Kunnen katten brood eten?

In mijn huis kun je geen brood of broodje op het aanrecht laten liggen uit angst dat de kat het opeet. Veel katten tonen interesse in het eten van brood, en als je je kat in je boterham hebt zien stoppen, heb je je waarschijnlijk afgevraagd of dit voedsel veilig is voor katten.

Laten we eens kijken hoeveel brood katten kunnen eten, hoe vaak het veilig voor hen is om het te consumeren en meer.

Kort overzicht: Kunnen katten brood eten?

Soorten brood

Er zijn net zoveel soorten brood in de wereld als er culturen zijn, en ze zijn allemaal verschillend. Brood is een van de oudste vormen van koken en wordt wereldwijd gegeten.

In het Westen hebben we de neiging om ons brood in broden te eten – hoewel zelfs dat enorm varieert, van een mooi zuurdesembrood van een ambachtelijke bakkerij tot een in de winkel gekocht wit broodbrood in een plastic zak. In andere landen komt ongezuurd brood vaker voor, zoals de Tortilla van Mexico en de Chapatti van India.

Brood kan ook een basis zijn voor het koken van andere ingrediënten. Pizzabodems worden gemaakt van brood en verschillende korsten worden op broodjes gebakken om kaasachtig brood, tijgerbrood, uienbrood en gezaaid brood te maken.

Brood voeding statistieken

Zoals je zou verwachten, is het onmogelijk om de voeding voor ‘brood’ op te sommen, als er zoveel verschillende soorten zijn. Zelfs een ‘normaal’ wit brood kan worden gemaakt met ei, melk, olie of boter en heeft verschillende mogelijke toevoegingen zoals vitamines.

We keken naar 100 g wit brood, waarvan de USDA vermeldt dat het ongeveer:

Water 35,7%
Energie 270kcal
Eiwit 9,43 g
Vet 3,59 g
Koolhydraat 49,2 g
Vezel 2,3 g
Suikers 5,34 g

Commercieel bereid brood bevat vaak toegevoegde vitaminen en mineralen. Ons gemiddelde witte brood bestaat uit:

Thiamine 0,5 mg
Niacine 4,4 mg
Folaat 111ug
Selenium 23.2ug
Calcium 211 mg
Natrium 477 mg

Brood Nutritionele voordelen

De voedingsvoordelen van brood kunnen net zo variëren als brood zelf, maar over het algemeen is brood niet zo voedzaam voor katteneigenaren of hun katachtige vrienden! Brood is meestal gemaakt van koolhydraten en omdat katten niet veel koolhydraatbehoefte hebben, biedt het hen niet veel voedingswaarde.

Is brood goed voor katten?

Als je kat net een broodje van het aanrecht heeft gepakt, maak je dan geen zorgen. Katten kunnen in de meeste gevallen veilig brood eten, hoewel er iets meer in het verhaal zit:

Te veel brood is slecht!

Een broodje is misschien de perfecte maat voor een mens, maar het is veel te veel voor een kat – het zou zijn alsof je 15 broodjes in één keer eet!

Als je denkt dat je je daarna ziek zult voelen, kun je je alleen maar voorstellen wat je arme kat gaat doormaken. Hoewel het prima is voor katten om af en toe kleine hoeveelheden brood te eten of om hen te helpen een pil te slikken, moet u uw dierenarts bellen als uw kat in een grote hoeveelheid brood komt.

Brood is calorierijk

Brood bevat veel calorieën, maar niet veel voedingsstoffen. Met andere woorden, het wordt beschouwd als ‘lege’ calorieën voor katten. Het geven van te veel overtollige calorieën kan leiden tot gewichtstoename en, met kattenobesitas die al ongeveer 50% van de katten treft en toeneemt, moet aandacht worden besteed aan calorie-inname voor al onze kattenvrienden.

Rauw brooddeeg

Rauw brooddeeg is een duidelijke no-no voor katten. Rauw deeg bevat actieve gist, waardoor het brood gaat rijzen. En als dit stijgen in de maag van uw kat gebeurt, kan dit ernstige problemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel of een obstructie in het spijsverteringsstelsel.

