Beste Kattentuig kopen – De Top Kattentuigjes review en ervaringen

Sommige katteneigenaren denken ten onrechte dat katten niet graag met hun baasje gaan wandelen. Maar de waarheid is dat veel katten net zoveel plezier beleven aan een wandeling buiten als honden. Een kattentuigje is een prima manier om te voorkomen dat uw kat wegloopt en om hem onder uw controle te houden. Er zijn honderden kattentuigjes op de markt, en het vinden van het juiste tuigje kan moeilijk zijn. Deze gids is er om u te helpen een keuze te maken.

Konijngoo Katten Harnas

Het beste kattentuig in 2022
Rabbitgoo is een van de best verkochte harnassen op Amazon, en daar zijn twee belangrijke redenen voor. Dit harnas is gemaakt van een zacht en ademend luchtdoorlatend mesh materiaal. Het heeft ook reflecterende strips voor extra veiligheid ’s nachts.
Konijngoo Katten Harnas

Bekijk de dagprijs

Wat dit kattentuigje onderscheidt, is zijn lichte gewicht. Hij weegt maar ongeveer 100 gram. Dit harnas heeft vier verstelbare riemen voor een perfecte pasvorm en vermindert het risico dat uw kat door het harnas glipt. Dit is een echt anti-ontsnappingstuigje, gemaakt van kwaliteitsmaterialen die niet schadelijk zijn voor uw kat. Het lichaam is gemaakt van zacht netweefsel dat uw kat te allen tijde koel zal houden. Terwijl de riemen gemaakt zijn van duurzaam en slijtvast nylon. Het harnas heeft ook reflecterende strips om de zichtbaarheid in donkere gebieden te vergroten. Ten slotte, merk op dat dit Rabbitgoo kattentuigje wordt geleverd met een lange nylon riem.

Trixie Katten Harnas

Het beste instapkattentuig
Compleet met een eigen riem, is dit Trixie kattentuigje perfect voor veilige wandelingen buiten. En dat voor een onverslaanbare prijs.
Trixie Katten Harnas

Bekijk de dagprijs

De H-harnas en riem in deze Trixie set zijn gemaakt van goede kwaliteit nylon en hebben verstelbare breedte en klikgespen voor gemakkelijk aan en uit doen. De roestvrijstalen D-ring wordt gebruikt om de riem te bevestigen en stelt u in staat de kat met gemak onder controle te houden. De nekmaat is verstelbaar van 22 tot 25 cm, terwijl de borstmaat kan worden aangepast van 34 tot 57 cm. Dit model heeft een neopreen voering die het zeer comfortabel maakt. Het ontwerp van dit model is eenvoudig maar zeer praktisch. Het kan snel en gemakkelijk aan het lichaam van uw huisdier worden bevestigd dankzij de klikgespen.

Yult Katten Harnas

Het beste premium kattentuig
Dit Yult kattentuigje is extreem licht en uiterst comfortabel voor katten. Het is een veelzijdig model dat kan worden gebruikt voor konijnen en puppy’s.
Yult Katten Harnas

Bekijk de dagprijs

Dit Yult gilet kattentuigje heeft een 360 graden ontwerp dat zich om de borst van uw kat wikkelt. De druk wordt gelijkmatig over het harnas verdeeld voor totaal comfort. Het harnas zelf is ook zwaar opgevuld en de riemen zijn verstelbaar. De kationische gevoerde stof absorbeert vocht goed, zodat het tuigje snel droogt en uw kat droog blijft, zelfs op zeer warme dagen. Deze stof beperkt ook de ontwikkeling van onaangename geurtjes en is zeer goed bestand tegen slijtage. Dit model is ook licht van gewicht, net iets meer dan 80 gram. Een lichtgewicht leiband is ook inbegrepen.

GeeRic kattentuigje

Zeer goed kattentuig
Dit kattentuigje van GeeRic wordt beschouwd als een van de veiligste modellen op de markt. Hij biedt waar voor zijn geld en is geschikt voor verschillende maten katten.
GeeRic kattentuigje

Bekijk de dagprijs

Het eerste wat opvalt aan dit kattentuigje is het geavanceerde ontwerp, met name het ontwerp van de kliksluiting. Dit is een speciale sluiting die extra veiligheid garandeert. Het is een tamelijk veelzijdig harnas, maar u zult toch de hals- en borstomvang van uw kat moeten opnemen om onaangename verrassingen te voorkomen. De diameter van de nek van uw kat moet tussen 28 en 30 cm zijn en de borst moet tussen 32 en 36 cm zijn om in het tuigje te passen. Wij waarderen ook de reflecterende strips en de gebruikte hoogwaardige materialen. Er zij op gewezen dat de sluitingen verstelbaar zijn en u in staat stellen het optimale comfort voor uw kat te vinden.

