4 oorzaken van groene kattenpoep, met tips over hoe te helpen


Kijken naar de ontlasting van je kat klinkt zeker niet als het meest amusante deel van het ouderschap van een huisdier.

Maar het is belangrijk om te weten dat je veel kunt leren door naar de poepkleur van je kat te kijken. Als er niets mis is met het spijsverteringsstelsel van uw kat, of met haar gezondheid in het algemeen, moet haar poep bruin en goed gevormd zijn.

De ontlasting van de kat kan variëren in bruintinten, afhankelijk van bijvoorbeeld wat uw kitten heeft gegeten.

Dus, het zien van een groene kattenpoep betekent dat er iets met je huisdier gebeurt. Dit betekent niet dat je meteen in paniek moet raken, maar het is belangrijk dat je je goed bewust bent van wat dit zou kunnen betekenen.

Laten we eens kijken naar de 4 oorzaken van het groen worden van je kattenpoep en wat je moet doen om te helpen.

1. Iets wat je kat heeft gegeten

Kat die uit een metalen kom eet

Dit is misschien wel het meest basale antwoord, en velen van jullie hebben het waarschijnlijk zelf bedacht.

Als de ontlasting van uw kat groen is, kan dit gebeuren omdat ze voedsel in deze kleur heeft gegeten. Zoals de kattenpoepkleurenkaart suggereert, als de poep van een kat een groene tint heeft, heeft ze waarschijnlijk het gras geconsumeerd.

Of misschien heeft je kat wat groenten gegeten, in een grotere hoeveelheid dan ze normaal doet.

Hoe te helpen?

Als het voedsel de enige reden is achter de groene poep van je kat, is er niets om je zorgen over te maken. Haar ontlasting zou heel snel weer zijn normale kleur moeten krijgen.

Toch moet je in de gaten houden wat voor soort voedsel je kat eet.

Sommige groenten zoals spinazie kunnen bijvoorbeeld zelfs goed zijn voor katten, omdat het rijk is aan vezels, veel vitamines en mineralen bevat en weinig calorieën bevat.

Katten zijn echter obligate carnivoren, wat betekent dat ze gedijen op een op vlees gebaseerd dieet, En ze hoeven eigenlijk geen groenten en fruit te eten.

Hun gastro-intestinale is enorm verschillend van de onze, daarom zullen veel katten moeite hebben met het verteren van voedsel zoals groenten. Dus, als je je kat groenten wilt geven, doe dit dan niet vaak en pas op dat je niet overdrijft met de hoeveelheid.

2. Parasitaire infecties

Twee schattige kittens zitten bij hun kattenbak

Groene uitwerpselen bij katten kunnen een teken zijn van gastro-intestinale parasieten – rondwormen, haakwormen, lintwormen, enz.

Naast de groene poep kunt u ook andere symptomen bij uw kat opmerken, zoals verlies van eetlust, braken en zelfs een doffe vacht.

Parasietinfecties bij katachtigen komen vrij vaak voor, maar kunnen ook voorkomen door regelmatig de kattenbak van uw kat schoon te maken, haar uitwerpselen dagelijks te verwijderen en niet te laten Verschillende katten delen kattenbakken.

Hoe te helpen?

Als u vermoedt dat uw kat een parasietinfectie heeft, moet u haar zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen.

Cornell Feline Health Center legt uit hoe de behandeling van parasietinfecties het toedienen van de medicatie vereist die door een dierenarts is voorgeschreven.

Het is essentieel dat u de instructies van de dierenarts opvolgt bij het toedienen van de medicatie aan uw kat en dit zo vaak doet als hij u opdraagt te doen.

3. Bacteriële infecties

Vrouwelijke dierenarts houdt zieke kat close-up

Naast parasitaire infecties kunnen groene uitwerpselen bij katten ook wijzen op bacteriële infecties.

De National Animal Supplement Council wijst erop dat enkele van de meest voorkomende bacteriën bij katachtigen zijn Salmonella, Clostridia, Streptokokken en Bordetella.

Bacteriële infecties komen meestal voor bij katten wanneer hun immuunsysteem verzwakt is en niet in staat is om zichzelf te verdedigen.

Zieke katten kunnen ook extra symptomen vertonen, zoals koorts, braken en lethargie.

Hoe te helpen?

Een bacteriële infectie bij katten vereist een onmiddellijk bezoek aan een dierenkliniek.

Bacteriële infecties worden behandeld met antibiotica. Sommige katten kunnen ook uitgedroogd zijn, dus ze hebben extra ondersteuning nodig, zoals vloeistoffen.

4. Gastro-intestinale stoornissen

Een zieke kat ligt op de bank

Groene poep bij katten kan ook aantonen dat de ontlasting te snel door de darmen van de kat is gegaan, wat betekent dat er mogelijk een gastro-intestinale stoornis bij haar is.

Af en toe maagklachten of verandering in de poepkleur van de kat betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze worstelt met een specifieke gastro-intestinale aandoening.

Maar als u uw kat opmerkt oFten heeft dit soort problemen, of haar poep is al een tijdje groen, dit moet je serieus nemen.

Bijkomende klinische symptomen van gastro-intestinale stoornissen bij katten zijn verlies van eetlust, gewichtsverlies, lethargie en braken, volgens het Texas A & M College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences.

Dit gezondheidsprobleem is te zien bij alle katten, maar Soedarmanto Indarjulianto en zijn medewerkers [1] Wijs erop dat ze vaker voorkomen bij mannelijke katten, omdat ze meestal actiever zijn en een breder thuisbereik hebben dan vrouwtjes.

Hoe te helpen?

De eerste stap zou zijn om een dierenarts uw kat te laten onderzoeken en te bepalen met welke gastro-intestinale aandoening ze worstelt.

Dit kan acute gastro-enteritis, pancreatitis, prikkelbare darmsyndroom, enz. Zijn.

Zodra de dierenarts de toestand van uw kat heeft vastgesteld, kan hij haar een passende behandeling geven.

Voeding is hier ook een essentiële factor. Bij katten die lijden aan gastro-intestinale stoornissen, het is noodzakelijk om ze te voeden met een licht verteerbaar dieet, dat irritatie van hun gevoelige maagdarmkanaal moet voorkomen.

Natuurlijk is hydratatie ook hier van cruciaal belang.

Laatste gedachten

Ik hoop dat je nu een beter perspectief hebt op de groene kattenpoep.

Dit voorval is niet normaal, vooral als je het al een tijdje ziet. Een gezonde kat heeft een goed gevormde, bruine poep.

In sommige gevallen kunnen de uitwerpselen van uw kat groen worden door gras of sommige groenten die ze heeft gegeten. Je kat moet binnenkort een normaal gekleurde poep hebben en mag geen andere symptomen vertonen.

Een groene ontlasting kan echter ook wijzen op bacteriële of parasitaire infecties, evenals gastro-intestinale stoornissen bij katachtigen.

U moet dit dus serieus nemen en de dierenarts raadplegen over wat uw volgende stap zou moeten zijn.

Verwijzingen:

[1] Indarjulianto, S. Study of Digestive Tract Diseases in Cats.7th International Conference on Biological Science (ICBS 2021), DOI, Geraadpleegd op 07 juli 2023.