Zijn Maine Coons vatbaar voor diarree? Oorzaken en hoe te helpen

Maine coons worden niet alleen beschouwd als schattige katten, maar ze zijn ook een over het algemeen gezond kattenras. Echter, zoals de meeste katten, zullen ze op een bepaald moment ziek worden.

Dit kan echt een hoop zorgen veroorzaken, maar als je weet hoe je hiermee om moet gaan, weet je precies hoe je je Maine coon beter kunt laten voelen.

Zijn Maine Coons vatbaar voor diarree? Ja, en dat komt omdat ze de neiging hebben zich als een kitten te gedragen, ook al zijn ze al volwassen. Ze hebben een grote eetlust omdat ze veel energie hebben en dit leidt er op de een of andere manier toe dat ze een gevoelige maag hebben. De kunst is om het juiste dieet voor ze te vinden.

Natuurlijk is dit antwoord niet allesomvattend. Er zijn andere Maine coons die hun leven doorbrengen zonder braken of diarree te hebben. Verder zijn er ook externe factoren waarmee je rekening moet houden als je Maine coon diarree krijgt, omdat het een bacteriële of virale infectie kan zijn.

U zult hier meer over te weten komen, evenals een aantal eenvoudige remedies om te doen. Dus blijf lezen om te zien hoe u uw Maine coon zich beter kunt laten voelen!

DE GENETISCHE AANLEG VAN MAINE COONS

Over het algemeen is de Maine coon een gezond kattenras. Ze worden ook wel een “winterharde kat” genoemd, omdat ze elk obstakel dat ze tegenkomen aankunnen. Omdat ze groot en wendbaar zijn, zullen ze meestal niet bezwijken aan verstuikingen en andere lichaamspijnen.

Aan de andere kant hebben ze een genetische predispositie voor polycysteuze nierziekte. Dit betekent dat, hoe gezond uw Maine Coon ook is, de kans groot is dat deze ziekte hun dagelijks leven beïnvloedt.

Het verontrustende is dat de symptomen van deze ziekte sterk lijken op die van een oude en zieke kat.

Daarom moet u altijd letten op de symptomen van uw Maine Coon, zodat u kunt zien of hij of zij lijdt aan normale diarree of aan diarree die wordt veroorzaakt door virale of bacteriële infecties.

WAT IS POLYCYSTEUZE NIERZIEKTE

Dit is een erfelijke aandoening van Maine coons waarbij er cysten in hun nieren ontstaan. In het begin, als ze geboren worden, zijn de cysten klein. Ze hebben echter de neiging groter te worden naarmate uw Maine Coon opgroeit. Bij sommigen blijven ze gewoon sluimeren en hebben ze geen medische verzorging nodig.

Maar bij anderen kunnen de vergrote cysten het gezonde nierweefsel beschadigen. Hun nieren zullen dan niet meer goed functioneren, en dit leidt meestal tot chronische nierziekte.

U kunt nu in paniek raken en uw kat met spoed naar de dierenarts brengen voor behandeling. Maar wacht even, want het is nog steeds waarschijnlijk dat uw kat normaal zal functioneren.

Bovendien kan de nier niet zomaar operatief worden verwijderd, want de nieren zijn van vitaal belang: ze maken hormonen aan, verwijderen afvalstoffen uit het bloed, regelen de bloeddruk en stimuleren het beenmerg tot de aanmaak van rode bloedcellen.

Uw Maine Coon zal zeker een normaal leven leiden. Het is alleen zo dat zijn nierfuncties later zullen afnemen. Dit is dus een van de redenen waarom uw Maine coon vatbaar is voor diarree. Hier zijn de andere symptomen van deze ziekte naast diarree:

  • Gewichtsverlies
  • Lethargie
  • Verlies van eetlust
  • Overgeven
  • Frequent urineren
  • Verhoogde dorst

OORZAKEN VAN DIARREE BIJ MAINE COONS

Nu u bekend bent met één van de belangrijkste oorzaken van diarree bij uw Maine Coon, namelijk Polycysteuze Nierziekte, laten we nu de andere redenen bespreken waarom dit gebeurt.

ALLERGIE VOOR ZUIVEL EN GLUTEN

Omdat Maine coons een gevoelige maag hebben, kan het zijn dat ze bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen. Net als mensen hebben ook zij voedselallergieën. Maar goed, dit is niet schadelijk voor hun gezondheid. Van bepaalde voedingsmiddelen krijgen ze alleen, nou ja – poep.

De meest bekende voedingsmiddelen die dit veroorzaken zijn zuivel en gluten.

OVERVOEDING

Maine coons zijn altijd hongerig. Dit is deels de reden waarom ze nog steeds kittenachtig zijn, ook al zijn ze al volwassen. Net als Sphynxkatten moeten ze veel gevoerd worden omdat ze veel energie verbruiken. Dat is toch goed, want dan blijven ze gezond? Dat is niet altijd het geval.

