Kunnen katten bosbessen eten?

Kunnen katten samen met ons voedzame bosbessen eten?

Vertaalt de superfoodstatus van blauwe bessen zich ook in katten?

Laten we eens kijken of bosbessen kunnen worden opgenomen als onderdeel van het dieet van uw kat, hoeveel bosbessen katten per dag kunnen eten en al het andere dat we moeten weten over deze geweldige vrucht.

Kort overzicht: Kunnen katten bosbessen eten?

Wat zijn bosbessen?

Bosbessen zijn de paarsblauwe vrucht die groeit op de bosbessenplant Vaccinium sekte. Cyaanokokken. Ze zijn inheems in Noord-Amerika en zijn nauw verwant aan veenbessen.

Bosbessen zijn klein (tot een inch diameter), rond, enigszins afgeplat fruit met een uitlopend uiteinde aan de basis van het fruit. Ze zijn overal verkrijgbaar in winkels over de hele wereld vanwege hun populariteit en etikettering als een gezond voedsel.

Blueberry Nutrition Statistieken

Bosbessen zijn een van de meest voedzame vruchten. Volgens de USDA bevat 100 g blauwe bessen:

Water 84,21 gram
Energie 57kcal
Eiwit 0,74 g
Vet 0,33 g
Koolhydraat 14,49 g
Vezel 2,4 g
Suikers 9,96 g

Dit maakt bosbessen een caloriearme snack die meer vezels bevat dan sommige andere vruchten. Bosbessen zijn ook een goede bron van sommige vitamines en mineralen, met name:

Ascorbinezuur 9,7 mg
Vitamine K 19.3ug
Mangaan 0,3 mg
Vitamine B6 0,1 mg
Calcium 6 mg

Blueberry Nutritionele voordelen

Blauwe bessen worden vaak bestempeld als superfood. Alleen omdat ze klein zijn, betekent niet dat bosbessen geen voedzame punch kunnen bevatten!

Niet alleen zijn bosbessen rijk aan voedingsstoffen zoals kalium en vitamine A, C en K, ze zijn ook laag in calorieën. In feite zijn ze ongeveer 85% water!

Dit betekent dat ze kunnen worden gebruikt om zowel katten als mensen opnieuw te hydrateren. Bosbessen hebben een zeer hoog vitamine C-gehalte, wat belangrijk is voor een volledig functionerend immuunsysteem.

Kunnen katten bosbessen eten?

Nadat je hebt gelezen over hoe fantastisch bosbessen zijn, ben je waarschijnlijk nog meer geïnteresseerd in het ontdekken of katten bosbessen kunnen hebben als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Het goede nieuws is dat katten bosbessen kunnen eten, zolang ze rauw en vers zijn. Vergeet niet om ze eerst te wassen om eventuele sporen van pesticiden te verwijderen. “Zijn katten geen carnivoren?” Hoor ik je zeggen! Ja, katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees nodig hebben om te overleven.

Veel katteneigenaren zullen het er echter mee eens zijn dat onze kattenvrienden niet boven het proberen van de vreemde groenten of fruit staan, en velen houden ervan om te snacken op een verscheidenheid aan menselijk voedsel!

Er zijn echter enkele soorten bosbessen die u nooit aan uw kat moet voeren. Het is geen goed idee om oude of beschimmelde bosbessen te voeren, omdat deze mycotoxinen en alcohol kunnen bevatten. Je moet ook geen bereide bosbessen voeren – d.w.z. ingeblikte bosbessen of bosbessen in een taart. Gewone, bevroren bosbessen zijn prima om aan je kat te voeren, zolang je ze maar eerst laat ontdooien.

Hoe zit het met bosbessensap en bosbessenextract?

Nou, katten kunnen geperste bosbessen hebben, maar je moet ervoor zorgen dat er niets anders aan het sap is toegevoegd. De meeste in de winkel gekochte bosbessensappen bevatten veel toegevoegde suikers en conserveermiddelen, dus zijn niet geschikt voor katten.

Je moet ook voorzichtig zijn met katten die hun voedsel sjaals maken – bosbessen kunnen verstikkingsgevaarlijk zijn. Misschien wilt u de bosbessen doormidden snijden om ze veiliger te maken.

Zijn bosbessen goed voor katten?

Kat buiten

Niet alleen zijn blauwe bessen veilig voor katten, ze geven ze waarschijnlijk ook enkele gezondheidsvoordelen. Dat is een van de redenen waarom ze in veel dierenvoeding zijn opgenomen. Ze zijn ook een geweldige gezonde traktatie die minder calorieën bevat dan veel kattentraktaties.

