Waarom slaapt mijn kat in de reismand?

waarom slaapt mijn kat in haar reismandje

Voor de meeste katten is het reismandje een teken van naderend gevaar. Wanneer u het reismandje van uw kat tevoorschijn haalt, betekent dit dat u in de auto stapt en in veel gevallen een reis naar de dierenarts moet maken.

Maar wat als je dat reismandje helemaal niet tevoorschijn haalt en in plaats daarvan gewoon de hele dag onderweg bent…en je kat besluit erin te slapen?

Waarom zouden katten in een reismandje slapen?

Als het reismandje altijd beschikbaar is, zullen katten het zien als een comfortabel hokje waarin ze kunnen slapen. Als het reismandje alleen tevoorschijn wordt gehaald als het tijd is om te reizen, kunnen katten opgewonden zijn over het feit dat ze op reis gaan of waarschijnlijker proberen hun geur op het nieuwe voorwerp te verspreiden terwijl ze comfortabel blijven.

Laten we eens wat beter kijken naar wat katten kan motiveren om in hun favoriete reismand te slapen met 5 redenen om zijn katachtige gedrag te verklaren.

Waar is je reismand?

Voordat we ingaan op de specifieke redenen, is het de moeite waard om te overwegen waar uw reismandje zich het grootste deel van de tijd bevindt, omdat dit van grote invloed zal zijn op welke reden het meest zinvol is voor uw kat.

Het is duidelijk dat als uw kat in zijn reismandje slaapt, het reismandje er ook is, maar is het altijd beschikbaar of alleen voor korte periodes?

Als het reismandje slechts voor korte periodes buiten is, zullen verklaringen zoals geurmarkering en nieuwsgierigheid nog waarschijnlijker zijn. Maar als het reismandje altijd beschikbaar is voor dutjes, dan waarderen katten het waarschijnlijk gewoon als een knus kattenbedje.

Hou dit in gedachten terwijl je de redenen hieronder bekijkt!

Reden 1: Om de drager te “claimen” met hun geur!

Het kan gemakkelijk zijn om te vergeten, maar onze katachtige vrienden leven in een heel andere wereld dan de onze, waar geuren en territorium uiterst belangrijk. In het wild zouden katten grote delen van het land beheersen en een meestal solitair bestaan leiden.

Ook al zijn onze katachtige vrienden blij om te delen hun bij ons thuis, is territorium nog steeds belangrijk, en terwijl het voor ons gemakkelijk is om de lijnen van ons territorium (aka ons huis) visueel te bepalen, gebruiken onze katten geur om uit te vinden wat wat is en wie waar thuishoort.

Als je bedenkt dat onze katten een reukzin hebben die 14 keer sterker is dan de onze, is het geen verrassing dat wij het soms gewoon niet snappen! Geur is zelfs zo belangrijk dat als de geur van een kat te veel verandert, hun eigen moeder hen niet meer herkent!

Maar wat heeft dit alles te maken met slapen in een reismandje?

Omdat dat kattenmandje een deel van het territorium van je kat is en net als jij en al het andere in hun domein zou het ruiken als je kat! Tenminste, dat is de mening van je kat.

Draagzakken ruiken vreemd als ze uit de kast, garage, auto, of een andere ruimte komen waar katten niet regelmatig komen. Voor uw kat is dat iets waar iets aan gedaan moet worden en als dat reismandje net van een vreemde plek kwam buiten het huis dan is het een nog belangrijkere kwestie omdat de geur nog vreemder is!

Hoewel katten verschillende manieren hebben om hun territorium te markeren, van de katachtige kopstoot tot krabben, werkt slapen ook en hun talrijke geurklieren zullen ervoor zorgen dat het reismandje naar hen ruikt. Ze kunnen zelfs een dun laagje haar achterlaten om het echt duidelijk te maken!

Reden 2: Katten houden van kleine ruimtes die veilig aanvoelen

Het is nu een klassieke internet meme, dus je hebt waarschijnlijk de zin “Als ik pas, zit ik.” wel eens gehoord.

Zoals met de meeste memes, begint het met een kern van waarheid en katten houden er echt van om zich in kleine ruimtes te wringen als het op dutjes aankomt… of echt elke tijd. U kunt zelfs genieten van hele complicaties van katten die in sommige verbijsterend kleine ruimtes kruipen:

Maar we kunnen ons tot veel meer wenden dan alleen memes als het gaat om katten en kleine ruimtes en dit fenomeen heeft enige serieuze academische aandacht gekregen. Onderzoekers ontdekten dat het krijgen van een doos om zich in te verstoppen het stressniveau van een kat in het dierenasiel verminderde. De gebruikte dozen lijken sterk op de vorm van een standaard reismandje, dus het mag geen verrassing zijn dat katten graag een dutje doen op een veilige plek.

Waarom zou dit zijn?

Hoewel we misschien alleen maar denken aan onze katten als cadeaugevende apex roofdieren, zijn onze katten in werkelijkheid ook prooien, en verstoppen in donkere kleine ruimtes is een geweldige manier om zich veilig te voelen. Ook al hoeft uw kleine kat zich geen zorgen te maken over roofdieren in uw huis, hun instinct drijft hen nog steeds om veilige veilige locaties te vinden, zoals hun kattenmand.

