Kattenverzorging voor beginners: 10 belangrijke regels om te volgen

Hoe zorg je voor een kitten

Voor de eerste keer voor een kat zorgen, kan een beetje ontmoedigend aanvoelen. Er is veel om over na te denken, inclusief wat je ze gaat voeren, welke dierenarts je gaat kiezen en welke uitrusting je moet kopen.

In deze gids geven we u wat nuttig advies over de belangrijkste dingen waarmee u rekening moet houden bij de zorg voor uw nieuwe familielid als een eerste kattenouder. Hier zijn onze top 10 belangrijkste regels om te volgen:

1. Help je kat zich te settelen

Je kat is misschien een beetje bang en timide wanneer je hem voor het eerst thuisbrengt. De autoreis, een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en mogelijk nieuwe dieren is een hele aanpassing voor een kat.

Overweeg het gebruik van een Feliway-diffuser, die “gelukkige” feromonen in de omgeving afgeeft. Deze feromonen helpen katten zich veilig en geborgen te voelen door de feromonen na te bootsen die van nature door uw kat worden vrijgegeven wanneer ze met hun gezicht over dingen wrijven. U kunt ook Feliway-spray in de reismand van uw kat gebruiken om hem tijdens het transport te kalmeren.

Je huis lijkt in het begin misschien een beetje ontmoedigend voor je nieuwe kat, dus geef ze in eerste instantie gewoon toegang tot een of twee kamers. Geef geleidelijk toegang tot de rest van uw huis naarmate uw kat meer vertrouwen krijgt in zijn omgeving. Als u van plan bent dat uw kat naar buiten gaat, laat hem dan niet naar buiten totdat u zeker weet dat hij zich in uw huis heeft gevestigd. Dit kan enkele weken duren.

Laat je kat zijn nieuwe omgeving op zijn eigen voorwaarden verkennen. Ga rustig met je kat zitten en laat hem in zijn eigen tijd naar je toe komen. Katten hebben een zachte behandeling nodig om ze niet bang te maken. Maak je kat niet bang door hem vast te pakken voor een knuffel. Het zal tijd kosten voordat je nieuwe kat je vertrouwt, dus wees geduldig en doe het rustig aan. Het aanbieden van traktaties kan helpen om uw kat aan te moedigen om naar u toe te komen en fungeert als een beloning voor zijn zelfvertrouwen.

2. Voer een compleet kattenvoer

Met honderden voedingsmiddelen om uit te kiezen, kan het kiezen van wat je je kat wilt voeren overweldigend zijn. We hebben een paar belangrijke punten uitgezocht om u te helpen:

  • Kies voor een compleet en uitgebalanceerd kattenvoer. Dit zorgt ervoor dat uw kat de juiste balans van voedingsstoffen uit één voedselbron krijgt.
  • Kies het juiste voer voor de leeftijd en levensfase van uw kat. De voedingsbehoeften van een kitten zijn heel anders dan die van een volwassen kat, en de behoeften van een oudere kat zijn weer anders.
  • Beslis of je natvoer, droge brokjes of beide wilt voeren. Dit kan te maken hebben met de persoonlijke voorkeur van uw kat. Sommige katten geven de voorkeur aan het een of het ander, en sommige katten genieten van de verscheidenheid van beide.
  • Meet het voer van je kat af. Dit zal helpen voorkomen dat uw kat te veel eet en te veel aankomt.
  • Zorg voor gratis toegang tot schoon water. Idealiter heb je meer dan één waterbak op verschillende locaties in huis om je kat aan te moedigen veel water te drinken.

Lees ook: De 8 beste kattenwaterfonteinen – en we hebben ze allemaal getest

3. Kies geschikte kattenbakken en een krabpaal

kat in de buurt van kattenbak in kamer

Zorg voor minimaal één kattenbak per kat in huis, plus één extra.

Je kat heeft kattenbakken in huis nodig, zelfs als je van plan bent om hem uiteindelijk naar buiten te laten. U moet ten minste één kattenbak per kat in het huishouden voorzien, plus één extra op een andere locatie.

