Kunnen katten kersen eten?

Kersen zijn een verrassend gezonde traktatie waar veel mensen van genieten. Of zoete kersen nu je favoriete snack zijn of je bent meer voor zure kersen, er zijn veel verschillende soorten, waaronder zwarte kersen, bing-kersen en regenachtigere kersen.

Maar hoe zit het met onze katten?

Kunnen ze af en toe genieten van kersen? Helaas is het korte antwoord op de vraag of katten kersen kunnen eten nee, dat kunnen ze niet.

Hoewel als de kers rijp is, het onwaarschijnlijk is dat het vlees van de kers een probleem veroorzaakt, zijn er ernstige risico’s verbonden aan de zaden, stengels en andere delen van de kersenplant. Daarom is het het beste om geen risico’s te nemen.

Kunnen katten kersen eten

Cherry Nutritionele Statistieken

De volgende tabel bevat de voedingsinformatie voor één verse kers. De exacte waarden kunnen enigszins variëren, afhankelijk van de grootte van de kers.

Calorieën (kcal) 4.5
Eiwit (g) 0.07
Vet (g) 0.01
Koolhydraten (g) 1.1
Vezels (g) 0.2
Suiker (g) 0.9
Natrium (mg) 0.1
Calcium (mg) 1
Magnesium (mg) 0.8
IJzer (mg) 0.02
Kalium (mg) 15.9

Cherry Voedingswaarde Feiten

Kersen bevatten veel vezels en bevatten veel kalium. Ze bevatten weinig vet en relatief weinig calorieën, maar hebben behoorlijk wat suiker.

Ze zijn geen goede bron van eiwitten, bevatten heel weinig, maar ze zijn een geweldige bron van vitamine C en antioxidanten. Ze bevatten ook een reeks andere mineralen, waaronder calcium en magnesium.

Lees ook: Welke vruchten kunnen katten eten?

Voordelen van kersen voor katten

Vitamine C zit ook in kersen en helpt de huid, botten en bloedvaten van uw kat gezond te houden.

Als het gaat om menselijke voeding, worden kersen beschouwd als een superfood. Dit komt omdat ze rijk zijn aan vitamines en antioxidanten. Er wordt beweerd dat ze je helpen beter te slapen en gewicht te verliezen, en kunnen ontstekingen verminderen.

Een ander voedingsvoordeel van kersen voor katten is het hoge vezelgehalte, dat zal helpen het spijsverteringsstelsel van uw kat gezond te houden en hun ontlasting regelmatig te houden. Kalium is ook nodig in het hele lichaam van uw kat, inclusief in hun spieren en nieren.

Het heeft een rol bij het reguleren van de bloeddruk en het handhaven van hydratatie. Vitamine C zit ook in kersen en helpt de huid, botten en bloedvaten van uw kat gezond te houden.

Hoeveel kersen kan een kat eten?

Vanwege de ernstige risico’s op kersenvergiftiging door het cyanide in delen van de kersenplant, is het het beste om je kat helemaal geen kersen aan te bieden.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

Als uw kat onrijpe kersen, kersen met zaden of stengels of een ander deel van een kersenplant heeft gegeten, moet u onmiddellijk met uw dierenarts praten.

Als uw kat per ongeluk een pitloze, rijpe kers heeft gegeten, is het onwaarschijnlijk dat dit een probleem is. U moet ze echter nog steeds nauwlettend in de gaten houden en contact opnemen met een dierenarts als ze onwel lijken.

Hoe vaak kan een kat kersen eten?

Zelfs een enkele kers als eenmalige kan uw kat ernstige schade toebrengen als deze onderrijp is, een stengel heeft of een zaad bevat.

Deze delen van de kersenplant bevatten cyanide, dat giftig en soms dodelijk is voor katten. Dus om dit risico te vermijden, moet u ze nooit kersen aanbieden en moet u ervoor zorgen dat kersen in uw huis of tuin buiten bereik zijn. Gedroogde kersen bevatten waarschijnlijk geen zaden en zouden dus theoretisch veilig moeten zijn.