Deze motivatie voor kleine ruimtes verklaart waarom zo veel kattenbomen schuilhokjes bevatten en andere katachtige slaapvoorkeuren zoals een dutje doen op bagage of een rugzak.

Reden 4: Uw kat was nieuwsgierig naar de drager…en werd slaperig

Onze katten staan bekend om hun interesse in alles wat nieuw is en ook al lijkt hun nieuwsgierigheid misschien niet op zijn plaats in huis, het is een cruciaal onderdeel van hun overleving geweest.

Als productieve jagers zijn katten altijd op zoek naar hun volgende maaltijd, wat betekent dat ze in kleine, nauwe en vaak donkere plaatsen op zoek gaan naar potentiële prooien. Natuurlijk hoeft uw goed doorvoede huiskat niet elke hoek van het huis af te zoeken om een muis te vinden om te overleven, maar het instinct om te verkennen is nog steeds sterk en veel katten kunnen het gewoon niet weerstaan om een kijkje te nemen in dat kattenmandje.

Maar verkenning kan een kat uitputten, toch?

Wat misschien begon als een gelegenheid om te verkennen, kan veranderen in slaaptijd als katten ontdekken dat hun nieuwe territorium heel comfortabel is. Deze verklaring is vooral waarschijnlijk als het reismandje niet 100% van de tijd beschikbaar is en in plaats daarvan alleen voor het reizen tevoorschijn wordt gehaald.

Reden 5: reismandjes kunnen warm zijn…en katten houden van warmte!

Onze katten houden ervan om een zo warm mogelijke plek te vinden en een reismand is vaak een geweldige optie. De omheinde ruimte helpt katten hun warmte vast te houden en als je er een comfortabel kattenbed of deken bij doet, kunnen de meeste katten het gewoon niet laten om in de reismand te slapen.

Afhankelijk van het materiaal waarvan het reismandje is gemaakt, kan het heel goed isoleren en katten zijn voortdurend op jacht naar warmte.

Katten hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur van ongeveer 102 graden Fahrenheit, wat betekent dat ze iets meer werk moeten verzetten om warm te blijven in vergelijking met ons. Hoewel katten een vacht hebben, kunnen ze niet gewoon een jasje aantrekken om het warm te krijgen, en zich opkrullen in een slaperig bolletje in hun reismandje kan dan het op één na beste zijn!

Moet ik me zorgen maken?

Absoluut niet!

In feite, zou je jezelf moeten beschouwen lucky!

Veel katten zullen wegrennen bij de eerste aanblik van hun reismandje, wat uitstapjes naar de dierenarts nog moeilijker maakt. Als u het geluk heeft een kat te hebben die graag in het reismandje slaapt, dan bent u een stap dichter om de hele ervaring minder stressvol te maken.

Hoe maak je de reismand van je kat nog aangenamer om in te slapen

Of uw kat nu al in hun reismandje slaapt of als u uw kat gewoon wilt aanmoedigen ermee te beginnen, zodat het niet zo’n enge plek lijkt, er zijn verschillende dingen die u kunt doen om het gedrag aan te moedigen.

Voeg extra beddengoed toe

De meeste draagzakken zijn op zichzelf niet erg comfortabel. Of ze nu een harde of zachte schaal hebben, ze zijn meestal gemaakt van gemakkelijk schoon te maken maar niet erg knus plastic. Hoewel sommige katten zich daar niets van zullen aantrekken, zullen de meeste katten de toevoeging van een bedje of dekentje om de reismand wat ruimer te maken op prijs stellen.

Plaats het reismandje op een drukke (maar veilige) plaats

We hebben al besproken hoe belangrijk territorium is voor katten, maar ze willen niet alleen elke oude grondgebied. In plaats daarvan willen ze enkele van de beste plekken in het huis opeisen!

Dat verklaart waarom territoriaal gedrag zoals krabben zo vaak voorkomt op meubels in de woonkamer waar mensen het meest waarschijnlijk rondhangen. Het is ook de plaats bij uitstek voor interessante geuren als mensen zich onder elkaar begeven.

Deze belangrijke en sociaal belangrijke plekken in huis zijn uitstekende locaties voor een kattenmand, omdat het katten een veilige plek geeft om rond te hangen in sociaal belangrijke gebieden.

Dat betekent natuurlijk niet dat je het reismandje midden in de keuken moet zetten (ook al vindt je kat dat misschien wel fijn) en je zult nog steeds een hoekje of ander hoekje willen kiezen waar katten zich extra veilig in hun reismandje kunnen voelen terwijl ze een dutje doen.

Laat een paar traktaties binnen

We hebben ook besproken dat de natuurlijke nieuwsgierigheid van een kat kan worden gekoppeld aan hun roofzuchtige instincten, dus wat een betere manier om daar gebruik van te maken dan het verbergen van een traktatie of twee in het reismandje van uw kat?

Een snack en een dutje zullen moeilijk te weerstaan zijn voor elke kat!

Slotgedachten

Na ons eigen onderzoekje in de wereld van de katachtige instincten mag het geen verrassing zijn dat katten graag in hun reismandje slapen.

Als ze zich over de mogelijke negatieve associaties heen kunnen zetten of ze nooit in de eerste plaats hebben gehad, zijn reismandjes eigenlijk ideale plekjes om zich te nestelen, warm te blijven en de dag weg te slapen.

Wat denk jij? Welke verklaring is het meest logisch voor waarom uw kat in een reismandje slaapt?