Hoe kies je een kattentuigje

Bij het kiezen van een kattentuigje moet u er een kiezen dat uw kat goed past, maar ook voorkomt dat hij ontsnapt. Hieronder vindt u enkele belangrijke criteria die u in overweging moet nemen bij het kiezen van een kattentuigje.
tuig voor katten kiezen

Criterium 1: Gebruik

Hoe ga je het kattentuigje gebruiken? Is uw harnas bedoeld om in de buurt te wandelen of om veel mee te reizen? De antwoorden op deze vragen kunnen uw beslissing beïnvloeden. Een eenvoudiger harnas kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor een snelle wandeling in de buurt. Als u een lange afstand wandelt waarbij uw kat angstiger is tijdens de overgangen, zal een stevig harnas meer geschikt zijn.

Criterium 2: Geschiktheid

De juiste pasvorm is het belangrijkste aspect van een harnas. Een goed passend tuigje mag de kat op geen enkele manier in haar bewegingen beperken, vooral niet in haar vermogen om haar kop te draaien. Net als bij een halsband moet u twee vingers (maar niet meer) tussen het harnas en het lichaam van uw kat kunnen laten glijden. Veel kattentuigjes hebben riemen die kunnen worden aangepast voor een nog preciezere pasvorm.

Criterium 3: Stijl

De stijl van het harnas dat u koopt, verwijst naar de wijze van constructie. Bij een instaptuigje moet u de voorpoten van uw kat door twee openingen steken, de kop door de gesp schuiven en het tuigje vervolgens vastmaken. Dit kan stressvol zijn voor uw kat, vooral als het haar eerste keer is. Een H-harnas is het eenvoudigste ontwerp, met riemen die rond de borst en de voorpoten van uw kat worden gewikkeld en vervolgens stevig worden vastgeklikt. Een vestharnas staat bekend als het meest ontsnappingsbestendige ontwerp, maar het is nogal omvangrijk en kan ervoor zorgen dat uw kat oververhit raakt.

Criterium 4: Comfort

Het harnas moet zo gewatteerd en comfortabel mogelijk zijn, ongeacht de stijl die u kiest. Het moet dikke banden hebben om knellen te voorkomen, gemaakt zijn van ademend gaas om oververhitting te voorkomen, en de naden moeten gewatteerd of gevouwen zijn om schuren te voorkomen. De meeste tuigjes hebben plastic gespen voor de sluiting, maar sommige hebben klittenband. Klittenband kan sommige katten afschrikken en aan de haren trekken, maar ze zijn gemakkelijk te gebruiken.

Criterium 5: Afmetingen van de kat

Het is belangrijk dat u de borstkas en nek van uw kat opmeet voordat u afrekent, om er zeker van te zijn dat het tuigje comfortabel zal passen. Hoewel alle tuigjes op een of andere manier verstelbaar zijn, zijn de meeste verkrijgbaar in verschillende maten voor kittens, volwassenen of zeer grote katten. Door de juiste maat tuigje te kopen, voorkomt u al een heleboel dat uw kat uitglijdt.

Criterium 6: Verenigbaarheid met leibanden

Bij sommige tuigen wordt al een riem geleverd, bij andere moet u een aparte riem aanschaffen. Zorg ervoor dat het tuigje dat u kiest, voorzien is van een O-ring of een ander soort voorziening waarmee u een riem kunt bevestigen.

Criterium 7: Veiligheidsvoorziening

Sommige tuigjes zijn voorzien van veiligheidskenmerken, zoals reflecterende strips of een bel, waardoor uw huisdier gemakkelijk kan worden teruggevonden als het wegraakt.

Hoe train je je kat om buiten aan de lijn te lopen?

kat trainen met tuigje
Terwijl honden enthousiaster zijn over het lopen aan de lijn, hebben katten tijd en geduld nodig. In het begin vinden ze het tuigje misschien helemaal niet leuk. Het is nieuw, eng en kan hen het gevoel geven gevangen te zitten. Maar het is mogelijk om ze vertrouwd te maken en te trainen. Volg deze stappen:

Stap 1: Wen uw kat eraan om het harnas binnenshuis te dragen

Doe uw kat het tuigje om zonder dat de riem eraan zit. Geef uw kat een paar traktaties met het tuigje om en haal het dan langzaam weg. Geef alleen lekkers als het tuigje om is, geef geen lekkers als het tuigje af is. Herhaal dit proces terwijl u geleidelijk de tijd verhoogt dat uw kat het harnas draagt.