Aan de andere kant kan het verstandig zijn om een traktatie voor uw kat te kiezen die gegarandeerd volledig risicovrij is. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar menselijk voedsel met veel antioxidanten, waarom biedt u uw kat dan geen bosbes aan?

Worden kersen gebruikt in commercieel kattenvoer?

Het is misschien niet verwonderlijk dat kersen niet vaak worden gebruikt in commercieel kattenvoer vanwege de risico’s. Zolang u echter een commercieel kattenvoer kiest dat qua voedingswaarde compleet is, bevat het alle voedingsstoffen die nodig zijn om uw katachtige familielid in topconditie te houden.

De risico’s van het eten van kersen voor katten

Vanwege de ernstige risico’s op kersenvergiftiging door het cyanide in delen van de kersenplant, is het het beste om je kat helemaal geen kersen aan te bieden.

Het belangrijkste risico van katten die kersen eten, is gerelateerd aan cyanide. Zowel zoete kersen- als zure kersenplanten bevatten cyanide in hun stengels, bladeren, zaden en bloemen.

Lees ook: Zijn Groenten en fruit veilig voor katten? Wat elke katteneigenaar moet weten

Hoewel het vruchtvlees van de kers vrij is van grote hoeveelheden cyanide, als de kers rijp is, zal het zaad of de pit nog steeds dodelijke hoeveelheden bevatten. Als uw kat cyanidevergiftiging heeft, kan hij moeite hebben met ademhalen en kan hij braken.

Verwijde pupillen, kwijlen en spierspasmen zijn ook veel voorkomende symptomen. Helaas is cyanidevergiftiging vaak dodelijk voor katten, vooral zonder snelle behandeling. Andere vruchten die cyanide bevatten zijn abrikozen en appels.

Een ander risico van het eten van kersen voor katten is verstikking. Hoewel katten waarschijnlijk op het vlees van de kers zullen kauwen, vormen eventuele kersenpitten of zaden een verstikkingsgevaar. Er is ook een risico wanneer u uw kat een nieuw voedsel aanbiedt dat het hem maagklachten kan geven.

Vergeet ten slotte niet dat alles wat u geeft naast een qua voedingswaarde compleet kattenvoer de balans van het dieet van uw kat kan verstoren, wat leidt tot voedingstekorten. Al met al is het voeren van kersen aan je kat dus nooit een goed idee.

Houden katten van de smaak van kersen?

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat het hoofdbestanddeel van hun dieet dierlijke eiwitten (vlees) moet zijn. Hoewel sommige katten genieten van enige variatie in de vorm van gezond menselijk voedsel, zouden de meeste katten niet geïnteresseerd zijn in het eten van kersen. Hoe dan ook, je moet controleren of voedsel veilig is voor je katachtige vriend voordat je het aanbiedt.

Samenvatting

Kersen zijn een superfood in de wereld van menselijke voeding. Ondanks hun potentiële gezondheidsvoordelen vormen ze echter een levensbedreigend risico voor onze harige familieleden. Daarom is het het beste om uw kat uit de buurt van kersen of kersenbomen in uw huis en tuin te houden.

Veelgestelde vragen

Is het veilig voor katten om kersen te eten?

Hoewel het vlees van een rijpe, pitloze kers niet genoeg cyanide mag bevatten om je kat te schaden, is het geen goed idee om het risico te nemen. Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat je kat kersen met stengels of zaden en onderrijpe kersenvruchten eet. Dit is ook het geval als je een kersenboom in je tuin hebt, en het is de moeite waard om in gedachten te houden dat de bladeren, stengels en bloemen ook giftig zijn voor je kat.

Kunnen katten kersen eten zonder zaden?

Als de kersen rijp en pitloos zijn, moet het vlees veilig zijn voor uw kat. Ze kunnen echter nog steeds sporen van cyanide bevatten, dus je kunt het gevoel hebben dat het het risico niet waard is. Er zijn immers tal van andere veilige opties als het gaat om het kiezen van een smakelijke traktatie voor uw kat.