Kunnen katten spek eten?

Wist je dat je katachtige vriend een obligate carnivoor is? Dit betekent dat hun dieet voornamelijk vlees moet zijn. Maar zijn alle vleessoorten geschikt voor katten, of zijn sommige gezonder dan andere?

Je kunt genieten van spek als ontbijt, misschien in een broodje met ketchup, of als onderdeel van een frituur. Dus, kunnen katten ook spek eten? Nou, het korte antwoord is nee, katten mogen geen spek eten. Hoewel spek niet giftig is voor uw harige familielid, kan het nog steeds een gezondheidsrisico vormen. Laten we eens kijken waarom.

Kort overzicht: Kunnen katten spek eten?

Bacon Nutritionele Statistieken

De onderstaande tabel toont de voedingsgegevens voor een halve plak gekookt spek. Het is bedoeld om een idee te geven van de voedingswaarde en de exacte waarden zullen een beetje variëren.

Natuurlijk is standaard spek op basis van varkensvlees, maar kalkoenspek zal een veel lager vetgehalte bevatten omdat kalkoen zo’n mager vlees is. Maar kalkoenspek heeft nog steeds een hoog natriumgehalte en is hoger in cholesterol dan varkensspek.

Calorieën (kcal) 26.8
Eiwit (g) 2.0
Vet (g) 2.0
Koolhydraten (g) 0.1
Vezels (g) 0.0
Suiker (g) 0.0
Natrium (mg) 96.8
Calcium (mg) 0.45
Fosfor (mg) 19.5
Zink (mg) 0.2
Kalium (mg) 26.3
IJzer (mg) 0.1

Bacon Voedingswaarde Feiten

Zoals je waarschijnlijk kunt opmaken uit de voedingsinformatie, is spek niet bepaald een gezonde traktatie voor je kat. Omdat het is genezen met zout, bevat het veel natrium, waarvan we weten dat het een risicofactor is voor hartaandoeningen en hoge bloeddruk bij mensen.

Hoewel deze verbanden niet bewezen zijn bij katten, is hun dagelijkse natriumbehoefte veel lager dan de onze, en hoge niveaus kunnen leiden tot zoutvergiftiging. Spek is ook rijk aan vet, wat een duidelijke no-no is als het gaat om het voeden van je harige vriend.

Aan de positieve kant is spek rijk aan eiwitten, die uw kat nodig heeft voor groei en het herstellen van weefsel. Het is ook een goede bron van kalium, die veel rollen speelt in het lichaam van uw kat, waaronder het gezond houden van hun hart, botten en spieren.

Het hoge fosforgehalte van Bacon zal in theorie de botten in topvorm houden en helpen bij de nierfunctie. Bacon bevat ook veel B-vitamines en selenium, een antioxidant. Dit klinkt misschien als grote voordelen, maar voor katten zijn de voedingsnadelen van spek veel belangrijker.

Voordelen van spek voor katten

Kijkend naar de voedingsfeiten over spek, denk je misschien dat spek kan worden gegeven als een occasionele traktatie voor je purrfecte prinses. Katten hebben immers eiwitten nodig als onderdeel van hun dieet en de verschillende vitamines en mineralen in spek zijn ook belangrijk.

De waarheid is dat er veel gezonder voedsel is dat u uw kat kunt aanbieden dat dezelfde voedingsstoffen bevat.

Gekookte kalkoen of kipfilet zijn bijvoorbeeld veel lager in zout en vet, en je kat zal nog steeds denken dat ze lekker zijn. En vergeet niet, zolang hun belangrijkste kattenvoer qua voedingswaarde compleet is, krijgen ze de exacte ingrediënten die ze nodig hebben om toch gezond te blijven.

Hoeveel spek kan een kat eten?

Het is het beste om spek niet te voeren, maar een klein stukje zo nu en dan zal je kat waarschijnlijk geen schade berokkenen.

Idealiter zouden katten geen spek moeten hebben. Een kleine hoeveelheid spek als eenmalige zou je kat echter niet moeten schaden. Dus als je slimme kat per ongeluk wat sluipt als je niet kijkt, hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Het kan echter het beste worden vermeden als een traktatie, ten gunste van andere vetarme, zoutarme voedingsmiddelen.

Als u besluit om uw kat een kleine hoeveelheid spek te geven, moet u ervoor zorgen dat het gekookt spek is in plaats van rauw spek en verwijder zichtbaar vet.

Elk spekvet moet worden geabsorbeerd om de kans te verkleinen dat het je harige vriend een verstoorde buik geeft. Een splinter ter grootte van je pinknagel is genoeg te bieden, zelfs als je kat van de smaak houdt.

Hoe vaak kan een kat spek eten?

