structuur flexibeler en beter geschikt om lagere tonen te produceren.

Dit is waarom leeuwen niet kunnen miauwen. Hun kelen zijn er gewoon niet voor gemaakt!

Anderzijds miauwen leden van de Felinae familie omdat zij een niet-elastisch tongbeen hebben, waardoor zij hogere tonen kunnen produceren. Dit bot kan ook een laag zoemend geluid voortbrengen als het strottenhoofd trilt, wat wij spinnen noemen.

Katten van de familie Pantherinae ondervinden wel dezelfde trillingen van het strottenhoofd als zij uitademen, maar door hun elastische ligamenten komt het geluid er uit als een brul in plaats van een spinnen.

Brullen Leeuwen Om Dezelfde Redenen Dat Kleinere Katten Miauwen?

Door het verschil in anatomie van het strottenhoofd, zou je kunnen veronderstellen dat het gebrul van een leeuw gewoon het equivalent is van het miauwen van een huiskat. Je zou echter verrast zijn te ontdekken dat gebrul een ander doel dient in het wild.

Het gebrul van een leeuw kan worden gehoord tot op 5 mijl afstandwaardoor ze uitstekend op afstand kunnen communiceren met andere leden van hun troep. Als een van de meest sociale grote katachtigen, is lange-afstand communicatie heel nuttig voor leeuwen! Ze brullen ook om indringers te waarschuwen en om hun troep te vertellen dat er gevaar dreigt. Mannetjes leeuwen brullen zelfs om andere mannetjes te laten weten dat zij de baas zijn; een luide brul is een teken van een krachtige leeuw!

Zoals wij reeds hebben vermeld, is de standaard miauw van een huiskat hoofdzakelijk een middel om een behoefte aan voedsel of aandacht aan mensen of een moederkat kenbaar te maken. Het is geen waarschuwing zoals het gebrul van een leeuw, en het legt geen grote afstanden af.

Maken leeuwen nog andere geluiden?

Leeuwen zijn de enige grote katachtigen die sociale dieren zijn – dat wil zeggen dat ze in groepen leven, samen jagen, en voedsel delen. Dit betekent ook dat leeuwen veel tijd besteden aan communicatie met andere leeuwen. Naast het brullen zijn er nog enkele andere geluiden die leeuwen maken om te communiceren met hun troep en met eventuele buitenstaanders.

Grommen en kreunen

Leeuwen kunnen lage kreunende geluiden maken om te socialiseren met andere leeuwen. Vooral oudere leeuwen maken kreunende en kreunende geluiden, soms in unisono. Door de flexibiliteit van hun tongbeen zijn deze lage kreunen en kreunen korte geluiden die overeenkomen met het spinnen van kleinere katten.

Grommen & Kermen; Sissen

Net als andere katten, grommen en sissen leeuwen. Grommen en sissen kunnen beide aangeven dat een kat ongelukkig, bang, of bedreigd is. Leeuwen kunnen grommen of sissen om een andere leeuw te waarschuwen zich terug te trekken, mogelijk voordat ze een fysiek gevecht beginnen. Leeuwen kunnen ook grommen om hun voedsel op te eisen na een jacht en om anderen te vertellen dat ze hun eten elders moeten zoeken.

Welke geluiden hoor ik niet van leeuwen?

We hebben al gezegd dat het spinnende geluid alleen gemaakt wordt bij katten met een stijf tongbeen, leeuwen kunnen dus niet spinnen omdat hun tongbeen flexibel is. Een ander veelvoorkomend geluid dat veel grote katten kunnen maken heet prusten, of gnuiven. Een pufje ontstaat wanneer een grote kat een kort luchtblaasje door de neus blaast, een soort luide snuif. Het pufje is bijna gelijk aan het spinnen van een kleinere kat, en het wordt normaal gebruikt voor vriendelijke dagelijkse communicatie. Het geluid gaat ook vaak gepaard met een hoofdbuiging.

Leeuwen zelf gniffelen echter niet. Katten die wel gniffelen zijn tijgers, jaguars, en sommige luipaarden. Aangezien leeuwen al lage kreunende en kreunende geluiden maken om op een vriendelijke manier te socialiseren, missen ze niets door niet te gniffelen. Ze hebben gewoon een andere manier van sociaal zijn!

Kunnen andere grote katten miauwen zoals huiskatten?

Hoewel ze technisch gezien tot de Felinae familie behoren en meestal naast kleinere wilde katten worden geclassificeerd, zijn jachtluipaarden wel degelijk grote dieren en ze miauwen de hele tijd! Cheetahs en huiskatten hebben een gelijkaardige stem, en ook al zijn het grotere katten, toch staan cheetahs bekend voor enkele behoorlijk schattige miauwen.

Als je ooit de kans krijgt om een jachtluipaard van dichtbij te zien, zul je ze horen tsjirpen, miauwen en spinnen net als je eigen katten, hoewel hun miauwen misschien iets luider klinken.

Final Thoughts

Getuige zijn van een grote kat handelen net als een huiskat kan vermakelijk zijn, maar je zult ergens anders moeten kijken dan de leeuwententoonstelling in de dierentuin als je de zachte, hogere toon miauwen wilt horen die je thuis gewend bent. Kijk naar cheetahs, cougars en bobcats in uw plaatselijke dierentuin als u echt wilt horen hoe miauwen in het wild klinken.

Als je geïnteresseerd bent in andere manieren waarop leeuwen op huiskatten kunnen lijken, ga dan voorbij het geluid en ga verder met hun gedrag. Vergelijk de twee en je zal merken dat zowel leeuwen als huiskatten hun territorium afbakenen door hun geur op dingen te wrijven. Ze eten allebei vlees, ze jagen of besluipen allebei een prooi ’s nachts, en ze houden allebei van zonnebaden!

Was je verbaasd te horen dat leeuwen niet kunnen miauwen? Welke andere verschillen tussen leeuwen en huiskatten vind jij interessant? Laat het ons weten!