Kunnen kittens kattenkruid hebben?

Katteneigenaren zijn al lang gefascineerd door de unieke en euforische gedragsreacties op kattenkruid. Bied een kat wat kattenkruid aan en je zult snel een verandering in hun gedrag merken. Catnap wordt al vele jaren gebruikt om de speeltijd te verbeteren, mentale stimulatie aan te moedigen en zelfs katten te helpen ontspannen.

Snel overzicht

01

Kattenkruid bevat een stof genaamd nepetalacton, waardoor katten reageren met een gevoel van euforie.

02

Kattenkruid is veilig voor kittens, maar ze reageren erop totdat ze 3 tot 6 maanden oud zijn.

03

Kattenkruid kan worden gebruikt om de speeltijd voor kittens te verrijken of om ontspanning aan te moedigen.

We weten dat kattenkruid overal verkrijgbaar en veilig is voor volwassen katten, maar kunnen kittens kattenkruid hebben? Als u een nieuwe kitteneigenaar bent, bent u waarschijnlijk op zoek naar nieuwe manieren om uw nieuwe katachtige familielid te vermaken en hen aan te moedigen wat energie te verbranden.

Kittens hebben veel stimulatie uit verschillende bronnen nodig om een gezonde ontwikkeling aan te moedigen en ze bezig te houden, dus laten we eens kijken naar de veiligheid van kattenkruid voor kittens en hoe je kattenkruid kunt gebruiken om de speeltijd interessanter te maken.

Wat is kattenkruid?

Bundel kattenkruidbladeren, stengels en bloesems

Katten reageren op een chemische stof in kattenkruid genaamd nepetalacton.

Kattenkruid, of Nepeta cataria is een lid van de muntfamilie. Dit kruid groeide oorspronkelijk in Europa en Azië, maar groeit nu over de hele wereld. Het is soms te zien groeien in tuinen en langs de kant van de weg. Het is ook wel bekend als kattenkruid, kattenkruid of kattenkruid.

Kattenkruid scheidt een chemische stof af die nepetalacton wordt genoemd. De geur van deze afscheiding is wat katten gek maakt. Nepetalacton wordt gevonden in de bladeren, zaden en stengels van de kattenkruidplant en komt vrij wanneer deze delen van de planten worden geplet, gekauwd of gewreven. Daarom zie je misschien dat je kat in de plant rolt – ze proberen meer van deze olie vrij te maken om de heerlijke geur te verhogen.

Lees ook: Wat doet kattenkruid met katten & Waarom katten het leuk vinden?

Wat doet kattenkruid met katten?

Calico kat spelen met kattenkruid

Kattenkruid geeft katten een gevoel van opgewonden euforie, meestal gevolgd door kalmte.

Zodra uw kat nepetalacton snuift, komt het de neus binnen en bindt het zich aan zeer gespecialiseerde geurreceptoren die olfactorische cellen worden genoemd, die signalen naar de hersenen sturen. De hersenen veroorzaken dan een afgifte van endorfines, een reactie die dacht vergelijkbaar te zijn met de manier waarop de hersenen reageren op morfine.

Meestal volgt een vreemde aanval van hyperactiviteit en geluk snel, en je kunt merken dat je kat kwijlt, springt of strekt. Katten kunnen ook gek rennen, overslaan en door de kamer springen. De geur kan je kat ook helemaal doen relaxen en je zelfs meer genegenheid tonen.

Af en toe kunnen katten agressief worden als reactie op kattenkruid, wat een ongewenste gedragsreactie is. Katten die op deze manier reageren, mogen geen kattenkruid gebruiken. De reactie van elke kat op kattenkruid is anders. In feite reageert 20% tot 30% van de katten niet allemaal op kattenkruid. Er wordt gedacht dat de reactie van een kat op kattenkruid genetisch is.

De effecten van kattenkruid zijn meestal van korte duur en verdwijnen na ongeveer 30 minuten wanneer de kat zijn gevoeligheid voor nepetalacton verliest. Het komt vrij vaak voor dat katten stil en ontspannen zijn terwijl de effecten van de euforie verdwijnen. Het is belangrijk op te merken dat de effecten van kattenkruid niet verslavend zijn en dat katten er op geen enkele manier afhankelijk van worden.

We begrijpen niet helemaal waarom katten zo dol zijn op kattenkruid, maar sommige onderzoeken suggereren dat de hersenen de geur interpreteren als een feromoon. De gedragsreacties op kattenkruid worden geassocieerd met soortspecifiek gedrag, waaronder voeden, spelen en roofzuchtig gedrag. De wetenschappers merkten ook op dat deze reacties willekeurig en intermitterend zijn.

Lees ook: Kunnen katten kattenkruid eten?

Kunnen kittens kattenkruid hebben?

De meeste kittens jonger dan 3 tot 6 maanden reageren helemaal niet op kattenkruid.

Kittens hebben veel stimulatie nodig om ze bezig te houden en een gezonde ontwikkeling te stimuleren. Kattenkruid kan bijzonder interessant zijn voor uw kitten. Maar we weten dat kittens pas een gevoeligheid voor nepetalacton ontwikkelen als ze wat ouder zijn, meestal rond de 3 tot 6 maanden oud. Vóór deze leeftijd kunnen kittens kattenkruid volledig negeren of er slechts een zeer zwakke reactie op produceren. Zodra ze die gevoeligheid ontwikkelen, worden kittens gek van kattenkruid!

We zijn allemaal bekend met de zoomies, en kattenkruid kan vaak deze gekke afleveringen van rondrennen veroorzaken. Speeltijd is essentieel om verveling en probleemgedrag te voorkomen, en een beetje kattenkruid kan make speeltijd net dat tikkeltje spannender.

