Ooglidgenesie bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Ooglidgenesie bij katten

Ooglidgenesie bij katten (ook wel “ooglidcoloboom” genoemd) is een zeldzame aandoening waarbij een kat wordt geboren met een deel of het geheel van zijn bovenste ooglid dat ontbreekt.

Het ooglid is verantwoordelijk voor het beschermen van het oog en het vochtig houden door de traanfilm te verspreiden wanneer uw kat knippert. Een normaal ooglid moet soepel op het hoornvlies (het oppervlak van het oog) zitten, waardoor nabijgelegen haren het oppervlak niet kunnen raken.

Bij katten met ooglidgenesie ontbreekt het ooglid of is het niet goed gevormd. Dit betekent dat het oog droog kan worden en gevoelig voor schade. Haren kunnen ook over het oppervlak van het oog wrijven (een aandoening die “trichiasis” wordt genoemd), wat erg pijnlijk kan zijn.

Het goede nieuws is dat de meeste katten die hun aandoening op de juiste manier laten behandelen, een gelukkig en gezond leven zullen leiden.

Lees ook: 9 kattenrassen met mooie blauwe ogen

Oorzaken van ooglidgenesie

Het is niet ongebruikelijk dat katten met ooglidgenesie afkomstig zijn van nesten met andere katten die door deze aandoening zijn getroffen.

Ooglidgenesie is een aangeboren aandoening (een aangeboren afwijking) wat een aandoening betekent waarmee uw kat wordt geboren. Vaak worden meerdere kittens in een nest getroffen.

We weten niet precies wat de oorzaak is van de aandoening. Het kan worden geërfd of veroorzaakt door een virus dat de kittens treft terwijl ze nog in de baarmoeder zijn.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

Symptomen van ooglidgenesie

Katten met ooglidgenesie hebben medische behandeling nodig om een leven te leiden zonder ongemak of pijn.

Katten met ooglidgenesie missen een deel of al hun bovenste ooglid. Dit treft meestal beide ogen, het meest prominent op de laterale (buitenste) oogleden.

Omdat het een aandoening is waarmee katten worden geboren, wordt het vaak opgemerkt wanneer ze nog jonge kittens zijn. Samen met het duidelijke defect in het ooglid, ontwikkelen aangetaste katten vaak andere klinische symptomen als gevolg van ontbrekende oogleden, zoals:

  • Irritatie (loensen, roodheid, wrijven, poten)
  • Droog uiterlijk op het oppervlak van het oog
  • Afscheiding uit de ogen
  • Hoornvlieszweren
  • Veranderingen in het uiterlijk van hun ogen (pigmentatie, troebelheid, vascularisatie en littekens); genaamd “keratitis”
  • Veranderingen in het gezichtsvermogen

Lees ook: Heterochromie bij katten: katten met verschillend gekleurde ogen

Diagnose van ooglidgenesie bij katten

ooglidgenesie bij katten

Een veterinaire oogarts kan bepalen hoe ernstig de agenesie van een kattenoog is en welke stappen nodig zijn om het op te lossen.

Het abnormale uiterlijk van het ooglid is meestal vrij gemakkelijk te herkennen. Katten met ooglidgenesie moeten echter worden onderzocht door een veterinaire oogarts om de ernst te bepalen, omdat het vaak een specialistische behandeling vereist.

Het is niet ongebruikelijk dat katten met ooglidgenesie andere aangeboren afwijkingen in hun ogen hebben, zoals een aandoening die persistente pupilmembranen wordt genoemd. Een veterinaire oogarts zal een grondig oogheelkundig onderzoek uitvoeren om te controleren op andere problemen.

Lees ook: Oogziekten bij neonatale kittens: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Behandeling van ooglidgenesie bij katten

Verlichting van de symptomen

Medicijnen kunnen worden gebruikt als een tijdelijke maatregel om de symptomen van ooglidgenesie te behandelen. Deze kunnen pijnverlichting omvatten om het ongemak te verlichten, antibiotica om infecties te behandelen en smeermiddelen die regelmatig worden aangebracht om het oog vochtig te houden.

Lees ook: Cat Eye-infecties: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Behandeling van Trichiasis

ooglidgenesie bij katten

Trichiasis is een pijnlijke aandoening die irritatie en zelfs schade aan het oog veroorzaakt.

Veel katten met ooglidgenesie zullen lijden aan trichiasis (een aandoening waarbij nabijgelegen wimpers en haren op het oppervlak van het oog wrijven). Deze haren moeten worden verwijderd om voortdurende irritatie, ongemak en schade te voorkomen.

In zeer milde gevallen of in gevallen met financiële beperkingen, kan het mogelijk zijn om deze haren om de paar maanden te plukken.

