Hoe zeggen katten sorry? (Het interessante antwoord)

Katten zeggen niet op dezelfde manier sorry als mensen, maar ze kunnen ander relatieopbouwend gedrag vertonen. Ze hebben gewoon niet hetzelfde concept van excuses. Mensen hebben een behoorlijk ingewikkeld sociaal systeem en onze sociale concepten bestaan niet altijd in de geest van een kat.

We weten niet precies wat er in het hoofd van een kat omgaat – we kunnen onze katten tenslotte niet precies vragen wat ze denken. Om zich te verontschuldigen, zouden onze katten zich schuldig moeten voelen voor hun acties, begrijpen dat ze iemand pijn hebben gedaan en proberen het goed te maken. Hoewel deze stappen niet onmogelijk zijn voor een kat (voor zover we weten), weten we ook niet of ze zich schuldig kunnen voelen of de bedrading hebben om het goed te maken.

Katten evolueerden niet in dezelfde mate om in roedels te leven als mensen of zelfs honden. Daarom bestaat dit relatieopbouwende gedrag misschien gewoon niet. Waarom zou een kat zich moeten verontschuldigen als hij niet vaak relaties met andere katten heeft opgebouwd?

3 katten gezichtsverdeler

Wat zegt de wetenschap?

Het bestuderen van emoties en intenties in de wetenschap is moeilijk, vooral als er dieren bij betrokken zijn. Hoe bewijs je waarom een dier iets deed zonder het te kunnen vragen? Intenties zijn om deze reden praktisch onmogelijk te bewijzen. De wetenschap kan misschien vaststellen dat katten bepaalde acties kunnen uitvoeren nadat ze hun eigenaar pijn hebben gedaan, maar het kan niet bewijzen dat deze katten zich verontschuldigen.

Het is vergelijkbaar met het fenomeen “kraaienbegrafenis”. Wanneer een kraai sterft, zullen andere kraaien zich rond de lichamen verzamelen. Vroege onderzoekers schreven menselijke emoties toe aan deze bijeenkomsten en verklaarden dat de kraaien rouwden. Moderne onderzoekers zijn echter een beetje voorzichtiger met het toewijzen van menselijke emoties aan dierlijk gedrag. Voor zover we weten, zouden de kraaien gewoon kunnen uitzoeken hoe de andere kraai stierf, zodat ze niet ook dood zouden eindigen.

Zo is het ook met kattengedrag. We moeten voorzichtig zijn bij het toewijzen van intentie aan acties.

Dat gezegd hebbende, er zijn veel gedragingen die katten uitvoeren om sociale banden te onderhouden en op te bouwen. Als een van deze bindingen is beschadigd (bijvoorbeeld door toevallige of opzettelijke pijn), kan de kat verschillende pogingen doen om de band te herstellen. Dit gedrag omvat vaak het mengen van geuren, waardoor alle katten hetzelfde ruiken.

oranje kat die iets ruikt
Afbeelding credit: Mariyal, Shutterstock

Katten verkennen hun wereld veel door middel van geur. Daarom, als een kat hetzelfde ruikt als een andere, dan kan die kat meestal aannemen dat de kat een vriend is. Dit gedrag is hoe kolonies van verwilderde katten bestaan. Ze ruiken allemaal hetzelfde , zelfs als twee bepaalde katten niet erg close zijn of elkaar zelfs direct kennen.

Dit gedrag omvat meestal hoofdstoten en wrijven. Je kat heeft geurklieren op hun gezicht, inclusief hun voorhoofd en wangen. Daarom zullen ze hun gezicht tegen je aan wrijven om geuren te mengen. (Katten hebben ook geurklieren tussen hun tenen, wat een reden is waarom ze op dingen krabben. Laten we echter hopen dat ze deze geurklieren niet op je gebruiken.)

Katten kunnen de relatie ook op verschillende manieren opnieuw initiëren. Ze kunnen bijvoorbeeld gewoon besluiten om te knuffelen en spinnen. Hoewel dit leuk is voor jou en je kat, helpt het ook om je geur te mengen. Als je kat je benadert en zich gedraagt zoals hij normaal doet, kan het zijn dat hij opnieuw contact met je probeert te maken.

We weten natuurlijk niet precies waarom je kat dit doet. Zoals we hebben gezegd, kunnen we de intentie niet achterhalen.

Hoe kan een kat zich verontschuldigen?

In de meeste gevallen zal de eerste reactie van uw kat zijn om weg te rennen. Ze kunnen zich een beetje verbergen (of zelfs dagen, afhankelijk van het niveau van angst dat ze voelen). Daarna kun je merken dat ze naar je staren zonder te naderen. Je moet dit echter niet per se als slecht beschouwen. Katten tonen vriendelijkheid gedeeltelijk door mensen de ruimte te geven. In veel gevallen is dit de reden waarom katten van mensen houden die ze niet verdringen. Je kat kan zich gedeeltelijk verontschuldigen door je de ruimte te geven.

Katten kunnen zich echter ook op verschillende manieren verontschuldigen. Je kat kan zich bijvoorbeeld gewoon gaan gedragen alsof alles normaal is. Ze kunnen je benaderen en knuffelen (als dat is hoe ze normaal met elkaar omgaan).

Katten kunnen ook veel spinnen en langzaam knipperen. Langzaam knipperen met de ogen is een manier waarop katten uitnodigen tot nauw fysiek contact. Daarom, als ze langzaam naar je knipperen, kan dit een teken zijn dat ze willen dat je ze knuffelt en aait.

Kopstoten en wrijven kunnen ook tekenen zijn van een verontschuldiging (als katten zich in feite verontschuldigen). Katten hebben geurklieren op hun voorhoofd en wangen. Door hun hoofd in je te wrijven en te steken, mengen ze hun geur met die van jou. Dit is hoe katachtigen hun vriendschap uitdrukken.

kat wrijft tegen eigenaar
Afbeelding Crbewerken: Irina Kozorog, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten hebben niet dezelfde sociale structuren of emoties als mensen. We weten niet wat katten denken, omdat we het ze niet precies kunnen vragen. Intentie is onmogelijk te bepalen door middel van studies (totdat we erachter komen hoe we de geest van een kat moeten lezen, tenminste). Daarom weten we echt niet of ze zich verontschuldigen.

Toch kunnen katten een aantal relatieopbouwende gedragingen vertonen die al dan niet verband houden met het aanbieden van excuses. Katachtigen kunnen proberen tegen je aan te knuffelen of te wrijven om je geuren samen te mengen. Natuurlijk zijn dit ook gedragingen die katachtigen en mensen gewoon leuk vinden, dus ze zijn misschien niet gerelateerd aan het aanbieden van excuses.

Simpel gezegd, we weten gewoon niet wat dit gedrag betekent en of katten zich proberen te verontschuldigen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: medveda, Shutterstock