Skip to Content

Waarom hebben sommige katten ’s nachts zoveel energie?

Houden de slaapgewoonten van je kat je alle uren wakker? Of bezorgen de nachtelijke capriolen van uw kitten u vermoeidheid?

Snel overzicht

01

Katten zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang, dat is wanneer hun prooi het meest actief is.

02

Nachtelijke capriolen kunnen worden veroorzaakt door een sterke roofzuchtige drive, niet genoeg activiteit overdag, honger, versterking van de eigenaar en bepaalde medische problemen.

03

Zorg voor voldoende actief spel gedurende de dag, zorg voor voedsel voor het slapengaan en sluit pijn, angst of ziekte uit als uw kat ’s nachts erg actief is.

Katten staan bekend om hun liefde voor slaap en slapen vaak ongeveer 18 uur van een periode van 24 uur. Maar het kan voelen alsof hun nachtactiviteit, met willekeurige kattenzoomies, op en af meubels springen, spelgevechten en meer, niet helemaal voldoet aan de verwachting van een huisdier dat bekend staat om zijn neiging om te dutten.

De slaapschema’s van katten kunnen veel variëren en hoeveel slaap een individuele kat nodig heeft, hangt af van hun leeftijd, ras en temperament, evenals genetische factoren. Verhoogde nachtactiviteit kan te wijten zijn aan de natuurlijke instincten van katten om te jagen, een opeenhoping van energie, een versterkt schema of als gevolg van een medisch probleem. Lees verder om meer te weten te komen over nachtelijke zoomies en hoe je ’s nachts meer rust kunt krijgen.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Slaapritmes van de kat

kat in het donker

Katten zijn crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Dit normale ritme is gebaseerd op hun instinct om te jagen: hun gebruikelijke prooi is kleine knaagdieren en vogels, vaak actief in tijden van lagere lichtniveaus.

De meeste volwassen katten zijn daarom op deze momenten actief en slapen overdag – vandaar de opkomst van de term ‘kattendutjes’. Deze neiging om alert te zijn in de vroege ochtenden en avonden mag katten echter niet beletten om ’s nachts een lekkere diepe slaap te hebben.

Lees ook: Kunnen katten slaapwandelen?

Waarom hebben sommige katten ’s nachts zoveel energie?

Er zijn een paar redenen waarom uw kat u misschien op de been houdt met zijn nachtelijke capriolen. Laten we de meest commom verkennen:

1. Jachtinstincten

kat 's nachts

De nacht is een geweldige tijd om te jagen; katten die naar buiten gaan, zijn misschien meer bedraad om te jagen dan andere.

Katachtigen hebben vaak sterke overlevingsinstincten, en dit omvat hun jachtvaardigheid. Sommige katten zijn roofzuchtiger dan anderen, brengen meer tijd buiten en alert door en minder tijd snoozen in een comfortabele schoot. Die katten die het leven begonnen als zwerfkatten, of een meestal buitenleven en zelfvoorzienend leven hebben geleid, hebben vaak bijzonder aangescherpte jachtinstincten.

Katten met sterke roofzuchtige driften kunnen ’s nachts actiever zijn, op zoek naar prooien die op deze momenten het meest actief zijn. De favoriete prooi van katten varieert, maar sommige nachtelijke kleine zoogdieren kunnen een beroep doen op uw kat, wat kan leiden tot een gewoonte om ’s nachts wakker en actief te zijn.

Wat kun je doen?

Probeer de roofzuchtige drive van je kat te bevredigen met veel actief spel. Het toevoegen van een speelsessie voor het slapengaan met speelgoed dat is ontworpen om te worden achtervolgd, besprongen en gevangen, kan de aangeboren behoefte van uw kat om ’s nachts te sluipen vervullen.

Lees ook: Hoe jagen katten?