Zorg ervoor dat de doos groot genoeg is voor uw kat en ergens rustig en privé wordt geplaatst. Als je een oudere kat met artritis hebt, kies dan een kattenbak met lage zijkanten, zodat ze gemakkelijk in en uit de bak kunnen komen.

Misschien moet je een paar verschillende nestsubstraten uitproberen om er een te vinden die je kat verkiest. Probeer voor volwassen katten vast te houden aan hetzelfde nest dat ze eerder gewend waren.

Krabben is een belangrijk gedrag dat uw kat in staat stelt om zijn klauwen in topconditie te houden. Zorg ervoor dat uw kat een krabpaal heeft die hoog genoeg is, zodat hij zijn lichaam volledig kan strekken tijdens het krabben. Sommige katten geven er de voorkeur aan om horizontaal te krabben en geven misschien de voorkeur aan een krabdoos of mat.

4. Zorg voor een veilige plek voor uw kat om te slapen

Katten slapen over het algemeen liever hoog, omdat ze zich hier het veiligst voelen. Geef uw kat een rustige plek om uit te rusten, weg van de belangrijkste drukte van het huishouden of luidruchtige keukenapparatuur zoals wasmachines.

Er zijn veel verschillende soorten kattenbedden om uit te kiezen, van gesloten bedden tot open bedden. Het kan een kwestie van vallen en opstaan zijn om erachter te komen welk type uw kat verkiest. Je kat zal waarschijnlijk zelf kiezen waar hij wil slapen, dus probeer het bed van je kat te verplaatsen naar deze locatie om hen aan te moedigen het te gebruiken.

5. Speel met je kat

Katten houden ervan om te spelen en spelen met je kat helpt om een sterke band tussen jullie op te bouwen. Katten hebben een zeer sterk jachtinstinct en spelen biedt hen een uitlaatklep voor dit gedrag. Spelen is vooral belangrijk voor binnenkatten om ervoor te zorgen dat ze zich niet vervelen en gefrustreerd raken.

Plan regelmatig speeltijden in je dag, maar houd de speelsessies kort, zodat je je kat niet uitput. Een verscheidenheid aan goed speelgoed voor katten is verkrijgbaar in dierenwinkels, maar je hoeft niet veel geld uit te geven. Katten zijn vaak net zo blij met het spelen met een verkrampte bal papier of de binnenkant van een wc-papierrol als een in de winkel gekocht speelgoed. Sommige katten spelen graag met laserpointers, maar anderen raken gefrustreerd dat ze het licht niet kunnen “vangen”. Je kunt laserspelen aangenamer maken door het licht op een echt speeltje te schijnen waar ze op kunnen springen.

6. Kies een dierenarts

U moet zich registreren bij een dierenkliniek in de buurt, zodat u toegang heeft tot gezondheidszorg voor uw kat, inclusief preventieve zorg zoals vaccinaties en parasietbestrijding om te voorkomen dat uw kat besmet raakt met parasieten zoals vlooien of wormen.

Het meenemen van uw kat voor regelmatige controles is een belangrijk onderdeel van het bezitten van een kat. Zoek ook uit waar u uw kat naartoe kunt brengen in geval van nood of als hij buiten de normale kantooruren onwel is.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

7. Steriliseer of castreer uw kat

Kat castratie

Het steriliseren of castreren van uw kat voorkomt ongewenste zwangerschap en elimineert veel gedragsproblemen.

Het is belangrijk om uw kat te steriliseren of te castreren om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Het steriliseren van vrouwen vermindert ook het risico op borstkanker en baarmoederinfecties, naast andere gezondheidsvoordelen. Het castreren van mannetjes helpt het risico te verminderen dat ze zwerven om te proberen een vrouwelijke partner te vinden. Het helpt ook om te voorkomen dat ze in huis spuiten en vechten met andere mannelijke katten.

Sommige kittens worden gesteriliseerd of gecastreerd voordat u ze uit het dierenasiel mee naar huis neemt. Anders worden kittens meestal gesteriliseerd of gecastreerd vanaf ongeveer 4 maanden oud. Neem contact op met uw dierenarts, die u meer informatie kan geven.

