Kunnen katten kaas eten?

Heb je je ooit afgevraagd of katten kaas kunnen eten?

Misschien heeft je kat een voorproefje van je gegrilde broodje cheddarkaas geveegd, of misschien heb je net een beetje roomkaas gebruikt om je kat een pil te laten slikken. Voordat u uw kat nieuw menselijk voedsel geeft, is het altijd slim om een beetje onderzoek te doen om er zeker van te zijn dat het veilig is.

Katten kunnen veilig veel van het voedsel eten dat mensen doen, en sommige zijn zelfs gezond om katten met mate te voeren. Maar sommige “mensenvoeding” is niet goed om katten te voeren, hetzij omdat ze spijsverteringsstoornissen veroorzaken (zoals diarree of braken) of omdat ze eigenlijk giftig zijn voor katten.

Kort overzicht: kunnen katten kaas eten?

Voordelen van kaas voor katten

Helaas zijn er niet veel voordelen van het voeren van kaas aan katten. Hoewel kaas van alle soorten (of het nu cheddar, Zwitsers, mozzarella of Parmezaanse kaas is) een gezonde bron van eiwitten voor mensen kan zijn, kaas is niet goed geschikt voor de voedingsbehoeften van een kat.

Omdat katten obligate carnivoren zijn (wat betekent dat het grootste deel van hun dieet uit vlees moet bestaan), profiteren ze het meest van voedingsmiddelen met veel eiwitten, maar weinig vet en koolhydraten.

Dit geldt vooral voor huiskatten, die de neiging hebben om een lagere totale caloriebehoefte te hebben, dus ze moeten geen vetrijk voedsel eten. Kaas bevat wel een hoog eiwitgehalte, maar het bevat ook veel vet.

Risico’s van kaas voor katten

Haakwormen in Cats Feature

Hoewel tientallen jaren geleden werd gedacht dat een van de beste snacks voor een kat een kom melk was, weten we nu dat katten zuivel niet goed verteren. Lactose-intolerantie is zelfs iets dat veel voorkomt bij katten.

Katten die lactose-intolerant zijn, verteren de suiker lactose in melk niet en andere zuivelproducten zoals yoghurt en kaas. Als een kat melk eet, kan dit resulteren in een zeer overstuur buik, met diarree en soms braken.

Sommige katten kunnen melk eigenlijk goed verdragen, maar het is nog steeds niet goed om veel melk te voeren vanuit een voedingsstandpunt.

Hoewel kaas meestal minder lactose bevat dan koemelk (harde kazen hebben minder lactose dan zachte kazen), heeft kaas nog steeds het potentieel om de maag van een kat van streek te maken. Wanneer je het lactosegehalte van kaas koppelt aan het feit dat het veel vet en calorieën bevat, komt het allemaal neer op een slechte snackkeuze voor katten.

Hoe kunt u uw kattenkaas veilig voeren?

Kat eigenaren moeten er niet voor kiezen om kaas regelmatig aan katten te voeren omdat het niet gezond is voor katten, maar kaas zelf is niet giftig of giftig voor katten. In feite zijn sommige commerciële kattentraktaties kaassmaak, hoewel ze speciaal voor katten zijn gemaakt.

Hoewel je moet proberen kaas uit de buurt van je kat te houden, als je kat een klein stukje kaas uit je boterham sluipt of een beetje kwark uit je kom likt, maak je geen zorgen – het zal waarschijnlijk niet te veel problemen veroorzaken.

Doe je best om kaas uit het dieet van je kat te houden. Naast de buikklachten die kaas kan veroorzaken, kunnen de overmatige calorieën en het hoge vetgehalte van kaas bijdragen aan obesitas, wat een ernstig probleem is bij katten.

Lees ook: Kunnen katten eieren eten?

Als uw kat een grote hoeveelheid kaas eet, houd haar dan goed in de gaten om te letten op spijsverteringsproblemen in de vorm van diarree of mogelijk braken. Als uw kat erg ziek lijkt te zijn na het eten van een grote hoeveelheid kaas, neem dan contact op met uw dierenarts om te vragen of ze moet worden onderzocht.

Er is één geval waarin het voeren van uw kat een smidgen kaas in orde zou moeten zijn. Het is notoir moeilijk om een kat te pillen.

Als uw kat tijdelijk medicijnen moet nemen en uw kat echt van kaas houdt, is het prima om de pil in een klein beetje kaas te wikkelen (goede soorten kaas om dit te doen, waaronder roomkaas of een andere zachte kaas), zodat ze de medicatie gemakkelijk zal innemen. Zorg ervoor dat je het niet overdrijft en als je kat nadelige gevolgen van de kaas lijkt te hebben, probeer dan iets anders, zoals een klein beetje natriumarm vlees.

Kaas voor katten: geen goed idee

Hoewel katten veilig kunnen genieten van kleine hoeveelheden menselijk voedsel als gezonde traktaties, is kaas helaas geen goede keuze voor je harige vriend. Enkele betere behandelingsopties voor katten zijn commerciële kattentraktaties, kleine stukjes tonijn in blik, roerei of hardgekookt ei of gewone gekookte kip.

Neem altijd contact op met uw dierenarts voordat u uw kat nieuw voedsel geeft en zorg ervoor dat u het niet overdrijft met lekkernijen, die niet meer dan 10% van de totale voedselinname van uw kat voor de dag mogen uitmaken, terwijl de rest afkomstig is van haar volledige en uitgebalanceerd kattenvoer.

Veelgestelde vragen over kaas voor katten

Wat gebeurt er als katten kaas eten?

Kaas kan het spijsverteringsstelsel van een kat verstoren, inclusief diarree en mogelijk braken. Kaas is ook rijk aan vet en calorieën en kan bijdragen aan ongewenste gewichtstoename bij katten.

Hoeveel kaas kunnen katten eten?

Katten mogen geen kaas eten. Kleine hoeveelheden kaas, zoals wat je zou gebruiken om een pil te verbergen, zijn waarschijnlijk OK, maar kaas is geen gezonde traktatiekeuze voor katten.

Kan kaas katten doden?

Kaas is niet giftig voor katten. Als een kat kaas eet, is het onwaarschijnlijk dat hij eraan sterft. Het voeren van kaas aan katten moet echter zoveel mogelijk worden vermeden, omdat het geen gezond voedsel voor katten is.