2. Energieniveaus

kat die 's nachts loopt

Sommige katten kunnen een instinctieve uitbarsting van energie voelen tijdens de avonduren

Sommige katten, waaronder de meeste kittens, zijn van nature uitbundig. Katten, vooral jongere katten, zijn actieve en fysieke wezens, ontworpen om tijd door te brengen met verkennen, patrouilleren op territorium en jagen. In het wild gebruiken katten korte uitbarstingen van energieke activiteit om te jagen en prooien te vangen en vervolgens te herstellen door te slapen voordat ze klaar zijn om weer te jagen.

Dit kan de reden zijn waarom katten die een minder actief leven leiden dan hun verwilderde tegenhangers zich overgeven aan de “zoomies” (ook wel bekend als hectische willekeurige activiteitsperioden), die het gevolg zijn van opgekropte energie die aanleiding geeft tot korte uitbarstingen van manische zooms rond het huis en de omgeving.

Katten worden vaak gezien als onafhankelijke, onderhoudsarme huisdieren, maar als ze de hele dag op het bed snoozen, hebben ze misschien wat energie om ’s nachts te verbranden.

Wat kun je doen?

Vergeet niet dat katten, vooral jonge katten, veel fysieke en mentale stimulatie nodig hebben. Katten moeten veel slapen, maar zorg ervoor dat er perioden van activiteit in de dag zijn ingebouwd om ze een beetje te vermoeien. Overweeg om af en toe een nieuw kattenspeeltje aan huis toe te voegen, of probeer een puzzelvoeder of traktatiebal voor wat mentale stimulatie.

Je kat overdag bezig en actief houden is goed voor zijn fysieke gezondheid en mentaal welzijn, en kan je misschien wat meer slaap op ni kopenght.

Lees ook: Moet mijn kat ’s nachts bij mij slapen?

3. Planning en versterking

kat die in het gras springt

Katten die de dag doorbrengen met snoozen terwijl je weg bent op het werk, hebben meer kans op een uitbarsting van energie ’s nachts.

Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen per ongeluk de nachtelijke activiteit van hun katten versterken. Ons drukke leven betekent dat katten overdag vaak aan hun lot worden overgelaten, wat meestal leidt tot veel kattendutjes. We keren dan terug naar huis, klaar om te communiceren en te spelen met onze heerlijke katachtige metgezel. Dit kan ertoe leiden dat het energieniveau van uw kat piekt in de late avond en nacht, verfrist van hun rustdag en opgewonden door uw terugkeer naar het huis.

Voedingsschema’s kunnen ook een rol spelen bij nachtelijke capriolen. Als uw kat een grote ochtendmaaltijd heeft, kan hij ’s nachts honger krijgen en in de vroege uren wakker worden om voedsel te vinden. Sommige katten zijn grazers en geven er de voorkeur aan om meerdere kleine maaltijden te eten gedurende een periode van 24 uur.

Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen dit frustrerende kattengedrag ook op andere manieren versterken zonder het te weten. Als je kat je ’s nachts regelmatig wakker maakt, heb je misschien naar overlevingsstrategieën gegrepen, zoals hem op je bed laten springen en knuffelen, of hem een maaltijd of wat traktaties geven om hem tot rust te brengen. Het is zo verleidelijk om te doen wat je moet doen om wat meer gesloten ogen te krijgen, maar het beloont je kat voor het wakker maken van je en verhoogt de kans dat ze het gedrag zullen herhalen.

Wat kun je doen?

Probeer consistent te zijn met je benadering van nachtactiviteit en vermijd te reageren op een manier die het gedrag zou kunnen aanmoedigen. Probeer ervoor te zorgen dat uw kat perioden van fysieke activiteit heeft verspreid over de dag, niet alleen ’s avonds. Het aanpassen van het voedingsschema van uw kat, zodat ze een volle maag hebben voor het slapengaan, kan nuttig zijn om een langere periode van slaap te krijgen.

