Wat is de beste koelmat voor een kat in 2023?

Ieder jaar lijken de hittegolven heter te zijn en langer te duren. We houden van zon maar we schuilen in de schaduw, of we nemen een duik in het verfrissende water van een zwembad of de zilte zee. Jouw kat zal niet snel in het water springen, toch hebben je huisdieren het ook warm. Hoe kunnen zij verkoeling vinden op warme dagen? Met een koelmat! Dit is een eenvoudig doch effectief product voor katten en honden dat verkoeling biedt. De beste koelmatten voor 2021 vind je op deze pagina en we geven je alle informatie die je moet weten voor aanschaf.

Beste koelmat voor 2021 kopen en aanbiedingen

Hier zijn de meest populaire koelmatten die je direct kunt bestellen:

Hoge klantwaardering: Beeztees Quick Cooler Izi Koelmat

Beeztees Quick Cooler Izi Koelmat - Blauw - 90 x 50 cm

Bekijk de dagprijs

Praktisch, opvouwbaar en in een opvallend blauwe kleur; dat is de Beeztees Quick Cooler Izi Koelmat. De gel in de mat wordt geactiveerd zodra je kat hier op gaat liggen en geeft urenlang een verkoelend effect af. Als je kat wegloopt dan zullen de verkoelende eigenschappen zich in enkele uren weer herstellen.

Deze mat is leverbaar in de maten S, M, L en XL, kies de juiste maat voor jouw huisdier. Naast katten is dit product ook geschikt voor honden. Na gebruik is het even poetsen, oprollen en opbergen voor de volgende keer.

Kenmerken

 • Kleur: Blauw
 • Materiaal: Textiel
 • Maat: S / M / L / XL
 • Afneembare hoes: Nee

Beste koelmat voor 2021: Trixie Cooling Mat

Trixie koelmat blauw 110x70 cm

Bekijk de dagprijs

Deze mat is flink van formaat en geschikt voor zowel honden als katten. Na opvouwen is het een bescheiden pakket dat je eenvoudig kunt opbergen. De Trixie Cooling Mat is verkrijgbaar in de kleuren blauw en roze, de gel hoeft niet gekoeld te worden omdat deze reageert op de lichaamstemperatuur.

Kenmerken

 • Kleur: Blauw / Roze
 • Materiaal: Nylon
 • Maat: L
 • Afneembare hoes: Nee

Favoriet: Scruffs Koelmat kat

Scruffs Koelmat kat

Bekijk de dagprijs

Deze mat biedt direct verkoeling voor je kat of hond zonder eerst af te koelen dankzij de gel vulling. De temperatuur van de mat ligt vijf tot tien graden lager dan de omgeving wat heerlijke verkoeling biedt. Na een uur gebruik zal de gel van de Scruffs Koelmat Hond in een uur tijd weer afgekoeld zijn en klaar zijn voor gebruik. Dit product is in vier maten leverbaar.

Kenmerken

 • Kleur: Blauw
 • Materiaal: Polyester
 • Maat: S / M / L / XL
 • Afneembare hoes: Nee

51 Degrees North Koelmat Hond / Kat

51 Degrees North Koelmat kat

Bekijk de dagprijs

Als je van afwisseling houdt dan is deze 51 Degrees North Koelmat echt iets voor jou! Het betreft namelijk een dubbelzijdig te gebruiken design met een grijze kleur aan één zijde en een blauwe kleur aan de andere zijde. De gel zal bij aanraking direct het lichaam koelen.

Kenmerken

 • Kleur: Grijs / Blauw
 • Materiaal: Polyester
 • Maat: M
 • Afneembare hoes: Nee

Koelmat Hond en Kat

Koelmat Hond en Kat

Bekijk de dagprijs

Dit product is niet alleen goed voor je kat maar ook voor de omgeving. Deze Koelmat voor Hond en Kat is namelijk gemaakt uit hergebruikte materialen. Met een scherpe prijs en een goede kwaliteit is dit een aanrader. Bekijk de prijs en klantervaringen direct via de link.

