Skip to Content

Is een lichtbruine kattenpoep een reden tot bezorgdheid?


Een kijkje in de poepkleur en consistentie van uw kat kan u eerlijke informatie geven over het spijsverteringsstelsel van uw kat, evenals haar gezondheid in het algemeen.

Dus door de uitwerpselen van uw kat te bekijken, kunt u zelfs bepalen of u uw huisdier naar de dierenarts moet brengen.

Omdat dit belangrijke dingen zijn die je als katteneigenaar moet opmerken, is het eerste dat je moet weten wat de kleur van de poep van een kat zou kunnen aangeven.

De normale kleur van de ontlasting van de kat moet donkerbruin zijn. Dus, is kattenpoep in lichtbruin ook normaal, of is dit een teken dat er iets mis is met uw kitten? Laten we het uitzoeken!

Waarom is de poep van je kat lichtbruin?

Lichtbruine kattenpoep

Een gezonde kat moet een donkerbruine ontlasting hebben. Dus, betekent dit dat een lichtbruin niet wordt beschouwd als de normale kleur van de ontlasting van de kat?

Nou, in de meeste gevallen, Alle tinten bruin worden als normaal beschouwd voor de uitwerpselen van een kat.

Een kat kan soms een lichtbruine poep hebben door iets wat ze heeft gegeten.

Toch, als je deze verandering plotseling opmerkt, en als je kat een lichtbruine poep blijft hebben, kan dit wijzen op een bepaald gezondheidsprobleem bij haar.

Als de poep van uw kat lichtbruin blijft kleuren, Dit kan betekenen dat ze spijsverteringsproblemen heeft die hun oorsprong vinden in haar gal of lever.

Dit kan zeer ernstig worden en kan zelfs leiden tot de volledige obstructie van het galkanaal van de kat.

Galina Hayes en haar medewerkers [1] Leg uit hoe deze obstructie het gevolg kan zijn van een pathologisch proces dat de stroom van gal van de lever van de kat naar de twaalfvingerige darm belemmert.

Als dit gebeurt, zult u ook ernstig gewichtsverlies, braken, lethargie en icterus bij uw kat opmerken.

Natuurlijk is dit een extreem geval en is het niet iets dat de lichtbruine poep van een kat alleen aangeeft.

Toch is het goed om voorzichtig te zijn en je bewust te zijn van alle mogelijke uitkomsten zoals een kattenouder.

Moet u contact opnemen met een dierenarts?

Lichtbruin is dat niet Per se een reden om bezorgd te zijn.

In veel gevallen zul je dit een keer merken en al snel zal de poep van je kat teruggaan naar zijn normale, donkerdere kleur.

Een lichtbruine poep in het algemeen is geen alarm voor bezorgdheid, zoals bijvoorbeeld de rode kattenpoep. Een rode kattenkruk kan erop wijzen dat er bloed in het spijsverteringsstelsel van de kat zit, en dit wordt beschouwd als een medisch noodgeval, volgens de kleurenkaart van de kattenpoep.

Toch moet u ook de uitwerpselen van uw kat blijven controleren zodra u enige vorm van verandering in de kleur of consistentie opmerkt.

Houd de kattenbak van uw kat te allen tijde schoon en let erop of ze andere symptomen vertoont, zoals koorts, lethargie, gebrek aan eetlust, enz.

Als u twijfelt of uw kat ziek kan zijn, moet u onmiddellijk uw dierenarts bellen.

Zelfs als uw dierenarts bevestigt dat er niets is om u zorgen over te maken, is het beter om veilig te zijn dan sorry.

Waar moet je nog meer op letten met betrekking tot de poep van een kat?

Kat poept in haar doos

Naast de kleur van de ontlasting moet je ook de kleur van je kat in de gaten houden. Poepvorm, consistentie en geur.

De poep van een normale kat moet eruit zien als een worst en mag niet te hard of te zacht zijn. Als de ontlasting van uw kat niet goed wordt gevormd, geeft dit waarschijnlijk aan dat ze last heeft van diarree.

Natuurlijk verwacht je niet dat de poep van je kat naar bloemen ruikt, maar toch zou deze geur eigenlijk nauwelijks merkbaar moeten zijn.

Als u een echt slechte geur van de uitwerpselen van je kat, dit kan betekenen dat ze maagklachten heeft. Dit kan ook te maken hebben met een bepaald voedsel dat uw kat eet, dus u kunt overwegen om haar een aantal goede voedselopties te geven voor stinkende kattenpoep.

Een ander belangrijk ding om op te letten is hoe vaak je kat poept. Volgens Hill’s Pet, De meeste katten poepen minstens één keer per dag.

Als ze te vaak per dag poept, geeft dit aan dat er iets aan de hand is met haar spijsvertering. Aan de andere kant, als je merkt dat je kat een paar dagen achter elkaar niet heeft gepoept, betekent dit dat ze te maken heeft met constipatie.

Als dit het geval is met uw kitten, kunt u nuttig advies vinden in ons artikel over manieren om een kat te laten poepen bij constipatie.

Conclusie

Wat is de laatste afhaalmaaltijd op de kattenpoep lichtbruin uitgeven?

Over het algemeen wordt de ontlasting van een kat in bruine kleur als normaal beschouwd. Lichtbruin dus. Poep is niet zo alarmerend als bijvoorbeeld roodgekleurde uitwerpselen.

Toch moet een gezonde kat een donkerdere bruine ontlasting hebben. Soms kan de schaduw variëren, afhankelijk van wat de kat heeft gegeten.

Dus als je merkt dat de poep van je kat van tijd tot tijd lichtbruin is, is dit niet iets om je zorgen over te maken. Je kunt verwachten dat haar poep binnenkort een diepere bruine tint heeft.

Als u echter merkt dat uw kat constant een lichtbruin gekleurde ontlasting heeft en als ze andere symptomen vertoont, voelt ze zich misschien niet goed, dan moet u snel een dierenarts raadplegen.

In deze gevallen kan lichtbruine kattenpoep wijzen op spijsverteringsproblemen of problemen met haar gal.

Verwijzingen:

[1] Hayes G, Devereux S, Loftus JP, Jager M, Duhamel G, Stokol T. Gemeenschappelijke galwegobstructie palliated met gemeenschappelijke galwegreïnestie (choledochoduodenostomie) bij een kat. Kan dierenarts J. 2019 okt;60(10):1089-1093. DOI, geraadpleegd op 10 juli 2023.