Kat knijpt met één oog – Wat kan je doen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je kat met één oog knijpt? Knijpen of het oog gedeeltelijk gesloten houden is een van de gemakkelijkst waarneembare tekenen dat er iets mis is met het oog. Zelfs een drukke katteneigenaar kan deze afwijking gemakkelijk herkennen door slechts een vluchtige blik op zijn huisdier te werpen. Welke oorzaken en aandoeningen zijn waarschijnlijk wanneer een kat met één oog knijpt? Er zijn veel redenen voor. Laten we ons eerst vertrouwd maken met wat normaal is. De ogen van een gezonde kat zijn helder en helder zonder afscheiding. Het bindvlies is het vliezige weefsel dat de oogleden bekleedt, inclusief het derde ooglid en een deel van de oogbol. In gezonde toestand is het bindvlies vochtig en lichtroze. Het derde ooglid van een kat mag niet zichtbaar zijn als de kat wakker en alert is.
kat knijpt met één oog
Waarneembare tekenen die erop wijzen dat er iets niet in orde is met de ogen zijn de volgende: Roodheid en zwelling van het bindvlies en overmatige traanproductie. Je kunt de vloeistofuitvloeiing uit het oog waarnemen, variërend van waterig tot dik en pusachtig. Het derde ooglid bedekt de ogen gedeeltelijk. Er is troebelheid en soms kan zich een slijmfilm over de ogen vormen. De kat kan gevoelig worden voor licht en constant knipperen. De kat kan het aangetaste oog gedeeltelijk of volledig gesloten houden, waardoor je merkt dat je kat met één oog knijpt.

Kat knijpt met één oog… Wat zijn de oorzaken?

kat heeft 1 oog dicht

Blefaritis en Conjunctivitis

Dit is een ontsteking van respectievelijk de oogleden en het bindvlies dat langs de oogleden loopt. Bij deze aandoeningen raken de oogleden en de randen van de oogleden gezwollen en lijkt het alsof de kat scheel kijkt.
Conjunctivitis
Blefaritis en conjunctivitis kunnen worden veroorzaakt door fysiek traumatisch letsel aan de oogleden of het bindvlies. De pijn van de verwonding zorgt ervoor dat de kat zijn ogen sluit of scheel kijkt. Trauma kan het gevolg zijn van krabben, schuren of rijtwonden. Bepaalde chemische stoffen, balletjes van BB-pistolen en kleine stukjes verbrijzeld glas zijn ook veelvoorkomende oorzaken van trauma aan de ogen en de bijbehorende structuren. Allergieën, vooral een algemene systemische allergische reactie van inhalatie- en voedselallergenen, kunnen de oogleden en het bindvlies rood en gezwollen maken. Plaatselijke allergische reacties, bijvoorbeeld van insectenbeten, kunnen ook zwelling van de oogleden en scheelzien veroorzaken. Vreemde voorwerpen die de oogleden en het bindvlies irriteren, kunnen ook het scheelzien van het aangetaste oog veroorzaken. Het meest voorkomend is de aandoening entropion, een aangeboren afwijking van het ooglid. Bij deze aandoening zijn de randen van de oogleden naar binnen gedraaid en schuren de wimpers tegen het hoornvlies. Infecties kunnen ook zwelling van de oogleden en het bindvlies veroorzaken. We zullen hieronder ingaan op aandoeningen van de bovenste luchtwegen. Bacteriële infecties, meestal veroorzaakt door stafylokokken, veroorzaken abcessen van de oogklieren of een algemene infectie van de oogleden. Een stye is een rood bultje aan de rand van het ooglid veroorzaakt door een infectie van de talgklieren van het ooglid. Een algemene dermatitis kan zich uitbreiden naar de oogleden en zwelling en scheelzien veroorzaken.

Blefarospasme

Blefarospasme
Dit wordt gedefinieerd als het onvrijwillig sluiten van de oogleden en dus scheelzien. De aandoening begint meestal met snel knipperen met de ogen en later gaan de oogleden dicht. Het is een teken dat er iets mis is met het oog of ooglid – meestal een infectie of verwonding, ongeveer hetzelfde als die hierboven al genoemd zijn. Pijnlijke aandoeningen tasten de vrije zenuwuiteinden in het hoornvlies en de bindvliesvliezen aan en veroorzaken blefarospasme.