Stap 2: Wen uw kat eraan om binnenshuis aan de lijn te lopen (zonder spanning)

Zodra uw kat vertrouwd is met het tuigje, bevestigt u de riem aan het tuigje. Begin met uw kat rond te laten lopen terwijl u hem volgt met de losse leiband. Verwijder na korte tijd het tuigje en de riem en herhaal dit proces gedurende een paar dagen totdat uw kat ontspannen is en vrij rondloopt.

Stap 3: Wen uw kat aan de spanning van de leiband binnen

Laat uw kat tijdens de controle de riem achter zich aan trekken terwijl hij zich vrij door uw huis beweegt. Zo kan uw kat zich comfortabel voelen met een beetje spanning aan de lijn. Zorg er altijd voor dat u dit in de gaten houdt en laat een kat nooit zonder toezicht aan een riem of tuigje hangen.

Stap 4: Laat uw kat binnen uit.

Doe het tuigje en de riem om en volg uw kat zoals in stap 2. Als de kat een paar meter heeft gelopen, probeer uw kat dan voorzichtig een andere kant op te trekken. Gebruik traktaties op de grond of in uw vingers om uw kat te lokken en beloon hem indien nodig.

Stap 5: Ga weg!

Op een mooie dag kunt u beginnen met uw kat naar de deur te brengen, de deur open te doen en haar aan te moedigen naar buiten te gaan. Om te helpen, gooi een traktatie voor de deur om uw kat te lokken. Als uw kat bang of aarzelend is, dwing hem dan niet naar buiten te komen. In plaats daarvan, stop en probeer het later opnieuw.

Zorg ervoor dat u traktaties meeneemt voor uw kat als u naar buiten gaat. Beperk de tijd die je buiten doorbrengt tot een paar minuten. Als het op training aankomt, is het veel beter om positief te eindigen dan negatief.

De verschillende soorten kattentuigjes

Als het erom gaat uw kat te leren aan de lijn te lopen, is er niets beter dan een tuigje. Het is een veel betere keuze dan een halsband. Aan de andere kant zijn niet alle kattentuigjes gelijk. Zij kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende types, waaronder H-harnassen, vestharnassen, figuur 8’s en step-ins.

H-vormig kattentuigje

H-vormig kattentuigje
Een H-vormig kattentuigje bestaat uit dunne stroken stof die langs beide zijden van uw kat lopen, waarbij een strook bij de nek en een andere strook bij de buik met elkaar verbonden zijn. Van bovenaf lijkt deze configuratie op de letter “H”.

Voordelen: Dit type harnas heeft zeer weinig stof, zodat er niet veel contactpunten zijn met het lichaam van de kat. Gewoonlijk wordt een H-harnas geplaatst door het als een halsband rond de nek en het lichaam aan te spannen, zodat het niet nodig is uw kat over zijn kop te worstelen.

Nadelen: Omdat ze niet veel oppervlakte beslaan, is er zelfs voor de meest sluwe katachtigen genoeg ruimte om eruit te komen, waardoor ze veel minder veilig zijn dan andere modellen.

Voor wie is het? Het H-vormige kattentuigje is het meest geschikt voor kittens, omdat de configuratie het tuigje zeer licht maakt. Bij volwassen katten moet het gebruik ervan worden beperkt tot trainingsdoeleinden of binnenshuis.

Tuigje voor katten gilet

Tuigje voor katten gilet
Een giletkattentuigje bedekt een groot deel van de borst en rug van uw kat, zoals een gilet. Het wordt vaak in één stuk geleverd, zodat u het over de kop van uw kat moet schuiven en dan over de voorpoten. De riem wordt dan bevestigd aan een D-ring of lus aan de achterkant.

Voordelen: Omdat het een groot deel van het lichaam van uw huisdier bedekt, verspreidt het de druk in plaats van deze op een specifiek punt te concentreren. Dit vermindert het risico op verwondingen als uw kat in paniek raakt en plotseling probeert weg te rennen.

Nadelen: De meeste vesten moeten worden aangetrokken door ze over het hoofd van de kat te schuiven. Als je ooit een kat hebt gehad, weet je dat dit erg moeilijk kan zijn.

Voor wie is het? Kattentuigjes in de vorm van een vestje worden aanbevolen voor volwassen en zeer oude katten met mobiliteitsproblemen.

Kattenharnas 8

Kattenharnas 8 vormig
Een 8-vormig kattentuigje is vergelijkbaar met een H-tuigje. Het bestaat uit dunne stroken stof of weefsel die in een achtvorm rond de nek en de buik van de kat lopen.

Voordelen: Achtwegkattentuigjes zijn ontworpen om de kat zachtjes samen te knijpen wanneer hij voorwaarts snelt, dus theoretisch zouden ze moeten helpen bij de leibandtraining.

Minpunten: Laat u niet misleiden door het compressiemechanisme en denk niet dat dit een veilig harnas is, want dat is niet helemaal het geval. Het is niet alleen gemakkelijk te verwijderen, maar als uw kat bang is, is “lichte druk” wel het laatste wat hij zal willen voelen.

Voor wie is het? Cat 8 tuigjes zijn ideaal voor volgzame katten in situaties met weinig risico. Ze zijn uiterst licht en veel katten zullen snel vergeten dat ze ze dragen.

Step-Ins Harnas

Step-Ins Harnas
De instaptuiggordel is momenteel het minst gangbare type gordel, maar daar kan verandering in komen, aangezien hij zo ontworpen is dat hij gemakkelijk te gebruiken is. Het idee is dat u het tuigje op de grond legt, dan gaat de kat in de voorpootgaten, die u vervolgens over zijn schouders en borst trekt.

Voordelen: Step-Ins zijn veel gemakkelijker aan te trekken dan vesten, maar ze zijn bijna even veilig. Ze hebben een wijdere hals en armsgaten, zodat uw kat een groter bewegingsbereik heeft, waardoor het wandelen leuker voor hem wordt.

Nadelen: Hoewel ze erg veilig zijn, is er nog genoeg ruimte voor uw kat om te ontsnappen. Het is dus het beste om ze te gebruiken in situaties met weinig risico.

Voor wie is het? Na het vestharnas is het instaptuig het meest veilige type harnas. Dankzij het speciale draagsysteem is het gemakkelijk aan te trekken en is het zelfs geschikt voor de meest onwillige katten.

Stap-in harnas of vest harnas

Stap in harnas

Het instaptuigje is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste tuigjes om een kat aan te doen. Het bestaat uit een groot stuk dat over de borstkas past en riemen die twee gaten vormen, één voor elk van de poten van uw kat. Uw kat gaat in het tuigje, u trekt het tegen zijn borst en het wikkelt zich achter zijn schouderbladen. Omdat er geen riempjes rond de nek van uw kat zitten, hoeft u zich geen zorgen te maken over druk op de keel van uw kat. Het is een comfortabel harnas. Het nadeel van het instaptuigje is dat het niet het veiligste is. Er is niet veel voor nodig om je kat er uit te krijgen.

Tuigje in de vorm van een vest

De gilet stijl kattentuigje is een andere populaire stijl van de kat tuigje. Het glijdt over de kop van uw kat, heeft een stuk dat over de borst van uw kat naar beneden gaat en tussen de voorpoten. Er is ook nog een ander stuk dat langs de rug loopt en het halsstuk verbindt met het stuk rond de ribben. Dit is een goede keuze van tuigje wegens de manier waarop het gewicht en de trekkracht gelijkmatig over de borstkas van de kat wordt verdeeld. Ze zijn ook zeer veilig en het zal moeilijk zijn voor uw kat om eruit te komen. Het deel dat over de kop en rond de nek van uw kat gaat, is daarentegen niet verstelbaar.

Conclusie

Kortom, het instaptuigje is niet omvangrijk, gemakkelijk aan te doen, volledig verstelbaar en alle trekkracht is gericht op de borst, niet op de keel. Anderzijds is de veiligheid niet optimaal. Het vestharnas, aan de andere kant, is zeer veilig. Het is echter niet volledig verstelbaar in vergelijking met een instaptuigje. Uiteindelijk moet uw keuze worden gebaseerd op de grootte en het temperament van uw kat.

Waarom een kattentuigje kopen?

kattentuig kopen
Als u een binnenkat hebt die zich zelden of nooit buiten waagt, overweegt u misschien helemaal geen kattentuigje. Per slot van rekening heeft u waarschijnlijk een kattenmand voor korte autoritten, en dat kan heel nuttig zijn. Toch zijn er verschillende redenen waarom u zou overwegen een kattentuigje in de buurt te houden.

Voor lange autoritten

Als u gaat reizen of verhuizen, kan een kattentuigje worden gebruikt om uw kat wat meer vrijheid te geven. Laat hem uit zijn kooi bij rustplaatsen en doe het tuigje om. Het geeft hem de kans om in alle veiligheid zijn benen te strekken en u kunt zelfs de behoefte aan een reiskattenbak elimineren.

Ter vervanging van kattebakjes

Sommige katten worden erg onrustig bij de gedachte aan reizen in een reismandje. Een kat binnen krijgen en de deur sluiten kan een constante strijd zijn. Als u dit wilt voorkomen, kunt u uw kat trainen om stil te blijven zitten in een autostoeltje en een kattentuigje gebruiken wanneer u op uw bestemming aankomt, zodat de reis voor u beiden gemakkelijker wordt.

Om de buitenwereld te verkennen

Als u katachtigen hebt, kunt u ze naar believen binnen en buiten laten gaan. Katten houden van verkennen en uw kat kan van deze vrijheid genieten. Het is echter niet zonder gevaar. Hoewel katten niet zo ontvankelijk zijn voor het dragen van een harnas en riem als honden, is het perfect mogelijk hen te trainen. Na verloop van tijd kan uw kat leren genieten van het dragen van een harnas, omdat het betekent dat dit zijn kans is om de buitenlucht te verkennen onder toezicht.

Om beter te kunnen reageren op natuurrampen

Door uw kat te leren een tuigje te dragen, zult u in staat zijn snel te reageren in geval van een natuurramp. U kunt een tuigje bij de hand houden in geval van nood en voorkomen dat uw kat wegloopt als er iets onverwachts gebeurt.

Om uw relatie met uw kat te versterken

Net zoals tijd doorbrengen met vrienden je dichter bij elkaar brengt, zullen avonturen met je kat jullie relatie versterken. Nieuwe activiteiten verbeteren uw communicatie en vergroten het vertrouwen van uw kat in u. Met een harnas, zult u in staat zijn om precies dat te doen. Bovendien zullen gedeelde ervaringen u helpen naar elkaar te leren luisteren. Je leert zijn lichaamstaal te lezen op tekenen van stress of angst als hij geconfronteerd wordt met de buitenwereld.

De verschillende merken van kattentuigjes

Naar onze mening, zijn de beste merken van kattentuigjes in 2022 :

Rabbitgoo

Rabbitgoo is een bedrijf dat gespecialiseerd is in accessoires voor huisdieren, met name honden en katten. De catalogus van Rabbitgoo bevat riemen en tuigjes, maar ook krabpalen en diverse draagtassen. Mijn Rabbitgoo honden- en kattentuigjes en riemen staan bekend om hun hoge kwaliteit materialen, maar zijn toch betaalbaar, comfortabel en duurzaam.

Huisdieren Imperial

Pets Imperial is een bedrijf dat pas 12 jaar actief is op de markt van uitrustingen en accessoires voor huisdieren. Het is vrij jong maar geniet reeds een goede reputatie. Het is snel uitgegroeid tot een van de marktleiders op de Britse en Europese markt voor dierenverblijven. De catalogus is echter veel breder en omvat ook riemen, halsbanden en tuigen voor honden en katten.

Trixie

Trixie produceert en verkoopt al bijna 40 jaar een reeks gezondheids- en welzijnsproducten voor huisdieren. Het is de Europese marktleider in uitrustingen en accessoires voor huisdieren. Trixie biedt niet alleen producten van hoge kwaliteit, maar onderscheidt zich ook door haar klantgerichte service. De catalogus bevat kennels en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren, maar ook riemen en tuigjes voor honden en katten.

Pawtitas

Pawtitas is een dierenwinkel die zijn eigen producten voor huisdieren ontwerpt en vervaardigt. Het is gespecialiseerd in gezondheids- en welzijnsproducten en accessoires voor honden en katten. In de Pawtitas catalogus vindt u een verscheidenheid aan halsbanden, riemen en tuigen voor honden en katten. Pawtitas-producten worden gecategoriseerd als instapmodel/middenklasse.

ThinkPet

Thinkpet is een speciaalmerk voor huisdieren met een eigen gelijknamig merk. Het merk is gevestigd in Hong Kong en biedt kattenaccessoires op instapniveau, waaronder kattentuigjes in alle maten.

Hoeveel kost een kattentuigje?

Onderstaand diagram zal u helpen een idee te krijgen van de typische prijzen voor elke prijsklasse (instapmodel, middenklasse en topmodel).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op de prijsklassen.

  • Instapniveau: € 5 tot € 12
  • Middenklasse: € 12 tot € 20
  • Top of the range: + Meer dan 20

Tips

Voor kittens, vervang tuigjes zo vaak mogelijk

Veel tuigjes die voor kleine honden zijn ontworpen, werken ook voor volwassen katten, dus u hebt meer opties. Helaas, voor kittens is de keuze beperkt. En u moet van plan zijn om elke paar maanden een nieuw tuigje te kopen als uw huisdier groeit.

Regelmatige wandelingen

Als u een vaste tijd afspreekt voor uw wandelingen, voorkomt u dat uw kat telkens naar de deur rent als u het huis verlaat. U kunt ook ritueel afspreken waar u het harnas omdoet, zoals een slaapkamer of een andere kamer weg van de voordeur. Wandelingen in het harnas door de achterdeur kan ook helpen voorkomen dat uw kat denkt dat het tijd is voor een wandeling telkens als u de achterdeur opendoet.

Een kat uitlaten is heel anders dan een hond uitlaten

Bereid je voor op een langzame wandeling, waarbij je vaak moet stoppen. Wandelen met een kat in een harnas houdt in dat u de grillen van uw huisdier volgt en hem laat beslissen wat interessant is. Het is een goed idee om snoepjes bij de hand te hebben om zijn aandacht af te leiden als dat nodig is.

Zorg altijd voor een reserve harnas.

Omdat kattentuigjes kleine accessoires zijn, kunnen ze gemakkelijk zoekraken. Als je een harnas vindt dat je bevalt, koop er dan twee. Bewaar er een thuis en een in je auto, zodat je er altijd een bij de hand hebt.

Extra voorzorgsmaatregelen

Zorg ervoor dat uw kat zijn vaccinaties heeft gehad voor extra bescherming als hij met u op stap is. Zelfs met een tuigje kan uw kat nog steeds risico lopen op ziekte of verwondingen. Veel vaccins zijn uitsluitend bedoeld om uw huisdier te beschermen tegen katachtige problemen.

FAQ

Hoe meet ik een kat op voor een tuigje?
Om de maat van het harnas van uw kat te bepalen, moet u gebruik maken van twee belangrijke maten: de hals- en de borstomvang. U kunt deze metingen verrichten met een zacht meetlint. Meet de borstomtrek van de kat net achter de voorpoten. Als je een bijzonder pluizige kat hebt, zul je zachtjes op zijn vacht willen drukken. Controleer deze cijfers vervolgens aan de hand van de matengids van de fabrikant.

Hoe laat je een kat wennen aan een tuigje?
Het vergt veel geduld om een kat te laten wennen aan een tuigje, dus introduceer het langzaam in een comfortabele en rustige omgeving. Eerst moet u een sterke positieve associatie tot stand brengen tussen het tuigje en een traktatie. Het is aan te bevelen een bijzonder speciale traktatie te kiezen die alleen tijdens de training mag worden gebruikt. Begin met het aantrekken van het harnas. Probeer het dan ten minste vijf minuten op de kat te houden voordat je het verwijdert en hem zijn traktatie geeft.

Bij de volgende sessies verhoogt u langzaam de tijd dat uw kat het harnas draagt en begint u met het nemen van enkele stappen. Zodra uw kat comfortabel in huis kan rondlopen met het tuigje aan, bent u klaar om naar buiten te gaan.

Kan ik met mijn kat wandelen met een halsband in plaats van een tuigje?
Hoewel halsbanden zeer geschikt zijn om de identificatie- en hondsdolheidsplaatjes van uw kat aan te bevestigen, zijn ze niet zo geschikt om uw kat mee uit te laten. Katten hebben zachte kelen en de druk op hun nek door het trekken aan een riem en halsband kan hen verstikken en ernstig letsel toebrengen. Harnassen zijn een veel veiliger optie. Als u met uw kat aan de lijn loopt, moet u zeker investeren in een tuigje van goede kwaliteit.

Kun je een hondentuigje omdoen bij een kat?
Sommige katteneigenaars slagen erin tuigjes die op de markt zijn voor kleine honden te gebruiken voor hun grote katten. Maar dit is helemaal niet aan te raden. Je moet heel voorzichtig zijn. Hondentuigjes kunnen bredere beenopeningen hebben dan echte kattentuigjes. Als uw kat een poot uit het harnas kan krijgen, kan hij ontsnappen, of erger nog, zich bezeren.