Je weet dat je je Maine coon te veel eten geeft als ze een paar minuten na het voeren plotseling begint te braken of diarree heeft. Ze kan heel voedsel overgeven of alleen dunne brij. Wat diarree betreft, zult u merken dat haar poep een beetje loopachtig is.

SNEL ETEN

U kunt uw Maine Coon kalmeren als u hem zo snel ziet eten. Wanneer dit gebeurt, komt er veel druk op zijn maag te staan, wat kan resulteren in regurgitatie of diarree.

In het ergste geval raakt hij verstopt omdat zijn maag de enorme hoeveelheid voedsel niet in één keer kan verwerken.

TE VEEL NATVOER

We hebben al vastgesteld dat Maine coons een gevoelige maag hebben en dat je ze moet voeren zoals je ze voerde toen ze nog kittens waren. Daarom moet je de juiste balans vinden als het op hun voeding aankomt.

Als je te veel natvoer geeft, zal hun maag niet veel hebben om af te breken. Dit resulteert ook in diarree en een maag die van streek is. Hetzelfde geldt als je ze alleen maar droogvoer geeft.

WAT TE DOEN ALS UW MAINE COON DIARREE HEEFT

Je hoeft je niet altijd naar de dierenarts te haasten als je Maine Coon diarree heeft. De reden hiervoor is dat het misschien maar een eenmalig iets is en niet zo ernstig.

U zult uw kat alleen maar meer onnodige stress bezorgen als u hem naar de dierenarts brengt om er vervolgens achter te komen dat de oplossing is om hem gewoon veel water te geven.

GEEF VEEL WATER

Je Maine Coon zal zeker uitgedroogd raken als hij diarree heeft. Daarom moet je ervoor zorgen dat hij zo veel mogelijk water krijgt als hij kan. Dit kan lastig zijn als hij niet uit zichzelf wil drinken. Een goede truc is om water toe te voegen aan zijn volgende maaltijd.

Op die manier krijgt hij water te drinken terwijl hij eet. Verder kunt u een in water oplosbaar supplement aan het water toevoegen om hem op te peppen.

YOGURT VOEDEREN

Zorg ervoor dat de yoghurt die je hem gaat geven niet gearomatiseerd en ongezoet is. Geef hem ook niet te veel, twee tot vijf eetlepels zijn voldoende. Yoghurt kan helpen zijn maag te stabiliseren.

Het zit ook vol met vitamine C, fosfor, kalium, natrium en calcium. Deze kunnen helpen bij het versterken van de darmgezondheid van uw kat en ook bij het afbreken van de eiwitten in zijn voedsel.

MAALTIJDEN REGELEN

In plaats van twee keer per dag een volledige maaltijd te geven, moet u de routine veranderen en hem meerdere keren in kleine hoeveelheden voeren. Dit zal zijn maag helpen te herstellen terwijl hij overal ligt te poepen.

Op deze manier krijgt uw Maine Coon kat toch zijn volledige maaltijd, maar wordt zijn maag niet onder druk gezet om alles in één keer te verteren.

VERANDERING VAN DIEET

Als je merkt dat hij nog steeds last heeft van diarree nadat je een paar dingen hebt veranderd, kan het voer dat je hem geeft de oorzaak zijn. Let dus op de ingrediënten, probeer weg te blijven van voeding die zuivel en gluten bevat.

Wat droogvoer betreft, moet u ervoor zorgen dat u de variant zonder granen neemt, want dit kan moeilijk te verteren zijn voor de maag van uw kat. Wat natvoer betreft, kunt u beter geen tonijn eten, want dat bevat veel kwik.

RAADPLEEG DE DIERENARTS

Dit is wat u moet doen als uw kat op de tweede dag nog steeds ernstige diarree heeft. Kijk ook eens naar zijn poep om te zien of er bloed te zien is. Als dat het geval is, dan moet u onmiddellijk naar uw dierenarts, omdat hij misschien moet worden gelegd op een druivensuiker infuus of antibiotica worden voorgeschreven.

GERELATEERDE VRAGEN AAN

Moeten Maine beren vaak overgeven? Ja, Maine coons moeten vaak overgeven omdat ze de neiging hebben snel te eten, wat resulteert in oprispingen. Ook hebben ze de neiging veel kattenhaar op te nemen, wat ook braken veroorzaakt. Controleer zijn braaksel altijd op bloed of andere stoffen om te zien of u naar uw dierenarts moet gaan.

Hebben Maine coons speciaal voer nodig? Niet echt, maar je moet er wel voor zorgen dat ze een evenwichtige voeding hebben. Dit betekent dat er een mix van nat- en droogvoer moet zijn. Je kunt ze ook niet te veel natvoer geven, want dat kan leiden tot diarree. Probeer weg te blijven van zuivel en gluten.