Symblepharon

Symblepharon
Dit is de verkleving van bindvliesweefsel aan een ander bindvliesoppervlak of aan het hoornvlies, meestal gezien bij een infectie met het feline herpesvirus, vooral bij kittens van 10 dagen tot 3 weken oud. De ogen zijn bijna aan elkaar geplakt door de afscheiding, waardoor het lijkt alsof het kitten het aangetaste oog dichtknijpt.

Infecties van de bovenste luchtwegen

Over het algemeen noemen we deze groep ziekten Influenza, Cat Flu, of Virale Rhinitis. Virale aandoeningen van de bovenste luchtwegen zijn zelflimiterend, maar bacteriën, zoals Bordetella bronchiseptica, Chlamydophila felis en Mycoplasma, kunnen ze compliceren en resulteren in een ernstigere ziekte.

Feline Virale Rhinotracheïtis wordt veroorzaakt door het feline herpesvirus I dat het bindvlies aantast en zwelling van de oogleden veroorzaakt. Er komt afscheiding uit de ogen, eerst waterig en later pusachtig. Nadat de kat is hersteld, “verstopt” het virus zich in de weefsels en kunnen er flare-ups optreden wanneer de kat stress ervaart. Een katachtige calicivirusinfectie heeft dezelfde algemene symptomen als een katachtige herpesvirusinfectie – bindvliesontsteking, ooguitvloeiing en blefarospasme of scheelzien. Zelfs katten die hersteld zijn van een calicivirusinfectie kunnen opnieuw geïnfecteerd raken met andere stammen. Feline pneumonitis is een ziekte die Chlamydophila felis veroorzaakt. De symptomen zijn ook ontstoken ogen die rood en bloeddoorlopen worden. Er komen ook afscheidingen uit de ogen. Deze ziekte veroorzaakt een ernstigere bindvliesontsteking dan de virale.

Keratoconjunctivitis sicca

Dit is een chronische ontsteking van het hoornvlies en het omliggende bindvliesweefsel doordat het voortdurend droog is door een verminderde traanproductie. Tranen zijn nodig om vuil en infectieuze stoffen uit het oog te verwijderen. Als er weinig of geen traanvorming is, zijn de ogen constant geïrriteerd en zal de kat scheel kijken. Keratoconjunctivitis sicca ontstaat meestal door immuungemedieerde schade aan de traanklieren of een herpesvirusinfectie.

Anisocoria

Anisocoria
Dit is een aandoening waarbij de pupillen van de ogen van de kat niet even groot zijn. Dit kan duiden op letsel aan het hoornvlies, problemen met het centrale zenuwstelsel (CZS) of perifere zenuwen, glaucoom of een ontsteking aan de binnenkant van het oog. Het ooglid van het aangetaste oog is hangend en de kat kijkt vaak scheel of wrijft in het oog.

Andere aandoeningen

Elke oogaandoening die gevoeligheid voor licht of fotofobie veroorzaakt, kan leiden tot scheelzien. Ziekten die invloed hebben op sommige hersenzenuwen kunnen leiden tot gezichtsverlamming waardoor hangende oogleden ontstaan die lijken op scheelzien.
ontstoken ogen kat

Wat te doen als de kat met één oog knijpt

Het oog is een zeer kwetsbaar orgaan. Alleen een getrainde dierenarts kan een grondig lichamelijk onderzoek van de ogen uitvoeren. Als je ziet dat je kat met één oog of zelfs met beide ogen knijpt, kun je het beste meteen een afspraak maken voor een bezoek aan de dierenarts. Het probleem moet zo snel mogelijk worden gediagnosticeerd en de behandeling moet zo snel mogelijk worden gestart. Eenvoudige aandoeningen zoals een oppervlakkige kras op het hoornvlies kunnen geïnfecteerd raken en ingewikkeld worden. Oogproblemen die langere tijd onopgelost blijven, kunnen leiden tot permanente oogschade en blindheid. Virale infecties van de luchtwegen kunnen leiden tot longontsteking. Forceer het openen van de oogleden niet op eigen houtje, want dat kan het letsel alleen maar verergeren. Soms heeft hij eerst een kalmerend middel of pijnstiller nodig, vooral bij traumatisch letsel. Probeer thuis geen pijnstillers oraal te geven met vrij verkrijgbare pijnstillers voor mensen, want ze kunnen giftig en dodelijk zijn voor katten.