8. Zorg ervoor dat uw kat is gechipt

Chippen is je beste kans om herenigd te worden met je kat als ze verdwaald raken. Chippen is snel en gemakkelijk te doen en is niet pijnlijker voor uw kat dan het krijgen van een injectie.

Als je een volwassen kat hebt geadopteerd, zoek dan uit of ze al gechipt zijn. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat u de contactgegevens aan u overdraagt. Zorg ervoor dat uw contactgegevens up-to-date worden gehouden en vraag uw dierenarts om bij elke afspraak te controleren of de microchip van uw kat nog steeds werkt.

Pas je kat ook aan met een halsband met een ID-tag met je gegevens erop. Zorg ervoor dat het een snelspanhalsband is om te voorkomen dat uw kat zijn halsband ergens vast komt te zitten.

9. Kies een geschikte huisdierenverzekering

Een huisdierenverzekering is ontworpen om u gemoedsrust te geven dat u kunt betalen voor onverwachte dierenartsbezoeken. Omdat er zoveel kattenverzekeringen zijn om uit te kiezen, kan het een beetje een mijnenveld zijn. Houd er rekening mee dat er verschillende soorten dekking beschikbaar zijn. Lees de kleine lettertjes om er zeker van te zijn dat u de beste voor u en uw kat hebt geselecteerd.

Controleer of de beleidslimiet voldoende is voor wat uw kat nodig zou kunnen hebben. Houd er rekening mee dat de kosten van het behandelen en behandelen van levenslange ziekten snel kunnen oplopen, net als onverwachte dringende veterinaire behandelingen.

10. Houd de gezondheid van je kat in de gaten

Als je je nieuwe kat leert kennen, zul je snel in staat zijn om snel te zien wanneer er iets niet klopt. Als uw kat meer teruggetrokken is dan normaal, zijn voedsel niet eet of onwel lijkt, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts om hem te laten controleren. Katten met gezondheidsproblemen kunnen heel goed zijn in het verbergen van tekenen van onwel zijn, dus zelfs als uw kat maar een beetje uit de toon lijkt te vallen, is het het beste om ze door een dierenarts te laten controleren, voor het geval dat.

Laatste gedachten

Spelen met kat thuis

Uw speciale band met uw nieuwe kat zal nog jaren blijven groeien.

Het bezitten van een kat is een grote verantwoordelijkheid, maar is ook zeer de moeite waard en erg leuk. Door het bovenstaande advies op te volgen, helpt u uw nieuwe kat gelukkig en gezond te houden. Door voor alle behoeften van uw nieuwe kat te zorgen en samen quality time door te brengen, vormen u en uw nieuwe kat een sterke band die een leven lang meegaat.

Lees ook: Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

Veelgestelde vragen

Hoeveel moet ik mijn kat voeren?

Hoeveel u uw kat voedt, hangt af van veel verschillende factoren, waaronder het soort voedsel dat u voert en de leeftijd, het lichaamsgewicht en de activiteitsniveaus van uw kat. Alle goede kattenvoer bevat een voedingsrichtlijn op de verpakking, maar neem contact op met uw dierenarts als u het niet zeker weet.

Wat moet ik doen als mijn nieuwe kat zich verstopt?

Het is normaal dat je kat zich verstopt wanneer je hem voor het eerst thuisbrengt – het kan een enge tijd voor hem zijn. Geef je kat de tijd om zich aan te passen en zijn omgeving te verkennen wanneer hij goed en klaar is. Het gebruik van traktaties kan helpen om je kat aan te moedigen om uit zijn schuilplaats te komen en je te benaderen. Vergeet echter niet om geduldig te zijn!

Wanneer moet ik mijn kat buiten laten?

Je moet je kat alleen buiten laten als je zeker weet dat hij gesetteld is in zijn nieuwe huis. Dit duurt meestal minimaal drie weken, maar kan in sommige gevallen veel langer zijn. Zorg ervoor dat uw kat is gechipt en een halsband met een ID-tag draagt en laat hem in eerste instantie korte periodes uit om hem te laten wennen aan het weer terugkomen.