Kunnen katten avocado eten?

Avocado’s winnen snel aan populariteit vanwege hun voedingsvoordelen en de Mexicaanse avocadohandel is nu 2,17 miljard dollar waard. Als je kat je avocado snackte toen je je rug toekeerde, vraag je je misschien af of avocado’s goed zijn voor katten.

We zullen kijken of katten avocado’s kunnen eten, hoeveel en of ze gezondheidsvoordelen hebben voor katten.

Kort overzicht: Kunnen katten avocado eten?

Wat zijn avocado’s?

Avocado’s zijn de vrucht van de avocadoboom (Persea Americana). De boom is inheems in Midden-Amerika, maar wordt nu wereldwijd op grote schaal gekweekt dankzij de populariteit van de vruchten. Er zijn verschillende cultivars van avocado, maar de meest voorkomende is de Hass avocado.

Avocadovruchten zijn peervormig en hebben een groenbruine leerachtige schil, die verantwoordelijk is voor de algemene naam ‘alligator peer’. Binnenin hebben ze olieachtig, bleek, geelgroen vruchtvlees en een grote, ronde put.

De schil en pit worden weggegooid en het groene vruchtvlees wordt gesneden, ‘gebroken’ (met chili en limoen), of geroomd en verwerkt tot een guacamole-dip. Avocado is ook gebruikt door veganisten en mensen die het paleodieet volgen om vetten zoals boter te vervangen.

Avocado Voeding Stats

Avocado’s worden vaak bestempeld als een ‘superfood’ vanwege de voedingsstoffen die in deze kleine juweeltjes zijn verpakt. Van 100 gram avocado wordt gedacht dat het het volgende biedt:

Water 91,1 g
Energie 160kcal
Eiwit 2g
Vet 14,7 g
Koolhydraat 8,5 g
Vezel 6,7 g
Suikers 0,7 g

Avocado’s zijn zeer hoog in vet, en dus energie, voor een vrucht. Ze bevatten ook veel vezels.

Daarnaast bevatten avocado’s de volgende vitaminen en mineralen in 100g:

Ascorbinezuur 10 mg
Vitamine K 21ug
Kalium 485 mg
Folaat 81 mg
Vitamine E 2,1 mg
Vitamine B6 0,3 mg

Avocado Nutritionele voordelen

Avocado’s bevatten niet alleen veel vetten, maar hebben ook een voedingsstoot met hun vezel-, eiwit- en vitamineprofielen.

Vezels zijn essentieel voor het reguleren van de darm en het voeden van de ‘goede’ bacteriën van de darm. Ongeveer 70% van de vezels in avocado’s is onoplosbare vezel, die de stoelgang reguleert.

Het eiwitgehalte van een avocado is interessant: ze bevatten 22 verschillende aminozuren, waaronder alle acht essentiële aminozuren voor volwassen mensen. Pas echter op – katten hebben verschillende aminozuren nodig voor mensen, en avocado’s kunnen niet alle aminozuren leveren die katten nodig hebben.

Kunnen katten avocado eten?

Het goede nieuws is dat katten avocadovlees kunnen eten! Het gif in avocado, ‘persin’, is niet erg giftig voor katten.

Persin is een natuurlijk fungicide geproduceerd door de avocadoplant. Het komt in grote hoeveelheden voor in de plant zelf, evenals in de avocadoschil en -pit. Persin veroorzaakt braken en diarree bij katten als het in grote hoeveelheden wordt gegeten.

Het vruchtvlees van de avocado bevat echter niet veel persine. En hoewel het volgens de ASPCA nog steeds voldoende is om giftig te zijn voor sommige dieren, zijn katten niet zo gevoelig voor persinetoxiciteit en zouden ze veel avocadovlees moeten eten om problemen te hebben. In feite zou je verbaasd kunnen zijn om te horen dat avocado is geëvalueerd als een alternatieve bron van voedingsvezels voor katten en zelfs wordt gebruikt in sommige kattenvoeding (Avoderm) vanwege het huidverhogende vetzuurgehalte.

Dus avocadovlees is prima voor katten om te eten, maar je moet de avocadopit of -schil nooit voeren, en als je een avocadoboom uit de pit laat groeien, moet je hem buiten het bereik van nieuwsgierige katten houden!

Natuurlijk zijn avocado’s niet geschikt voor alle katten. Zwaarlijvige katten moeten avocado vermijden – het is erg calorisch. Katten met IBD en andere darmproblemen of voedingsgevoeligheden moeten ook avocado vermijden, omdat het hen van streek kan maken.