Niet alleen dit, maar gist produceert ethanol als een bijproduct van fermentatie – wanneer het deeg fermenteert in de maag van uw kat, kan de ethanol er snel voor zorgen dat uw kat ziek wordt, omdat katten veel vatbaarder zijn voor alcoholvergiftiging dan mensen.

Brood gebakken met toegevoegde ingrediënten

Pas op voor brood gebakken met toegevoegde ingrediënten, omdat deze giftig kunnen zijn voor katten.

Ingrediënten om te vermijden in brood voor katten zijn onder meer:

  • Uien zijn misschien heerlijk voor ons, maar ui is giftig voor katten. Als uw kat uienbrood heeft gegeten, moet u onmiddellijk uw dierenarts bellen.
  • Knoflook wordt vaak gebruikt in knoflookbrood, focaccia en in andere smaakstoffen. Het is giftig voor katten en veroorzaakt bloedarmoede. Als uw kat knoflookbrood te pakken heeft, moet u uw dierenarts bellen voor advies.
  • Rozijnen worden soms opgenomen in brood en worden verondersteld giftig te zijn voor katten; ze veroorzaken acute nierziekte.

Hoeveel brood kan een kat eten?

Als je kat eenmalig aan een klein stukje gebakken brood knabbelt, raak dan niet in paniek. Laat ze niet meer eten en bel je dierenarts als het zorgwekkende ingrediënten bevat.

De kans is groot dat je kat niet slechter zal zijn voor zijn ongeluk, hoewel hij buikpijn kan hebben als hij veel heeft gegeten. Observeer uw kat nauwlettend op eventuele symptomen en bel uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

Als je kat echt van brood houdt, kun je proberen je kat af en toe kleine stukjes veilig brood te geven, maar laten we enkele kanttekeningen bespreken:

  • Brood mag alleen worden gegeven als een occasionele traktatie, omdat het zeer waarschijnlijk zal leiden tot obesitas
  • Als u brood moet gebruiken om een pil te verbergen, gebruik dan een stuk dat niet groter is dan nodig is om rond de tablet te vormen en het te verbergen
  • De maximale hoeveelheid brood die een kat op een dag moet eten, is 10% van zijn dagelijkse calorie-inname. Voor een kat van 9 pond is dat ongeveer 20 calorieën, wat ongeveer een kwart van een sneetje wit brood is. Katten die zoveel eten, mogen dan de hele dag geen andere lekkernijen eten en zouden ook minder kattenvoer moeten hebben!

Laatste gedachten

Hoewel de meeste soorten brood veilig zijn, mag het alleen aan katten worden gevoerd als een zeer occasionele traktatie. Zelfs de korsten van je toast bevatten veel calorieën en bevatten nauwelijks voeding voor je kat.

Als u brood aan uw kat voert, voer dan slechts een klein stukje brood. Een veel betere optie is om fruit en groenten te voeren als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Veelgestelde vragen

Is het oké voor katten om brood te eten?

Het is onwaarschijnlijk dat een kleine hoeveelheid brood uw kat kwaad zal doen, ervan uitgaande dat het geen additieven bevat die giftig zijn. Brood is echter niet goed voor katten en je zou veel beter zijn om je katten iets gezonders te eten te geven!

Waarom is mijn kat geobsedeerd door het eten van brood?

Katten kunnen carnivoren zijn, maar ze zijn ook overlevenden, en het is waarschijnlijk dat ze de hoge calorieën in brood kunnen voelen zoals een kind snoep kan voelen. Helaas betekent dat niet dat het goed voor ze is! Als uw kat plotseling eetlust heeft ontwikkeld, is het een goed idee om ze bij de dierenarts te laten controleren, omdat een vraatzuchtige eetlust een symptoom is van verschillende gezondheidsproblemen.

Welk menselijk voedsel kunnen katten eten?

Katten kunnen een verscheidenheid aan menselijk voedsel eten, maar hun favorieten zijn courgette, gekookte kip, gekookte garnalen, bosbessen en meloenen zoals meloenen.