Kenmerken

 • Kleur: Blauw
 • Materiaal: Nylon
 • Maat: M
 • Afneembare hoes: Ja

Wat is een koelmat voor katten?

Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Over het algemeen zal een katten koelmat aan de buitenzijde glad zijn, de mat is gevuld met een gel die reageert op de lichaamstemperatuur van de kat (of hond) die op de mat gaat liggen. Je hoeft deze matten niet eerst te koelen in de vriezer, ze hebben ook geen batterijen of netspanning nodig, ze reageren direct op de warmte van het lichaam en absorberen als het ware deze hitte. Dit geeft een aangenaam gevoel voor de kat. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van een koude tegel waar je met blote voeten op stapt, dat is het effect dat je met een koelmat voor katten zult bereiken. Jouw huisdier zal op warme dagen op zoek gaan naar verkoeling, als de kat eenmaal deze mat ontdekt heeft heeft het dier een heerlijk plekje om te relaxen en de nodige verkoeling te vinden.

Omdat de mat op zichzelf niet extra gekoeld is zal het materiaal nooit te koud aanvoelen. Als je met cooling packs en ijs gaat werken dan wordt de temperatuur al snel te laag. Een katten koelmat is daarmee een heel veilige en comfortabele oplossing. Maak het niet meer ingewikkeld dan nodig is!

Hebben katten verkoeling nodig?

Je hebt vast ooit documentaires gezien van leeuwen en tijgers die in de woestijn liggen in de felle zon. Daar is het bloedheet, blijkbaar kunnen katachtigen daar heel goed tegen. Ze lijken het zelfs heel prettig te vinden. Je zult thuis ook wel gemerkt hebben dat jouw kat op snikhete dagen toch op de gloeiend hete vensterbank gaat liggen. Wat heb je aan een koelmat als jouw kat juist warme plekken opzoekt?

Een huiskat is vele generaties verwijderd van leeuwen en tijgers. Er zijn een aantal kenmerken gebleven maar er is ook veel veranderd in de fysiologie van deze dieren. Katten kunnen niet zo goed tegen die zinderende hitte terwijl ze deze wel van nature opzoeken. Daar komt bij dat de woestijn open is terwijl huiskatten vaak binnen liggen zonder ventilatie en onder soms extreem hoge temperaturen. Zonder het zich te realiseren liggen ze letterlijk te bakken in de zon. In een geïsoleerde woning blijft warmte hangen, een kat weet niet wat de beste locatie is om de nodige verkoeling te krijgen. Tegen beter weten in zoeken ze juist de warmste plekken in huis op omdat ze daar rust vinden, maar helaas geen verkoeling.

Een katten koelmat zorgt voor een plekje waar je kat wel verkoeling krijgt, het biedt de kat ook een fijn plekje om te liggen. De combinatie van comfort en verkoeling is ideaal voor jouw huisdier en je hoeft er zelf niets voor te doen.

Is een koelmat geschikt voor iedere kat?

In principe hebben alle katten baat bij een koelmat. Er zijn wel katten die meer voordeel hebben van koelmatten dan andere soortgenoten. Hier zijn enkele groepen die zeker baat hebben bij verkoeling in de zomer:

 • Senior katten zijn gevoeliger voor extreme temperaturen, voor oudere katten zal een koelmat in de zomer ideaal zijn.
 • Katten met overgewicht raken snel door hun energie heen en zijn niet in staat om hun lichaamstemperatuur optimaal te reguleren.
 • Kittens hebben nog niet het vermogen om zich goed aan te passen op verschillende omstandigheden, je wilt jonge katjes een gereguleerde temperatuur bieden die aansluit op de lichaamstemperatuur.
 • Katten die van nature langharig zijn met een dikke vacht hebben eigenlijk het jaar rond een isolerende winterjas aan. Hierdoor kunnen ze niet voldoende afkoelen. Een koelmat zorgt ervoor dat de lichaamswarmte wegvloeit naar de mat.
 • Kattenrassen die een korte snuit hebben kunnen onder hoge temperaturen niet zo goed ademen. Met de nodige verkoeling voorkom je oppervlakkige ademhaling en zelfs hyperventilatie.
 • Als je kat ziek is dan kan een verkoelende kat de pijn helpen te verlichten of het effect van ontstekingen verminderen. In tegenstelling tot een ice pack is een koelmat niet té koud.

