Kunnen katten bonen eten?

Sperziebonen, sojabonen, limabonen, jelly beans… er zijn veel verschillende soorten bonen, allemaal met verschillende voedingswaarden en gezondheidsvoordelen voor ons spijsverteringsstelsel en meer.

Zelfs linzen worden beschouwd als onderdeel van de bonenfamilie. Maar zijn deze peulvruchten geschikt als kattenvoer? Kunnen katten bonen eten?

Het korte antwoord is dat ja, katten bonen kunnen eten. Het is niet bekend dat ze giftig zijn, wat een opluchting zal zijn voor katteneigenaren. Katten eten echter bij voorkeur een op vlees gebaseerd dieet en overmatige hoeveelheden bonen en groenten kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Lees verder om erachter te komen of katten sperziebonen en meer eten!

Snel overzicht: Kunnen katten bonen eten

Nutritionele statistieken

Er zijn zoveel soorten bonen dat het moeilijk is om de voedingswaarde van ze allemaal samen te vatten. Zwarte bonen, garbanzobonen, bruine bonen: ze variëren allemaal. Het grootste verschil is tussen rauwe bonen en gekookte bonen en dus zullen we deze vergelijken.

Ten eerste, de statistieken voor 1 kopje pinto bonen:

Calorieën (kcal) 245
Eiwit (g) 15
Vet (g) 1
Koolhydraten (g) 45
Vezels (g) 15
IJzer (mg) 4
Folaat (mcg) 296
Vitamine C (mg) 4.2
Kalium (mg) 1067

We kunnen dit vergelijken met 1 kopje rauwe sperziebonen (ook wel snijbonen of snapbonen genoemd):

Calorieën (kcal) 31
Eiwit (mg) 1.8
Vet (mg) 0.5
Vezels (mg) 2.7
Ijzer 1
Folaat (mcg) 33
Vitamine C (mg) 12.2
Kalium (mg) 211

Voedingswaarde feiten

Als we naar de bovenstaande statistieken kijken, kunnen we zien dat bonen, als menselijk voedsel, veel gezondheidsvoordelen hebben. Ze zijn een goede bron van eiwitten en vezels, terwijl ze weinig vet en suiker bevatten. Ze bevatten ook kalium, calcium, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het enige nadeel? Ze kunnen milde spijsverteringsproblemen en overtollig gas veroorzaken.

Dus hoe verhoudt dit zich tot onze katachtige vrienden? Zijn bonen geschikt als kattenvoer?

Katten zijn obligate carnivoren en hun spijsverteringsstelsel is speciaal ontworpen om vlees te verteren. Kattenvoer is over het algemeen sterk op vlees gebaseerd.

Onze katachtige metgezellen hebben een hoge eiwitbehoefte, met een lage koolhydraatbehoefte, en hebben hun dieet nodig om zeer specifieke voedingsstoffen te bieden die ze niet zelf kunnen maken.

Katten hebben moeite om plantaardig materiaal en peulvruchten te verteren, dus hoewel een deel van de voedingswaarde van bonen goed bij hen past, zoals de hoge eiwitten en vezels, zullen ze moeite hebben om ze goed genoeg te verteren om veel van de gezondheidsvoordelen te krijgen.

Voordelen van bonen voor katten

Hoewel bonen veel eiwitten en vezels bevatten, hebben katten moeite om plantaardig materiaal en peulvruchten te verteren.

Bonen zouden niet het belangrijkste onderdeel van het dieet van een kat moeten zijn, maar ze kunnen een bron van eiwitten en vezels bieden. Katten hebben een eiwitrijk dieet nodig en vezels zijn essentieel voor een gezond spijsverteringsstelsel en om constipatie te voorkomen.

Bonen bieden ook veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Katten zijn obligate carnivoren en moeten voornamelijk dierlijke eiwitten eten, maar kleine hoeveelheden bonen kunnen enige voedingswaarde bieden.

Hoeveel bonen kan een kat eten?

Groenten en peulvruchten zouden idealiter slechts een klein deel van het totale dieet van uw kat moeten uitmaken. Het verstrekken van kleine hoeveelheden bonen is prima, omdat katten een gevarieerd dieet eten, maar een te grote portie kan leiden tot een verstoring van het spijsverteringsstelsel.

Hoe vaak kan een kat bonen eten?