Een andere optie als honger het probleem lijkt te zijn, is om een puzzelvoeder voor uw kat ’s nachts te laten gebruiken, of wat lekkernijen in een kamer te verbergen zodat ze in de kleine uren kunnen worden opgespoord.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

4. Medische oorzaken

kat-wandelen-'s nachts

Oudere katten die lijden aan dementie kunnen het moeilijk vinden om te slapen en ’s nachts actiever te zijn.

’s Nachts wakker worden kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem, vooral als dit een nieuw gedrag is voor uw kat. Verschillende problemen kunnen een verandering in de slaap-waakcyclus veroorzaken, van zoiets eenvoudigs als vlooien die huidirritatie en overmatig likken veroorzaken tot pijnlijke aandoeningen zoals artritis die ongemak, prikkelbaarheid en slaapproblemen veroorzaken.

Oudere katten kunnen last hebben van cognitieve disfunctie, wat de slaapgewoonten van uw kat kan veranderen en ’s nachts wakker worden, vocalisatie en perioden van desoriëntatie kan veroorzaken.

Gedragsproblemen kunnen ook de routine en gewoonten van uw kat veranderen, inclusief hun slaap. Stress en angst, bijvoorbeeld als gevolg van een nieuw huisdier, harde geluiden of veranderingen in de omgeving, kunnen leiden tot meerdere subtiele symptomen.

Deze kunnen een verandering in kattenbakgewoonten of urinesproeien, overmatig krabben en vocaliseren, veranderingen in interacties met eigenaren en andere huisdieren, evenals veranderde slaappatronen omvatten.

Wat kun je doen?

Als u zich zorgen maakt over uw kat, vooral als u een oudere kat heeft of als uw kat plotseling zijn slaapgewoonten heeft veranderd, vraag dan advies aan een dierenarts. Sommige symptomen van medische problemen kunnen heel subtiel zijn bij katten en gemakkelijk worden gemist zonder een veterinaire controle.

Lees ook: Waarom jogt je kat ’s nachts & hoe zorg je ervoor dat ze stoppen?

Katten met veel energie ’s nachts: laatste gedachten

kat in het dak

Het toevoegen van meer activiteit en spelen gedurende de dag kan uw kat helpen om ’s nachts meer te slapen.

Katten worden vaak geassocieerd met lange snoozes in de zon en ze hebben elke dag een vrij hoge hoeveelheid slaap nodig. Slaap moet echter worden afgewisseld met perioden van krachtige activiteit. Hun crepusculaire aard en roofzuchtige drive kunnen katten vatbaar maken om ’s nachts wakker en actief te zijn.

Veel actief spelen overdag en enkele veranderingen in de voedingstijden kunnen uw kat (en u!) helpen om ’s nachts beter te slapen, maar vergeet niet om uw kat altijd door een dierenarts te laten controleren als u zich zorgen maakt, omdat medische en gedragsproblemen ook een rol kunnen spelen in dit veel voorkomende probleem.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Veelgestelde vragen

Waarom heeft mijn kat ’s nachts veel energie?

Katten zijn van nature crepusculair, wat betekent dat ze actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Ze zijn ook energiek en hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig. Te veel slapen overdag, honger, roofzuchtige drift en medische problemen kunnen allemaal een hoge nachtelijke activiteit veroorzaken.

Hoe voorkom ik dat mijn kat ’s nachts hyper is?

Probeer de hele dag door veel actief spel toe te voegen, om overtollige energie te verbranden en de slaap van de dag te verminderen. Geef uw kat een maaltijd voor het slapengaan om de nachtelijke honger te verminderen en te voorkomen dat het gedrag wordt versterkt. Een dierenartscontrole wordt aanbevolen om medische oorzaken van ’s nachts wakker worden uit te sluiten.

Hebben katten ’s nachts meer energie?

Katten zijn van nature crepusculair, het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. Ze hebben dagelijks ongeveer 18 uur slaap nodig, maar als ze overdag te veel slapen en niet genoeg fysieke activiteit doen, zijn ze misschien actief en klaar om ’s nachts te jagen.