Als uw kitten reageert met de zoomies, kan het ook een geweldige manier zijn om hem wat beweging te geven, vooral voordat hij buiten mag, of voor katten die alleen binnen leven.

Als uw kitten goed reageert op kattenkruid, kunt u het ook gebruiken als beloning of traktatie tijdens het trainen om goed gedrag aan te moedigen of om hem aan te moedigen bepaalde bedden of speelgoed te gebruiken. Voor katten die kalm en ontspannen worden als reactie op kattenkruid, kan het ook een geweldige manier zijn om rust en dutjes aan te moedigen of stress en angst te verminderen.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

Hoeveel kattenkruid is veilig voor kittens?

Kittens kunnen het niet overdrijven door kattenkruid te snuiven, maar het eten van te veel kattenkruid kan maagklachten veroorzaken.

Het goede nieuws is dat kattenkruid extreem veilig en niet-toxisch is, dus uw kitten kan geen overdosis kattenkruid nemen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat kittens gevoeligere buiken hebben dan oudere katten, dus te veel kattenkruid kan wat mild braken of diarree veroorzaken.

Ook hebben volwassen katten het vermogen om zichzelf te matigen, terwijl jonge kittens minder zelfbeheersing hebben, dus misschien niet weten wanneer ze te veel hebben gehad. Te veel kattenkruid kan overprikkelend zijn en leiden tot problematisch gedrag. Houd altijd toezicht op uw kitten wanneer hij met kattenkruid speelt.

Verse kattenkruidbladeren hebben een hogere potentie dan gedroogde bladeren, dus je kat heeft er minder van nodig om te reageren. Als u uw eigen kattenkruid kweekt, zorg er dan voor dat u de plant goed buiten het bereik van uw kitten houdt, zodat u hem met mate kunt aanbieden.

Begin met het geven van een zeer kleine hoeveelheid aan uw kitten – een halve theelepel per dag is waarschijnlijk ongeveer goed. Als u kattenkruid uit de winkel gebruikt, lees dan altijd het etiket en volg de instructies van de fabrikant over hoeveel u moet gebruiken.

Zodra u weet hoe uw kitten reageert op kattenkruid, kunt u beslissen of u hem meer of minder wilt geven. Als uw kitten agressie vertoont, vermijd hem dan helemaal kattenkruid te geven.

Kattenkruid is veilig voor katten en kittens, maar er zijn enkele omstandigheden waarin u het moet vermijden. Katten die zijn gediagnosticeerd met epilepsie of een neurologische aandoening mogen geen toegang krijgen tot kattenkruid omdat dit een aanval kan veroorzaken. Er wordt ook gedacht dat kattenkruid niet aan zwangere koninginnen moet worden gegeven, omdat het samentrekkingen van de baarmoeder zou kunnen stimuleren.

Lees ook: Maakt kattenkruid katten high?

Hoe kan ik kattenkruid aan mijn kitten geven?

  tabby kitten op bank

U kunt gedroogd kattenkruid op het bed of de krabber van uw kat strooien, of kattenkruid met kattenkruid doordrenkt speelgoed aanbieden.

U vindt er een hele assortiment kattenkruidproducten in dierenwinkels, en het kattenkruidkruid kan zelfs in je eigen huis worden gekweekt! Dus dat betekent dat er tal van interessante manieren zijn om kattenkruid aan uw huisdier aan te bieden.

  • Verse kattenkruidblaadjes
  • Gedroogd kattenkruid (strooi in kleine hoeveelheden op beddengoed en speelgoed)
  • Kattenkruid speelgoed (muizen, ballen en krabpalen)
  • Kattenkruidspray (dit is zeer geconcentreerd dus volg altijd de instructies)
  • Kattenkruid traktaties

Kattenkruid voor kittens: laatste gedachten

Zodra de gevoeligheid van een kitten voor kattenkruid is ontwikkeld, biedt u het met mate aan om de speeltijd op te vrolijken.

Kattenkruid is een veilige en niet-toxische plant die in speelgoed kan worden gebruikt om de speeltijd te verbeteren, evenals een traktatie of beloning. Sommige katteneigenaren gebruiken ook kattenkruid om stress en angst te verminderen en een kalmerende omgeving te creëren.

Maar elke kat reageert anders op kattenkruid, waarbij sommige katten helemaal geen reactie produceren. Kittens hebben geen gevoeligheid voor kattenkruid totdat ze 3 tot 6 maanden oud zijn, maar zodra ze deze gevoeligheid ontwikkelen, kan het een geweldige veilige manier zijn om de speeltijd interessanter te maken.

Kattenkruid is verkrijgbaar in verschillende vormen, maar houd altijd toezicht op uw kitten en beoordeel zijn reactie voordat u hem meer geeft of te vaak gebruikt.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet een kitten zijn om kattenkruid te hebben?

Kattenkruid kan op elke leeftijd aan kittens worden gegeven, maar ze reageren er meestal niet op totdat ze minstens 3 tot 6 maanden oud zijn.

Wat gebeurt er als een kitten kattenkruid ruikt?

Wanneer een kat kattenkruid ruikt, detecteren de geurreceptoren in hun neus nepetalacton en sturen ze berichten naar de hersenen die een endorfine-afgifte veroorzaken. Katten kunnen dan erg opgewonden en gelukkig worden, hyperactief, kalm of zelfs agressief worden. Sommige katten reageren helemaal niet op kattenkruid.

Hoeveel kattenkruid kan een kat hebben?

Kattenkruid is veilig en niet giftig en katten kunnen er geen overdosis van nemen. Maar verse bladeren zijn krachtiger dan gedroogd, en als u in de winkel gekocht kattenkruid gebruikt, volgt u altijd de instructies.