Katten zijn ontworpen om dierlijke eiwitten te verteren en het te vaak verstrekken van peulvruchten zoals gebakken bonen, zwarte bonen, sperziebonen of andere peulvruchten kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, waaronder overtollig gas, darmongemakken of pijn. Af en toe kleine hoeveelheden voeren is de veiligste manier om je katten bonen te laten eten.

Lees ook: Gastro-enteritis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Worden bonen gebruikt in commercieel kattenvoer?

Ja, sommige commerciële kattenvoeren gebruiken sommige soorten bonen. Ze zijn alleen een vulmiddel, in plaats van een hoofdbestanddeel van het dieet, en zijn meestal opgenomen in kattenvoer vanwege hun eiwitten en vezels die gezondheidsvoordelen voor het spijsverteringsstelsel kunnen bieden.

De risico’s van het eten van bonen voor katten

Te veel zout in ingeblikte bonen is erg slecht voor onze katten en kan leiden tot een onbalans in natrium- en kaliumspiegels.

Hoewel bonen over het algemeen een veilig voedsel zijn voor katten in kleine hoeveelheden, zijn er een paar soorten bonen die moeten worden vermeden.

Bonen in blik

Deze moeten worden vermeden als kattenvoer. Ze bevatten vaak toegevoegde smaakmakers – voornamelijk zout. Te veel zout is erg slecht voor onze kattenvrienden en kan leiden tot een onbalans in natrium- en kaliumspiegels, waardoor de nieren schade oplopen. Katten die te veel zout hebben gegeten, kunnen overmatige dorst, diarree en braken ontwikkelen. Het kan zelfs tot de dood leiden.

Jelly Bonen

Dit zijn snoep, in plaats van een peulvrucht, en kunnen kunstmatige zoetstoffen zoals xylitol bevatten. Dit is giftig voor katten omdat het ervoor zorgt dat hun suikerspiegel gevaarlijk daalt en fataal kan zijn. Dit menselijke voedsel mag nooit deel uitmaken van het dieet van een kat.

Gebakken bonen

Deze kunnen ook kunstmatige zoetstoffen bevatten, zoals xylitol, die giftig kunnen zijn voor de gezondheid van uw kat.

Koffiebonen en met chocolade bedekte bonen

Koffiebonen en chocoladebonen bevatten beide theobromine, dat giftig is voor katten. Het kan prikkelbaarheid, een hoge hartslag, leverfalen en epileptische aanvallen veroorzaken en kan fataal zijn.

Gebakken Bonen

Katteneigenaren moeten voorzichtig zijn met gefrituurde bonen, omdat ze zeer veel vet bevatten. Ze kunnen ook smaakmakers bevatten zoals uien en knoflook die giftig zijn voor katten.

Rauwe bonen

Bonen moeten altijd goed worden gekookt voordat ze als kattenvoer worden gegeven. Rauwe bonen kunnen ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Andere vormen van bonen zijn over het algemeen veilig om in kleine hoeveelheden te geven. Overmatig genieten van bonen kan leiden tot spijsverteringsproblemen of pancreatitis, dus als u bonen wilt aanbieden, geef ze dan altijd in kleine hoeveelheden en niet te vaak.

Houden katten van de smaak van bonen?

Als obligate carnivoren houden katten van vis en dierlijke eiwitten. Veel katten zijn echter nieuwsgierig en proberen graag nieuwe smaken en texturen in hun voedsel, dus sommige katten eten allerlei extra’s.

Veelgestelde vragen

Is het OK voor katten om gebakken bonen te eten?

De bonen zelf zijn veilig in kleine hoeveelheden, maar sommige gebakken bonen bevatten de zoetstof xylitol (ook bekend als berkensuiker) die giftig is voor katten, dus zorg ervoor dat dit wordt vermeden.

Welk voedsel is giftig voor katten?

Sommige menselijke voedingsmiddelen moeten volledig worden vermeden bij katten: uien en knoflook, chocolade, alcoholische dranken, druiven en rozijnen, citrusvruchten en de zoetstof xylitol.

Kunnen katten erwten en bonen eten?

Katten kunnen kleine hoeveelheden vers gekookte erwten en bonen eten, maar alleen in kleine hoeveelheden en niet als een belangrijk onderdeel van hun dieet.

Kunnen katten bonen en rijst eten?

Katten kunnen veilig kleine porties bonen en rijst eten, zolang ze vers gekookt zijn en niet in grote porties worden gegeven.