Kunnen katten basilicum eten?

Basilicum, of Ocimum basilicum, is een veel voorkomend kruid dat voorkomt in tuinen en keukens over de hele wereld. Onderdeel van de muntfamilie (Lamiaceae)), basilicumbladeren worden in veel gerechten gebruikt, vers of droog. Dus is basilicum veilig voor katten? Als katteneigenaren maken we ons natuurlijk zorgen over de gezondheid van onze kat.

Kort overzicht: Kunnen katten basilicum eten?

Basilicum Nutritionele Statistieken

Basilicum heeft verschillende cultivars zoals globe, paars, slablad en Thaise basilicum. De onderstaande tabel met voedingswaarde verwijst naar 1 eetlepel verse basilicum (ongeveer 2,6 gram).

Calorieën (kcal) 0.6
Eiwit (g) 0.1
Vezels (g) 0.1
Vetten (kJ) 0.1
Beta-caroteen (mcg) 81.7
Calcium (mg) 4.6
Folaat (mcg) 1.8
Vitamine A (mcg) 6.9
Vitamine C (mg) 0.5
Vitamine K (mcg) 10.8
Kalium (mg) 7.8

Basilicum Voedingswaarde Feiten

Basilicum is niet giftig voor katten, maar het eten van grote hoeveelheden kan maagklachten veroorzaken.

De voedingsvoordelen van basilicum voor de mens zijn duidelijk. Het is zeer laag in vet en cholesterol, terwijl het een goede bron van vezels, eiwitten en een hele reeks vitaminen en mineralen biedt.

Maar is basilicum net zo gezond voor katten? Helaas niet, omdat katten plantaardig materiaal niet goed genoeg kunnen verteren om al het goede uit dit bladkruid te halen. Katten zijn obligate carnivoren, ze vertrouwen op vlees voor hun voedingsbehoeften en hun gastro-intestinale systeem is sterk aangepast om vlees te verteren.

Katten verteren daarom niet goed plantmateriaal, wat betekent dat ze niet alle goede voedingsstoffen bijzonder goed extraheren.

Voordelen van basilicum voor katten

Hoewel katten niet goed zijn aangepast om kruiden, groenten en andere plantaardige materialen te verteren, kunnen ze mogelijk kleine hoeveelheden voedingsstoffen uit de verse bladeren opnemen. Dit gezonde kruid biedt vezels, eiwitten, antioxidanten, vitamine A, C, K en meer, en veel mineralen zoals calcium.

Lees ook: Is het veilig om je kat een veganistisch dieet te geven?

Basilicum wordt ook beschouwd als een natuurlijke ontstekingsremmer en biedt ook voordelen voor de geestelijke gezondheid.

Het eten van basilicum kan zeer kleine hoeveelheden van deze nuttige voedingsstoffen voor de kat bieden, maar het mag nooit worden gebruikt als vervanging voor commercieel kattenvoer om in essentiële voedingsbehoeften te voorzien.

Hoeveel basilicum kan een kat eten?

Als je kat een beetje knabbelt aan basilicum, zou dit geen nadelige gevolgen moeten hebben, maar doe niet je best om hem te voeden.

Het hoofddieet van uw kat moet zwaar op vlees gebaseerd zijn, omdat ze carnivoren zijn en vlees nodig hebben om aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen. Als uw kat graag basilicum eet, kan dit het beste in kleine hoeveelheden worden gegeven, omdat grote hoeveelheden bijwerkingen kunnen hebben, zoals een spijsverteringsstoornis.

Lees ook: Spijsverteringsenzymen voor katten: alles wat u moet weten

Hoe vaak kan een kat basilicum eten?

Basilicum en ander plantaardig materiaal mogen slechts een heel klein deel van het dieet van uw kat vormen en moeten daarom alleen als een occasionele traktatie worden gevoerd.

Wordt basilicum gebruikt in commercieel kattenvoer?

Basilicum heeft waarschijnlijk geen voedingsvoordeel voor katten en wordt niet aangetroffen in commerciële kattendiëten, die meestal bestaan uit eiwitbronnen zoals vlees en vleesderivaten.

De risico’s van het eten van basilicum voor katten

Basilicum staat er niet om bekend giftig of giftig te zijn voor katten. Verse, gedroogde en gekookte basilicum zijn allemaal volkomen veilig. Gegeten in grote hoeveelheden, kan het een spijsverteringsstoornis veroorzaken die leidt tot braken of diarree. Zeer zelden kunnen katten allergische reacties op basilicum hebben, die zich kunnen presenteren als netelroos, braken, zwellingen of ademhalingsmoeilijkheden. Als u zich zorgen maakt over uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

Basilicum etherische olie mag nooit worden gegeven aan of gebruikt op katten. Het is rijk aan synthetische fenolen, die ernstige leverschade kunnen veroorzaken.

Houden katten van de smaak van basilicum?

In zeer zeldzame gevallen kunnen katten allergisch zijn voor basilicum, wat kan verschijnen als netelroos, braken of ademhalingsmoeilijkheden.

Katten geven van nature de voorkeur aan vlezige of visachtige smaken en texturen. Sommige katten vinden het echter leuk om verschillende tests en texturen te verkennen, en kauwen op sommige geurende planten in je kruidentuin is niet ongewoon.

Sommige katten kunnen zich aangetrokken voelen tot de unieke geur van basilicum en actief genieten van een kleine traktatie van basilicumblad, maar het is waarschijnlijk dat de meeste van onze harige vrienden niet onder de indruk zouden zijn van de smaak. Kats kan de voorkeur geven aan andere kruiden, zoals kattenkruid of kattenkruid.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als katten basilicum eten?

U hoeft zich geen zorgen te maken als uw kat basilicum heeft gegeten, of dat nu verse basilicumbladeren zijn, gedroogd of gekookt. Basilicum is niet giftig voor katten en zou volkomen veilig moeten zijn. Als katten te veel basilicum eten, kunnen ze een kleine verstoring van hun spijsverteringsstelsel krijgen.

Voelen katten zich aangetrokken tot basilicum?

Katten voelen zich over het algemeen niet enorm aangetrokken tot plantaardig materiaal als voedsel, maar onze kattenvrienden zijn nieuwsgierige wezens en willen misschien graag de textuur en smaak van kruiden zoals basilicum verkennen.

Zijn alle basilicumplanten veilig voor katten?

Er zijn verschillende vormen van basilicum, we gebruiken vaak de zoete basilicum, maar er zijn veel soorten zoals Thaise basilicum, paarse basilicum en Genovese basilicum. Ze worden allemaal als veilig beschouwd voor katten.

Kunnen katten basilicum en rozemarijn eten?

Katten kunnen veilig kleine hoeveelheden basilicum en rozemarijn eten, omdat ze beide niet-toxische planten zijn. Ze bieden echter zeer weinig voedingsvoordeel en mogen geen belangrijk onderdeel van hun dieet vormen.