Vergeet niet dat avocado kan worden gemengd met andere ingrediënten die meer zorgwekkend zijn. Knoflook en chocolade worden beide gecombineerd met avocado en moeten beide worden vermeden. Katten kunnen gewoon, rauw avocadovlees eten, maar pas op met guacamole en andere bereidingen.

Zijn avocado’s goed voor katten?

We weten dat katten avocado’s kunnen eten, maar zijn ze goed voor katten? Het goede nieuws is dat avocado’s een reeks gezonde voedingsstoffen bevatten en zelfs enkele gezondheidsvoordelen kunnen hebben.

Rijk aan gezonde vetten

De meeste calorieën in avocado komen van het hoge vetgehalte, maar ze worden beschouwd als ‘gezonde’ vetten, vooral het enkelvoudig onverzadigde oliezuur. Oliezuur is in verband gebracht met een verminderd risico op kanker en minder bijflammatie bij mensen, hoewel hierover geen studies bij katten zijn gedaan. Vetzuren zijn ook belangrijk voor de gezondheid van de huid.

Een andere reden dat vet essentieel is in het dieet is omdat veel vitamines vetoplosbaar zijn, niet in water oplosbaar. In feite toonde een studie aan dat mensen meer voedingsstoffen kunnen absorberen wanneer avocado-olie wordt toegevoegd aan vetarm voedsel, waarschijnlijk omdat het extra vet de opname van in vet oplosbare voedingsstoffen mogelijk maakt.

Avocado Onverzeepbare producten

Avocado-sojabonen onverzeepbaar zijn een ingrediënt van gewrichtssupplementen die enige belofte hebben getoond bij het helpen van pijn en ontsteking geassocieerd met artritis bij de mens. Dit ingrediënt wordt gewonnen uit de olie van de avocado. Katten zouden echter veel avocado moeten eten om enig voordeel te halen uit de onverzeepbare stoffen – het is waarschijnlijk het beste om het in geconcentreerde vorm te krijgen.

Avocado’s bevatten veel antioxidanten

Laten we de antioxidanten niet vergeten – avocado’s bevatten veel luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten waarvan bekend is dat ze de gezondheid van het oog beïnvloeden en vrije radicalen bestrijden. Van luteïne is ook aangetoond dat het het immuunsysteem van katten beïnvloedt.

Hoeveel avocado kan een kat eten?

Hoewel er niet veel persine in avocadovlees zit, is avocadovergiftiging theoretisch een risico als een kat te veel avocado eet.

Het meest voorkomende probleem met het eten van te veel avocado is echter dat het het dieet uit balans brengt en snel gewichtstoename kan veroorzaken. Katten kunnen avocado ‘vullen’ en willen dan hun avondeten, dat essentiële voedingsstoffen bevat die niet in avocado voorkomen, niet eten.

Zoals met alle voedingsmiddelen die niet zijn geformuleerd om compleet en uitgebalanceerd te zijn, vormt het het ‘snack’-gedeelte van de calorievoorraad van uw kat. Uw kat mag niet meer dan 10% van zijn dagelijkse calorieën uit een onevenwichtige bron hebben – dit omvat alle lekkernijen en menselijk voedsel.

Avocado’s bevatten veel calorieën, wat betekent dat het heel moeilijk is om ze niet te veel aan je kat te voeren (een halve avocado bevat 90% van de calorievoorraad van je kat voor de hele dag!)

Dus, hoeveel avocado kan een kat eten? Een kat van 9 pond mag 20 calorieën aan traktaties per dag. Ervan uitgaande dat hij geen andere lekkernijen of menselijk voedsel heeft, kan hij 20 gram (driekwart ons) avocado per dag hebben. In de praktijk gaat dit over 1/8e van een avocado, oftewel twee theelepels.

Vergeet echter niet om 20 calorieën uit het dieet van uw kat te halen als u hem avocado geeft en om de hoeveelheid avocado te verminderen als uw kat al traktaties heeft gegeten.

Laatste gedachten

Katten kunnen kleine hoeveelheden avocado eten, maar alleen het vruchtvlees. Vergeet niet dat avocado’s calorisch zijn, dus ze kunnen slechts een zeer kleine hoeveelheid hebben om gewichtstoename te voorkomen.

Avocado’s zijn niet geschikt voor alle katten, dus zorg ervoor dat je het langzaam aan je kat introduceert, te beginnen met kleine stukjes, en let op bijwerkingen zoals maagklachten.