Dit moet je weten over koelmatten

Deze producten zijn specifiek ontwikkeld voor huisdieren zoals katten en honden, dit kun je duidelijk zien aan de eigenschappen die ze bezitten zoals:

 • Het materiaal is sterk genoeg om de scherpe nagels van de klauwen te weerstaan.
 • Het gladde oppervlak is eenvoudig te reinigen zodat je kat op hygiënische wijze verkoeling krijgt.
 • Je kunt deze matten binnen en buiten gebruiken. Leg ze niet in de felle zon want dan hebben ze aanzienlijk minder effect.
 • Het gewicht en formaat is beperkt. Je kunt ze eenvoudig opbergen of meenemen als jouw kat bijvoorbeeld meegaat op vakantie of een lange reis gaat maken.
 • De gel in deze matten is niet-toxisch, zelfs als er een perforatie of scheur in mocht komen dan zal de kat niet vergiftigd worden door lekkende gel.

Je mag dus gerust stellen dat het praktische en veilige producten zijn, de kosten vallen ook reuze mee omdat je er normaal gesproken lange tijd mee vooruit kunt.

Geef verkoeling aan je kat

Mensen zijn uitzonderlijk goed in de controle van lichaamstemperatuur. We denken vaak dat dieren beter afgestemd zijn op de natuur en dat wij soms wat te ver geëvolueerd zijn, wat betreft temperatuurregulering doen we het echter opvallend goed. Wij kunnen namelijk zweten, dit is een uitstekende manier om koel te blijven. Honden kunnen zich wat verkoelen met hun tong maar ze hebben op warme zomerdagen ook veel moeite met afkoelen. Katten zweten niet, hebben een vacht en kunnen zich niet goed aanpassen op temperatuurschommelingen. Ze kunnen hitte wel behoorlijk goed verdragen, daarom zullen ze regelmatig naast of op een verwarming gaan liggen. Maar ze worden sloom door hitte, ze bewegen nauwelijks en doen er alles aan om maar niet oververhit te raken. Met een koelmat voor je kat hebben ze een prettige manier om toch die nodige verkoeling te krijgen.

Een kat kan de haren overeind zetten om oververhitting tegen te gaan. Dit zie je ook bij angst of stress. Door te likken kan het lichaam ook wat koelen omdat het speeksel verdampt. En uiteraard maken ze gebruik van hun flexibiliteit om zich zo ver mogelijk uit te strekken en languit op koude tegels te gaan liggen. Met een koelmat hoef je niet meer bang te zijn dat je over je kat struikelt in huis.

Katten zijn behoorlijk eigenwijze dieren, niet iedere kat zal zomaar op de koelmat gaan liggen. Je kunt je huisdier er rustig op plaatsen maar dwang is nooit een oplossing. Je kunt wat brokjes of een traktatie op de mat leggen en zoek een plekje waar jouw kat zich prettig voelt. Maak het uitnodigend en laat jouw dier rustig wennen aan de mat.

Moet je een koelmat voor je kat kopen?

Een dagje hoge temperatuur zal weinig problemen opleveren, maar een week lang zinderend hete zon is niet goed voor mens en dier. Een koelmat voor je kat kopen biedt de nodige verkoeling aan jouw huisdier. Een frisse duik in een opblaaszwembad zal voor de meeste katten geen prettige gedachte zijn, een lekker frisse mat om op te liggen is dan ideaal om af te koelen in de zomer.

Lees ook: