Kattenhalsband kopen: beste kattenbandje voor kitten of kat

Heeft een kat een halsband nodig? Er zijn zeker voordelen van kattenhalsbanden, en enkele mogelijke minpunten die op deze pagina ook de revue zullen passeren. Misschien ben je op zoek naar een kattenhalsband om jouw huisdier te herkennen, sneller te vinden in het donker of je wilt wellicht precies kunnen zien waar jouw kat uithangt met GPS. Wat jouw reden ook mag zijn, je vindt ongetwijfeld een geschikte halsband op deze pagina.

Beste en meest populaire voor 2022 overzicht

Met bovenstaande lijst kun je al een heel eind komen, maar misschien ben je toch op zoek naar nét iets anders. We hebben nog een aantal kattenhalsbandjes opgezocht die we wat nader gaan bekijken. Zit er ook iets voor jouw kat tussen?

Kattenhalsband | Halsband kat | Kitten | Kattenbandje glitter zwart-goud | Kattenhalsbandje met veiligheidssluiting en belletje

Kattenhalsband - Halsband kat - Kitten - Kattenbandje glitter zwart-goud - Kattenhalsbandje met veiligheidssluiting en belletje

Bekijk de dagprijs

Als jouw kat net zo van bling houdt als jij dan is deze kattenhalsband met glitter vast iets voor hem/haar. Het materiaal is nylon, je kunt de maat verstellen zodat het voor de meeste katten lekker comfortabel zit. Dankzij het belletje zie je niet alleen de kat maar kun je deze ook duidelijk horen. Er is een veiligheidssysteem aanwezig, met een druk van twee kilo schiet het mechanisme vanzelf los.

 • Kunststof veiligheidssluiting
 • Verstelbaar nylon glitter bandje
 • Zilverkleurig belletje
 • Breedte: 1 cm
 • Verstelbaar: 20 – 32 cm

Tractive

Tractive kattenhalsband met GPS

Bekijk de dagprijs

Je betaalt er wat meer voor, maar dan weet je ook precies waar jouw kat uithangt. De accu van deze GPS kattenhalsband gaat ongeveer twee dagen mee, je moet dus wel een kat hebben die er niet zo’n probleem van maakt dat de band aan en uit moet. De locatie is niet 100% nauwkeurig maar wel behoorlijk accuraat. Naast de kosten voor de halsband zul je ook een abonnement moeten afsluiten. Als je niet zeker weet hoe jouw kat reageert op bandjes kun je beter eerst met een goedkoper model testen.

Miss Purrfect Cat & You Roze met veiligheidssluiting

Miss Purrfect Cat & You Roze kattenhalsband met veiligheidssluiting

Bekijk de dagprijs

Als jij solidair wilt zijn met je kat dan is deze roze kattenhalsband echt iets voor jou! Er zit namelijk een armbandje bij voor het baasje. Het vegan ‘leer’ is vriendelijk voor mens en dier, de veiligheidssluiting opent vanzelf als de kat ergens aan blijft hangen. Dit is de eerste PETA goedgekeurde halsband voor katten.

Mooie Design Lief! 35 cm

Mooie Design Lief! Katten Halsband - 35 cm

Bekijk de dagprijs

Jij bent lief voor de kat en je kat is lief voor jou. Deze kattenhalsband is lief én zacht dankzij de zachte laag stof. Er zijn diverse kleuropties, de band is gedecoreerd met leuke sterren. Er is elastiek aanwezig voor het geval je huisdier ergens achter blijft haken.

Leer – zwart-Animal King

Kattenhalsbandje- leer- zwart-Animal King

Bekijk de dagprijs

Het zachte leer is comfortabel om te dragen en zal niet snel een allergische reactie opwekken. Dankzij het belletje is jouw kat snel te vinden. Het design is neutraal en er zijn meerdere kleuropties mogelijk.

Beeztees Suede – Rood – 32 x 1 cm

Beeztees Kattenhalsband Suede - Rood - 32 x 1 cm

Bekijk de dagprijs

Als je een kat hebt die niet zo houdt van kattenhalsbandjes dan kan deze suede halsband de ideale oplossing zijn. Het materiaal is lekker zacht en er zijn meerdere kleuren leverbaar. Dankzij het elastische deel is deze halsband van Beeztees ook veilig.

 • Een suede kattenhalsband, zit erg comfortabel.
 • Met elastiekje en belletje
 • 32cmx10mm
 • Verkrijgbaar in diverse kleuren

Halsband voor kat elastisch nylon zwart 30×1 cm

Halsband voor kat elastisch nylon zwart 30x1 cm

Bekijk de dagprijs

De naam zegt het al, het betreft een kattenhalsband die volledig elastisch is. Dit betekent meer comfort en meer veiligheid. Voor energieke katten die van klimmen houden is dit een goede en betaalbare optie.

We denken dat je nu voldoende opties hebt om een keuze te maken. Maar je wilt wellicht nog wat meer weten over de redenen om een halsband voor je kat te kopen en welke belangrijke zaken er zijn om rekening mee te houden. Lees voor je bestelt dus even de informatie op deze pagina, dan maak je zeker de beste keuze!

Wat is een het precies?

Veel katten dragen een halsband. Het is een strook stof of ander materiaal zoals kunststof, leer of nylon met een lengte van ongeveer 30 cm en een breedte van 1 cm. Het bandje is voorzien van een sluiting zoals een gesp met gaatjes in de band. De kat draagt deze band om de hals. Er zijn uitvoeringen met of zonder belletje, haak of geavanceerde opties zoals een GPS tracker. Ook wat betreft kleur en design zijn er volop mogelijkheden die variëren van functioneel tot opvallend en trendy.

Waarom heeft je het nodig?

Een kattenhalsband is niet altijd noodzakelijk maar kan in veel gevallen wel praktisch nu hebben. Hier is een lijstje met toepassingen, een aantal daarvan had je wellicht zelf nog niet bedacht:

 • Als een kat buiten vrij rondloopt geeft een kattenhalsband aan dat het geen wilde kat betreft maar dat er ergens een eigenaar is.
 • Het is mogelijk om een speciale kattenhalsband te kopen die vlooien en teken kan voorkomen in de vacht van je kat.
 • Katten kunnen in het donker lastig te zien zijn, een bandje met fluorescerende eigenschappen zal altijd zichtbaar zijn.
 • Er zijn luxere opties met een GPS tracker die je in staat stellen de positie van je kat te bepalen en zelfs de volledige route te bekijken.
 • Het is mogelijk om een kattenhalsband met unieke chip te koppelen aan een kattenluikje. Zo kun je bepalen op welke tijdstippen je kat naar buiten mag, je voorkomt daarmee ook vreemde katten in huis.

Daarnaast vinden sommige eigenaars een kattenhalsband gewoon een leuke decoratie, een sieraad voor de kat dus.

Voordelen en nadelen

Uit het lijstje met toepassingen kun je direct al wat voordelen van kattenhalsbanden halen. Laten we de pluspunten nog even op een rijtje zetten en ook mogelijke minpunten benoemen.

Voordelen van een kattenhalsband:

 • Veel katten lijken op elkaar, zeker op afstand. Met een onderscheidende kattenhalsband is jouw kat eenvoudig te herkennen.
 • Er zijn diverse extra functies mogelijk zoals het weren van ongedierte of een verhoogde zichtbaarheid in het donker.
 • Met een belletje is de positie van je kat beter te bepalen.
 • Een hoorbaar belletje zal vogels en andere mogelijke prooien op de hoogte stellen dat er een kat in de buurt is.

Nadelen van een kattenhalsband:

 • Het is geen vervanging van een tuigje als je de kat aangelijnd wilt uitlaten.
 • Een kattenhalsband kan mogelijk verstrikt raken waardoor de kat vast komt te zitten of zelfs kan stikken.
 • Met geavanceerde opties als een GPS tracker zal het gewicht toenemen wat niet altijd comfortabel is.
 • Een kat kan een allergische reactie vertonen, dit is met name een risico bij teken- of vlooienbandjes.

Niet alle katten accepteren het dragen van een band. Je kunt dan een andere band proberen maar soms is het gewoon niet mogelijk om je kat aan een bandje te laten wennen. Dit moet je dan maar accepteren, anders zal de kat er alles aan doen om van de kattenhalsband af te komen wat gevaarlijke taferelen op kan leveren.

Katten uitlaten aan de lijn: Is het mogelijk?

Er ligt een verschil tussen mogelijk en wenselijk. Het korte antwoord is nee, je kunt beter niet je kat uitlaten met een halsband. Ten eerste zullen goede kattenhalsbanden elastisch zijn of voorzien zijn van een veiligheidssluiting uit veiligheidsoverwegingen. Dan is het dus mogelijk dat je kat alsnog los kan komen.

Als het niet mogelijk is om jouw kat vrij rond te laten lopen zou je wel kunnen overwegen om een tuigje te kopen dat naast de nek ook om de romp van de kat heen reikt. Dan wordt het lastiger om los te komen uit het tuigje, daarnaast is er ook minder gevaar dat je kat zichzelf bezeerd tijdens het uitlaten. Het verschilt sterk per kattenras en de individuele kat of ze aangelijnd uitlaten accepteren.

Zo doe je het om

“Het is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.” Dit is een bekende uitdrukking, als je ooit een halsband hebt geprobeerd om te doen heb je wellicht wel ervaring met de scherpe nagels van jouw huisdier. Een methode die vaak werkt gaat als volgt:

Pak een snoepje dat je kat lekker vindt, leg deze op de grond. Als je kat op het snoepje afstapt en zijn kop naar beneden richt om het snoepje op te pakken zal de nek uitgestrekt zijn en je kunt de kattenhalsband omdoen. Als dit niet lukt heb je misschien versterking nodig.

Laat één persoon de kat vasthouden terwijl de andere persoon de halsband vast maakt. Maak er geen gevecht van en als het niet lukt laat je de kat met rust om het later nog een keer te proberen. Het is niet de bedoeling dat jouw kat negatieve gevoelens ontwikkelt bij het zien van een kattenhalsband. Wees dus geduldig en accepteer dat het soms gewoon even niet lukt.

Zo reinig je het

Een goede kattenband zal redelijk overweg kunnen met zweet en haren, in principe zullen ze niet zo snel vies worden. Toch zullen er na verloop van tijd zowel zichtbare vervuiling als onzichtbare bacteriën zich nestelen op de band. In tegenstelling tot het natuurlijke reinigingsvermogen van je kat is een kattenhalsband in principe een stukje dood materiaal dat viezigheid aantrekt en vasthoudt.

Maak het bandje los, laat het even weken in een kom met water en zeep. Kies een soort zeep waar je kat niet allergisch op reageert. Daarna spoel je de band grondig af onder stromend water en laat je de band eerst goed drogen voordat je de halsband weer omdoet. Als je merkt dat er slijtage aan de band zichtbaar is overweeg dan om een nieuwe kattenhalsband te kopen.

Is het gevaarlijk?

Er wordt regelmatig beweerd dat een halsband gevaarlijk is voor katten. Het is inderdaad mogelijk dat een bandje vast komt te zitten. Daarom zijn veel bandjes gemaakt van elastische materialen om verstikking te voorkomen. Het is van belang dat de band strak om de hals heen zit en aansluit op de huid. Niet te strak uiteraard, je wilt de bloedsomloop niet afknellen. Maar er mag ook zeker geen speling zijn waar een tak of iets dergelijks tussen kan geraken. Je moet 1 of 2 vingers tussen de band kunnen steken, dan heb je de juiste spanning te pakken. Als je merkt dat je kat last heeft van de band stel deze dan opnieuw in.

Meer decoraties zoals belletjes brengen ook meer risico’s met zich mee. In praktijk komen ernstige ongevallen zelden voor maar je wilt uiteraard niet dat jouw kat onnodig risico loopt.

Zo kies je de beste voor jouw kat

Voordat je een keuze maakt zijn hier zeven aandachtspunten om rekening mee te houden voordat je een kattenhalsband koopt:

1. Toepassing

Waarom koop je een halsband voor jouw kat? Misschien vind je het een mooie accessoire, in dat geval moet je er niet zo zwaar aan tillen als jouw kat de halsband niet accepteert. Toch kan een decoratief exemplaar zeker heel nuttig zijn. Om je kat op straat beter te kunnen onderscheiden van andere katten in de buurt, of een reflecterend exemplaar om automobilisten te waarschuwen. Bedenk vooraf wat de reden is of redenen zijn om je kat een bandje te geven en baseer daar jouw keuze op.

2. Materiaal

Er zijn volop materialen die gebruikt worden, de meeste stoffen zijn van synthetische aard. Er zijn katten die overgevoelig zijn voor specifieke materialen, daarnaast zal een stug materiaal niet comfortabel zijn om te dragen. Er zijn modellen met een zachte binnenvoering en producten van leer. Wat elasticiteit is wel van belang zodat het bandje uitrekt wanneer je kat ergens vast komt te zitten.

Let met name op met kattenhalsbandjes tegen vlooien of teken, die kunnen stoffen bevatten waar je kat op reageert. Let daarom zeker de eerste dagen goed op irritatie, allergische reacties of afwijkend gedrag.

3. Sluiting

Er zijn verschillende manieren om het bandje te sluiten, dit zijn de twee meest voorkomende sluitingen voor kattenhalsbandjes:

Een gespsluiting is de traditionele vorm met een gesp aan één zijde en gaatjes aan de andere zijde. Als het een stug materiaal betreft dan moet er altijd een deel zijn van elastiek voor het geval dat de kat vast komt te zitten.

Een kattenhalsband met veiligheidssluiting klik je vast, de lengte is verstelbaar. Als je kat ergens achter blijft haken dan zal de sluiting los schieten waardoor de kans op verstikking aanzienlijk lager wordt. Dit soort bandjes zijn minder of helemaal niet elastisch omdat ze vrij snel losschieten als dit nodig is.

Je zit hoe belangrijk het is dat je kat los kan komen, daarom zijn kattenhalsbandjes niet geschikt om je kat mee uit te laten.

4. Gewicht

Bij het gewicht kies je bij voorkeur voor een exemplaar dat erg licht is en tijdens het dragen niet opgemerkt wordt. Sommige katten zijn hier heel kieskeurig in terwijl andere katten er geen probleem van maken. Vergeet niet dat het een onnatuurlijke accessoire is en blijft, hoewel het design mag opvallen moet het draagcomfort optimaal zijn.

5. Maat

Hoewel je de bandjes normaal gesproken kunt verstellen zijn er wel verschillende maten verkrijgbaar. Meet daarom eerst de omtrek van de nek van jouw kat en tel er twee vingers plat achter de band bij op. Katten kunnen groter en dikker worden, of juist afvallen. Ook in andere seizoenen kan het gewicht en daarmee de omtrek van de nek afwijken. Dit zal met de meeste kattenhalsbanden geen probleem zijn, bij sommige modellen zul je hier rekening mee moeten houden.

6. Gebruikerservaringen

Klanten hebben er geen belang bij of jij een specifieke kattenhalsband koopt, als ze een review plaatsen zal die waarschijnlijk eerlijk zijn. Kijk altijd naar trends en overeenkomsten, één persoon die lovend is zegt niet alles. Lees de voordelen , nadelen en ervaringen in de praktijk om zo een goede afweging te maken.

7. Prijs

Je wilt natuurlijk niet teveel betalen voor de halsband, maar de kwaliteit moet wel in orde zijn. Reviews geven een indicatie van de kwaliteit, de meeste recensies zullen wel van nieuwe producten zijn dus over de duurzaamheid kun je weinig zeggen. Met prijzen die variëren van een paar euro tot pakweg 100 euro voor algemeen verkrijgbare kattenhalsbanden zijn er volop opties. Duurder is niet altijd beter. Bij een GPS tracker moet de tracking accuraat zijn, maar met ingelegde diamantjes gaat het uitsluitend om de decoratieve factor.

Met deze informatie over kattenhalsbandjes kun je ongetwijfeld een goede keuze maken. Bekijk ook de pagina’s over speeltjes en tuigjes voor katten!

Dit is de beste in 2022

Wat de beste kattenhalsband is voor de ene kat is niet noodzakelijk de beste keuze voor de ander. Dit geldt overigens ook voor de eigenaar, er zijn namelijk verschillende redenen om een kattenhalsbandje te kopen. Soms is een eenvoudig vlooienbandje voldoende, het is ook mogelijk dat je van jouw kat een superster wilt maken met een prachtig sieraad. Uiteraard mag de prijs ook niet worden vergeten. Wat is het verschil tussen een kattenhalsband van minder dan 10 euro of een exemplaar voor 100 euro?

 • Nobby Halsband Identity Reflect Verstelbaar Zwart
 • Beeztees Kattenhalsband Suede Rood – 32 x 1 cm
 • Ace Pets Kattenhalsband met belletje Reflecterend Zwart
 • Hiden Velvet Katten Halsband Rood – 30 cm
 • Bobby Kattenhalsband Donkerblauw
 • Mooie Design Lief! Katten Halsband – 35 cm
 • Kattenhalsband velvet met strik Velours
 • Beeztees Swarovski Kattenhalsband Blauw – 24,5 tot 30 cm
 • Biologische Vlooienband Voor Katten Paars Zonder Fipronil, Flumetrine, Imidacloprid etc.
 • Kattenhalsband Kitten met belletje
 • Halsband Kitten met veiligheidssluiting en belletje
 • Seresto Teken- en Vlooienband Anti tekenmiddel voor Kat – 38 cm
 • Miss Purrfect Cat You
 • Tractive Geschenkbundel met voucher t.w.v. € 50,00 IKATI GPS Tracker voor Katten
 • Kattenhalsband Kitten Glitter Zwart-Goud