Thuisverzorging

Het eerste wat je thuis moet doen, is voorkomen dat het geïrriteerde oog zichzelf verder verwondt door je kat een Elizabeth-kraag om te doen. Houd de kat op zijn gemak door felle lichten uit te doen of de kat in een schemerige kamer te zetten. Afgezien van duidelijke traumatische verwondingen, is het beter om aan te nemen dat wat de ontsteking van de ogen veroorzaakt, besmettelijk kan zijn. Isoleer de kat daarom van andere katten in een huishouden met meerdere katten. Een goede thuisverzorging is essentieel om het de kat comfortabel te maken en de kans te verkleinen dat hij blijft proberen om aan het geïrriteerde oog te krabben. Veeg de oogafscheiding voorzichtig weg met een warme vochtige doek. Begin met afvegen vanuit de hoek bij de neus en werk zo naar buiten toe om het vuil uit de buurt van de ogen te houden. Als de ogen vrij zijn van opgedroogde afscheiding, kun je er een steriel kompres gedrenkt in koud water overheen leggen om de irritatie te verzachten. In het geval van chemische irritatie kun je de ogen spoelen met kunsttranen. Gebruik geen pincet op de ogen. Als je een vreemd voorwerp uit het oog moet verwijderen, kun je een wattenstaafje gebruiken en dit voorzichtig doen. Verzorging thuis is belangrijk, vooral voeding. Een zieke kat zal geen eetlust hebben, maar moet wel gevoed worden zodat het immuunsysteem infecties kan bestrijden. Je dierenarts kan je advies geven over thuisvoeding voor zieke katachtigen.

Preventie van oogproblemen

Vaccinatie is van het grootste belang om je kat te beschermen tegen de ademhalingsvirussen – het feline herpesvirus en het feline calicivirus.

Laat, om traumatische verwondingen aan de ogen te voorkomen, geen voorwerpen met scherpe randen rondslingeren die de kat als speelgoed zou kunnen zien. Berg voorwerpen zoals naalden op een veilige plek op. Zorg ervoor dat je de deksels van vuilnisbakken goed afsluit. Goede voeding houdt het immuunsysteem van de kat sterk om infecties te bestrijden. Regelmatige verzorging van katten met uitpuilende ogen of lang haar kan oogirritatie helpen voorkomen. Katten zijn harde, onafhankelijke wezens. Als een kat ergens last van heeft, zullen ze zich eerder verstoppen dan menselijke aandacht zoeken. Katteneigenaren moeten dus de tijd nemen om hun huisdieren regelmatig van neus tot staart te controleren. Vroegtijdig ingrijpen kan veel helpen bij de behandeling van ziekten die een kwetsbaar maar zeer belangrijk orgaan als het oog aantasten.

Als je je zorgen maakt over het welzijn van je kat, kun je de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten voorkomen door ervoor te zorgen dat je kat goed gehydrateerd blijft.

Voldoende waterinname spoelt de nieren en voorkomt nier- en blaasstenen bij katten. Het handhaven van een normale hydratatie bij onze huisdieren is essentieel voor een aantal vitale lichaamsfuncties, waaronder het handhaven van normale elektrolytenconcentraties, vertering van voedsel, temperatuurregeling, smering van gewrichten en levering van zuurstof en andere voedingsstoffen aan lichaamsorganen.

Om ervoor te zorgen dat katten voldoende water opnemen, moeten ze vaak worden aangemoedigd om te drinken. De makkelijkste manier om katten op een natuurlijke manier aan te zetten tot drinken zijn drinkfonteintjes voor katten. Fonteinen van keramiek gaan lang mee, het water is koeler en kinacne bij katten wordt voorkomen. Verschillende drinkhoogtes en drinkplaatsen bieden gevarieerd drinkplezier. Meerdere katteneigenaren die onze Miaustore fontein bezitten, bevestigen dat hun katten zelfs de voorkeur geven aan drinkplekken en -hoogtes. Zowel de standaard- als de minifontein hebben 8 verschillende drinkplaatsen: 4 makkelijk stromende watermassa’s, 3 mini-watervallen en een borrelende bron.