Voor permanente verwijdering kunnen vriestherapieën (zoals cryo-epilepatie) worden gebruikt om de haarzakjes in de buurt van de ooglidrand permanent te beschadigen. Sommige katten hebben mogelijk meer dan één behandeling nodig om herhaling van de haren te voorkomen en er kunnen complicaties optreden.

Lees ook: Roze oog bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Chirurgie voor ooglidgenesie

De enige manier om ooglidgenesie te genezen is chirurgische reconstructie van het ooglid. Er zijn meerdere technieken die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het individuele geval. De procedure usubondgenoot houdt in dat weefsel van de bovenlip of een ander deel van het gezicht wordt genomen en wordt gebruikt om het ontbrekende ooglid te reconstrueren.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Prognose van ooglidgenesie bij katten

ooglidgenesie bij katten

Hoewel het niet altijd gemakkelijk te behandelen is, is ooglidgenesie een behandelbare aandoening en katten ermee kunnen een gelukkig leven leiden zodra het is aangepakt.

Ooglidgenesie bij katten is een behandelbare aandoening en de meeste katten zullen het op lange termijn goed doen als ze de juiste behandeling krijgen voordat het oog blijvende schade oploopt. Het kan echter lastig te behandelen zijn en sommige katten hebben meer dan één operatie nodig om de aandoening volledig op te lossen.

Zonder behandeling zullen de meeste katten voortdurend ongemak en schade aan het oog oplopen die uiteindelijk zal leiden tot onomkeerbare schade.

Lees ook: Wanneer openen kittens hun ogen?

Het voorkomen van ooglidgenesie bij katten

FVRCP-vaccin voor katten Uitgelichte afbeelding

Hoewel we de oorzaak van ooglidagenesie bij katten niet kennen, wordt gedacht dat het hoogstwaarschijnlijk genetisch is.

We weten niet precies wat ooglidgenesie bij katten veroorzaakt en daarom is het moeilijk om te weten hoe we dit kunnen voorkomen. Omdat meerdere kittens in een nest vaak worden getroffen, is het waarschijnlijk dat dit een genetische aandoening is. Daarom wordt aanbevolen dat aangetaste katten worden gecastreerd, zodat ze niet in staat zijn om te fokken.

Er is ook gesuggereerd dat ooglidgenesie ook kan optreden als gevolg van een virus dat de kittens in de baarmoeder treft. Daarom moet u ervoor zorgen dat uw kat volledig is gevaccineerd voordat hij gaat fokken.

Lees ook: Kattenvaccinatieschema begrijpen > kosten

Conclusie

Ooglidgenesie bij katten is een zeldzame aandoening die levenslang ongemak en schade aan de ogen kan veroorzaken. Het is echter behandelbaar en de prognose voor katten die een passende behandeling krijgen, is goed.

Als u zich zorgen maakt over de ogen van uw kat, moet u ze onmiddellijk naar een dierenarts brengen.

Lees ook: Kattenvaccinaties: wat moet je weten?

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt ooglidgenesie bij katten?

Feline ooglidgenesie is een aangeboren aandoening (of een aangeboren afwijking), wat betekent dat het iets is waarmee ze worden geboren. We weten niet precies wat de oorzaak is. Omdat meerdere kittens in een nest vaak worden beïnvloed, is het waarschijnlijk dat het genetisch is. Er is echter ook gesuggereerd dat het kan voorkomen bij een virus waaraan de kittens in de baarmoeder worden blootgesteld.

Kunnen katten leven met ooglidgenesie?

Katten met ooglidgenesie moeten worden behandeld door een dierenarts. Met de juiste behandeling (die een ooglidoperatie kan inhouden) is de prognose goed.

Onbehandeld zullen de meeste katten met ooglidgenesie voortdurend ongemak en schade aan hun ogen lijden die onomkeerbaar kan worden.

Kunnen katten zonder oogleden geboren worden?

Ja! Hoewel het zeldzaam is, kunnen katten worden geboren met een aandoening die “ooglidgenesie” (ook wel “ooglidcoloboom” genoemd) wordt genoemd, waarbij een deel of het hele bovenste ooglid ontbreekt. Vaak worden meerdere kittens in een nest getroffen.

Waarom trekt het derde ooglid van mijn kat zich niet terug?

Veel aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat het derde ooglid van uw kat uitsteekt. Deze kunnen problemen in het oog omvatten, zoals conjunctivitis, hoornvlieszweren, trauma of zelfs een massa die het derde ooglid aantast. Het kan ook gebeuren als gevolg van een probleem dat ergens anders in hun lichaam aanslaat, zoals diarree of uitdroging.

Als u een verandering in het uiterlijk van de ogen van uw kat opmerkt, moet u ze onmiddellijk door uw dierenarts laten controleren.