Het is het beste om je kat helemaal geen spek te geven. Of het nu streperig, rug- , kalkoenspek of zelfs spekstukjes is, spek biedt geen voedingsstoffen die uw kat niet kan krijgen van gezonder voedsel.

Als je je kat echt wat spek wilt geven, moet je een kleine hoeveelheid geven en ervoor zorgen dat het gaar is en dat al het vet wordt verwijderd. Je moet je kat niet vaak spek geven, maar het is onwaarschijnlijk dat één keer per maand hem schade berokkent.

Wordt spek gebruikt in commercieel kattenvoer?

Hoewel spek niet wordt gebruikt in commercieel kattenvoer, zit het soms in kattentraktaties. Dit kan zijn omdat spek een sterke geur en ta heeftste, waardoor het extra verleidelijk is voor je kat.

Spek als onderdeel van een kattentraktatie kan geen kwaad, maar zoals met alle traktaties, mogen ze alleen met mate worden gegeven.

De risico’s van het eten van spek voor katten

Spek bevat veel zout en vet, wat je kat ziek kan maken, vooral als het in grote hoeveelheden wordt gegeten.

Er zijn nogal wat risico’s als het gaat om het voeren van je kat spek. Ten eerste kan rauw spek parasieten of schadelijke bacteriën bevatten die ervoor kunnen zorgen dat uw kat ziek wordt. Daarom, als je overweegt om je kat een kleine hoeveelheid spek te geven, moet het gekookt spek zijn in plaats van rauw.

Een ander risico is gerelateerd aan het vetgehalte van spek, en dit is het risico op pancreatitis of een verstoorde buik. Het verwijderen van zichtbaar vet uit het spek zal helpen, maar spekvet zit vol vet en vergeet niet dat bakoliën en vetten je kat ook onwel zullen maken.

Het vetgehalte kan ook een ander probleem veroorzaken, en dat is obesitas. Als je huisdier een beetje podgy is, wil je uit de buurt blijven van vette tieten zoals spek om te voorkomen dat ze zich opstapelen op de kilo’s!

Spek bevat ook hoge zoutgehaltes, die verband houden met hartaandoeningen en hoge bloeddruk bij mensen. Het is niet bewezen of dit risico hetzelfde is voor katten, maar het spreekt voor zich.

Een half plakje spek bevat bijna vijf keer de dagelijkse natriumbehoefte van je kat, dus te veel spek kan zelfs zoutvergiftiging veroorzaken. Hoewel kalkoenspek minder vet bevat, bevat het nog steeds veel natrium omdat het zoutgezouten is. Vandaar dat kalkoenspek nog steeds geen gezonde optie is.

Het laatste risico om in gedachten te houden is het risico van andere ingrediënten gekookt met het spek. Smaakmakers kunnen ervoor zorgen dat uw kat braakt of diarree heeft, en sommige voedingsmiddelen, zoals uien en knoflook, zijn giftig. Dus, elk spek dat je aan je kat geeft, moet worden gekookt zonder smaakmakers of andere ingrediënten.

Houden katten van de smaak van spek?

Katten houden van de smaak van spek! Misschien is het de zoutheid of de rokerigheid, maar de meeste katten kunnen er geen genoeg van krijgen. Dit is natuurlijk jammer, want het is leuk om onze katten de lekkere lekkers te geven waar ze van houden.

Het belangrijkste onderdeel van het zijn van een huisdierouder is echter het nemen van beslissingen om je purry-vriend zo gezond mogelijk te houden.

Samenvatting

Veel mensen eten graag spek. Het is een zeer populair voedsel en katten vinden het ook leuk! Als u uw kat echter wilt verwennen met lekker voedsel, zijn er veel betere opties dan spek.

Het lijkt misschien een beetje gemeen, maar op de lange termijn is het het beste voor de gezondheid van je kat om een optie te kiezen die minder zout en vet bevat. Dus ga je gang en verwen je katachtige vriend af en toe, maar neem contact op met je dierenarts om er zeker van te zijn dat wat je geeft eerst veilig is.

Veelgestelde vragen

Hoeveel spek kan ik mijn kat geven?

Het is geen goed idee om je kat spek te geven, omdat het erg veel vet en zout bevat. Als ze echter een beetje sluipen als je niet kijkt, hoef je je niet naar de dierenarts te haasten. Als u besluit om uw kat spek te geven, bied dan alleen gekookt spek aan en verwijder het vet. Een stuk ter grootte van je vingernagel lijkt misschien gierig, maar het is meer dan genoeg voor je kat.

Kunnen kittens gekookt spek eten?

Je moet je kitten geen spek geven, of het nu gekookt of rauw is. Kittens moeten uitgebalanceerd kittenvoer krijgen, zodat ze alle voedingsstoffen hebben die ze nodig hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Af en toe traktaties geven is oké, maar dit moeten traktaties zijn in plaats van tafelresten.