Antioxidanten

Bosbessen kunnen meer antioxidanten bevatten dan enig ander fruit!

Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam helpen om schadelijke zuurstof ‘vrije radicalen’ te bestrijden – onstabiele verbindingen die DNA in je lichaamscellen beschadigen.

Bosbessen bevatten een familie van antioxidanten genaamd flavonoïden, die anthocyanen bevatten, een van de krachtigste antioxidanten.

Van deze anthocyanen is aangetoond dat ze oxidatieve stress verminderen bij mensen met een risico op hartaandoeningen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze van voordeel zullen zijn voor kattenharten. Katten lijden echter aan hoge bloeddruk en van bosbessen is aangetoond dat ze de bloeddruk bij mensen verlagen.

Antioxidanten hebben ook een effect op veroudering, en iHet is mogelijk dat ze het begin van dementie vertragen. Een beoordeling toonde een impact op het vermogen van de oudere hersenen om te leren , wat onze oudere katten kan helpen mentaal actief te blijven tot op hoge leeftijd.

Ten slotte is aangetoond dat antioxidanten in bosbessen de insulinegevoeligheid verbeteren bij mensen met diabetes type 2. Katten lijden ook aan diabetes type 2, dus het is mogelijk dat dit in de toekomst nuttig wordt voor de behandeling van diabetes bij katten.

Gezondheid van de urinewegen

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) is een van de meest voorkomende aandoeningen waar onze katten gevoelig voor zijn. Bosbessen, zoals veenbessen, worden verondersteld goed te zijn voor de gezondheid van de urinewegen. Er wordt gesuggereerd dat ze op dezelfde manier werken – door bacteriën zoals E. coli hechten aan de blaaswand.

Hoeveel bosbessen kan een kat eten?

Je kunt te veel van het goede hebben en het vezel- en suikergehalte van bosbessen kan leiden tot maagklachten en diarree als grote hoeveelheden worden gegeten.

Wanneer u voor het eerst bosbessen aan uw kat voert, moet u er maar één voeren – u kunt dan zien of uw kat ze lekker vindt en ze 48 uur lang controleren op eventuele nadelige effecten. Misschien vindt u dat uw kat de voorkeur geeft aan zijn bosbes die opengesneden of gepureerd is.

Als je kat besluit dat hij van bosbessen houdt en hij heeft geen tekenen van darmklachten gehad, hoeveel kunnen hij er dan per dag eten?

Nou, dat hangt af van het gewicht van je kat en eventuele andere traktaties die ze krijgen. Een kat van 9 pond die geen andere traktaties heeft, kan een kwart kopje bosbessen consumeren zonder zijn calorie-inname te overschrijden – maar we zouden niet aanraden om zoveel te voeren, omdat het zeker spijsverteringsproblemen zou veroorzaken.

Als uw kat van bosbessen houdt, is het het beste om het bij niet meer dan één of twee bosbessen per dag te houden om darmklachten door al die vezels en suiker te voorkomen en toch een gezond dieet te behouden. Bosbessen kunnen worden gebruikt in plaats van kattentraktaties als een caloriearm alternatief.

Laatste gedachten

Bosbessen zijn een gezonde vrucht met weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Ze zijn veilig voor katten zolang ze in kleine hoeveelheden worden gevoerd, rauw en zonder andere ingrediënten als een occasionele traktatie. Ze bevatten belangrijke antioxidanten en zijn zelfs opgenomen in veel kattenvoer!

Veelgestelde vragen

Welke bessen zijn slecht voor katten?

De meeste bessen zijn veilig voor katten om te eten, waaronder frambozen, aardbeien, bosbessen en bramen, maar je moet druiven vermijden, die giftig kunnen zijn voor katten.

Zijn bosbessen veilig voor katten om te eten?

Ja, bosbessen zijn veilig voor katten en honden om te eten. Ze bevatten weinig calorieën en veel water, dus ze kunnen een verfrissende snack maken. U moet echter alleen verse of ontdooide rauwe bosbessen voeren zonder andere toegevoegde ingrediënten.

Waarom eten katten bosbessen?

Hoewel de meeste katten kieskeurig zijn, proberen velen graag nieuw voedsel. Bosbessen zijn goed omdat ze een hoog watergehalte hebben, wat kan helpen om je kat te hydrateren.